Rode biet

Beta vulgaris rubra

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

Afbeeldingen:

keukenplanten rode biet zaden keukenplanten rode biet zaailingen keukenplanten rode biet eerste blad

 

halfschaduw
matig vochtig
lichte grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender rode bietjes

Ontkiemen

Rode bietjes kan je binnen voorzaaien maar het is gebruikelijk en ook makkelijker om dit direct op de bestemde plek te doen. Rode bietjes kunnen slecht tegen verspenen en ze kunnen goed bij lagere temperaturen ontkiemen. Ze kunnen redelijk dicht op elkaar worden geplant, maar houd wel voldoende afstand voor het vormen van de bollen.

Verzorging

Basis
Rode bietjes zijn nogal langzame groeiers, zeker in het begin wanneer de plantjes net boven zijn gekomen. Ook wanneer het wat kouder is verloopt de groei wat trager. Dat is op zich geen probleem, dat kunnen rode bietjes goed hebben. Het duurt alleen iets langer voor het blad groter wordt. Dat is het eerste deel van de plant dat zich ontwikkeld, het blad bovengronds. Daarna pas gaan de bolletjes onder de grond vormen. Rode bietjes worden ook wel krootjes genoemd. Je zet ze het liefste op een plek in de volle zon en geeft ze regelmatig water, hoewel ze het in de halfschaduw vaak ook prima doen. 

Bodem
Op een doorlaatbare, luchtige bodem kunnen de bollen zich het beste ontwikkelen. In principe zijn rode bietjes niet zo kieskeurig wat betreft de grondsoort. Je kunt ze vrijwel overal zaaien, zo lang de grond dus doorlaatbaar is. De bodem is het beste matig vochtig. De knol, ofwel de rode biet zelf, wordt vooral met veel vocht gevuld.

Voeding
Voeding is niet nodig. Je hoeft rode bieten geen extra voeding te geven. Doe je dit toch, geef dan liever een algemene (universele) meststof of een organische meststof voor moes- en kruidentuin. Wees met stikstof heel voorzichtig, dat geef je het liefst niet extra. Van stikstof krijg je planten met veel blad, waarvan de knol zich juist veel minder goed ontwikkeld.

Oogsten

Rode bietjes oogst je als deze groot genoeg zijn. Je kunt dit makkelijk zien aan de knol onderaan het loof, de knol komt namelijk boven de grond uit. Je kunt deze zo uit de grond trekken aan het loof van de plant.

Gebruiken

Rode bietjes smaken zoet en aards. Nadat ze gekookt zijn kun je ze raspen of in plakjes snijden. Ze zijn erg lekker aangemaakt met azijn en uitjes erdoor. Je kunt het dan zowel warm of koud eten, maar er zijn vele gerechten waarin rode bietjes goed kunnen.

Bewaren

Rode bietjes bewaar je in de koeling. Zit het loof er nog aan? Dan blijft het nog wel een week goed. Zonder loof tot enkele dagen. Je kan rode bietjes invriezen, dan blijven ze nog tot een jaar lang goed.

Rode bieten (Kogel 2) Buzzy Seeds

Rode bieten (Kogel 2) Buzzy Seeds

Rode bietjes, ook vaak krootjes genoemd, zijn een bekende groente met een t..

€ 1,49 Excl. BTW:€ 1,23

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55