Roodlof

Cichorium intybus

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 20

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender roodlof

Variëteiten

Roodlof is familie van de chicorei, net als witlof en andijvie, en is daarnaast zeer nauw verwant aan groenlof. Roodlof en groenlof zijn praktisch de zelfde plant, maar het ene ras maakt meer kleurstof waardoor deze het typerende rode kleurtje krijgt. Qua verzorging en plantkundig zijn de twee niet van elkaar te onderscheiden.

Ontkiemen

Roodlof kiemt makkelijk in een zaaibakje in de vensterbank, vroeg in het voorjaar, of direct buiten op de bestemde plek op een later moment. Om te voorkomen dat roodlof doorschiet (gaat bloeien) zaai je -net als bij andijvie- de zaden het allerliefste in de zomer. Na de langste dag is de kans op het doorschieten klein.

Verzorging

Basis
Roodlof kan je kweken als sla (voor het blad) maar ook als lof (de rode kop in het midden). Los van hoe je roodlof wilt kweken, heeft deze voor beide soorten teelt de zelfde verzorging nodig. Roodlof kan overigens goed tegen kou en verdraagt zelfs lichte vorst. Roodlof zet je bij voorkeur op een plek in de volle zon, maar ook in de halfschaduw groeit roodlof goed. Roodlof begint de typerende rode kleur te krijgen wanneer de temperaturen dalen. Met name hierom kweek je roodlof eigenlijk pas later in het jaar, maar dat is ook omdat roodlof vroeg in het jaar snel door kan schieten. Dat is het vroegtijdig bloeien van de plant en dit komt de smaak niet ten goede. Doorschieten voorkom je door de plant in het begin vooral warm op te kweken en later de temperaturen geleidelijk te laten dalen. Er is eigenlijk geen betere manier om dit voor elkaar te krijgen, dan door roodlof later in het jaar te kweken.

Bodem
Roodlof groeit het liefste op een bodem die niet heel zuur is, maar verder groeit roodlof op vrijwel iedere grondsoort. Het helpt om de bodem iets beter doorlaatbaar en voedzamer te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door het toevoegen van compost en organisch materiaal, maar ook door de plantenvoeding hierop aan te passen (zie hieronder).

Voeding
Voor roodlof is extra voeding altijd handig. Een organische meststof voor moes- en kruidentuin is voor roodlof erg geschikt, maar geef vooral ook extra stikstof. Stikstof bevordert de aanmaak en groei van het blad (en de kleur daarvan), en is onder andere beschikbaar in de vorm van bloedmeel. Met name voor bladgewassen is bloedmeel of stikstof nodig, of zelfs bijna vereist. Vaak groeit roodlof goed zonder extra stikstof, en andere bladgewassen ook, maar door dit toch te geven krijg je nèt iets mooiere en vollere planten.

Oogsten

Je kunt roodlof op twee momenten oogsten, afhankelijk van hoe je het wilt oogsten. In het najaar, rond de herfst, wordt de plant geoogst als een slasoort. In het voorjaar (van het volgende jaar) kun je de plant als lof oogsten. Voor dit laatste laat je de plant in het najaar gewoon staan. Deze sterft dan bovengronds af en komt in het voorjaar opnieuw op. Dat is het moment dat de lof kan worden geoogst.

Gebruiken

Roodlof smaakt bitter en licht pittig. Het beste eet je roodlof rauw, als garnering of bijvoorbeeld door een salade.

Bewaren

Je kunt roodlof maximaal 2 weken bewaren in de groentelade van de koelkast. Het lekkerste is natuurlijk wanneer de roodlof vers wordt gegeten.

Roodlof (Palla Rossa Precoce) Franchi Sementi

Roodlof (Palla Rossa Precoce) Franchi Sementi

Roodlof is een typisch Italiaanse groente welke wordt gegeten door salades...

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Cichorei (Cicoria var. esp. Castelfranco) Franchi Sementi

Cichorei (Cicoria var. esp. Castelfranco) Franchi Sementi

Deze decoratieve soort cichorei maakt lichtgekleurde bladeren met rode vlek..

€ 3,29 Excl. BTW:€ 2,72

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55