Salie

Salvia officinalis

Minimale plantafstand (cm): 30
Minimale worteldiepte (cm): 30

Afbeeldingen:

keukenplanten salie zaden keukenplanten salie net opgekomen keukenplanten salie eerste blaadjes

 

volle zon
droge grond
lichte grondsoort
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender salie

Variëteiten

Echte salie (gewone salie of keukensalie) is één van de vele soorten salie onder de Latijnse naam "Salvia". Onder het zelfde soort valt ook de witte salie (Salvia apiana) die iets minder bekend is om het gebruik in de keuken, maar iets meer bekend is vanwege de spirituele toepassingen. Gewone salie of echte salie is echter heel breed te gebruiken.

Ontkiemen

Bij het ontkiemen van salie, zorg dan voor een licht vochtige en niet te natte (zaai- en stek)grond. Nadat de zaden zijn opgekomen kan je geleidelijk aan steeds minder water gaan geven, tot de planten wat groter zijn. Binnen bij kamertemperatuur duurt het zo'n 1-3 weken voor de zaden zijn opgekomen. Uitplanten kan in de volle grond op de juiste plek, maar ook in een pot of bak.

Verzorging

Basis
Salie komt oorspronkelijk uit Mediterrane streken, waar het een stuk warmer is dan hier. Zet salie daarom op een plekje in de volle zon, warm en zonnig en zeker ook op de juiste bodem. Veel water hoef je niet te geven, alleen bij extreme warmte en droogte. Dat maakt salie een tamelijk onderhoudsarme plant, maar deze zal wel zo nu en dan gesnoeid kunnen worden (als dat gewenst is).

Bodem
Salie groeit het beste op een droge, zanderige en arme grondsoort. Op kleigrond groeit salie wat minder goed, maar je kunt de bodem verbeteren door het toevoegen van veel brekerzand. Hiermee breek je grote klonten grond op in kleinere stukjes. De bodem wordt tevens luchtiger en beter doorlaatbaar, wat voor salie het beste werkt. Zorg vooral dat overtollig water makkelijk en snel weg kan uit het stuk waar salie staat.

Voeding
Voor salie is niet veel voeding nodig. Het plantje groeit namelijk goed op arme zandgrond. Als de plant niet goed groeit of er ontstaan verkleuringen in de blaadjes, dan ligt de oorzaak zeer waarschijnlijk bij een verkeerde standplaats, verkeerde grondsoort of verkeerde omstandigheden. Bijvoorbeeld te koud, te weinig zonlicht of te dikke en natte grond. Voldoen de omstandigheden naar eigen weten helemaal, maar heeft het plantje nog steeds last van kwaaltjes? Dan kan het raadzaam zijn om toch voeding te geven. Wees dan wel kieskeurig bij het soort voeding. Salie groeit op arme grond en heeft dus niet veel nodig. Het geven van een speciale mestvoeding voor geurende kruiden, zoals Culvita Lavendel, is dan sterk aan te raden. Deze meststof is geschikt voor op droge en arme grond groeiende kruiden, zoals lavendel en rozemarijn, maar ook tijm en salie.

Snoeien
Salie hoef je in principe maar weinig te snoeien, maar als je het kleine struikje een beetje in vorm wilt houden kan dat natuurlijk wel. Snoei in dat geval zeker niet in de winter, snoeiwonden herstellen slecht in de kou bij dit niet inheemse plantje. Snoei ook zeker niet tijdens vorst of als er binnenkort vorst wordt verwacht. Door vroeg in het jaar te snoeien ben je er snel bij. Vlak voor de plant opnieuw gaat groeien is de kans groot dat de plant heel goed herstelt van het snoeien. Het snoeien van salie is niet vereist.

keukenplanten salie snoeitabel

Salie snoeitabel

Oogsten

Van salie worden de blaadjes gebruikt in de keuken. Deze kan je gedurende de groei van de plant afknippen, maar liever niet in het najaar wanneer de plant in rust gaat.

Gebruiken

Voor je salie kunt gebruiken kan je de blaadjes ook drogen, dan zijn deze makkelijk te verkruimelen. Salie doet het vooral erg goed bij vleesgerechten, waarbij het gebruik het meest populair is.

Bewaren

Gedroogde blaadjes blijven ten minste een jaar goed. Verse salie blijft niet lang vers en zal snel uitdrogen. Je kunt salie bewaren in een kruidenpotje met deksel.

Salie Buzzy Seeds

Salie Buzzy Seeds

Gewone salie of keukensalie wordt veel gebruikt bij vleesgerechten. Sommige..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55