Schorseneren

Scorzonera hispanica

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 25

 

schaduwrijk
matig vochtig
lichte grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender wortel

Ontkiemen

Schorseneren zaai je in het vroege voorjaar direct buiten op de bestemde plek. Omdat de plantjes met penwortel moeilijk te verspenen zijn is het niet handig om deze eerst voor te zaaien. Ook in turfpotjes gaan de schorseneren ongewone vormen aannemen. Wie mooie, rechte schorseneren wilt zaait in luchtige grond. Je kunt schorseneren best dicht bij elkaar zaaien, zorg voor een afstand van ongeveer 8-10 centimeter tussen de planten.

Verzorging

Basis
De schorseneer is eigenlijk een beetje een vergeten groente. Het is een wortelgewas en officieel is het een meerjarige plant. In de moestuin worden schorseneren als éénjarige gekweekt, omdat deze het eerste jaar al geoogst kan worden. Schorseneren maken lange, donkergekleurde wortels die qua smaak enigszins op asperges lijken. Ook in de halfschaduw of op schaduwrijke plekken groeien schorseneren uitstekend, een losse bodem is vele malen belangrijker.

Bodem
Op zware grondsoorten zoals dikke klei kan de wortel maar erg slecht groeien. Schorseneren zet je daarom op een lichtere grondsoort die goed doorlaatbaar is. Het is erg belangrijk dat de bodem los en luchtig is. Meng als dat nodig is veel brekerzand door de grond om deze te verbeteren en voeg veel compost en organisch materiaal toe. Op de losse bodem na zijn schorseneren eigenlijk helemaal niet zo veeleisend. Ze groeien vrijwel op iedere plek.

Voeding
Schorseneren groeien langzaam en hebben wel wat voeding nodig. Extra kalium is voor de plant als wortelgewas zeker aan te raden. Wees met stikstof wel voorzichtig, je wilt namelijk dat de plant voornamelijk een grote wortel maakt. Stimuleer de bladgroei daarom niet extra. Een algemene organische meststof, bijvoorbeeld een meststof voor moes- en kruidentuin, is verstandig om te geven. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking zo veel mogelijk.

Oogsten

Schorseneren zijn de lange penwortels van de plant. Het beste is om een spitvork te gebruiken waarmee je de schorseneren uit de grond kunt 'wiepen'. Wanneer je ze zo uit de grond trekt en er zitten wat harde stukken grond tussen, dan trek je de schorseneren stuk. Ze breken en je hebt 2 helften, of je vind de andere helft niet meer terug. Dat is natuurlijk zonde.

Gebruiken

Op het eerste gezicht lijken schorseneren niet zo lekker door de donkere, grijsbruine bruine kleur, maar schorseneren zijn -hoewel niet zo populair- zeker lekker om te eten! De schil is niet zo lekker om te eten, deze haal je van de wortel af. De binnenkant kun je vervolgens verwerken in een gerecht. De smaak hiervan is het beste te vergelijken met de smaak van een asperge. Schorseneren kun je koken, stomen of stoven, en in de oven bakken.

Bewaren

Schorseneren kan je het beste bewaren in een open of geperforeerde plastic zak, om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bewaar deze altijd in de koelkast, dan blijven verse schorseneren tot 2 weken houdbaar. Schil de schorseneren niet als je ze gaat bewaren, maar pas voor je ze gebruikt.

Schorseneren Buzzy Seeds

Schorseneren Buzzy Seeds

De schorseneer is een makkelijk te kweken, iets minder bekende groente uit ..

€ 1,79 Excl. BTW:€ 1,48

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55