plant banner

Sinaasappel
Citrus sinensis - Rutaceae
Uitplanten kweken en oogsten

°C18
CM200
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
buiten planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Sinaasappel kweken

Sinaasappel draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Citrus sinensis en is een lid van de wijnruitfamilie, ook wel rutaceae.

Sinaasappel soorten

Welke soorten sinaasappelen zijn er? De sinaasappel is een citrusvrucht, net als de nauw verwante citroen. Ook de limoen, grapefruit, mandarijn en de pomelo behoren tot deze familie. De sinaasappel is er ook in een siervariëteit. Ook deze is eetbaar, alleen een stuk minder sappig en vrij smaakloos.

De siersinaasappel is gemaakt om veel vruchten te geven voor een hoge sierwaarde. Bij zo wel de siervariëteit en de eetbare sinaasappel is het lang niet altijd zeker of die vruchten zal krijgen in ons klimaat. Als de sinaasappelboom bloeit is dat wel heel bijzonder natuurlijk.

Volgens sommigen is de lekkerste sinaasappel de bloedsinaasappel, een sinaasappel met rood vruchtvlees. Deze behoort tot dezelfde soort en is soms te herkennen aan oranjerode vlekken op de vruchten.

Sinaasappel zaaien en planten


Wanneer kan je sinaasappel planten?
Sinaasappel planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.

Hoe plant je een sinaasappelboom? Hoewel niet ideaal voor de teelt van een fruitboom, kan je de sinaasappel altijd beter in een grote pot of kuip planten. Zorg voor een zo groot mogelijke pot, maar zorg ook dat je deze in de herfst nog naar binnen kunt verplaatsen. Een sinaasappelboompje mag je vanaf half mei buiten zetten.

Kan je een sinaasappelboom opkweken uit pit? Je kunt een sinaasappel pit planten in een potje met aarde, bij kamertemperatuur. In de zomer heb je de grootste kans dat de pit uitkomt. Meestal duurt dit enkele weken maar het kan tot zelfs enkele maanden duren voor een sinaasappel pit gaat ontkiemen.

Zet een jonge sinaasappelboom uit een pit niet direct in de volle zon. Deze kan je beter langzaam afharden voor je deze buiten in de zon zet. Zet deze dus niet direct in de brandende zon.

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 sinaasappel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 sinaasappel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Sinaasappel standplaats en verzorgen

Hoe kweek je een sinaasappelboom? Sinaasappelen kweken is nooit gegarandeerd, maar waar een wil is is een weg. De sinaasappel staat graag in de volle zon op een warme plek. Vanaf half mei tot en met de herfst kan een sinaasappel buiten staan, maar deze moet binnenshuis overwinteren.

De sinaasappel moet eerst tot bloei komen en worden bestoven. Daarover lees je verderop meer. Het is belangrijk dat de temperatuur boven de 18°C blijft voor de sinaasappelboom in pot. Bij koeler weer gaat de sinaasappel mogelijk bloeien.

Heb je een serre of glazen overkapping in de volle zon aan het zuiden, dan heb je geluk. Dit is de ideale plek om een sinaasappelboompje te kweken. Je kunt een sinaasappelboom ook in een kweekkas plaatsen als je daar genoeg ruimte voor hebt.

Zet de sinaasappelboom bij hevige regenval even onder een overkapping, in een kweekkas, in de serre of des noods in de schuur of gang. Je kunt ook een zak over de pot doen zodat water langs de pot wegstroomt.

Sinaasappel is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 18℃.

Sinaasappel combinatieteelt en wisselteelt

Sinaasappel
Voor het kweken van sinaasappel hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Sinaasappel goede buren
Sinaasappel heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Sinaasappel slechte buren
Sinaasappel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Sinaasappel water geven

Hoeveel water heeft een sinaasappelboom nodig? De grond mag zo nu en dan opdrogen, maar geef daarna wel weer direct water. De sinaasappel is een Mediterrane boom en kan goed tegen warmte en droogte. Geef een sinaasappelboom wel regelmatig water als je merkt dat de grond in een pot erg snel opdroogt.

Sinaasappel grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft een sinaasappelboom nodig? De sinaasappel staat graag op een doorlaatbare grond die overtollig water snel af kan voeren. In een pot is de afwatering beter te regelen. Dat je de sinaasappel beter in pot kunt kweken is ook om deze reden.

De grond mag klei bevatten zo lang je deze enigszins droog weet te houden. Leg onderin een pot altijd een laag kiezels of hydrokorrels om te voorkomen dat de gaten in de pot dichtslibben door de grond in de pot.

pH

6.0
7.5

Sinaasappel tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Sinaasappel bemesten

Moet je een sinaasappelboom bemesten? De sinaasappelboom moet zeker worden bemest en regelmatig ook. Gebruik hiervoor speciale voeding voor Mediterrane planten of citrus- en olijfbomen voeding. Met name kalium is belangrijk om de weerstand te verbeteren.

Voor het houden van een sinaasappelboom kan je het beste vloeibare voeding gebruiken. Dit is snelwerkend en vult eventuele tekorten het snelste aan. Langwerkende mestkorrels zijn geschikt voor sinaasappelboompjes die in een wat luchtigere grond staan.

N6
P8
K8

Voor het bemesten van sinaasappel adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-8-8 of 8-8-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Sinaasappel bloei en bestuiven

Wanneer bloeit sinaasappel? Sinaasappel bloeit doorgaans van april tot oktober.

Moet je sinaasappelen bestuiven? De meeste sinaasappelbomen zijn zelfbestuivend, maar krijgen hierbij net als andere citrusbomen wel hulp van bestuivende insecten zoals bijtjes. Staat je sinaasappelboom binnen in de serre of in een kweekkas, dan zal je dit mogelijk zelf moeten doen.

Je kunt een sinaasappelboom tijdelijk buiten zetten om deze te laten bestuiven, zo lang het weer goed en warm is. Sinaasappelen komen vaak tot bloei als de temperaturen licht dalen. Meestal aan het einde van het jaar, maar eigenlijk kan dit het hele jaar door gebeuren. De bloeitijd is zeer lang.

Wanneer sinaasappel oogsten

Wanneer kan je sinaasappel oogsten? Doorgaans doe je dit van oktober tot januari.

Hoe oogst je sinaasappelen? Als je het geluk hebt van een bloeiende sinaasappel kan je waarschijnlijk een keer vruchten oogsten. Het moment waarop je oogst maakt niet erg veel uit, zo lang de sinaasappel maar geheel en mooi oranje gekleurd is. Deze lekkere vrucht kan maanden aan het boompje blijven hangen terwijl deze al rijp is. Het kan ook maanden duren voor de vruchten überhaupt rijp zijn.

sinaasappel oogsten plukken keukenplanten

Sinaasappel gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je sinaasappelen? Sinaasappelsap is misschien wel het lekkerste drankje dat je kunt maken. Pers een paar verse sinaasappeltjes en drink het gezonde sap ervan, of eet sinaasappel in partjes. Ook kan het sap van de sinaasappel als smaakmaker dienen in diverse smoothies en dranken. Sinaasappelen zijn veelzijdig.

Sinaasappel houdbaarheid

Hoelang kan je sinaasappelen bewaren? Sinaasappelen blijven langer goed dan andere vruchten zoals appels of peren. Het beste leg je de sinaasappels los en niet op elkaar, daarmee voorkom je dat deze gaan schimmelen en blijven de vruchten langer goed. Je kunt een rijpe sinaasappel ongeveer een maand bewaren.

Sinaasappel snoeien

Wanneer kan je sinaasappel snoeien? Doorgaans doe je dit van maart tot april.

Hoe snoei je een sinaasappelboom? De sinaasappelboom snoei je zo nu en dan om deze in vorm te houden, en zeker als je het boompje in een pot houd. Doe dat dan bij voorkeur in het vroege voorjaar, wanneer het boompje ongeveer opnieuw gaat uitlopen. Dan is de kans op het herstellen van snoeiwonden het grootste. Snoei in ieder geval zeker niet tijdens vorst of als er binnenkort vorst wordt verwacht.

Sinaasappel ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij sinaasappelen? De sinaasappel heeft erg weinig last van ziektes, schimmels of plagen. Het grootste gevaar bij de teelt van sinaasappelen is de aanwezige kou. Overwinter het boompje binnenshuis op een vorstvrije plek om ongemakken te voorkomen.

Sinaasappel kweken informatie

Naam en familie
Naam Sinaasappel
Familie Wijnruitfamilie
Wetenschappelijke naam Citrus sinensis
Familie (wetenschappelijk) Rutaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten oktober - januari
Snoeien maart - april
Bloeitijd april - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 200CM
Regelafstand 300CM
Per strekkende meter (M) -
Per vierkante meter (M²) -
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 6-8-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Fruit
Winterhard tot 18
Wintergroen Wintergroen
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 70CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Boom

Nieuwe planten...