Sinaasappel

Citrus sinensis

Minimale plantafstand (cm): ...
Minimale worteldiepte (cm): ...

 

volle zon
droge grond
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender sinaasappel

Variëteiten

De sinaasappel is een citrus-soort en vraagt ongeveer het zelfde van de omgeving als een citroen of limoen, waar de sinaasappel nauw verwant aan is. Ook de grapefruit en de pomelo behoren tot deze familie. De sinaasappel is er ook in siersoorten, maar de siersinaasappel is niet lekker om te eten. Deze is overigens ook niet giftig, er zit gewoon weinig smaak aan of de smaak is niet lekker. De siersinaasappel is gemaakt om veel vruchten te geven zodat de plant een hoge sierwaarde heeft, maar voor het oogsten neem je toch liever een sinaasappel die gekweekt is voor de eetbaarheid van de vruchten. Dan heb je wel wat geduld nodig, het kan lang duren voor de sinaasappel vruchten geeft (als die dat überhaupt doet). In ons klimaat zijn de omstandigheden gewoon niet optimaal. Als de sinaasappel tot bloei komt is dat wel heel bijzonder, en dat kan zomaar het hele jaar door gebeuren (ook in de winter).

Vermeerderen

De sinaasappel koop je meestal als een boompje bij een kweker. Als je van experimentjes houd kan je ook eens wat pitten uit een sinaasappel zaaien. Na enkele weken tot enkele maanden, binnenshuis bij kamertemperatuur, kan je een sinaasappelboompje zien opkomen. Deze moet dan natuurlijk zo warm mogelijk blijven staan, met veel licht in een zonnige vensterbank of serre. Je kunt het jonge sinaasappelboompje na half mei of iets later buiten zetten. Haal het boompje 's nachts liever wel weer terug naar binnen als het erg fris wordt.

Verzorging

Basis
De sinaasappel is een citrusvrucht, dat is algemeen bekend. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit Mediterrane, warme streken. De sinaasappelboom blijft over het algemeen aardig klein. Dat maakt deze ook geschikt voor in een pot. Vooral dit laatste is een groot voordeel, omdat je potten kunt verplaatsen. Bijvoorbeeld wanneer het sinaasappelboompje door de toch wel erg lage temperaturen even naar binnen moet.

De sinaasappel wordt net als de citroen ook vaak als sierplant/kamerplant gehouden. Daar wordt vooral de siersinaasappel voor gebruikt. Niet zo lekker om te eten is die, maar natuurlijk wel gewoon eetbaar. Al zijn er wel veel lekkerdere, eetbare sinaasappelsoorten die je voor de vruchten kunt kweken. De sinaasappel kan gedurende een hele lange periode bloeien en vruchten maken. Als dat je lukt, wat op zich wel iets aan de zeldzame kant is, dan kan je er dus erg lang van genieten.

Bodem
Een bodem waarbij water makkelijk en snel weg kan is belangrijk. In een pot is dat makkelijker te reguleren dan in de volle grond, dus ook hierin heeft de sinaasappel het voordeel dat deze geschikt is voor in een pot. Een doorlaatbare bodem is belangrijk, maar deze mag ook veel klei bevatten. De sinaasappel groeit een beetje in het zelfde gebied als de citroen en olijf. De sinaasappel houd van een droge grond, maar ook van klei achtige grond. In ons klimaat is dat een ingewikkelde combinatie. Je kunt daarom kiezen voor Mediterrane potgrond, maar je kunt ook kleigrond mengen met extra veel brekerzand.

Voeding
Voor sinaasappels als citrusvrucht gebruik je bij voorkeur een meststof die geschikt is voor citrusboompjes, zoals deze vloeibare citrus- en olijf voeding. Vloeibare voeding heeft als groot voordeel dat je deze door het water mengt dat je aan het boompje geeft. Hierdoor stromen voedingsstoffen direct door de bodem. Meststoffen in korrelvorm zijn langwerkend, en dat is mooi, maar deze hark je het beste licht in. Dat gaat op de harde kleigrond een beetje lastig. De korrels blijven bovenop de grond liggen, gaan schimmelen en trekken ongedierte aan. Daarnaast werken deze pas wanneer je water geeft, dan laten de korrels voedingsstoffen los, maar de sinaasappel geef je niet zo heel vaak water. Dan heb je dus liever een direct werkende voeding voor het boompje.

Snoeien
De sinaasappelboom snoei je zo nu en dan om deze in vorm te houden, en zeker als je het boompje in een pot houd. Doe dat dan bij voorkeur in het vroege voorjaar, wanneer het boompje ongeveer opnieuw gaat uitlopen. Dan is de kans op het herstellen van snoeiwonden het grootste. Snoei in ieder geval zeker niet tijdens vorst of als er binnenkort vorst wordt verwacht.

keukenplanten sinaasappel snoeitabel

Sinaasappel snoeitabel

Gevaren
De sinaasappel is vooral erg gevoelig voor kou en in het bijzonder vorst. Bij temperaturen onder de 18 graden celcius stopt de groei ongeveer. Het beste verplaats je je sinaasappelboom in de herfst en winter naar binnen, zodat deze in het voorjaar weer naar buiten kan. Zet het boompje pas na half mei buiten of laat deze het jaar rond in de serre staan voor de beste resultaten.

Oogsten

Als je het waanzinnige geluk hebt van een bloeiende sinaasappel, koester dat moment. Geef het boompje alles wat die nodig heeft, dan kan je met een beetje geluk sinaasappels oogsten. Het moment waarop je oogst maakt niet erg veel uit, zo lang de sinaasappel maar oranje gekleurd is. Deze lekkere vrucht kan maanden aan het boompje blijven hangen terwijl deze al rijp is, dat is geen probleem.

Gebruiken

Sinaasappelsap is misschien wel het lekkerste drankje dat je kunt maken. Pers een paar verse sinaasappeltjes en drink het gezonde sap ervan, of eet sinaasappel in partjes. Ook kan het sap van de sinaasappel als smaakmaker dienen in diverse smoothies en dranken. Keuze genoeg!

Bewaren

Sinaasappels blijven langer goed dan andere vruchten zoals appels of peren. Het beste leg je de sinaasappels los en niet op elkaar, daarmee voorkom je dat deze gaan schimmelen en blijven de vruchten langer goed. Je kunt een rijpe sinaasappel ongeveer een maand bewaren.