Snijbiet

Beta vulgaris

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 20

 

halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender snijbiet

Variëteiten

Snijbiet is er in veel verschillende kleuren, van groen of lichtgroen tot geel, maar ze zijn er zelfs rood of paars. Andere kleuren zijn ook geen uitzondering, een leuk en kleurrijk plantje om te zaaien. Je kunt voor zo veel mogelijk kleurtjes kiezen voor een regenboogmix van snijbiet zaden. Snijbiet behoort tot het zelfde soort als de rode biet.

Vermeerderen

Snijbiet zaai je het beste direct op de bestemde plek, omdat het plantje lastig te verspenen is. Vanaf maart kan snijbiet al gezaaid worden, wanneer de temperaturen nog relatief laag zijn, maar ook in de hitte van de zomer kan je nog steeds van snijbiet genieten.

Verzorging

Basis
De snijbiet is een makkelijk plantje dat ook gekweekt kan worden als je voor het eerst iets zelf wilt kweken. Daarnaast is de snijbiet ook best veelzijdig en kan deze op verschillende manieren worden gebruikt. De snijbiet groeit redelijk snel. Het beste groeit de snijbiet op een plekje in de halfschaduw of in de volle zon. In de hete zomer kan je snijbiet beter niet in de volle zon planten, gezien de grond hier erg snel uitdroogt.

Bodem
De snijbiet is niet veeleisend en groeit op vrijwel iedere grondsoort. Je hoeft dus geen rekening te houden met een speciaal soort grond en dat maakt de snijbiet een makkelijke plant, ook voor beginners. Het enige waar je wel rekening mee dient te houden is de vochthuishouding. In het blad en de stelen van de snijbiet wordt veel vocht opgeslagen, water geven is dus zeker nodig. Het beste is om de bodem constant licht tot matig vochtig te houden.

Voeding
Je hoeft de snijbiet in principe geen extra voeding te geven, meestal is wat er in de bodem zit voldoende, maar daar hangt wel een "maar" aan vast. Wat je wel kunt doen, gezien de snijbiet een bladgewas is, is het geven van extra stikstof. Het is geen vereiste voor het groeien van de snijbiet, maar stikstof bevordert wel de bladvorming. Meestal geef je dit in de vorm van bloedmeel. Bladgewassen, waaronder de snijbiet dus valt, hebben over het algemeen veel baat bij extra stikstof.

Oogsten

Van snijbiet oogst je het blad met steel. Dat kan bij een vroege teelt al vanaf de maand mei. Snijbiet kan doorlopend worden geoogst, wat betekend dat je het blad kunt afsnijden en dat de plant vervolgens verder zal groeien. De rest van het jaar kan je nog vaker van de zelfde plant oogsten.

Gebruiken

Snijbiet kan op de zelfde manier worden gebruikt als spinazie. Het kan worden meegekookt in een roerbak-gerecht, maar ook prima door een verse salade in combinatie met andere bladgroenten zoals kropsla. Snijbiet is, hoewel de groente minder bekend is, heel divers te gebruiken in de keuken.

Bewaren

Snijbiet is niet goed te bewaren. In de koeling blijft vers geoogste snijbiet maximaal 1-2 dagen houdbaar. Je kunt snijbiet daarom het beste pas oogsten wanneer je het direct gaat gebruiken.