Spinazie

Spinacia oleracea

Minimale plantafstand (cm): 5
Minimale worteldiepte (cm): 5

Afbeeldingen:

keukenplanten spinazie zaden keukenplanten spinazie zaailingen keukenplanten jonge spinazie planten keukenplanten spinazie planten keukenplanten spinazie planten keukenplantenspinazie oogsten

 

schaduwrijk
matig vochtig
alle grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender spinazie

Variëteiten

Spinazie groeit ook in het wild. Er zijn hoofdzakelijk twee verschillende soorten spinazie, rondzadige en scherpzadige spinazie. Klik op de afbeeldingen om deze in het groot te bekijken. De scherpzadige spinazie is meestal wilde spinazie, een groot soort met iets puntiger blad. De gewone spinazie is vaak rondzadige, en maakt dan ook ronde (of eigenlijk meer ovale) blaadjes zonder scherpe punt.

keukenplanten zaden wilde spinazie keukenplanten zaden gewone spinazie

Vermeerderen

Spinazie blijft een klein plantje, daarom zaai je de zaden liever direct op de plaats waar je het wilt hebben. Dat kan soms al aan het einde van de winter, want spinazie is goed bestand tegen lage temperaturen. Omdat het plantje zo klein blijft kun je ze breed uitstrooien over de plaats waar je ze wilt hebben, net als bij veldsla. Je hoeft spinazie door het handige kleine formaat ook niet zo snel uit te dunnen, de plantjes zitten elkaar meestal niet in de weg. Zaai spinazie liever in het (vroege) voorjaar of in het najaar, want in de zomer en bij warm weer schiet spinazie snel door. Wil je toch liever voorzaaien? Doe dit dan direct in een pot of bak van het juiste formaat, zodat je de plantjes straks alleen nog met bak en al hoeft te verplaatsen.

Verzorging

Basis
Spinazie is een erg makkelijk te kweken plantje dat het ook bij koud weer erg goed doet. Als het weer een beetje meezit kan je spinazie zelfs in februari al direct buiten zaaien, maar met minder risico zaai je spinazie net zo goed binnen voor in een grote pot of bak waarbij je niet meer hoeft te verspenen. Spinazie blijft ook erg klein, iedereen heeft er wel ergens ruimte voor. Ook groeit spinazie uitstekend op schaduwrijke plekken, zeker in de zomer en bij warm weer. Dit alles maakt spinazie een ideale plant voor wie nog nooit iets heeft gekweekt en graag eens ergens mee wil beginnen.

keukenplanten doorgeschoten spinazie

Spinazie is doorgeschoten

Wanneer je spinazie al vroeg in het jaar kweekt kan je er nog best lang van oogsten, maar bij hogere temperaturen zal het plantje sneller doorschieten (vroegtijdig gaan bloeien). Dat is niet erg als je de zaden ervan wilt oogsten, dat kan natuurlijk altijd. Maar tijdens en na de bloei smaakt het blad niet meer zo lekker en bevat dit meer nitraat dan voorheen. Wees daar dus voorzichtig mee.

Bodem
Spinazie heeft vooral behoefte aan een constant licht tot matig vochtige bodem, want als bladgewas heeft het wel wat water nodig. Zorg dan wel dat de bodem niet volledig uitdroogt of compleet doorweekt raakt, dat is natuurlijk slecht voor de plant. Op een doorlaatbare bodem groeit spinazie het beste. Op kleigrond groeit spinazie ook nog wel een beetje, het plantje wortelt gelukkig niet zo erg diep, maar op kleigrond verloopt de groei wel ontzettend traag en krijg je eerder last van kwaaltjes. Een doorlaatbare bodem blijft toch echt het beste, bijvoorbeeld door een bak te vullen met potgrond.

Het toevoegen van compost en organisch materiaal maakt de bodem zeker een stuk doorlaatbaarder. Op vette klei kan je tegelijk ook flink wat brekerzand doormengen om de bodem luchtiger en beter doorlaatbaar te maken. Een zachte bodem zorgt voor een snellere groei. Spinazie doet het in principe op alle grondsoorten die niet zuur zijn, maar zoals hierboven genoemd gaat de voorkeur dus absoluut en 100% zeker uit naar een doorlaatbare bodem. Een grond waar het kleine plantje makkelijk in kan wortelen.

keukenplanten spinazie planten

Spinazie dikke grondsoort

Voeding
Veel voeding heeft spinazie niet nodig, maar het is wel aan te raden om gedurende de (korte) groeiperiode wat extra's te geven. Kies dan vooral een algemene organische meststof, zoals een meststof voor moes- en kruidentuin. Een beetje extra stikstof helpt bij de bladvorming van de plant. Bedenk je dan wel heel goed dat spinazie hierdoor meer nitraat aanmaakt (zie het kopje "gevaren").

Gevaren
Spinazie slaat kleine hoeveelheden nitraat op. Dit stofje wordt door ons lichaam omgezet in nitriet, wat in grote hoeveelheden nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid. Wie regelmatig spinazie eet kan hier beter mee uitkijken. Natuurlijk kan dit geen kwaad als je af en toe een portie spinazie door de salade doet of kookt in een gerecht. Wees je gewoon bewust dat spinazie nitraat bevat en dat meer stikstof de aanmaak/opslag van nitraat bevordert.

Oogsten

Je kunt spinazie al heel jong oogsten. Dan heb je heel weinig spinazie maar is het plantje wat verser van smaak, lichter gekleurd en bevat de spinazie ook meer gezonde bestanddelen. Je kunt ook gedurende de groei van de spinazie steeds wat blaadjes afknippen. Knip dan de grootste blaadjes af zodat de kleinere verder groeien. Ook na de oogst groeit de plant dan vaak nog even verder, waardoor je nog een tweede en soms zelfs derde keer kunt oogsten. Zo heb je meer profijt van je veldje met gezaaide spinazieplantjes. Als je de grootste blaadjes afknipt zijn die vaak wat harder en knapperiger. Je hebt er bovendien wat minder van nodig voor een maaltijd, al blijft het toch een klein plantje. Let wel op bij het bewaren van spinazie, want na de oogst blijft spinazie niet heel lang vers meer.

keukenplanten spinazie oogst

spinazie oogst

Gebruiken

Spinazie is zeer gezond maar kent ook wat haken en ogen. Je kunt spinazie niet lang bewaren en daarom eet je dit het liefst zo snel mogelijk na het oogsten. Spinazie verwerk je in salades samen met bijvoorbeeld kropsla en andere slasoorten. Je kunt spinazie natuurlijk ook gewoon koken, al heb je dan veel meer nodig omdat het tijdens het koken heel erg krimpt. Als je van plan bent om het te koken kun je beter wat meer zaaien.

Bewaren

Spinazie gebruik je het beste direct van de plant, want het blijft zelfs in de koelkast maximaal enkele dagen houdbaar. Spinazie kan je ook eerst blancheren en vervolgens direct invriezen. Dan blijft het nog ongeveer een jaar houdbaar.