Stengelui

Allium fistulosum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 10

 

halfschaduw
licht vochtig
matige grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender stengelui

Variëteiten

Bosui, lenteui en stengelui worden vaak verward. Dat is niet zo gek, want deze lijken erg op elkaar. De stengelui is een afzonderlijk ras van de zelfde soort plant. De stengelui wordt gebruikt als een soort kleine prei. De lenteui en bosui zijn het zelfde plantje maar worden beiden net iets anders gebruikt. De lenteui is een vroeg geoogste bosui. Lenteui wordt ook als een soort kleine prei gebruikt, maar nog net iets kleiner dan de stengelui. De bosui is een volgroeide lenteui. Bij een lenteui heeft zich nog geen bolletje gevormd, bij een bosui het bolletje volgroeid. Bosui wordt gebruikt als een soort hele kleine, ronde ui. Deze pagina gaat over de stengelui.

Vermeerderen

Stengelui zaai je direct op de bestemde plek waar je het wilt hebben. De plantjes blijven erg klein en wortelen niet zo diep. Omdat het van die dunne spriejtes zijn, zijn ze lastig te verspenen. Je kunt er veel bij elkaar zetten en ze kunnen zelfs nog iets dichter bij elkaar staan dan prei.

Verzorging

Basis
Stengelui is eigenlijk een soort kleine prei, zo wordt de plant ten minste gekweekt. Wat betreft de wisselteelt is het toch een beetje een apart geval, want eigenlijk is het een ui-achtige, maar je kweekt het als bladgewas. Alleen als bladgewas krijgt stengelui al snel te veel stikstof, dus je kunt het plantje toch beter samen met de andere ui-achtigen kweken in het zelfde vak. In tegenstelling tot prei, die je liever bij de bladgewassen zet. In de halfschaduw doet de stengelui het uitstekend, zo lang je de bodem licht vochtig weet te houden.

Bodem
Stengelui maakt vrij diepe wortels en heeft dus baat bij een doorlaatbare, luchtige en humusrijke bodem. Meng compost en organisch materiaal door de bodem, zeker als de bodem wat steviger is (zoals klei), om te zorgen dat de plantjes goed kunnen wortelen. De bodem mag wel een beetje voedzaam zijn, al groeien de plantjes ook goed op zandgrond.

Voeding
Voor stengelui is een algemene organische meststof geschikt, maar wees voorzichtig met stikstof. Hoewel je zou zeggen dat stengelui veel stikstof kan gebruiken, krijgt het plantje hiervan juist hele slappe stengels. Minder stikstof is dus toch iets beter voor de stengelui.

Oogsten

Stengelui oogst je wanneer de plant volgroeid is maar nog niet doorschiet (gaat bloeien). Je oogst de hele plant door deze uit de grond te trekken en de wortel af te snijden. Wat je overhoud is een mini prei met een wit gedeelte en groen blad aan de bovenkant.

Gebruiken

Stengelui kun je gebruiken als een soort hele kleine prei, ook qua smaak. Je gebruikt dan dus alleen het stengeltje en de kleine, witte/lichtgekleurde verdikking die net onder de grond zat. Dit laatste smaakt over het algemeen wat scherper.

Bewaren

Tijdens een warme zomer kan je stengelui 2 weken in de koeling bewaren. Je kunt stengelui buiten de koeling maximaal een week bewaren, maar ze zijn vers nog altijd het lekkerste.