Tijm

Thymus vulgaris

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten tijm zaailingen keukenplanten tijm eerste blad keukenplanten tijm klein struikje

 

volle zon
droge grond
lichte grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender tijm

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten tijm. Wintertijm is de meest winterharde soort, een soort dat zelfs zeer strenge vorst kan overleven. Ook zijn er nog andere soorten tijm die misschien iets minder winterhard zijn, maar weer andere eigenschappen hebben. Enkele voorbeelden zijn kleine tijm, grote tijm, kruiptijp, echte tijm en citroentijm. Kruiptijm groeit iets sneller en kan over kleine stukken de bodem snel bedekken. Het soort blijft laag en "kruipt" over stukken grond heen, maar maakt overigens ook schitterende bloemen. Als je een klein veldje tijm hebt staan kan het zomaar dat het hele veldje paars gekleurd wordt (of wit, lila, een vergelijkbare kleur). Citroentijm heeft een bijzondere citrusgeur, van waar het plantje ook de naam heeft gekregen, en maakt lichter groen gekleurd blad. Vaak heeft het blad nog lichter groene randjes.

Vermeerderen

Tijm kan je in het voorjaar zaaien, direct in potjes en in zanderige, tamelijk droge grond. Doe dit dan wel binnenshuis wanneer het buiten nog wat koeler is, dat lukt het beste. Tijm kan een snelle kiemer zijn onder de juiste omstandigheden, maar het plantje zelf groeit meestal niet héél snel. In het voorjaar kan tijm buiten en zelfs in de volle grond worden geplant. Afhankelijk van hoe winterhard het soort tijm is dat je hebt geplant, heeft tijm meestal geen bescherming nodig. Zeker wintertijm niet. Tijm kan ook worden gestekt. Dit lukt het beste door afleggers te maken of door wortelstekken te nemen.

Verzorging

Basis
De meeste soorten tijm zijn matig winterhard en kunnen veel hebben. Een plekje in de volle zon heeft tijm erg nodig, op plekken met meer schaduw krijgt het plantje niet alleen te weinig licht. Stel dat je het plantje aan de schaduwzijde van het huis zet, dan wordt het hier ook al heel snel veel te koud gedurende de winter. Altijd in de volle zon dus, op een warm plekje in de tuin!

Bodem
Tijm groeit graag op een arme zandgrond. Luchtig, goed doorlaatbaar en droog is waar het plantje erg van houd. Een goede afwatering is daarbij dus erg belangrijk. Op dikkere grondsoorten kan je beter extra veel brekerzand mengen om de grond beter doorlaatbaarder en luchtiger te maken. Het toevoegen van wat brekerzand is ook aan te raden op andere grondsoorten die maar weinig zand bevatten.

Tijm blijft een aardig klein struikje. Dat is dus handig als je het plantje liever in een pot wilt houden, waar tijm dan ook extra geschikt voor is omdat de grond in een pot sneller opdroogt. Bij het kweken in een pot heb je meestal meer controle over de bodem. Kies er dan voor om de pot onderin te voorzien van een dikke laag hydrokorrels, steentjes of iets anders dat water doorlaat. Zo raken de gaten in de pot niet verstopt met grond en kan overtollig water makkelijk en snel weg uit de pot. Zorg óók in een pot voor een mengsel met veel zand.

Voeding
Veel voeding heeft tijm niet nodig. Is je iets opgevallen aan het plantje, zoals geel kleurende blaadjes of iets anders? Dan ligt de oorzaak vrijwel altijd bij een verkeerde omgeving. Mogelijk is de plek te warm, maar dat is niet heel waarschijnlijk. Er is een grote kans dat de plek gewoon te koud is. Mogelijk komt er te weinig licht, maar vaak is ook een te vochtige of zelfs natte bodem de grote boosdoener. Als de omgeving naar eigen weten gewoon naar wens is maar tijm nog steeds kwaaltjes vertoont, dan zou je eens kunnen denken aan voeding. Dan wel een specifiek soort plantenvoeding, zoals Culvita Lavendel. Dit soort voeding is erg geschikt voor geurende kruiden die op droge en arme grond staan. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, salie of rozemarijn, maar dus ook tijm.

Snoeien
Hoewel tijm een klein struikje is (en blijft) kan het voorkomen dat je het plantje ergens een keertje terug moet snoeien. Wat de reden hiervoor ook is, snoei vooral niet tijdens de winter. Het niet inheemse struikje kan snoeiwonden slecht herstellen bij winters weer. Snoei dan ook zeker niet wanneer er alsnog vorst wordt verwacht of als het vriest. Het beste moment om tijm te snoeien is direct na de bloei in de zomer. Je snoeit vooral om het struikje een beetje in vorm te houden. Verwijder geen verhoute takjes en snoei alléén het groen een klein stukje terug. Het verwijderen van verhoute takjes zorgt voor kale en lege plekken in het struikje, die waarschijnlijk nooit meer dicht zullen groeien. Bedenk je bij het snoeien ook dat tijm een trage groeier is. Verwijderde (groene) delen groeien dus erg langzaam terug.

keukenplanten tijm snoeitabel

Tijm snoeitabel

Oogsten

Van een jonge plant oogst je liever helemaal niets. Als tijm wat groter is dan kan je doorlopend blaadjes gebruiken. Je plukt dan een takje en haalt de blaadjes eraf, maar ook de takjes kan je gebruiken. Je kunt tijm drogen als je het langer wil bewaren.

Gebruiken

De geur en smaak van tijm kan erg overheersend zijn. Daarom heb je er maar weinig van nodig, wat goed uit komt. Tijm groeit namelijk ook erg langzaam en heeft de tijd nodig om terug te groeien. Er zijn veel verschillende gerechten waarin tijm gebruikt kan worden om een aroma toe te voegen aan het gerecht. Ook over de gebakken aardappels is tijm erg lekker.

Bewaren

Tijm wordt vrijwel altijd gedroogd en kan dan nog minimaal een jaar goed blijven. Je bewaart tijm alleen als het goed droog is en stopt het dan in een gesloten potje of bakje.