https://www.keukenplanten.nl/image/cache/catalog/pages/blogs/blog-repotting-1170x600.jpg
  • 05 Feb 2021
  • |   0 opmerkingen

Alles over verplanten

Planten hebben de ruimte nodig om te groeien. Dat is niet altijd even makkelijk, en zeker niet wanneer je een fruitboompje in een pot wilt houden. Verpotten is niet het zelfde als verspenen, al lijkt het er wel erg op. Bij verspenen geef je de plant ook meer ruimte, maar verspenen doe je eigenlijk alleen maar wanneer je meerdere zaden in één bakje hebt gezaaid. Je geeft dan iedere zaailing een eigen potje of plant deze uit op de definitieve plaats. Verpotten doe je vooral bij planten die al wat groter zijn, maar gewoon een iets grotere pot nodig hebben.

Het beste is om een fruitboom gewoon in de grond te zetten, maar als je daar om wat voor reden dan ook geen plek voor heb dan kan je deze toch in een pot planten. Over het algemeen moeten alle planten in pot, ook die fruitboom in pot, eens in de zoveel tijd verpot worden. Meestal doe je dit om de plant meer ruimte te geven, maar verpotten doe je ook om andere redenen. Bijvoorbeeld om de grond te verversen of om een schimmel of ziekte weg te halen bij de plant.

Wanneer verpotten?

Het is tijd om te verpotten wanneer de pot vol met wortels zit, want dan ziet de grond daarin er waarschijnlijk zo uit (foto hieronder). Het beste controleer je de planten regelmatig. Wanneer je merkt dat de groei van een plant begint af te remmen of deze zelfs helemaal stil staat, dan weet je bijna zeker dat het tijd is om de plant te verpotten. De wortels hebben geen ruimte meer om uit te breiden en als het wortelstelsel van een plant niet meer groeit dan groeit de plant boven de grond ook niet meer.

fresh cutting

Wortels van tomatenplant

Waar let je op?

Allereerst, let goed op dat je de wortels van de plant tijdens het verpotten niet beschadigd. Bij plastic potjes kan je de pot zacht aan alle kanten indrukken en dan laat de kluit vanzelf los, waardoor je de plant er met kluit en al uit kunt trekken. Bij potten van ander materiaal, zoals aardewerk, kan dit lastig zijn. Soms is de beste optie om gewoon de aardewerk pot stuk te slaan met een hamer. Wel met beleid natuurlijk, maar dan is de kans op het beschadigen van de wortels kleiner dan wanneer je de plant er aan de stam uit probeert te forceren.

Kies de juistte grootte voor een nieuwe pot, want hier zal de plant waarschijnlijk een tijdje in verder moeten groeien. Is de kluit ècht bijna helemaal wit geworden van de wortels? Dan kies je het beste een flinke maat grotere pot. Zorg dat je een pot hebt met gaten aan de onderkant, want bijna alle planten hebben een goede afwatering nodig. Je kunt de bodem van de pot bedekken met een laag kiezels of ander materiaal waardoor het water goed kan ontsnappen. Je kunt ook hydrokorrels of ander absorberend materiaal toevoegen aan de grond. Hiermee voorkom je dat de pot snel uitdroogt. Dat is vooral handig als de pot vaak in de zon staat, want potten die in de zon staan drogen sneller uit. Wil je meer lezen over bewateren?

Eventueel snoeien...

Een ongelukje komt wel eens voor. Misschien heb je per ongeluk toch wat wortels los getrokken en daarmee beschadigd. Dan is het belangrijk om een deel van de plant terug te snoeien, in verhouding met het verlies aan wortels. Daarmee voorkom je dat de plant niet goed meer verder kan groeien. Maar wist je dat je ook wortels expres terug kunt snoeien? Bij het verpotten is het een mooi moment om dit te doen. Wortels snoeien doe je in dit geval vooral wanneer je geen grotere pot hebt of de plant gewoon wat kleiner wilt houden. Maak de kluit voorzichtig helemaal los en snoei de onderste wortels van de plant af. Snoei daarmee ook een deel boven de grond weg wat in verhouding staat met de weggesnoeide wortels. Is dit gelukt? Dan kan je de plant terug zetten in de pot waar deze uit komt.

Alles over verspenen

Verspenen is iets anders dan verpotten. Bij verspenen geef je jonge zaailingen -van zaadjes die je met z'n allen in één bakje heb gezaaid- elk een eigen potje om in verder te groeien. Verspenen doe je altijd wanneer je meerdere zaadjes in één bakje hebt gezaaid. Let bij het verspenen wel extra goed op de worteltjes van je zaailingen, want als deze beschadigen zijn je zaailingen verloren. De jonge plantjes kunnen nog niets hebben. Wat wèl weer heel handig kan zijn, is om te zorgen dat je niet hoeft te verspenen. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van turfpotjes die van biologisch afbreekbaar materiaal worden gemaakt. Je kunt de zaailingen dan met potje en al in de grond planten en het potje vergaat vanzelf. Je kunt ook een perspotjes pers gebruiken om potjes te persen van kluitjes aarde. Zo hoef je nooit meer potjes te gebruiken!

Alles over uitplanten

Uitplanten doe je wanneer je jonge zaailingen groot genoeg zijn en de omstandigheden buiten geschikt zijn om ze daar te planten. Je kiest de beste plek uit voor je jonge plantjes en laat ze daar groot worden. Uitplanten doe je meestal op de definitieve plaats, kies de plek dus zorgvuldig uit. Houd rekening met de omstandigheden waarin de plant graag groeit, waaronder de grondsoort en de standplaats van de plant.