Wat is afharden?

 • Eloy M. Gotjé
 • 20 July, 2022
 • 0

Ga snel naar...

  Wat is afharden en waarom doe je het? Afharden is het langzaam laten wennen van je planten aan hun nieuwe omgeving, buiten of in een kweekkas. Afharden doe je wanneer je plantjes gaat uitplanten. Door af te harden voorkom je dat je planten een groeistilstand krijgen of de blaadjes verbranden door de zon. Ook planten kunnen namelijk last van zonnebrand krijgen!

  Wat is afharden?

  Als je iets hebt gezaaid in de vensterbank moet je dit vóór het uitplanten eerst afharden. Je zet de plantjes eerst een paar uurtjes buiten, de volgende dag een uurtje langer, enzovoort. Dit doe je tot de plantjes de hele dag buiten kunnen blijven staan. Zo laat je de plantjes langzaam wennen aan hun nieuwe omgeving. Zou je dit niet doen, dan krijgen de planten vaak last van zonnebrand. Een groeistilstand of een sterke afremming van de groei kunnen ook het gevolg zijn.

  Wat voorkom je ermee?

  Wanneer jouw plantjes opeens in een veel koudere (of warmere) omgeving komen te staan, kunnen ze last krijgen van een groeistilstand of een sterke afremming van de groei. Het verschil tussen binnen en buiten wordt vaak zwaar onderschat. Bovendien krijgen je planten mogelijk opeens de hele dag direct zonlicht op hun blaadjes. Ook dit verschil met binnen wordt vaak onderschat. De zon kan heel de dag op het raam staan, maar nergens krijgen je planten zo veel licht als buiten in de volle zon.

  Door je planten eerst af te harden voorkom je ook zonnebrand. Planten die van de vensterbank opeens in de brandende zon terecht komen, kunnen er last van krijgen. Bij zonnebrand worden de blaadjes -gedeeltelijk of zelfs helemaal- lichtbruin, schraal en droog. Eenmaal aangetast sterven deze blaadjes af, en als gevolg hiervan kan je plant zelfs het loodje leggen. Dit is vooral het geval wanneer bijna al het blad is aangetast. Bij milde aantasting door zonnebrand kan de groei sterk worden afgeremd.

  • Eloy M. Gotjé
  • 20 July, 2022
  • 0

  Plaats een reactie

  Meer lezen?

  Wat is combinatieteelt?

  Combinatieteelt is een teeltwijze waarbij je sommige planten bewust bij elkaar zet en anderen juist niet. Het doel is om je planten elkaar te laten versterken. Dat doe je bijvoorbeeld doordat de ene plant plaagdieren verjaagt die normaal op de andere plant..

  Lijst met wortelgewassen moestuin

  Wortelgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor knol- en wortelgewassen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Dit helpt onder andere bij de ontwikkeling van wortels. De meeste wortelgewassen groeien gra..

  Zuurkool maken uit eigen tuin

  Wil je zuurkool maken met zelf gekweekte ingrediënten? Zuurkool is gefermenteerde (meestal witte) kool. Het duurt enkele weken voor de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Je kunt ook spitskool gebruiken, en er kan zelfs rode kool worden toegevoegd. Het..

  Wat is doorschieten?

  Wat is doorschieten? Doorschieten is het ongewenst bloeien van een plant. Bij sommige planten gaat het blad verwelken als ze in de bloei schieten. Bij andere planten krijgt de knol een harde kern, bijvoorbeeld bij prei of bosuien. Weer andere planten maken..

  Gedroogde koemestkorrels

  Wat zijn koemestkorrels? (Gedroogde) koemest is eigenlijk meer een bodemverbeteraar dan een meststof. Je maakt er de bodem natuurlijk iets voedzamer mee, maar ze activeren ook het bodemleven en werken bindend. Voedingsstoffen spoelen hierdoor minder snel u..

  Ananaskers Buzzy Seeds

  Ananaskers Buzzy Seeds

  Lampionplant met eetbare bessen. De ananaskers is een lampionplant welke ee..

  € 2,19 € 2,01

  Komkommer Marketmore BIO Buzzy Organic Seeds

  Komkommer Marketmore BIO Buzzy Organic Seeds

  Sappig en middelgroot - Marketmore is een middelgrote komkommer en maakt sa..

  € 2,79 € 2,56

  Tomaat Cerise Rode Kerstomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Tomaat Cerise Rode Kerstomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Kleine en rode trostomaatjes - Cerise is een klassieke, rode kerstomaat en ..

  € 2,79 € 2,56

  Meloen Charentais Suikermeloen BIO Buzzy Organic Seeds

  Meloen Charentais Suikermeloen BIO Buzzy Organic Seeds

  Sappig oranje vruchtvlees - Charentais is een meloen met heerlijk zoet en s..

  € 2,79 € 2,56

  Pompoen Waltham Butternut Squash BIO Buzzy Organic Seeds

  Pompoen Waltham Butternut Squash BIO Buzzy Organic Seeds

  Muskaatpompoen / squash - Eetbare fleskalebas met oranje vruchtvlees. De sm..

  € 3,49 € 3,20

  Tomaat Roma VF Romatomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Tomaat Roma VF Romatomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Ovaal gevormde Roma - De bekende Roma-tomaat is een zeer smaakvolle tomaten..

  € 2,19 € 2,01

  footer wave afbeelding