Water

Water is één van de basiselementen die iedere plant nodig heeft. Water wordt door de wortels opgenomen en via de bladeren verdampt. Deze waterdamp is puur en zuiver, want planten zuiveren (grond)water. Wortels van planten zoeken naar water. Geef je te veel water dan ontwikkelen de wortels minder goed, want ze worden "lui" omdat ze altijd in hun behoeften worden voorzien. Geef je te weinig, dan krijgt de plant onvoldoende water en groeit deze minder goed. De plant gaat slap hangen en sterft in het ergste geval af.

Hoeveel water een plant krijgt hangt af van het weer, hoeveel water je geeft, maar ook van een aantal andere omgevingsfactoren. Je kan tot op zekere hoogte bepalen hoeveel water een plant krijgt, door de omgeving aan te passen. Bijvoorbeeld door een plant op een andere plek te zetten, of een andere grond te gebruiken in je potten of bakken.

Zo houd je de bodem droog:

Hieronder zie je welke (omgevings)factoren droogte bevorderen, wat ideaal is voor planten die niet graag natte voeten krijgen. Met het onderstaande zou je rekening kunnen houden bij een aanplant zodat je zeker weet dat je planten veilig staan bij hevige regenval.

 • Heuveltjes
  Planten die op heuveltjes staan zijn minder vatbaar voor hevige regenval, omdat water langs de zijkanten van het heuveltje bij de plant weg kan stromen.

 • Potten of bakken
  Waar dan ook, potten en bakken zijn vatbaarder voor droogte. De hoeveelheid vocht is immers beperkt in zo'n pot of bak en deze droogt dus veel sneller op.

 • Volle zon
  Hoe meer zonlicht een plek krijgt, hoe sneller het aanwezige water zal verdampen. Met name tijdens een droge zomer is dit van toepassing.

 • Kale grond
  Kale stukken grond zonder planten, drogen sneller uit dan begroeide stukken grond. Zonlicht schijnt immers direct op de grond en wordt niet tegengehouden.

 • Zandgrond
  Grond waar veel zand aanwezig is droogt ook sneller op. Water stroomt direct tussen de zandkorrels weg en wordt niet opgenomen door andere deeltjes.

 • Gaten onderin potten
  Gaten onderin potten zorgen ervoor dat water makkelijker uit de pot kan stromen. Dit is eigenlijk altijd vereist omdat de pot anders vol loopt met water.

 • Kiezels of hydrokorrels
  Door een laag grind of hydrokorrels onderin de pot te leggen, zorg je ook voor een betere afwatering. Gaten slibben niet dicht door de aarde die erop ligt.

 • Losse grond
  Door de grond goed los te maken met bijvoorbeeld een spitvork, creëer je ruimte tussen de grove stukken waardoor veel water weg kan stromen.

 • Losse potten
  Losse potten welke niet dicht op elkaar staan, zijn de hele dag vatbaar voor de zon en drogen vanzelfsprekend ook vele malen sneller op.

Zo houd je de bodem vochtig:

Hieronder zie je welke factoren meespelen als je de bodem vochtig wilt houden, wat ideaal is voor planten die absoluut niet mogen uitdrogen. Met het onderstaande zou je rekening kunnen houden bij de aanplant zodat je zeker weet dat je planten veilig staan bij droogte.

 • Schaduwrijke plek
  Op plekken waar veel schaduw komt zal de grond minder snel uitdrogen. Het vocht in de bodem verdampt minder snel omdat de zon er niet op schijnt.

 • Plek in volle grond
  De volle grond droogt minder snel uit dan de grond in potten en bakken. Vanzelfsprekend, maar toch even de moeite waard om te noemen in het lijstje.

 • Schaal met water
  Door een schaaltje met water onder een pot te plaatsen zorg je dat vocht van onderen de pot in wordt gezogen, door de absorberende werking van aarde.

 • Vermiculiet
  Vermiculiet in de bodem zorgt dat deze minder snel uitdroogt. Het gepoft vulkanisch gesteente absorbeert vocht en laat het langzaam weer los.

 • Kleigrond
  Eigenlijk vanzelfsprekend, maar kleigrond houd echt heel veel water vast. Meestal vormen zich plassen water aan de oppervlakte na hevige regenval.

 • Hydrokorrels
  Ook hydrokorrels kan je net als vermiculiet door de potgrond mengen. De korrels absorberen vocht en laten het evengoed langzaam weer los.

 • Vaste grond
  Een vaste grondsoort, bijvoorbeeld kleigrond, houd veel vocht vast en droogt dus tevens veel minder snel op. Als dit gewenst is, maak de grond niet los.

 • Binnenpotten
  Sommige potten komen in twee delen, met een buitenpot en een binnenpot. De binnenpot droogt op deze manier veel minder snel uit.

 • Dicht bij elkaar
  Potten en bakken welke dicht op elkaar staan blijven langer vochtig. Het zonlicht komt bijvoorbeeld niet bij de potten die achter anderen staan.

Water geven

Er zijn veel verschillende manieren om water te geven en iedere manier heeft zo z'n eigen voor- en nadelen. Natuurlijk kan je de gieter of tuinslang overal voor gebruiken, maar soms is het handiger om iets anders te gebruiken. Zo geeft de drukspuit, zo'n plantenspuit met een handpomp, een dun straaltje of een fijne nevel. Met name dit laatste is erg handig voor jonge en kwetsbare plantjes dus! En wat dacht je van een irrigatiesysteem met timer voor als je op vakantie gaat?

Kraanwater is kalkrijk

Tenzij je een goede waterontkalker hebt (ik zal geen merk noemen), zit er in kraanwater bijna altijd kalk. In sommige regio's is dit meer dan in andere regio's, maar kalk is niet zo goed voor planten die graag op zure grond staan. Denk bijvoorbeeld aan bosbessen of zuring. Het duurt wel even voor de grond te kalkrijk wordt, maar als je elke dag kraanwater geeft kan dit soms voor problemen zorgen. Voor bepaalde planten, zoals de druif, is een kalkrijke bodem juist erg goed.

Regenwater is gezond!

Natuurlijk is niets beter dan grondwater, maar regenwater daar houden planten ontzettend veel van. Het zit vol mineralen die planten nodig hebben en waar ze gezond door blijven. Het is in elk geval beter dan kraanwater, dat soms vol kalk zit. Per regio verschilt het vaak hoeveel kalk er in het water zit, maar te veel kalk is niet goed voor planten die bijvoorbeeld van een zure grond houden. Met kalk maak je de grond meer alkalisch, wat juist wel weer goed is voor planten zoals de druif.

Grondwater is ideaal

Grondwater stroomt van nature door de bodem. Het ontstaat uit regenwater dat door de grond sijpelt en zo door de hele bodem stroomt. Op een droge dag zit dat grondwater heel diep in de grond, als het regent zit het bijna overal in de bodem. Na een droge zomer heeft de grond weer een paar flinke buien nodig om al het grondwater weer aan te vullen. Grondwater zit vol met mineralen en meegespoelde voedingsstoffen, en is dus ideaal voor planten. Een grondwaterpomp kan goed van pas komen bij grotere moestuinen, zeker als er geen watervoorziening aanwezig is.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Planten voor veel water

Onder andere deze planten hebben veel behoefte aan water:
(maar geef ook weer niet tè veel)

Andijvie

Andijvie

In één oogopslag alle behoeften van andijvie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paprika

Paprika

In één oogopslag alle behoeften van de paprikaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kropsla

Kropsla

In één oogopslag alle behoeften van kropsla! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoli

Broccoli

In één oogopslag alle behoeften van broccoli! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Planten voor weinig water

Onder andere deze planten hebben weinig behoefte aan water:

Salie

Salie

In één oogopslag alle behoeften van gewone salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rozemarijn

Rozemarijn

In één oogopslag alle behoeften van rozemarijn! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavendel

Lavendel

In één oogopslag alle behoeften van lavendel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

footer wave afbeelding