Wisselvallige zomer

Alles begint net een beetje te rijpen na deze zomer vol diversiteit. De pepers, paprika's en tomaten kleuren langzaam rood. De pompoenen worden nu eindelijk een beetje ruim in omvang en de bramen zijn net klaar met bloeien. En dan plots, verschijnt er alleen maar regen in het weerbericht. Dat is balen zeg... Maar niet getreurd, want met deze tips kan je de wisselvallige zomer te slim af zijn!

Maak er het beste van!

Tijdens een wisselvallige zomer kan het betekenen dat je oogst fors minder wordt dan waar je op had gehoopt, toen je de volle trossen zag hangen. Gelukkig kan je veel doen om alsnog die volle trossen te laten rijpen, zelfs tijdens dat regenachtige weer waar geen enkele moestuinliefhebber op zit te wachten. Er zijn planten die het uitstekend doen op natte grond. In onze zaaikalender kan je planten filteren op soort, standplaats, maar ook op waterbehoefte. Zo zie je precies welke planten het goed doen op natte grond en bij meer schaduw, als de zon zich voorlopig even niet meer laat zien. Met de onderstaande tips voorkom je dat je oogst zo op de composthoop beland en maak je handig gebruik van de regenachtige periode!

1. Kweek onder een afdak

Kweek je tomaten in een kweekkas? Dan heb je bijna geen probleem, je kweekt immers al onder een afdakje. Houd wel rekening met het grondwater. In principe hoef je de tomaten weinig tot geen water meer te geven, mits de kas zo is bevestigd dat grondwater vrij kan stromen. Bij een kweekkas welke op een rondom gesloten bak is geplaatst, wordt dat natuurlijk een ander verhaal. Door je exotische planten buiten de kas onder een afdak te zetten, voorkom je schade aan de vruchten. Zo krijgen tomaten bij een overvloed aan water snel last van neusrot. De tomaten rotten van de punt weg en je kan ze zo weggooien. Dit voorkom je door de planten onder een afdak te plaatsen.

2. Graaf overal geulen

De boeren doen dit namelijk ook. Sloten zijn bedoeld om water uit de bodem ergens weg te laten stromen. Het grondwater van hele stukken land komt zo in slootjes terecht waardoor het land zelf relatief droog blijft. Dit kan je natuurlijk ook in het klein doen op het volkstuinencomplex of in de achter(moes)tuin! Graaf lange, rechte geulen waarin water kan wegstromen. De hoeveelheid water bij je planten wordt zo fors kleiner en je planten staan een stuk droger dan zonder deze zelf gegraven slootjes.

3. Plant op heuveltjes

Net als sloten zorgt ook dit voor het droger staan van je planten. Zet planten op heuveltjes en het water zal langs de zijkant van deze heuveltjes weg kunnen stromen. De uitdrukking is niet voor niets "hoog en droog", want op de heuvel komt het water niet! Voor sommige planten zoals prei en asperges is het planten op heuveltjes al redelijk vanzelfsprekend. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je andere planten ook op heuveltjes droger kunt laten staan!

4. Vang dat regenwater op

Er komt een moment waarop je denkt: De planten kunnen nu wel wat water gebruiken... En op zo'n moment is het super handig als je al een voorraadje hebt aangemaakt. Dakgootjes, bijvoorbeeld van de kweekkas, garage of schuur, of de dakgoot van je woning, hebben een regenpijp. Deze kan je aansluiten op een (grote) regenton om zo het regenwater op te vangen en op te slaan. Dit regenwater zit vol mineralen waar je planten van houden. Zo geef je je planten tijdens droge periodes eens iets anders dan dat kalkrijke kraanwater!

5. Vochtminnende planten

Natuurlijk zijn bepaalde planten dol op water. Deze planten doen het uitstekend tijdens wisselvallige perioden zoals een regenachtige zomer of herfst. Zo houden kropsla en andijvie er absoluut niet van om droog te staan. Zorg natuurlijk wel voor een goede afwatering, te veel water is ook weer niet goed, maar dit zijn planten die het goed doen tijdens de wat meer regenachtige periodes. Heb je een stuk grond of een plantenbak waar het water maar niet weg lijkt te stromen? Waterkers staat graag op die stukken grond of in die bakken!

6. Dek potten af

Knip een plastic (vuilnis)zak aan één zijde open en doe de zak om de pot. Bind deze (niet te strak) vast rondom de stam van de plant. Als er ècht zware regen wordt voorspeld en je geen afdakje (meer) beschikbaar hebt, dan is dit een uitstekende manier om water uit de potten te houden. Wanneer het wat droger wordt kan je de zakken zo weer verwijderen. Houd er altijd een paar achter in het tuinhuisje zodat je die weer kunt hergebruiken!

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie
footer wave afbeelding