Witte salie

Salvia apiana

Minimale plantafstand (cm): 40
Minimale worteldiepte (cm): 40

Zaadje tot oogst:

keukenplanten witte salie zaden keukenplantenwitte salie zaailingen keukenplanten jonge witte salie plantjes keukenplanten witte salie grotere plantjes keukenplanten witte salie tweedejaars planten keukenplanten witte salie volgroeide planten in pot

 

volle zon
droge grond
lichte grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender witte salie

Variëteiten

Witte salie uit Californië is eigenlijk een soort broertje of zusje van gewone salie, die ook wel keukensalie wordt genoemd. Salie is er namelijk in heel veel verschillende soorten. Van alle soorten is de witte salie iets minder bekend in de keuken. Witte salie wordt namelijk vooral gebruikt voor diverse spirituele toepassingen. Dat neemt niet weg dat óók witte salie in de keuken gebruikt kan worden, de bladeren en zeker de zaden zijn eetbaar. Witte salie, of zoals deze in het Latijns heet "Salvia apiana", heeft een zeer uitgesproken geur die duidelijk verschilt met de gewone salie, Salvia officinalis. Witte salie kent een oorsprong als heester in Califorië en is doorgaans veel sterker van geur dan de gewone salie.

Vermeerderen

Witte salie is kieskeurig wat betreft het ontkiemen. Hoewel de zaden vrij makkelijk kiemen binnen 1-2 weken, moet het wel een beetje warm zijn. Bij lagere temperaturen kiemen de zaden niet of erg slecht. Warmte en zonlicht zorgen voor het sneller ontkiemen en sneller groeien van de zaailingen. De zaden zaai je altijd binnenshuis voor en het duurt meestal wel 2 jaar voor je er echt van kunt oogsten. Voor de planten gaan bloeien duurt dit mogelijk zelfs nog een aantal jaren langer. Het kan zijn dat je witte salie plant pas na 11 jaar bloeit, maar een jaar of 4 is gebruikelijker. Voorzaaien doe je in kweekbakjes, turfpotjes, zaaitrays, losse potjes, wat voor jou handig is. Gebruik daarbij wel zaai- en stekgrond of hele fijne aarde.

Als de zaden zijn uitgekomen en de eerste echte blaadjes te zien zijn, dan houd je ze liever nog even binnen in het voorjaar. Na half mei mogen de plantjes naar buiten, ongeacht hoe groot ze zijn. De wat grotere, meerjarige witte salie planten kunnen de hele winter buiten blijven staan. Tenzij er zeer strenge vorst wordt voorspeld, dan moet de plant echt terug naar binnen. Temperaturen onder de -5 graden celcius zijn al erg riskant. Zelf aan de slag? Je kan van diverse witte salie (Salvia apiana) soorten de zaden kopen bij Native Art & Gifts op de website. Deze zaden zijn nauwkeurig geselecteerd op kiemkracht door middel van een jarenlange teelt van de planten.

Onder kweeklampen kan je witte salie overigens ook al vroeg in het jaar zaaien. Dat gaat uitstekend, de juiste lampen geven namelijk voldoende licht voor een goede start. Houd dan rekening met het aantal lichturen en zet de kweeklampen zo dicht mogelijk (10-15 centimeter) boven de zaailingen. Zo benut je het licht optimaal en zorg je voor een stevige groei vóór het voorjaar begint. Je bouwt als het ware een fundament en creëert een voorsprong op het daadwerkelijke kweekseizoen. Dit binnen voorkweken met kweeklampen kan overigens ook met veel andere groenten, fruit en kruidensoorten uit de moestuin.

Verzorging

Basis

Witte salie is eigenlijk een beetje het buitenbeentje van de moestuin zaaikalender. De plant staat namelijk niet zo erg bekend om het gebruik in de keuken, maar eerder om de vele spirituele toepassingen waarvoor de plant wordt gebruikt. Witte salie is echter ook gewoon in de keuken te gebruiken en daarom vond ik de plant toch wel geschikt om erbij te zetten in het lijstje. Daarnaast heb ik zelf witte salie staan en vind ik het een leuke plant om te hebben. Zelfs als je de plant niet gebruikt in de keuken, heeft deze toch een heerlijke geur als je over het blad wrijft. Meer over het gebruik onder het kopje "gebruiken".

Witte salie is geen inheemse soort en komt oorspronkelijk uit gebieden als Californië. Dat betekend dat de plant heel veel zon en warmte nodig heeft. In ons klimaat is de plant maar matig winterhard. Vorst overleeft die meestal nog wel, maar bij zeer strenge vorst komt de plant vrijwel zeker te overlijden. Het kweken in potten is daarom stukken makkelijker, je kunt de plant dan makkelijk naar binnen verplaatsen als dat nodig is. In de volle grond kan dat niet, en de volle grond wordt over het algemeen ook stukken kouder. Het is dus aan te raden om witte salie in een (grote) pot te kweken en niet in de volle grond.

Bodem

Witte salie groeit het beste op een hoofdzakelijk zanderige, droge en enigszins voedzame bodem. De plant kan aardig goed tegen droogte maar heeft natuurlijk wel met enige regelmaat water nodig. Je kunt de bodem verrijken met compost en organisch materiaal. Dit maakt de bodem humusrijk en de structuur is fijn voor de wortels van de plant. Voeg op dikkere grondsoorten extra veel, en bij potgrond ook redelijk wat brekerzand toe om de bodem luchtiger en doorlaatbaarder te maken. Hiermee zorg je dat water goed weg kan uit de bodem. In potten kan je onderin een dikke laag hydrokorrels, kiezels of grind leggen zodat water goed uit de pot kan stromen. Zo raken de gaten in de pot ook niet verstopt door de grond uit de pot.

Voeding

Witte salie heeft niet heel veel voeding nodig, maar kan wel met enige regelmaat een beetje extra gebruiken. Geef dan vooral een algemene (universele) meststof of een organische meststof voor moes- en kruidentuin. Houd je aan de aanwijzingen op de verpakking en geef zeker niet te veel, witte salie groeit op zandgrond die van zichzelf aardig arm kan zijn. Het af en toe strooien van kalk is ook aan te raden.

Snoeien

Het snoeien van witte salie is in principe niet nodig. Je kunt takken wel toppen, waardoor deze zich zullen splitsen in meerdere takken. Je maakt hiermee in het kort een vertakking van één naar (meestal) twee takken. Dit doe je door de tak precies tussen twee bladlagen af te knippen, of direct boven de uitlopers die aan een tak groeien. Hier ontstaat vervolgens een splitsing.

Oogsten

Van witte salie oogst je vooral het blad, maar ook de zaden zijn zeker eetbaar. Oogst in de eerste paar jaren van de plant vooral niet te veel blad want deze heeft de plant nog erg hard nodig om de volgende jaren verder te groeien. Vooral omdat witte salie hier wat langzamer groeit dan in Californië, dus de plant heeft veel nodig om goed te groeien.

Gebruiken

Witte salie is niet heel bekend van het gebruik in de keuken, eerder van de vele spirituele toepassingen. De bladeren kun je echter ook door een gerecht verwerken, deze zijn eetbaar op de zelfde manier als de blaadjes van de gewone salie. De blaadjes van witte salie hebben een zeer uitgesproken geur en aroma's. Je hebt er maar weinig van nodig, omdat de geur en smaak snel overheersend kan zijn. Ook de zaden van witte salie zijn heel goed eetbaar, deze zitten vol met proteïne en gezonde olie. Je zou dus ook olie uit de zaden kunnen winnen. De spirituele toepassingen van witte salie omvatten voornamelijk het gebruik van het gedroogde blad als smudge-kruiden. Het blad wordt goed gedroogd en vervolgens verbrand. Meestal gebeurd dit op een gloeiend kooltje in een vuurvaste schaal. De rook hiervan zou reinigend werken. Witte salie wordt door Indianen (Native Americans) op deze manier gebruikt.

Bewaren

Verse witte salie blaadjes drogen zeer snel op in de zon, maar eventueel ook boven de radiator, houtkachel of haard. Zelfs gewoon in een schaaltje op de keukentafel droogt het blad aardig snel op. Gedroogd zijn de blaadjes nog jaren houdbaar voor keukengebruik. Zorg dan eerst dat de blaadjes goed droog zijn en stop ze daarna in een gesloten potje of zakje om deze zo lang mogelijk goed te houden. Voor spiritueel gebruik (smudge-kruiden) zijn de blaadjes in principe onbeperkt houdbaar.

Gezondheid

Van witte salie wordt beweerd dat deze een ontstekingsremmende werking heeft, al zou gewone salie hier eerder voor worden gebruikt, gezien de kruiden veel bekender is dan witte salie in de keuken.

Uitdagingen

Witte salie is in ons klimaat het meest vatbaar voor slecht weer. Onder andere meeldauw komt met enige regelmaat voor bij de planten, maar kan evengoed worden voorkomen met de juiste voeding en hoeveelheid water. Bladluis laat zich wel eens zien op het blad van witte salie. Door de juiste maatregelen te nemen, waaronder bijvoorbeeld de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, zijn veel plagen zoals bladluis te voorkomen. Jonge witte salie planten zijn gevoeliger voor ziektes en schimmels dan oudere witte salie planten, omdat de jonge planten nog onvoldoende weerstand hebben opgebouwd. Iets wat een oudere, grotere plant na verloop van tijd wel doet.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

De meeste problemen bij planten zijn een direct gevolg van een gebrekkige omgeving. Door rekening te houden met de ideale grondsoort en standplaats van een plant, de juiste voeding te geven, niet te vroeg (of te laat) te zaaien en een gewenste hoeveelheid water te geven, verhoog je de weerstand van een plant. Deze kan zich dan beter weren tegen schimmels, ziektes en plagen en zijn minder vatbaar voor de gevolgen ervan.

Salie

Salie

In één oogopslag alle behoeften van gewone salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavendel

Lavendel

In één oogopslag alle behoeften van lavendel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rozemarijn

Rozemarijn

In één oogopslag alle behoeften van rozemarijn! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Vlier

Vlier

In één oogopslag alle behoeften van de (gewone) vlier! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Vijg

Vijg

In één oogopslag alle behoeften van de vijgenboom of struikvijg! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding