Bloemkoolkiemen
Brassica oleracea Botrytis




Alles over bloemkoolkiemen
Soorten
Bloemkoolkers zijn de kiemen van bloemkool. Deze zijn net als eigenlijk alle koolsoorten ook eetbaar als kiemgroenten. Bekijk in de zaaikalender welke planten je nog meer als kiemgroenten kunt kweken en hoe je ze kunt gebruiken in de keuken.
Gevaren
Kiemgroenten zijn in principe niet vatbaar voor ziektes en plagen. Wel kan er schimmel ontstaan wanneer de kiemgroenten te vochtig worden gehouden. Om dit te voorkomen kan je deze na iedere spoelbeurt het beste eerst goed uit laten lekken. Zorg dat de kiemgroenten niet volledig uitdrogen maar dat deze ook niet héél vochtig meer zijn. Wanneer de kiemgroenten niet meer goed zijn merk je dit aan de geur, ze gaan muf ruiken of zelfs stinken. Zo lang kiemgroenten vers ruiken en je deze dagelijks (2 of zelfs 3 maal) goed spoelt met stromend water, kan je deze blijven gebruiken.
Vermeerderen
Is de bloemkool doorgeschoten? Geen probleem, je kunt de plant altijd nog laten bloeien. Wanneer de bloemkool is uitgebloeid kan je de zaden gebruiken om volgend jaar weer bloemkool te zaaien, maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken om kiemgroenten te kweken. Zaden van bloemkoolkers en andere kiemgroenten zaai je bij voorkeur in een speciale (glazen) kweekpot met gaasdeksel, een speciale zaaibak voor kiemgroenten of op een laagje schone (zaai- en stek)grond.
Algemeen
Spoel de kiemgroenten twee maal per dag goed schoon en laat deze vervolgens goed uitlekken. Doe je dat niet, dan kunnen ze gaan schimmelen en rotten. Je merkt dat als de kiemgroenten heel vies gaan ruiken. Het kweken van kiemgroenten is hierdoor niet altijd even makkelijk. Te veel vocht en ze gaan rotten, te weinig vocht en ze drogen uit. Vooral het regelmatig goed spoelen van de kiemgroenten is erg belangrijk.
Oogsten
Bloemkoolkers oogst je door de kiemen uit de glazen kweekpot, kweekbak of laagje (zaai- en stek)grond te halen. Spoel de kiemgroenten vervolgens nog een laatste keer en laat deze hierna goed uitlekken. Je kiemgroenten zijn direct klaar om te worden gebruikt in de keuken.
Gebruiken
Bloemkoolkers gebruik je op een broodje gezond, broodje met smeerkaas, door salades en andere (vaak koude) gerechten. Bloemkoolkers heeft een typische koolsmaak en is ook erg lekker door (warme) gerechten waarbij je gewoonlijk ook broccoli of bloemkool doet.
Conserveren
Verse bloemkoolkers is maximaal één week, meestal zelfs enkele dagen houdbaar, mits gekoeld en in een afgesloten potje of bakje. Oogst bij voorkeur pas op het moment dat je het daadwerkelijk gaat gebruiken, om te voorkomen dat de kiemgroenten bederven.
Teeltwijze
Voor het kweken van bloemkoolkiemen hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Bloemkoolkiemen heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Bloemkoolkiemen heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in mei
Buiten zaaien in mei
In kas planten in mei
Buiten planten in mei
Oogsten in mei
Snoeien in mei
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.