Boerenkoolkiemen
Brassica oleracea Sabellica




Boerenkoolkiemen levenscyclus / tijdlijn:
Boerenkoolkiemen kweken
Boerenkoolkiemen algemene verzorging
Spoel de kiemgroenten twee maal per dag goed schoon en laat deze vervolgens goed uitlekken. Doe je dat niet, dan kunnen ze gaan schimmelen en rotten. Je merkt dat als de kiemgroenten heel vies gaan ruiken. Het kweken van kiemgroenten is hierdoor niet altijd even makkelijk. Te veel vocht en ze gaan rotten, te weinig vocht en ze drogen uit. Vooral het regelmatig goed spoelen van de kiemgroenten is erg belangrijk.
Boerenkoolkiemen zaaien en planten
Door boerenkool te laten bloeien kan je straks de zaden oogsten. Handig voor volgend jaar, maar natuurlijk ook leuk om eens kiemgroenten mee te kweken! Zaden van boerenkoolkers en andere kiemgroenten zaai je bij voorkeur in een speciale (glazen) kweekpot met gaasdeksel, een speciale zaaibak voor kiemgroenten of op een laagje schone (zaai- en stek)grond.
Wanneer boerenkoolkiemen oogsten
Boerenkoolkers oogst je door de kiemen uit de glazen kweekpot, kweekbak of laagje (zaai- en stek)grond te halen. Spoel de kiemgroenten vervolgens nog een laatste keer en laat deze hierna goed uitlekken. Je kiemgroenten zijn direct klaar om te worden gebruikt in de keuken.
Boerenkoolkers gebruik je op een broodje gezond, broodje met smeerkaas, door salades en andere (vaak koude) gerechten. Boerenkoolkers kan je net als de meeste andere kool-kiemgroenten gebruiken door (warme) gerechten waar je gewoonlijk ook (boeren)kool aan zou toevoegen.
Verse boerenkoolkers is maximaal één week, meestal zelfs enkele dagen houdbaar, mits gekoeld en in een afgesloten potje of bakje. Oogst bij voorkeur pas op het moment dat je het daadwerkelijk gaat gebruiken, om te voorkomen dat de kiemgroenten bederven.
Boerenkoolkiemen rassen en soorten
Boerenkoolkers zijn de kiemen van boerenkool. Deze zijn net als eigenlijk alle koolsoorten ook eetbaar als kiemgroenten. Bekijk in de zaaikalender welke planten je nog meer als kiemgroenten kunt kweken en hoe je ze kunt gebruiken in de keuken.
Boerenkoolkiemen ziektes en plagen
Kiemgroenten zijn in principe niet vatbaar voor ziektes en plagen. Wel kan er schimmel ontstaan wanneer de kiemgroenten te vochtig worden gehouden. Om dit te voorkomen kan je deze na iedere spoelbeurt het beste eerst goed uit laten lekken. Zorg dat de kiemgroenten niet volledig uitdrogen maar dat deze ook niet héél vochtig meer zijn. Wanneer de kiemgroenten niet meer goed zijn merk je dit aan de geur, ze gaan muf ruiken of zelfs stinken. Zo lang kiemgroenten vers ruiken en je deze dagelijks (2 of zelfs 3 maal) goed spoelt met stromend water, kan je deze blijven gebruiken.
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni

Yacón
Smallanthus sonchifolius




Yacón is een meerjarige plant maar helaas niet winterhard, dus deze wordt doorgaans als éénjarige gekweekt. Het beste zet je de plant -net als de familieleden zonnebloem en aardpeer- in de volle zon. Je kweekt de broedbollen binnenshuis op en plant ze na ijsheiligen (half mei) buiten of in de kweekkas uit. Je kunt de planten dan gewoon in de grond zetten met voldoende afstand tot elkaar. De planten worden tevens erg groot (ongeveer 2 meter hoog).
Buiten planten in juni
Oogsten in juni

Ui
Allium cepa




Of je nu zaaiuien of plantuien opkweekt, het kweken van uien vraagt niet veel. De teelt van uien verloopt ongeveer het zelfde als die van knoflook. Een zonnige plek in de moestuin is het beste voor de teelt van uien. In principe heb je er geen omkijken naar als ze eenmaal staan, behalve dat je het beste zorgt dat de bodem constant licht vochtig blijft. De bollen vullen zich met veel water.
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.