Kiemgroenten

Diverse soorten

Minimale plantafstand (cm): 0
Minimale worteldiepte (cm): 0

Afbeeldingen:

keukenplanten alfalfa zaden keukenplanten net uitgekomen alfalfa keukenplanten alfalfa wordt groter keukenplanten bijna volgroeide alfalfa

 

weinig of geen licht nodig

Schaduw

licht vochtig

Licht vochtig

alle grondsoorten

Alle grond

niet winterhard

Niet winterhard

keukenplanten zaaikalender kiemgroenten

Variëteiten

Kiemgroenten of microgreens zijn er in ontelbaar veel verschillende soorten. Welke je kunt eten dat is eigenlijk makkelijk te onthouden (voor het grootste deel). Alle groenten, fruit en kruiden waarvan je het blad kunt eten, kunnen ook als kiemen worden gegeten. Sommige soorten, zoals bijvoorbeeld peashoots, taugé en diverse andere soorten peulgewassen, zijn ook eetbaar als kiemgroente. Alleen moeten deze dan wel eerst goed verhit worden vóór gebruik om de van nature aanwezige giftige stofjes onschadelijk te maken. Enkele bekende kiemgroenten zijn broccolikiemen, boerenkoolkiemen, rucolakiemen en radijskiemen.

Als je ergens -kers achter ziet staan, dan zijn het waarschijnlijk kiemgroenten. Kiemgroenten worden namelijk ook aangeduid met -kers achter het soort groente, fruit of kruiden. Bijvoorbeeld broccolikers, radijskers, rucolakers, tuinkers, waterkers, etcetera... In de zaaikalender kun je bekijken welke kiemgroenten er allemaal zijn. Nogmaals, het zijn er echt te veel om op te noemen. Het kan dus goed zijn dat er nog een paar ontbreken in de lijst, maar heel veel kiemgroenten kan je in onze zaaikalender zeker terugvinden. Gebruik de blauwe filter-knop om alléén bepaalde planten weer te geven, en kies dan voor "kiemgroenten".

Vermeerderen

Kiemgroenten ontkiem je heel makkelijk bij kamertemperatuur of in het (late) voorjaar en de zomer, zo rond 20 graden celcius. Je kunt kiemgroenten het hele jaar door binnenshuis opkweken op water, behalve een pot of bak heb je verder niets nodig. Het opkweken van kiemgroenten is heel makkelijk en je kunt ze binnen 1-4 weken gebruiken. De exacte tijd is afhankelijk van het soort. Wanneer je exact weet om welke plant het gaat, kan je eens een paar zaden laten uitgroeien tot grote planten. Je kunt zeker eens een paar planten opkweken tot de bloei om daarna de zaden te oogsten, voor je eigen verse kiemgroenten later in het jaar. Sommige planten maken niet zo heel veel zaden, dan heb je dus veel meer planten nodig. Andere planten maken juist wel heel veel zaden en dan heb je misschien aan één of twee planten genoeg. Het is onder andere daarom dus erg belangrijk dat je weet om welke plant het gaat, voor je de planten opkweekt om je eigen zaden te oogsten.

Soms ben je net iets te laat met oogsten. Er staat bijvoorbeeld een broccoliplant in de moestuin, maar deze begint al te bloeien. Als broccoli is de plant dan niet meer zo lekker, maar je kunt de plant natuurlijk wel gewoon laten bloeien. De zaden die je daar uiteindelijk van oogst, kan je opnieuw gebruiken om de plant volgend jaar weer eens te kweken. Als het erg veel zaden zijn dan kan je er natuurlijk ook je eigen kiemgroenten van maken, want die zijn het hele jaar door te kweken. Gewoon binnenshuis bij kamertemperatuur, en je hebt er in principe alleen maar water voor nodig!

Verzorgen

Kiemgroenten zijn makkelijk het hele jaar door te kweken, gewoon binnenshuis. Dat kan op verschillende manieren, welke allemaal op het zelfde neer komen: je kweekt kiemgroenten op basis van water en er komt geen klontje aarde bij kijken (of wel als je dat liever hebt). Makkelijk en leuk, maar bovendien lekker en super gezond. Iedereen kan kiemgroenten kweken. Ze zitten stuk voor stuk vol gezonde vitaminen en mineralen en ieder soort heeft weer een eigen unieke voedingswaarde.

Je kunt kiemgroenten op verschillende manieren opkweken:

Glazen pot
Je kunt kiemgroenten opkweken in een speciale pot met gaas-deksel. Je doet de zaden in het potje en spoelt deze goed vochtig. Door het gaas-deksel kan je de zaden vochtig maken en omspoelen, zonder dat je de zaden uit het potje spoelt. Het is belangrijk om de zaden dagelijks 1-2 keer om te spoelen. Hiermee geef je de zaden water en spoel je de zaden schoon.

Kweekbak
Er zijn speciale kweekbakken voor kiemgroenten. Deze bestaan uit een onderbak die je vult met water, met daarin een gaas-bak waar je de zaden op kunt strooien. Door het gaas vallen de zaden niet in het water, maar omdat ze direct boven het water liggen worden ze voorzien in hun waterbehoefte door middel van waterdamp. Dit komt rechtstreeks uit de onderbak.

Laagje aarde
Je kunt kiemgroenten ook in een dun laagje aarde kweken. Hiermee geef je de kiemgroenten extra voedingsstoffen. Je strooit zaden uit over een laagje aarde en sproeit de aarde vochtig. De extra voedingsstoffen uit de aarde maken de kiemgroenten gezonder. Het nadeel is echter dat je de kiemgroenten eerst goed moet schoonspoelen en dat er altijd restjes aarde aan blijven zitten.

Oogsten

Kiemgroenten oogst je een beetje op gevoel. Je kunt ze oogsten wanneer de kiemplantjes net opgekomen zijn en een lang, wit worteltje is ontstaan. Wacht je iets langer met oogsten dan worden de kiemblaadjes groter. Wacht je nog langer dan komen de eerste èchte blaadjes aan het plantje. Dat is dan wel het laatste moment waarop je kunt oogsten, de plantjes krijgen namelijk enkel vocht en geen voedingsstoffen. Het is dan ook niet de bedoeling om ze langer te laten groeien, de plantjes overleven dit niet en dat is natuurlijk zonde. Oogst kiemgroenten bij voorkeur direct wanneer je ze wilt gaan gebruiken.

Gebruiken

Kiemgroenten worden voornamelijk gegeten vanwege de voedingswaarde. Ze zijn namelijk erg gezond en zitten vol vitaminen en mineralen. Gezond kan natuurlijk ook erg lekker zijn. Afhankelijk van het soort plant hebben kiemgroenten ieder een eigen, unieke smaak. Sommigen zijn iets pittiger, andere zoeter, en weer anderen licht bitter. Het kan leuk zijn om met de smaken te experimenteren. Kiemgroenten worden vaak gebruikt op een broodje gezond (sandwich) of door diverse salades.

Er zijn kiemgroenten die eerst een speciale behandeling nodig hebben voor je deze kunt gebruiken. Taugé moet eerst goed verhit worden voor gebruik. Dat hoeft niet in een pan of oven, het kan namelijk ook door de kiemen kort onder te dompelen in kokendheet water. Dit zelfde is nodig bij alle peulgewassen die je als kiemgroenten kunt eten. Het rauw eten van peulgewassen of delen van dit soort planten, is niet aan te raden. Rauw schijnen de planten stofjes te hebben die niet erg gezond zijn. Door de kiemen te verhitten maak je deze stofjes onschadelijk.

Bewaren

Kiemgroenten zijn zeer beperkt houdbaar, ongeveer twee dagen in een afgesloten bak in de koelkast. Het liefste oogst je kiemgroenten direct wanneer je ze wilt gaan gebruiken (of gebruik je ze direct na het oogsten). De smaak is dan op z'n best en de kiemen bevatten dan nog alle gezonde stofjes. Lang zijn kiemgroenten dus niet te bewaren, maar dat maakt helemaal niet uit. Je kunt ze soms al binnen enkele dagen oogsten!


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

footer wave afbeelding