Knolselderie

Apium graveolens rapaceum

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 30

Afbeeldingen:

keukenplanten knolselderie zaden keukenplanten knolselderie net opgekomen

 

halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender knolselderij

Variëteiten

Knolselderie is natuurlijk familie van de andere soorten selderij, zoals bleekselderij, maar ook van peterselie. Al wordt knolselderie dan niet als bladgewas gekweekt. Je zet knolselderij in het vak van de wortelgewassen als je wisselteelt toepast.

Vermeerderen

Knolselderij kiemt al bij relatief lage temperaturen. Net als andere selderijsoorten is knolselderij een trage kiemer en heeft deze dus even nodig om boven de (zaai- en stek)grond uit te komen. Bij iets hogere temperaturen kiemt knolselderie wat sneller. Na enkele weken komt er een klein plantje met 2 kiemblaadjes boven. Het begin van de groei verloopt traag, maar eenmaal een grote plant dan kan deze een stuk sneller gaan groeien.

Verzorging

Basis
Knolselderie groeit traag en het duurt echt wel even voor de knol is gevormd. Daarom is het verstandig om knolselderie al vroeg in het jaar te zaaien. Op een plekje in de halfschaduw groeit knolselderie al best aardig. Kies de plek waar je de plant neerzet goed uit, want daar blijft deze zeker tot in de late herfst staan. Je kunt knolselderij lang laten staan, zelfs na de herfst blijft de knol oogstbaar. Let dan wel op vorst, daar kan de plant niet zo goed tegen.

Bodem
Knolselderie groeit het beste op een vochtige en voedzame bodem. Ook op kleigrond doet knolselderie het erg goed. Ondanks dat kleigrond voor de meeste wortelgewassen te dik is, kan knolselderie de uitdaging makkelijk aan. Je kunt het groeien van de knol mogelijk wat makkelijker maken door de bodem meer humus en doorlaatbaarheid te geven. Bijvoorbeeld door het toevoegen van compost en organisch materiaal, maar dat is zeker geen vereiste. Vooral de vochtigheid is belangrijk, de knol vult zich voornamelijk met water.

Voeding
Knolselderie is een trage groeier, hierdoor lijkt het alsof deze niet zo veel verbruikt. Niets is minder waar, want knolselderie heeft zeker extra voeding nodig voor het vormen van de knol onder de grond. Het geven van een algemene organische meststof voor de moestuin, is aan te raden. Wees alleen iets terughoudender met stikstof, gezien dit vooral de bladgroei zal bevorderen en niet zo zeer de groei van de knol. Je maakt de bodem tevens voedzamer met compost en organisch materiaal. Zoals bovengenoemd is dit geen vereiste voor knolselderij, het kan wel helpen de bodem voedzamer te maken en maakt mogelijk de groei van de knol makkelijker.

Oogsten

Van knolselderij wordt uiteraard de knol geoogst. De hele plant is eetbaar, ook het blad, maar als de plant minder blad heeft wordt de knol ook minder gevoed. Dat heeft als gevolg dat de knol kleiner blijft of niet goed groeit. Voor het eten van selderij blad kweek je dus het liefste een aparte bladselderij, of je oogst het blad wanneer je de knol oogst (tegelijk). Je kunt de knolselderij in z'n geheel uitgraven of uit de grond trekken.

Gebruiken

Knolselderij wordt vaak door de soep gebruikt en dan vooral in erwtensoep of bruine bonensoep. Knolselderij bevat erg weinig kaloriëen en je kunt het koken als groente. Ook het blad is eetbaar, op de zelfde wijze als het blad van bladselderij/bleekselderij.

Bewaren

Een verse knol van de knolselderij is zo'n 3 weken in de koeling of op een koele en donkere plek te bewaren. Je kunt knolselderij ook blancheren en invriezen. Dan blijft het nog een jaar houdbaar.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Bleekselderij

Bleekselderij

In één oogopslag alle behoeften van bleekselderij! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koolraap

Koolraap

In één oogopslag alle behoeften van koolraap! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Biet

Biet

In één oogopslag alle behoeften van rode bietjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Wortel

Wortel

In één oogopslag alle behoeften van wortelen of peentjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Radijs

Radijs

In één oogopslag alle behoeften van radijzen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koolrabi

Koolrabi

In één oogopslag alle behoeften van koolrabi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding