plant banner

Knolselderie
Apium graveolens Rapaceum
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-10
°C12
CM25
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg voorzaaien
laat voorzaaien
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Knolselderie draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Apium graveolens Rapaceum en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Knolselderie soorten

Welke soorten knolselderij zijn er? Er zijn een aantal verschillende soorten selderij die vaak in de war worden gebracht met knolselderij. Zo kan je bleekselderij kweken voor de sappige stengels. Je kunt ook snijselderij of bladselderij kweken, puur voor de blaadjes van de plant.

De bladeren van alle selderijsoorten lijken erg op elkaar. Alle selderijsoorten zijn tweejarig en dragen dezelfde Latijnse naam (Apium graveolens). Aan de geur van gekneusde bladeren of stelen herken je direct dat het om een selderijsoort gaat. Ze ruiken namelijk ook allemaal vrijwel hetzelfde.

Bij bleekselderij gaat het om de "Dulce" variëteit en bij bladselderij, ook wel snijselderij, gaat het om de "Secalinum" variëteit. Knolselderij is de "Rapaceum" variëteit. Herkenbaar aan de naam is het woord 'rapa', waarmee altijd een knol wordt aangegeven, zoals bijvoorbeeld Brassica rapa, de knolraap.

Knolselderie zaaien en planten

Wanneer kan je knolselderie zaaien? Knolselderie zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot mei.

Wanneer kan je knolselderie planten? Knolselderie planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

knolselderie zaden zaadjes zaad keukenplanten

Knolselderij ontkiemt al bij vrij lage temperaturen. Om knolselderij te kunnen kweken zaai je het vroeg in het jaar binnen in de vensterbank. Net als andere selderijsoorten is knolselderij zelfs dan best een trage kiemer. Ongeveer bij temperaturen boven de 15 graden celcius kiemt knolselderij iets sneller.

Knolselderij zaai je liever in afzonderlijke potjes, zodat je de planten straks makkelijk op hun definitieve plekje kunt zetten. Ondanks dat dit een soort wortelgewas is kan je knolselderij best verspenen. Kies de plek wel zorgvuldig uit, want knolselderij staat daar heel lang. De oogst valt vaak pas in het late najaar.

knolselderie zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 knolselderie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 knolselderie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Knolselderie standplaats en verzorgen

Hoe kweek je knolselderij? Knolselderij kweken vraagt enorm veel geduld, want het is een trage groeier. Vroeg zaaien en pas heel laat oogsten, dat is knolselderij. Knolselderij kweken kan je zelfs al doen in de halfschaduw of op een schaduwrijke standplaats.

knolselderie jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Knolselderie is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -10℃.

Knolselderie combinatieteelt en wisselteelt

Knolselderie
Voor het kweken van knolselderie zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Knolselderie is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Knolselderie goede buren
Knolselderie heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Knolselderie slechte buren
Knolselderie heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

knolselderie planten kweken keukenplanten

Knolselderie water geven

Hoeveel water heeft knolselderij nodig? Knolselderij staat graag op een matig vochtige bodem. Laat de plant ook niet verdrinken. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig is en geef bij droogte in de zomer extra veel water.

Knolselderie grondsoort en bodem

Welke grond heeft knolselderij nodig? Knolselderij staat graag op een goed voedzame bodem. Ook op kleigronden groeit knolselderij erg goed, ondanks dat dit een wortelgewas is. Achter deze trage groeier zit veel groeikracht. Wel kunnen de knollen in kleigrond iets kleiner worden.

Op een luchtige en humusrijke bodem groeit de knol wat makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld voor de aanplant koemestkorrels en compost gebruiken om de bodemstructuur te verbeteren. Belangrijk is dat de bodem wel enigszins vochthoudend is. De knol wordt gevuld met veel vocht.

knolselderij grond

pH

6.0
7.0

Knolselderie tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

knolselderie grote planten keukenplanten

Knolselderie bemesten

Moet je knolselderij bemesten? Ja, voor de teelt is bemesten nodig. Hoewel de plant door de trage groei de schijn wekt dat deze weinig nodig heeft, moet knolselderij toch op een goed voedzame bodem worden gekweekt.

Knolselderij kweken vraagt een gebalanceerde bemesting, waarbij je liever terughoudend bent met het geven van stikstof. De plant groeit van nature weelderig en heeft weinig extra stikstof nodig, omdat de plant hierdoor vooral nog meer blad en stengels gaat maken. Dit gaat ten koste van de knol.

N5
P10
K10

Voor het bemesten van knolselderie raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 5-10-10 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

knolselderie volgroeide planten grootte keukenplanten

Knolselderie bloei en bestuiven

Wanneer bloeit knolselderie? Knolselderie bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je knolselderij bestuiven? Nee, voor de teelt van knolselderij is bestuiven niet nodig. Dit is alleen nodig voor de zaadteelt, en hoef je ook dan niet met de hand te doen. Knolselderij bloeit doorgaans in de late zomer.

Voor de zaadteelt wordt knolselderij bestoven door insecten. Knolselderij is éénhuizig en zelfbestuivend. Knolselderij wordt door insecten zoals bijtjes en hommeltjes bestoven, waarna de zaden vrij snel opdrogen aan de bloeistengels van de plant.

Wanneer knolselderie oogsten

Wanneer kan je knolselderie oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot november.

Knolselderij kweken doe je voor de knol, maar in principe is de hele plant eetbaar. Je kunt het blad gebruiken als snijselderij, de stelen als bleekselderij en de wortel als knolselderij.

Je kunt moet knolselderij bijna altijd oogsten met een spitvork, spade of ander stuk gereedschap om de knol uit de grond te wippen. Natuurlijk kan je proberen om de knol aan het loof uit de grond te trekken, maar de stengels zijn vaak niet sterk genoeg en breken dan af.

Je kunt knolselderij gedurende enkele maanden oogsten, meestal van eind september tot en met november. Het exacte oogstmoment is van veel afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de maand waarin je hebt gezaaid. Je kunt altijd wat grond rondom de basis van de plant weghalen om te kijken of de knol groot genoeg is.

Het doorschieten van knolselderij is -in tegenstelling tot bij de meeste wortelgewassen- geen enkel probleem. Je kunt de knol ook tijdens of na de bloei oogsten. Dit maakt voor de smaak en structuur van de knolselderij geen verschil. Als je zaden van de knolselderij wilt hebben, dan wacht je met oogsten tot de zaden zijn opgedroogd.

knolselderie oogsten plukken keukenplanten

Knolselderie gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je knolselderij? Knolselderij wordt vaak door de soep gebruikt en dan vooral in erwtensoep of bruine bonensoep. Knolselderij bevat in verhouding tot andere wortelgroenten zeer weinig caloriëen. Je kunt het als groente koken, maar ook het blad en de stengels van knolselderij zijn eetbaar.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Knolselderie houdbaarheid

Hoelang is knolselderij houdbaar? Een verse knolselderij is ongeveer 3 weken in de koeling of op een koele en donkere plek te bewaren, beneden de 15 graden celcius.

Knolselderie ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij knolselderij? Knolselderij krijgt zo nu en dan last van ongedierte in de bodem. Er worden hapjes uit de knollen genomen, bijvoorbeeld door verschillende soorten kevers. De knolselderij kan je overigens nog prima gebruiken na controle en even schoonmaken.

Knolselderie kweken informatie

Naam en familie
Naam Knolselderie
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Apium graveolens rapaceum
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten september - november
Bloeitijd juli - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 13-19 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 5-10-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -10
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...