plant banner

Knolselderie
Apium graveolens Rapaceum

plant icon
Knolselderie
Apium graveolens Rapaceum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-10

25CM

30CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Knolselderie kweken

Knolselderie verzorgen

Knolselderie groeit traag en het duurt echt wel even voor de knol is gevormd. Daarom is het verstandig om knolselderie al vroeg in het jaar te zaaien. Op een plekje in de halfschaduw groeit knolselderie al best aardig. Kies de plek waar je de plant neerzet goed uit, want daar blijft deze zeker tot in de late herfst staan. Je kunt knolselderij lang laten staan, zelfs na de herfst blijft de knol oogstbaar. Let dan wel op vorst, daar kan de plant niet zo goed tegen.

Knolselderie zaaien en planten

Wanneer kan je knolselderie zaaien? Knolselderie kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei.

Knolselderij kiemt al bij relatief lage temperaturen. Net als andere selderijsoorten is knolselderij een trage kiemer en heeft deze dus even nodig om boven de (zaai- en stek)grond uit te komen. Bij iets hogere temperaturen kiemt knolselderie wat sneller. Na enkele weken komt er een klein plantje met 2 kiemblaadjes boven. Het begin van de groei verloopt traag, maar eenmaal een grote plant dan kan deze een stuk sneller gaan groeien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 knolselderie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 knolselderie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Knolselderie grondsoort

Knolselderie groeit het beste op een vochtige en voedzame bodem. Ook op kleigrond doet knolselderie het erg goed. Ondanks dat kleigrond voor de meeste wortelgewassen te dik is, kan knolselderie de uitdaging makkelijk aan. Je kunt het groeien van de knol mogelijk wat makkelijker maken door de bodem meer humus en doorlaatbaarheid te geven. Bijvoorbeeld door het toevoegen van compost en organisch materiaal, maar dat is zeker geen vereiste. Vooral de vochtigheid is belangrijk, de knol vult zich voornamelijk met water.

knolselderij grond

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Knolselderie bemesten

Knolselderie is een trage groeier, hierdoor lijkt het alsof deze niet zo veel verbruikt. Niets is minder waar, want knolselderie heeft zeker extra voeding nodig voor het vormen van de knol onder de grond. Het geven van een algemene organische meststof voor de moestuin, is aan te raden. Wees alleen iets terughoudender met stikstof, gezien dit vooral de bladgroei zal bevorderen en niet zo zeer de groei van de knol. Je maakt de bodem tevens voedzamer met compost en organisch materiaal. Zoals bovengenoemd is dit geen vereiste voor knolselderij, het kan wel helpen de bodem voedzamer te maken en maakt mogelijk de groei van de knol makkelijker.

Welke meststof gebruik je voor knolselderie? De beste meststof voor het kweken van knolselderie heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer knolselderie oogsten

Wanneer kan je knolselderie oogsten? Knolselderie oogst je doorgaans van september tot november.

Van knolselderij wordt de knol geoogst, maar eigenlijk is de hele plant is eetbaar. Ook het blad, maar als de plant minder blad heeft wordt de knol ook minder gevoed. Het oogsten van blad kost namelijk wel energie van de plant. Voor het eten van selderij blad kweek je dus het liefste een aparte selderij, namelijk bladselderij, of je oogst het blad tegelijk met de knol. Je kunt de knolselderij in z'n geheel (voorzichtig) uit de grond trekken of omhoog wiepen met een spade of spitvork.

Kijk goed op de zaaikalender wanneer de oogstperiode van de door jou gezaaide knolselderie valt. Is het de juiste tijd maar twijfel je nog een beetje? Bekijk dan eens de onderkant van de plant. Zo zie je heel duidelijk of de knol al is gevormd of niet. Hoe groter de gevormde knol, hoe zekerder het is dat je kunt oogsten. Zie je alleen nog de stengels van bladeren uit de grond komen? Oogst dan in ieder geval nog niet. Je kunt ook een beetje aarde rondom de plant weghalen om te kijken of de knol al voldoende is gegroeid, want soms staat de plant iets dieper in de grond dan anders.

Het kan zijn dat de knolselderie gaat bloeien. Het doorschieten van knolselderie is -in tegenstelling tot veel andere planten- eigenlijk helemaal geen probleem. Je kunt alsnog de knol van de plant oogsten, óók na de bloei, evenals de zaden van het plantje om volgend jaar te gebruiken. Mocht je de zaden willen oogsten dan kan je natuurlijk beter even wachten met het uitgraven van de knol tot de zaden zijn opgedroogd aan de plant.

oogst afbeelding

Knolselderie gebruiken en bewaren

Knolselderij wordt vaak door de soep gebruikt en dan vooral in erwtensoep of bruine bonensoep. Knolselderij bevat erg weinig kaloriëen en je kunt het koken als groente. Ook het blad is eetbaar, op de zelfde wijze als het blad van bladselderij/bleekselderij.

Een verse knol van de knolselderij is zo'n 3 weken in de koeling of op een koele en donkere plek te bewaren. Je kunt knolselderij ook blancheren en invriezen. Dan blijft het nog een jaar houdbaar.

Knolselderie soorten

Bleekselderij en bladselderij worden vaak verward met knolselderie, waar deze pagina over gaat. De bladeren lijken dan ook erg op elkaar. Alle selderijsoorten zijn tweejarig en dragen dezelfde Latijnse naam, Apium graveolens. Ze zijn dus lastig te onderscheiden. Aan de geur van (gekneusde) bladeren of stelen herken je direct dat het om een selderijsoort gaat. Bij bleekselderij gaat het om de "Dulce" variëteit en bij bladselderij gaat het om de "Secalinum" variëteit. Knolselderie is de "Rapaceum" variëteit. Als ergens "rapa" in de Latijnse naam is verwerkt, kan je er vanuit gaan dat het om een gewas gaat dat knollen maakt.

Knolselderie teeltwijzen

Knolselderie is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Knolselderie heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Knolselderie kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Aardappel

Knolselderie plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten september - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 13 - 19 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding