plant banner

Plantenlijst laden...

Knolselderie
Apium graveolens Rapaceum

plant icon
Knolselderie
Apium graveolens Rapaceum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-10

25CM

30CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
5-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg voorzaaien
laat voorzaaien

Knolselderie kweken

Knolselderie soorten

Welke soorten knolselderij zijn er? Er zijn een aantal verschillende soorten selderij die vaak in de war worden gebracht met knolselderij. Zo kan je bleekselderij kweken voor de sappige stengels. Je kunt ook snijselderij of bladselderij kweken, puur voor de blaadjes van de plant.

De bladeren van alle selderijsoorten lijken erg op elkaar. Alle selderijsoorten zijn tweejarig en dragen dezelfde Latijnse naam (Apium graveolens). Aan de geur van gekneusde bladeren of stelen herken je direct dat het om een selderijsoort gaat. Ze ruiken namelijk ook allemaal vrijwel hetzelfde.

Bij bleekselderij gaat het om de "Dulce" variëteit en bij bladselderij, ook wel snijselderij, gaat het om de "Secalinum" variëteit. Knolselderij is de "Rapaceum" variëteit. Herkenbaar aan de naam is het woord 'rapa', waarmee altijd een knol wordt aangegeven, zoals bijvoorbeeld Brassica rapa, de knolraap.

Knolselderie zaaien en planten

Wanneer kan je knolselderie zaaien? Knolselderie kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om knolselderie te ontkiemen is boven de 12℃.

Knolselderij ontkiemt al bij relatief lage temperaturen. Om knolselderij te kunnen kweken moet je dit al vroeg in het jaar binnen voorzaaien. Net als andere selderijsoorten is knolselderij wel een trage kiemer. Bij temperaturen boven de 15 graden celcius ontkiemt knolselderij wat sneller.

Knolselderij zaai je liever in afzonderlijke potjes, zodat je de planten straks makkelijk op hun definitieve plekje kunt zetten. Kies de plek wel zorgvuldig uit, want knolselderij staat daar nog wel enige tijd. Je oogst het pas laat in het jaar.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 17 knolselderie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 knolselderie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Knolselderie verzorgen/standplaats

Hoe kweek je knolselderij? Knolselderij kweken vraagt enorm veel geduld, want het is een trage groeier. Vroeg zaaien en pas heel laat oogsten, dat is knolselderij. Knolselderij kweken kan je zelfs al doen in de halfschaduw of op een schaduwrijke standplaats.

Knolselderie goede en slechte buren

Knolselderie wisselteelt
Knolselderie is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Knolselderie goede buren
Knolselderie heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Knolselderie slechte buren
Knolselderie kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel

Knolselderie water geven

Hoeveel water heeft knolselderij nodig? Knolselderij staat graag op een matig vochtige bodem. Laat de plant ook niet verdrinken. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig is en geef bij droogte in de zomer extra veel water.

Knolselderie grondsoort

Welke grond heeft knolselderij nodig? Knolselderij staat graag op een goed voedzame bodem. Ook op kleigronden groeit knolselderij erg goed, ondanks dat dit een wortelgewas is. Achter deze trage groeier zit veel groeikracht. Wel kunnen de knollen in kleigrond iets kleiner worden.

Op een luchtige en humusrijke bodem groeit de knol wat makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld voor de aanplant koemestkorrels en compost gebruiken om de bodemstructuur te verbeteren. Belangrijk is dat de bodem wel enigszins vochthoudend is. De knol wordt gevuld met veel vocht.

knolselderij grond

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Knolselderie bemesten

Moet je knolselderij bemesten? Ja, voor de teelt is bemesten nodig. Hoewel de plant door de trage groei de schijn wekt dat deze weinig nodig heeft, moet knolselderij toch op een goed voedzame bodem worden gekweekt.

Knolselderij kweken vraagt een gebalanceerde bemesting, waarbij je liever terughoudend bent met het geven van stikstof. De plant groeit van nature weelderig en heeft weinig extra stikstof nodig, omdat de plant hierdoor vooral nog meer blad en stengels gaat maken. Dit gaat ten koste van de knol.

Welke meststof gebruik je voor knolselderie? De beste meststof voor het kweken van knolselderie heeft bij benadering een NPK samenstelling van 5-10-10.

N5
P10
K10

Wat is NPK?

Knolselderie bloei en bestuiven

Wanneer bloeit knolselderie? Knolselderie bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je knolselderij bestuiven? Nee, voor de teelt van knolselderij is bestuiven niet nodig. Dit is alleen nodig voor de zaadteelt, en hoef je ook dan niet met de hand te doen. Knolselderij bloeit doorgaans in de late zomer.

Voor de zaadteelt wordt knolselderij bestoven door insecten. Knolselderij is éénhuizig en zelfbestuivend. Knolselderij wordt door insecten zoals bijtjes en hommeltjes bestoven, waarna de zaden vrij snel opdrogen aan de bloeistengels van de plant.

Wanneer knolselderie oogsten

Wanneer kan je knolselderie oogsten? Knolselderie oogst je doorgaans van september tot november.

Knolselderij kweken doe je voor de knol, maar in principe is de hele plant eetbaar. Je kunt het blad gebruiken als snijselderij, de stelen als bleekselderij en de wortel als knolselderij.

Je kunt moet knolselderij bijna altijd oogsten met een spitvork, spade of ander stuk gereedschap om de knol uit de grond te wippen. Natuurlijk kan je proberen om de knol aan het loof uit de grond te trekken, maar de stengels zijn vaak niet sterk genoeg en breken dan af.

Je kunt knolselderij gedurende enkele maanden oogsten, meestal van eind september tot en met november. Het exacte oogstmoment is van veel afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de maand waarin je hebt gezaaid. Je kunt altijd wat grond rondom de basis van de plant weghalen om te kijken of de knol groot genoeg is.

Het doorschieten van knolselderij is -in tegenstelling tot bij de meeste wortelgewassen- geen enkel probleem. Je kunt de knol ook tijdens of na de bloei oogsten. Dit maakt voor de smaak en structuur van de knolselderij geen verschil. Als je zaden van de knolselderij wilt hebben, dan wacht je met oogsten tot de zaden zijn opgedroogd.

oogst afbeelding

Knolselderie gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je knolselderij? Knolselderij wordt vaak door de soep gebruikt en dan vooral in erwtensoep of bruine bonensoep. Knolselderij bevat in verhouding tot andere wortelgroenten zeer weinig caloriëen. Je kunt het als groente koken, maar ook het blad en de stengels van knolselderij zijn eetbaar.

Hoelang is knolselderij houdbaar? Een verse knolselderij is ongeveer 3 weken in de koeling of op een koele en donkere plek te bewaren, beneden de 15 graden celcius.

Knolselderie ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij knolselderij? Knolselderij krijgt zo nu en dan last van ongedierte in de bodem. Er worden hapjes uit de knollen genomen, bijvoorbeeld door verschillende soorten kevers. De knolselderij kan je overigens nog prima gebruiken na controle en even schoonmaken.

Knolselderie plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten september - november
Bloeitijd juli - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 5-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 9 - 17 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortelgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding