Lenteui

Allium fistulosum

Minimale plantafstand (cm): 5
Minimale worteldiepte (cm): 10

 

halfschaduw
licht vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender lenteui bosui

Variëteiten

Bosui, lenteui en stengelui worden vaak verward. Dat is niet zo gek, want deze lijken erg op elkaar. De stengelui is een afzonderlijk ras van de zelfde soort plant. De stengelui wordt gebruikt als een soort kleine prei. De lenteui en bosui zijn het zelfde plantje maar worden beiden net iets anders gebruikt. De lenteui is een vroeg geoogste bosui. Lenteui wordt ook als een soort kleine prei gebruikt, maar nog net iets kleiner dan de stengelui. De bosui is een volgroeide lenteui. Bij een lenteui heeft zich nog geen bolletje gevormd, bij een bosui het bolletje volgroeid. Bosui wordt gebruikt als een soort hele kleine, ronde ui. Deze pagina gaat over de lenteui.

Vermeerderen

Lenteui zaai je bij voorkeur direct op de bestemde plek. Dat werkt het beste omdat je het dunne sprietje dan niet hoeft te verspenen. De plantjes blijven erg klein en wortelen niet erg diep. Je kunt er veel bij elkaar zetten en ze kunnen veel dichter bij elkaar staan dan bijvoorbeeld prei of andere soorten look.

Verzorging

Basis
Lenteui heeft niet erg veel verzorging nodig. Je kunt er veel dicht op elkaar planten, want lenteuitjes worden niet zo groot en wortelen ook niet erg diep. Dat tweede betekend dat de lenteui ook gevoelig is voor uitdroging, omdat de bovenste laag grond met de zon erop als eerste is opgedroogd. Op een plek in de halfschaduw zullen lenteuitjes het beste groeien. Voor de ontwikkeling van het bovengrondse deel is ook de ontwikkeling van wortels belangrijk. Dat lukt het beste als de grond doorlaatbaar is, bijvoorbeeld door compost en organisch materiaal toe te voegen. Dit is geen vereiste voor de lenteui.

Bodem
Lenteuitjes groeien vrijwel overal en stellen weinig eisen aan de bodem, behalve dat deze licht vochtig blijft. Veel water hebben bosuitjes echter niet nodig. Een doorlaatbare bodem heeft wel de voorkeur, gezien dit het makkelijker maakt om te wortelen. Een luchtige zandgrond werkt dus het beste, maar ook op vette klei groeien lenteuitjes aardig. Het is slechts een lichte voorkeur. Je kunt compost en organisch materiaal toevoegen aan dikkere en zwaardere grondsoorten om deze beter doorlaatbaar te maken.

Voeding
Lenteuitjes hebben in principe weinig voeding nodig. Het is voor lenteui belangrijk dat het bovengrondse deel, het blad, zich goed ontwikkeld. Het kan hierbij helpen om extra stikstof toe te dienen, dan wel volgens de instructies op de verpakking. Lenteuitjes zijn kleine plantjes, ze hebben niet zo heel veel hiervan nodig. Dat is als je al van plan bent om stikstof toe te dienen, wat dus geen vereiste is.

Gevaren
Lenteuitjes zijn gevoelig voor alle ziektes en plagen die planten uit de uienfamilie kennen, zoals koprot en uienvlieg. Door wortels in de buurt te planten voorkom je dat de uienvlieg een bezoekje brengt. Het toepassen van wisselteelt en combinatieteelt helpt veel schimmels, ziektes en plagen voorkomen en zo ook de uienvlieg.

Oogsten

Lenteui kan je vroeg en laat oogsten. Als je vroeg oogst heb je ook echt lenteui, kleine stengeltjes zonder bolletje eraan of met een hele kleine verdikking (een soort hele kleine prei dus). Oogst je het zelfde plantje iets later dan heb je bosui. Inmiddels zit er dan al een bolletje aan en is het een echte mini ui geworden. Lenteui en bosui is dus het zelfde plantje, het verschil zit 'm in de tijd dat je het plantje oogst.

Gebruiken

Lenteuitjes kun je gebruiken als een soort hele kleine prei. Lenteui is alleen iets scherper van smaak. Je gebruikt dan dus alleen het stengeltje en de kleine verdikking die net onder de grond zit. Dit laatste smaakt nog wat scherper en is het lekkerste deel.

Bewaren

Tijdens een warme zomer kan je lenteui 2 weken in de koeling bewaren. Je kunt lenteui buiten de koeling maximaal een week bewaren, maar ze zijn vers nog altijd het lekkerste. Verwerkt in een gerecht kan je lenteui ook invriezen, samen met het gerecht.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Bosui

Bosui

In één oogopslag alle behoeften van bosuitjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Prei

Prei

In één oogopslag alle behoeften van prei! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Uien

Uien

In één oogopslag alle behoeften van uienplanten! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knoflook

Knoflook

In één oogopslag alle behoeften van knoflook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Stengelui

Stengelui

In één oogopslag alle behoeften van stengelui! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Daslook

Daslook

In één oogopslag alle behoeften van daslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Wortel

Wortel

In één oogopslag alle behoeften van wortelen of peentjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding