plant banner

Plantenlijst laden...

Lenteui
Allium fistulosum

plant icon
Lenteui
Allium fistulosum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-5

5CM

10CM
pH
5.0 - 6.0
NPK
4-2-2
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
winterteelt
kiemgroente

Lenteui kweken

Lenteui soorten

Wat is het verschil tussen bosui en lenteui? Lenteui is een bosui zonder bolletje. Bosui en lenteui zijn exact dezelfde plantjes, maar om bosui te oogsten laat je het plantje in de grond zitten. Je oogst het dan als er een bolletje onder de grond groeit.

Ook worden lenteui en bosui, dezelfde plant dus, op twee verschillende manieren gebruikt. Bosui wordt vooral gebruikt voor het kleine bolletje. Bij lenteui groeit er geen bolletje en gebruik je vooral het bovengrondse, groene deel. Bosui, lenteui en stengelui worden vaak met elkaar in de war gebracht. Dat is niet zo heel gek, want ze lijken erg op elkaar. De stengelui is een soort kleine prei. Bosui en lenteui zijn hetzelfde plantje. Het grote verschil is dat bij de lenteui de plant vroeg wordt geoogst, wanneer er nog geen bolletje aan groeit. De bosui is een volgroeide versie van de lenteui. Daar zit dan ook al een klein uienbolletje aan (onder de grond). Deze pagina gaat specifiek over de lenteui.

Lenteui zaaien en planten

Wanneer kan je lenteui zaaien? Lenteui kan je direct buiten zaaien van maart tot mei en van augustus tot september. Lenteui kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om lenteui te ontkiemen is boven de 10℃.

Lenteui kan je het beste direct op de bestemde plek zaaien. Verspenen gaat namelijk lastig bij deze dunne sprietjes. Zeker als je heel veel lenteuitjes wilt kweken. Als je toch binnen wilt voorzaaien dan kan dit vroeg in het jaar.

Je kunt de zaden (in rijen) uitstrooien en eventueel iets uitdunnen als dat nodig is. Je kunt lenteuitjes dicht bij elkaar planten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 240 tot 420 lenteui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 25 lenteui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Lenteui verzorgen/standplaats

Lenteui kweken is makkelijk. Dit kleine plantje heeft weinig verzorging nodig en neemt ook weinig ruimte in. De wortelen ook niet zo diep. Dit maakt ze erg geschikt voor potten en bakken, maar ook gevoeliger voor uitdroging.

Lenteui groeit goed op een plek in de halfschaduw. Dit is handig omdat de bodem in de volle zon sneller uitdroogt. Lenteui snijd je in z'n geheel in stukjes. Hoewel dit exact hetzelfde plantje is als de bosui is de verzorging daarom toch anders.

Lenteui goede en slechte buren

Lenteui wisselteelt
Lenteui is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Lenteui goede buren
Lenteui kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardbei Biet Bladselderij Bleekselderij Dille Knolselderij Kropsla Witlof Wortel

Lenteui slechte buren
Lenteui kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Asperge Bloemkool Boerenkool Broccoli Erwten Knolraap Paksoi Palmkool Peulen Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Tuinbonen Witte kool

Lenteui water geven

Hoeveel water heeft lenteui nodig? Wil je lenteui kweken, zorg dan dat de bodem niet opdroogt. Lenteui staat mede om die reden ook liever in de halfschaduw dan in de volle zon. Voldoende water geven is dan ook erg belangrijk.

Lenteui grondsoort

Welke grond heeft lenteui nodig? Lenteui kweken kan op bijna iedere grondsoort, maar zorg dat de grond wel voldoende vochthoudend is. Een luchtige structuur maakt het makkelijker voor lenteui om in te wortelen. Wanneer kleigrond opdroogt wordt het oppervlak keihard. Lenteui maakt ondiepe, kwetsbare wortels die hierdoor beschadigen.

Dat betekend overigens niet dat je lenteui niet op kleigrond kunt kweken. Dat lukt prima, zo lang de bovenste laag klei niet opdroogt en hard wordt. Het is belangrijk dat de ondiepe worteltjes kunnen blijven ademen en groeien.

Bij twijfel is het beter om compost aan de bodem toe te voegen. Met name kleigrond wordt hierdoor iets beter van structuur. Dit is echter niet vereist.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.0
6.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Lenteui bemesten

Moet je lenteui bemesten? Lenteui kweken kan ook goed zonder te bemesten. Wel kan bemesten bijdragen aan stevigere stengeltjes of een betere ontwikkeling van het loof. Door extra stikstof te geven bevorder je dit laatste.

Welke meststof gebruik je voor lenteui? De beste meststof voor het kweken van lenteui heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-2-2 of 4-2-4.

Ideale NPK samenstelling:

N4
P2
K2

Alternatieve NPK samenstelling:

N4
P2
K4

Wat is NPK?

Lenteui bloei en bestuiven

Wanneer bloeit lenteui? Lenteui bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je lenteui bestuiven? Nee, voor de teelt is het bestuiven van lenteui niet nodig. Lenteui bloeit erg makkelijk. Dit wordt doorschieten genoemd. De bloei is eigenlijk ongewenst en je kan de bloeistengels het beste verwijderen.

Voor de zaadteelt kan je wat bloemen laten zitten. Kruisbestuiving zorgt voor meer levensvatbare zaadjes. Lenteui is zelfbestuivend en krijgt hierbij hulp van insecten. Je hoeft lenteui dus ook voor de zaadteelt niet zelf te bestuiven.

Wanneer lenteui oogsten

Wanneer kan je lenteui oogsten? Lenteui oogst je doorgaans van mei tot december.

Hoe oogst je lenteui? Bij het gebruik van zachte grond kan je de lenteuitjes zo uit de grond trekken. Pak ze zo dicht mogelijk bij de grond vast en trek ze eruit. Na ze goed af te hebben gespoeld kan je ze direct gebruiken.

Bij stevigere grond kan je beter gereedschap gebruiken, zoals een vork of een hak. Zo wip je de lenteui uit de grond. Als je lenteui uit een stevige kleigrond probeert te trekken dan scheurt de stengel los en blijft het onderste deel in de grond zitten.

Een leuk weetje is dat lenteui eigenlijk een vroeg geoogste bosui is. Om een bosui te oogsten laat je het plantje iets langer in de grond zitten, tot er een klein bolletje onder de grond groeit. Lenteui oogst je vroeg zodat er nog geen bolletje aan groeit.

Lenteui gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je lenteui? Lenteui kan je gebruiken als een soort mini-prei. Lenteui is alleen iets scherper van smaak. Je gebruikt dan alleen het stengeltje en de kleine verdikking die net onder de grond zit (als die er zit). De verdikking is vaak wit en smaakt veel scherper dan het bovengrondse, groene deel.

Hoelang kan je lenteui bewaren? Lenteui blijft doorgaans twee weken goed in de koelkast. Buiten de koeling is dit maximaal een week. Lenteui kan je samen met het gerecht waar je het in verwerkt invriezen.

Lenteui kiemgroenten

Kan je lenteui als kiemgroente eten? Ja, van lenteui zijn ook de kiemen eetbaar. Dit is hetzelfde als bij de bosui, wat eigenlijk gewoon dezelfde plant is. Het is gebruikelijker om de kiemen van gewone uien te gebruiken.

Lenteui ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij lenteui? Hoewel grote uien en bosui vatbaarder zijn, kan je bij lenteui zeker ook last krijgen van de uienvlieg. Door combinatieteelt kan je voorkomen dat de uienvlieg z'n weg naar de lenteuitjes weet te vinden. Met name wortel is een uitstekende, zeg gerust perfecte combinatie met lenteui. Dit omdat lenteui (en andere ui-achtigen) op hun beurt ook de beruchte wortelvlieg verjagen.

Lenteui plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - mei
augustus - september
Buiten (uit)planten maart - mei
augustus - oktober
Oogsten mei - december
Bloeitijd mei - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 4-2-2 / 4-2-4
Zuurtegraad (pH) 5.0 - 6.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 25 planten
Per m² / veld 240 - 420 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt ui-achtige

Vertel iemand over deze pagina:

Binnen zaaien in februari

plant thumbnail

Knoflookbieslook plant icon
Allium tuberosum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je knoflookbieslook? Knoflookbieslook is qua teelt erg te vergelijken met gewone bieslook, wat in principe hetzelfde plantje is maar een ander soort. Knoflookbieslook staat ook niet graag in de volle zon. Zet het plantje daarom op een schaduwrijk plekje of in de halfschaduw.

Lees meer...

plant thumbnail

Pepino plant icon
Solanum muricatum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Pepino, die ook wel "meloenpeer" wordt genoemd, is een vruchtgewas dat veel behoefte heeft aan warmte en zonlicht. Hoewel de plant bij minder zonlicht toch aardig zal groeien, is de volle zon nodig voor het vormen van de vruchten die de plant maakt. De meloenpeer of pepino wordt ook vaak als sierplant gehouden, gewoon binnenshuis. Het is eigenlijk een meerjarige plant. Als je pepino op de juiste manier weet te overwinteren, kan deze volgend jaar verder groeien. Kies hiervoor in de winter een warme, zeker vorstvrije en lichte plek uit. Een vensterbank op het zuiden of een verwarmde serre zijn ideaal.

Pepino heeft een zeer lang seizoen nodig. Je zaait de plant al heel vroeg in het jaar, het liefste in januari of februari al. Later kan ook, maar hiermee duurt het langer voor (en wordt het onzekerder of) je vruchten krijgt. Vanaf half juni kan het plantje buiten staan, vanaf half mei kan dat al in de kas. Doe het ook zeker niet eerder, vorst maar óók wat lagere temperaturen zijn een grote boosdoener. De vruchten van pepino hebben heel lang nodig om te groeien en rijpen. Als het buiten of in de kas te koud wordt zal je de plant binnen moeten zetten. Daar rijpen de vruchten verder af. Soms is dat pas in december en het kan bij uitzondering zelfs in januari volgend jaar zijn. Vanaf het opkomen van de zaden duurt het ongeveer 9 maanden voor de vruchten van de pepino rijp zijn.

Heb je al meerdere jaren een pepino staan die het erg goed doet? Dan kan je deze makkelijk vermeerderen door kopstekken te nemen. De groeipunten zijn goed levensvatbaar en wortelen makkelijk. Dat is als de plant eenmaal goed groeit, niet in een vroeg stadium. Te vroeg zou zijn in de zomer van het eerste groei-jaar van de plant. Takken die je op dat moment verwijderd kan de plant eigenlijk niet missen. Stekjes maken is vooral vanaf het tweede jaar heel erg makkelijk.

Lees meer...

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding