plant banner

Lenteui
Allium fistulosum
Zaaien kweken en oogsten

°C-5
°C10
CM5
CM3-6
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
winterteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Lenteui draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Allium fistulosum en is een lid van de lookfamilie, ook wel aliaceae.

Lenteui soorten

Wat is het verschil tussen bosui en lenteui? Lenteui is een bosui zonder bolletje. Bosui en lenteui zijn exact dezelfde plantjes, maar om bosui te oogsten laat je het plantje in de grond zitten. Je oogst het dan als er een bolletje onder de grond groeit.

Ook worden lenteui en bosui, dezelfde plant dus, op twee verschillende manieren gebruikt. Bosui wordt vooral gebruikt voor het kleine bolletje. Bij lenteui groeit er geen bolletje en gebruik je vooral het bovengrondse, groene deel. Bosui, lenteui en stengelui worden vaak met elkaar in de war gebracht. Dat is niet zo heel gek, want ze lijken erg op elkaar. De stengelui is een soort kleine prei. Bosui en lenteui zijn hetzelfde plantje. Het grote verschil is dat bij de lenteui de plant vroeg wordt geoogst, wanneer er nog geen bolletje aan groeit. De bosui is een volgroeide versie van de lenteui. Daar zit dan ook al een klein uienbolletje aan (onder de grond). Deze pagina gaat specifiek over de lenteui.

Lenteui zaaien en planten

Wanneer kan je lenteui zaaien? Lenteui zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot mei en van augustus tot september. Lenteui zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je lenteui planten? Lenteui planten of uitplanten kan buiten van maart tot mei en van augustus tot oktober.

lenteui zaden zaadjes zaad keukenplanten

Lenteui kan je het beste direct op de bestemde plek zaaien. Verspenen gaat namelijk lastig bij deze dunne sprietjes. Zeker als je heel veel lenteuitjes wilt kweken. Als je toch binnen wilt voorzaaien dan kan dit vroeg in het jaar.

Je kunt de zaden (in rijen) uitstrooien en eventueel iets uitdunnen als dat nodig is. Je kunt lenteuitjes dicht bij elkaar planten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 lenteui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 lenteui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Lenteui standplaats en verzorgen

Lenteui kweken is makkelijk. Dit kleine plantje heeft weinig verzorging nodig en neemt ook weinig ruimte in. De wortelen ook niet zo diep. Dit maakt ze erg geschikt voor potten en bakken, maar ook gevoeliger voor uitdroging.

Lenteui groeit goed op een plek in de halfschaduw. Dit is handig omdat de bodem in de volle zon sneller uitdroogt. Lenteui snijd je in z'n geheel in stukjes. Hoewel dit exact hetzelfde plantje is als de bosui is de verzorging daarom toch anders.

lenteui jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Lenteui is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -5℃.

Lenteui combinatieteelt en wisselteelt

Lenteui
Voor het kweken van lenteui zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Lenteui is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Lenteui goede buren
Lenteui kweken kan goed samen met aardbei, biet, bladselderij, bleekselderij, dille, knolselderij kropsla, witlof, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Lenteui slechte buren
Lenteui kweken gaat liever niet samen met asperge, bloemkool, boerenkool, broccoli, doperwt knolraap, paksoi, palmkool, peul pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Lenteui water geven

Hoeveel water heeft lenteui nodig? Wil je lenteui kweken, zorg dan dat de bodem niet opdroogt. Lenteui staat mede om die reden ook liever in de halfschaduw dan in de volle zon. Voldoende water geven is dan ook erg belangrijk.

Lenteui grondsoort en bodem

Welke grond heeft lenteui nodig? Lenteui kweken kan op bijna iedere grondsoort, maar zorg dat de grond wel voldoende vochthoudend is. Een luchtige structuur maakt het makkelijker voor lenteui om in te wortelen. Wanneer kleigrond opdroogt wordt het oppervlak keihard. Lenteui maakt ondiepe, kwetsbare wortels die hierdoor beschadigen.

Dat betekend overigens niet dat je lenteui niet op kleigrond kunt kweken. Dat lukt prima, zo lang de bovenste laag klei niet opdroogt en hard wordt. Het is belangrijk dat de ondiepe worteltjes kunnen blijven ademen en groeien.

Bij twijfel is het beter om compost aan de bodem toe te voegen. Met name kleigrond wordt hierdoor iets beter van structuur. Dit is echter niet vereist.

pH

5.0
6.0

Lenteui tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Lenteui bemesten

Moet je lenteui bemesten? Lenteui kweken kan ook goed zonder te bemesten. Wel kan bemesten bijdragen aan stevigere stengeltjes of een betere ontwikkeling van het loof. Door extra stikstof te geven bevorder je dit laatste.

N4
P2
K2

Voor het bemesten van lenteui raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-2-2 of 4-2-4 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Lenteui bloei en bestuiven

Wanneer bloeit lenteui? Lenteui bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je lenteui bestuiven? Nee, voor de teelt is het bestuiven van lenteui niet nodig. Lenteui bloeit erg makkelijk. Dit wordt doorschieten genoemd. De bloei is eigenlijk ongewenst en je kan de bloeistengels het beste verwijderen.

Voor de zaadteelt kan je wat bloemen laten zitten. Kruisbestuiving zorgt voor meer levensvatbare zaadjes. Lenteui is zelfbestuivend en krijgt hierbij hulp van insecten. Je hoeft lenteui dus ook voor de zaadteelt niet zelf te bestuiven.

Wanneer lenteui oogsten

Wanneer kan je lenteui oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot december.

Hoe oogst je lenteui? Bij het gebruik van zachte grond kan je de lenteuitjes zo uit de grond trekken. Pak ze zo dicht mogelijk bij de grond vast en trek ze eruit. Na ze goed af te hebben gespoeld kan je ze direct gebruiken.

Bij stevigere grond kan je beter gereedschap gebruiken, zoals een vork of een hak. Zo wip je de lenteui uit de grond. Als je lenteui uit een stevige kleigrond probeert te trekken dan scheurt de stengel los en blijft het onderste deel in de grond zitten.

Een leuk weetje is dat lenteui eigenlijk een vroeg geoogste bosui is. Om een bosui te oogsten laat je het plantje iets langer in de grond zitten, tot er een klein bolletje onder de grond groeit. Lenteui oogst je vroeg zodat er nog geen bolletje aan groeit.

Lenteui gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je lenteui? Lenteui kan je gebruiken als een soort mini-prei. Lenteui is alleen iets scherper van smaak. Je gebruikt dan alleen het stengeltje en de kleine verdikking die net onder de grond zit (als die er zit). De verdikking is vaak wit en smaakt veel scherper dan het bovengrondse, groene deel.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Lenteui houdbaarheid

Hoelang kan je lenteui bewaren? Lenteui blijft doorgaans twee weken goed in de koelkast. Buiten de koeling is dit maximaal een week. Lenteui kan je samen met het gerecht waar je het in verwerkt invriezen.

Lenteui kiemgroenten

Kan je lenteui als kiemgroente eten? Ja, van lenteui zijn ook de kiemen eetbaar. Dit is hetzelfde als bij de bosui, wat eigenlijk gewoon dezelfde plant is. Het is gebruikelijker om de kiemen van gewone uien te gebruiken.

Lenteui ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij lenteui? Hoewel grote uien en bosui vatbaarder zijn, kan je bij lenteui zeker ook last krijgen van de uienvlieg. Door combinatieteelt kan je voorkomen dat de uienvlieg z'n weg naar de lenteuitjes weet te vinden. Met name wortel is een uitstekende, zeg gerust perfecte combinatie met lenteui. Dit omdat lenteui (en andere ui-achtigen) op hun beurt ook de beruchte wortelvlieg verjagen.

Lenteui kweken informatie

Naam en familie
Naam Lenteui
Familie Lookfamilie
Wetenschappelijke naam Allium fistulosum
Familie (wetenschappelijk) Aliaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - mei
augustus - september
Buiten (uit)planten maart - mei
augustus - oktober
Oogsten mei - december
Bloeitijd mei - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 340-460 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 4-2-2
Zuurtegraad bodem pH 5.0-6.0
Teeltwijze
Wisselteelt ui-achtige
Combinatieteelt
Goede buren
aardbei, biet, bladselderij, bleekselderij, dille, knolselderij kropsla, witlof, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
asperge, bloemkool, boerenkool, broccoli, doperwt knolraap, paksoi, palmkool, peul pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, witte kool,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -5
Wintergroen Wintergroen
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Onder glas (voor)zaaien in december

Nieuwe planten...