Linzen

Lens culinaris

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 10

Afbeeldingen:

keukenplanten linzen zaden

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender linzen

Variëteiten

Linzen zijn er in verschillende kleuren en groottes, waarvan in Nederland de meest bekende de groene linzen zijn. Ook zijn hier en daar in winkels wel oranjerode linzen te vinden. De linze is een kleine peulvrucht, welke aan een klein plantje groeit. De peulvruchten kunnen worden gedopt en de zaden zijn eetbaar. Deze worden gedroogd.

Vermeerderen

Linzen kun je zaaien halverwege het voorjaar, wanneer de temperaturen beginnen te stijgen. Zaai dan direct op de bestemde plek. Je hebt er wel meer van nodig voor een opbrengst groot genoeg voor een goede maaltijd. Zaai dus niet maar één zaadje, maar zaai er een aantal. Ontkiemen doen ze meestal na 1 à 2 weken. Gebruik alléén gedroogde linzen zonder toevoegingen. In principe zijn de gedroogde linzen uit een zakje van de supermarkt ook te gebruiken.

Verzorging

Basis
Linzen zijn niet zo bekend in de Nederlandse moestuin, maar de plantjes zijn erg makkelijk zelf te kweken. Je kunt het al proberen met een zakje gedroogde (belangrijk: onbewerkte) linzen uit de supermarkt! Linzen zijn onderhoudsarm. Wel heb je er flink wat van nodig voor een lekkere maaltijd. Net als lage slabonen of stamslabonen, heb je in een veldje van een vierkante meter een aardige opbrengst waar je met het gezin van kunt eten. Van één plantje krijg je amper genoeg voor jezelf.

Linzen zijn peulvruchten, zoals je misschien al vermoedde bij het zien van de linzen uit de winkels. De plantjes blijven vrij laag en hebben weinig verzorging nodig. Kies voor het kweken van linzen een warm plekje uit in de volle zon, of als het niet anders kan in de halfschaduw. Linzen geef je met enige regelmaat water. Je laat ze natuurlijk niet verzuipen, maar kurkdroog is ook niet prettig. Het beste is om de grond constant licht vochtig te houden.

Bodem
Op een doorlaatbare en voedzame bodem groeien linzen het beste. In principe hebben linzen geen voorkeur voor een bepaalde grondsoort (zuur of juist alkalisch) en groeien de planten vrijwel overal. Voeg compost en organisch materiaal toe aan de bodem om deze een luchtige en doorlaatbare structuur te geven. Linzen wortelen over het algemeen niet erg diep. Dat maakt de planten ook geschikt om in potten en bakken te kweken. Zo werken bijvoorbeeld langwerpige balkonbakken erg goed. Zelf vind ik de langwerpige bakken erg handig, omdat je deze makkelijk in rijen kunt zetten. Ze zijn helaas vaak te ondiep voor de meeste planten. Bij linzen is dat echter niet het geval.

Voeding
Een voedzame bodem hoef je niet zo heel erg te overschatten. Het blijven uiteindelijk een soort peulvruchten, maar wat extra voeding kan linzen net dat setje in de rug geven. Juist in ons klimaat is dat handig. Geef dan vooral niets bijzonders, meestal volstaat een algemene organische mestvoeding voor moes- en kruidentuin, of een universele mestvoeding. Je hoeft niet veel te geven, een kleine gift is voldoende.

Oogsten

Linzen (planten) zijn peul-achtige planten. De planten maken peulvruchten waarvan de zaadjes in de peul worden gebruikt. Dit zijn de linzen die je in de supermarkt kunt kopen. Een gebruikelijke manier om linzen te oogsten is door de hele plant uit de grond te trekken en ondersteboven te hangen om te drogen. Wanneer deze droog is zijn de linzen klaar om te worden gebruikt in de keuken.

Gebruiken

Linzen zijn gezond, ze bevatten veel vitamine B en diverse bestanddelen zoals zink, ijzer, vezels, calcium, maar ook koolhydraten. Linzen bevatten in verhouding tot andere (vergelijkbare) gewassen erg weinig calorieën.

Bewaren

Om verse linzen te bewaren moeten ze eerst worden gedroogd. Gedroogde linzen blijven erg lang, ten minste een jaar, houdbaar. Je kunt linzen, of een gerecht waarin linzen zijn verwerkt, ook invriezen. In principe kunnen gedroogde linzen niet bederven.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Lupine

Lupine

In één oogopslag alle behoeften van de lupine! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Erwt

Erwt

In één oogopslag alle behoeften van de doperwt! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kapucijners

Kapucijners

In één oogopslag alle behoeften van de kapucijner! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tuinboon

Tuinboon

In één oogopslag alle behoeften van tuinbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peulen

Peulen

In één oogopslag alle behoeften van peultjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Slaboon

Slaboon

In één oogopslag alle behoeften van stam- of stokslabonen en -spekbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Pronkboon

Pronkboon

In één oogopslag alle behoeften van pronkbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding