plant banner

Plantenlijst laden...

Linzen
Voorzaaien kweken en oogsten

Lens culinaris

°C5
°C16
CM10
CM3-6
CM2.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Linzen draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Lens culinaris en is een lid van de vlinderbloemenfamilie, ook wel fabaceae.

Linzen soorten

Wat zijn toch die steeds meer populaire linzen, en welke soorten linzen zijn er? Het is in elk geval een peulgewas waarvan de "erwtjes" een hele hoge voedingswaarde hebben. Linzen worden bestempeld als superfood (behoorlijk terecht). De plant waar linzen aan groeien is de Linze (zonder N aan het einde).

Linzen zijn er in diverse kleuren. Groene linzen zijn meestal iets kleiner en steviger. Rode en bruine linzen zijn andere variëteiten van dezelfde plant. Zoek je de wetenschappelijke naam "Lens" dan kom je veel soorten tegen. De wetenschappelijke naam van de linze is "Lens culinaris", maar als synoniem wordt vaak ook "Lens esculenta" gebruikt.

Linzen zaaien en planten

Wanneer kan je linzen zaaien? Linzen zaaien of voorzaaien kan direct buiten van mei tot juni. Linzen zaaien of voorzaaien onder glas kan van april tot mei.

Wanneer kan je linzen planten? Linzen planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

linzen zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je linzen? Ongeveer halverwege het voorjaar kan je linzen zaaien. Je kunt voorzaaien in een tray in de vensterbank, of na half mei direct in de volle grond. Meestal ontkiemen linzen na één à twee weken, dan kan je ze uitplanten in de moestuin.

Wie nog een zakje gedroogde linzen in een keukenkastje heeft staan kan deze zaaien. Wel is het belangrijk dat de linzen niet bewerkt zijn, op wat voor manier dan ook. Gebruik alleen linzen uit een zak zonder eventuele toevoegingen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 linzen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 linzen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Linzen standplaats en verzorgen

Hoe kweek je linzen? Linzen zijn niet zo bekend in de Nederlandse moestuin. Toch is linzen kweken vrij makkelijk. Deze kleine plantjes vereisen weinig onderhoud maar je hebt er wel veel van nodig. Plant gerust een vierkante meter linzen.

Linzen zijn éénjarige peulgewassen. Ze zijn absoluut niet winterhard en hebben de warme zomer echt nodig om te groeien. De teelt van linzen is vergelijkbaar met die van stambonen. Zet linzen op een warm plekje in de volle zon.

Linzen combinatieteelt en wisselteelt

Linzen
Voor het kweken van linzen zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Linzen is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortel- of knolgewas en de ideale nateelt is een koolgewas volgens het wisselteelt schema.

Linzen goede buren
Linzen heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Linzen slechte buren
Linzen heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Linzen water geven

Hoeveel water hebben linzen nodig? Linzen groeien goed op een licht vochtige bodem. Geef dus niet te veel water maar vergeet het ook zeker niet. Voel goed, ook onder het oppervlak, of de grond erg droog wordt. Geef water als dat nodig blijkt.

Linzen grondsoort en bodem

Welke grond hebben linzen nodig? Linzen groeien goed op een voedzame grond. Toch blijven het éénjarige en erg kleine plantjes. Veel hebben ze dus niet nodig. Linzen kweken kan bijna overal en op iedere grondsoort, ook als deze wat zuurder of alkalischer is.

pH

5.5
7.0

Wat is pH?

Linzen bemesten

Moet je linzen bemesten? Bemesten is geen vereiste voor dit kleine, éénjarige peulgewas. Wel is het handig om te bemesten als je op een armere grond kweekt. Linzen groeien dan vaak net iets beter. Wees dan wel terughoudend met stikstof.

Voor het bemesten van linzen zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 4-8-8. Dit is ons advies.

N4
P8
K8

Wat is NPK?

Linzen bloei en bestuiven

Wanneer bloeit linzen? Linzen bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je linzen bestuiven? Linzen maken tweeslachtige bloemen. Dit maakt linzen goed zelfbestuivende planten. Zelf hoef je linzen dus niet te bestuiven. Dit wordt vooral gedaan door insecten zoals bijtjes, hommels en zweefvliegen.

Wanneer linzen oogsten

Wanneer kan je linzen oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Hoe oogst je linzen? De linze is een peulgewas. Linzen groeien na de bloei in de peulvruchtjes. Het is gebruikelijk om de hele plant uit de grond te trekken als de peulen vanzelf al enigszins zijn verdroogd. Je hangt dan de hele plant op om verder te drogen.

Nadat de hele plant met peulen goed is opgedroogd, kan je de peulen doppen om de linzen eruit te halen. Als het nodig is kan je deze nog even laten nadrogen.

Linzen gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je linzen? Linzen bevatten veel vitamine B en mineralen, maar ook koolhydraten. Ze passen dus niet goed in een koolhydraatarm dieet. Toch zijn linzen erg gezond en kan ze verwerken in soep, diverse warme gerechten en in salades.

Linzen houdbaarheid

Hoelang kan je linzen bewaren? Om linzen te bewaren moeten ze na de oogst eerst goed drogen. Gedroogde linzen blijven ten minste een jaar goed, maar eigenlijk kan er weinig mis mee gaan. Ook zijn linzen uitstekend in te vriezen.

Linzen kiemgroenten

Kan je linzen als kiemgroenten eten? Ja, linzen zijn uitstekende kiemgroenten. Het is verstandig om de kiemen eerst goed te verhitten voor gebruik, bijvoorbeeld door deze in heet water onder te dompelen.

Linzen ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij linzen? De linze plant heeft zeer weinig last van ziektes en plagen en is van zichzelf redelijk resistent. Jongere planten kunnen -hoewel zeldzaam- last krijgen van trips en bladrandkevers.

Linzen kweken informatie

Naam en familie
Naam Linzen
Familie Vlinderbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Lens culinaris
Familie (wetenschappelijk) Fabaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juli - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 85-115 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 16 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 4-8-8
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt peulgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 5
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...