plant banner

Plantenlijst laden...

Majoraan
Voorzaaien kweken en oogsten

Origanum majorana

°C10
°C17
CM20
P7
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Majoraan draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Origanum majorana en is een lid van de lipbloemenfamilie, ook wel lamiaceae.

Majoraan soorten

Welke soorten majoraan zijn er? Deze pagina gaat over majoraan (Origanum majorana), welke vaak wordt verward met wilde marjolein, ook wel oregano genoemd (Origanum vulgare). Dat is ook niet zo gek, de twee zijn bijna helemaal hetzelfde. Majoraan heeft een iets zachtere smaak waar oregano (wilde marjolein) juist scherper is.

Majoraan zaaien en planten

Wanneer kan je majoraan zaaien? Majoraan zaaien of voorzaaien kan direct buiten van mei tot juni. Majoraan zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot mei.

Wanneer kan je majoraan planten? Majoraan planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

Hoe zaai je majoraan? Majoraan is in licht vochtige zaai- en stekgrond vrij makkelijk te ontkiemen. Doe dit dan wel bij kamertemperatuur. De zaden zijn erg klein en je hoeft ze niet per se af te dekken, maar je kunt voor de zekerheid een dun laagje aarde of zeer fijn zand gebruiken als dekgrond.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 majoraan planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 majoraan planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Majoraan standplaats en verzorgen

Hoe kweek je majoraan? Majoraan zet je bij voorkeur op een plekje in de volle zon. Majoraan is eigenlijk maar matig winterhard en zou dus niet tegen strenge vorst kunnen. In de praktijk blijkt dat het Mediterrane kruidje vrijwel alle winters overleeft. Je kunt majoraan in een pot kweken om deze binnen te houden in de winter.

Majoraan is meerjarig en zou dus een vast plekje in de tuin kunnen krijgen. Vorst blijft wel een risico. Ook in een potje in de (zonnige en lichte) vensterbank kan majoraan worden gekweekt. Buiten doet deze het dan wel een stuk beter en wordt het plantje mooier en voller.

In de herfst sterft majoraan bovengronds bijna altijd helemaal af. De blaadjes worden bruin en vallen af, maar ook de takjes sterven af naarmate de winter nadert. Bij zeer strenge vorst kunnen ook de wortels beschadigen of afsterven. Meestal komt majoraan in het voorjaar opnieuw op.

Majoraan combinatieteelt en wisselteelt

Majoraan
Voor het kweken van majoraan hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Majoraan goede buren
Majoraan heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Majoraan slechte buren
Majoraan heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Majoraan water geven

Hoeveel water heeft majoraan nodig? Hoewel majoraan graag op een vrij zanderige grond staat, droogt deze grond in potten erg snel uit. Geef majoraan daarom zeker in de zomer extra water. Tijdens koelere en vochtigere perioden geef je iets minder water. In de volle grond geef je ook minder water.

Majoraan grondsoort en bodem

Welke grond heeft majoraan nodig? Majoraan staat graag op zandgrond. Droog en met een goede doorlaatbaarheid. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen. Kweek je in een pot, zorg dan voor een iets beter vochthoudende grondsoort. Je kunt hiervoor vermiculiet of hydrokorrels gebruiken. Op kleigrond groeit majoraan zeer slecht.

pH

5.5
8.5

Wat is pH?

Majoraan bemesten

Moet je majoraan bemesten? Majoraan heeft weinig extra voeding nodig. Ook op armere grondsoorten groeit majoraan erg goed. Je zou kunnen overwegen om een stikstofrijke bemesting te geven voor het bevorderen van de bladgroei, wanneer je veel blaadjes denkt te gaan oogsten. Wees dan voorzichtig met langwerkende meststoffen.

Voor het bemesten van majoraan zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 2-6-4 of 6-6-4. Dit is ons advies.

N2
P6
K4

Wat is NPK?

Majoraan bloei en bestuiven

Wanneer bloeit majoraan? Majoraan bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je majoraan bestuiven? Nee, de tweeslachtige bloemen worden vooral door insecten bestoven. De bloemen van majoraan zijn zeer aantrekkelijk voor bestuivende insecten zoals bijtjes, hommels en zweefvliegen.

Wanneer majoraan oogsten

Wanneer kan je majoraan oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Hoe oogst je majoraan? Je plukt de blaadjes van majoraan bij voorkeur vóór deze gaat bloeien. De smaak gaat na de bloei iets achteruit. Je kàn majoraan wel tijdens de bloei plukken, maar houd hier dan dus rekening mee. Je kunt de blaadjes ook drogen voor later. Pluk niet te veel blad, zo houdt het plantje genoeg over om verder te groeien.

Majoraan gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je majoraan? Majoraan is een Mediterraan kruidje dat goed past in soepen en sauzen. Ook door salades en in diverse andere gerechten kan je majoraan gebruiken. Zo past het ook goed in pizza's en pasta's, waar de smaak erg goed tot z'n recht komt.

Majoraan smaakt voornamelijk licht pittig en erg kruidig. Wel is majoraan iets zachte van smaak dan bijvoorbeeld orgegano, dat ook wel wilde marjolein wordt genoemd. In Italië is zo wel majoraan als oregano erg bekend, net als basilicum. De kruiden worden daar afwisselend en soms zelfs in combinatie gebruikt.

Majoraan houdbaarheid

Hoelang is majoraan houdbaar? Je kunt de blaadjes van majoraan goed drogen zonder veel smaak te verliezen. Zo blijven de blaadjes tot een jaar of zelfs langer houdbaar. Je kunt het verpulveren en in een kruidenpotje bewaren.

Verse blaadjes van majoraan kan je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven de blaadjes tot enkele dagen houdbaar, maar dan moeten ze wel echt worden gebruikt. Lang zijn ze namelijk niet vers te houden.

Wil je majoraan drogen, doe dit dan liever op een koele, donkere en vooral goed droge plek zodat de blaadjes langzaam kunnen drogen. In de zon droogt het erg snel, maar de smaak gaat hierdoor ook verloren.

Majoraan snoeien

Wanneer kan je majoraan snoeien? Doorgaans doe je dit van augustus tot september.

Moet je majoraan snoeien? Hoewel niet per se nodig, kan je majoraan ieder jaar snoeien. Je snoeit majoraan dan vooral na de bloei terug, vlak voor de herfst. Alle takjes kan je tot ongeveer 10 centimeter boven de grond terugsnoeien. Laat wel wat takjes boven de grond zitten, want deze bieden bescherming tegen eventuele vorst.

Majoraan ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij majoraan? Er liggen bij de teelt van majoraan weinig gevaren op de loer. Tegen schimmels en infecties is majoraan goed resistent. Ook van plaagdieren zoals bladluis heeft majoraan vrij weinig last.

Majoraan kweken informatie

Naam en familie
Naam Majoraan
Familie Lipbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Origanum majorana
Familie (wetenschappelijk) Lamiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juni - oktober
Snoeien augustus - september
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 21-29 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 17 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 2-6-4
Zuurtegraad bodem pH 5.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 10
Wintergroen Wintergroen
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...