plant banner

Majoraan
Origanum majorana

plant icon
Majoraan
Origanum majorana
light icon
water icon
soil icon
winter icon

17

10

20CM

20CM
pH
5.5 - 8.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Majoraan kweken

Majoraan verzorgen

Majoraan doet het goed op een zonnig plekje. Zeker in de zomer zal je zien dat de plant dan extra hard gaat groeien, en in de volle grond kan deze zelfs licht gaan woekeren. Zon en warmte doet de planten opleven, mits voldoende water aanwezig is. Het kruid is ook geschikt voor het kweken in de vensterbank, en is ook erg geschikt voor in een pot of bak op een balkon of terras. Hoewel officieel niet winterhard, blijkt in de praktijk dat majoraan vaak in het volgende jaar weer opnieuw uit zal lopen. Neem dit niet voor lief aan, het is een mediterraan kruid, maar houd er rekening mee dat het een meerjarige plant is.

Majoraan zaaien en planten

Wanneer kan je majoraan zaaien? Majoraan kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei.

Majoraan is makkelijk te ontkiemen in licht vochtige zaai- en stekgrond. De zaden zijn erg klein en je hoeft ze dus niet per se af te dekken. Kiemen lukt beter bij hogere temperaturen binnenshuis (bijvoorbeeld in de vensterbank). Het blijft namelijk een mediterraan kruidje.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 majoraan planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 majoraan planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Majoraan grondsoort

Kweek majoraan op een tamelijk zanderige grondsoort, daar staat de plant het beste. Houd er rekening mee dat dit snel uitdroogt en het plantje liever licht vochtig staat. Als je potgrond gebruikt doe je er goed aan om brekerzand te mengen, waarmee je de grond ook direct luchtiger en beter doorlaatbaar maakt. Dat is goed voor alle oregano soorten (waaronder majoraan valt). Vermiculiet kan worden gebruikt in het grondmengsel om vocht te absorberen en weer los te laten bij drogere periodes.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
8.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Majoraan bemesten

Majoraan heeft niet veel extra voeding nodig. Omdat je het kruid voor de blaadjes kweekt kan een licht stikstofrijke voeding bijdragen aan het vormen van meer blad en een meer bossig struikje. Het is verstandig om zo nu en dan wat organische mestvoeding voor kruiden te geven, maar veel heb je daarvan nooit echt nodig. Op een tamelijk arme grond doet majoraan het ook aardig.

Welke meststof gebruik je voor majoraan? De beste meststof voor het kweken van majoraan heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer majoraan oogsten

Wanneer kan je majoraan oogsten? Majoraan oogst je doorgaans van juli tot oktober.

Majoraan oogst je liever niet wanneer het plantje is gaan bloeien, de smaak is dan minder. Wel kan je de blaadjes gedurende de hele groeiperiode oogsten (tot de bloei dus) en deze drogen om later te gebruiken. Pluk nooit te veel blaadjes, dan kan het plantje namelijk nog verder groeien tot het einde van het seizoen.

Majoraan gebruiken en bewaren

Majoraan kan in veel gerechten worden gebruikt, zoals soep of saus, maar ook door salades of bij andere (mediterrane) gerechten, op pizza's en bij pasta's komt de smaak het beste tot z'n recht. Majoraan (Origanum majorana) smaakt voornamelijk licht pittig en erg kruidig, maar iets zachter dan oregano (Origanum vulgare). Het wordt vaak in Italiaanse gerechten gebruikt.

Majoraan kan makkelijk worden gedroogd en is dan tot wel een jaar houdbaar (of langer) in een goed afgesloten potje of bakje. Verse majoraan gebruik je liever wel direct, of bewaar je tot enkele dagen in de koelkast. Het is namelijk niet erg lang vers te houden. Het lekkerste is om het kruid langzaam te laten drogen op een donkere plek, maar je kunt het ook in de zon laten drogen, of in een oven, hoewel dit niet is aan te raden. Bij het drogen in een oven verdwijnt een deel van de smaak al snel.

Majoraan soorten

Deze pagina gaat over majoraan (Origanum majorana), welke vaak wordt verward met oregano (Origanum vulgare) dat ook wel marjolein of wilde marjolein wordt genoemd. Marjolein en oregano zijn dus exact het zelfde. Eigenlijk is majoraan (Origanum majorana) ook exact het zelfde plantje, maar de smaak is iets verfijnder. Oregano smaakt scherper dan majoraan.

Majoraan ziektes en plagen

Majoraan kent weinig gevaren. Van insecten heeft de plant zelden tot nooit last, op een paar onschadelijke spinnetjes na. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat het kruid mediterraan is en soms beter binnen kan overwinteren. Het struikje kan in de herfst alle blaadjes gaan verliezen en sterft mogelijk bovengronds af. Bij een strenge winter kunnen de wortels beschadigen, of wel de kans bestaat dat dit gebeurd. Wie het zekere voor het onzekere neemt zet de plant het beste even binnen bij extreem lage temperaturen.

Majoraan teeltwijzen

Voor het kweken van majoraan hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Majoraan heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Majoraan heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Majoraan plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Snoeien augustus - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 8.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 6 planten
Per m² / veld 21 - 29 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 17 ℃
Min. veilige temperatuur 10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding