plant banner

Raapsteel
Brassica rapa

plant icon
Raapsteel
Brassica rapa
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

10

10CM

15CM
pH
5.5 - 7.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Kweekkas vroeg
Kweekkas laat
Vroeg
Middelvroeg
Middellaat
Laat

Raapsteel kweken

Raapsteel verzorgen

Raapstelen groeien ook prima op een plek in de halfschaduw, hoewel de volle zon ook volstaat, al levert de volle zon natuurlijk het gevaar van uitdroging en hitte in de zomer op. Beter in de halfschaduw dus, en met voldoende water.

Raapsteel zaaien en planten

Wanneer kan je raapsteel zaaien? Raapsteel kan je direct buiten zaaien van maart tot september. Raapsteel kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart.

Bladmoes (raapstelen) kan je gedurende een hele lange periode, eigenlijk het hele kweekseizoen door, zaaien en oogsten. Omdat de kleine plantjes snel oogstklaar zijn, zijn raapstelen erg geschikt als voor- of nateelt, vóór of na andere (langer durende) teelten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 raapsteel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 raapsteel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Raapsteel grondsoort

Voor het kweken van raapstelen, en ook daarom kweek je deze plantjes samen met andere koolgewassen, is een voedingsrijke bodem erg gewenst. Kweek bij voorkeur op een grond die kort voorheen, bijvoorbeeld bij de vorige teelt, stevig bemest is geweest. Je kunt de bodem verrijken met rijpe compost.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Raapsteel bemesten

Het geven van extra voeding is niet ècht nodig als de bodem al rijk is van zichzelf, bijvoorbeeld omdat deze tijdens de voorgaande teelt stevig bemest is geweest. Toch kan het toedienen van extra (bio-organische) moestuin voeding de plantjes beter doen groeien. Omdat je raapstelen voor het blad kweekt is extra stikstof handig om te geven.

Welke meststof gebruik je voor raapsteel? De beste meststof voor het kweken van raapsteel heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer raapsteel oogsten

Wanneer kan je raapsteel oogsten? Raapsteel oogst je doorgaans van maart tot november.

Al vrij kort na het zaaien kan je de plantjes gaan oogsten. Je kunt dan steeds een beetje (de grootste blaadjes) van de plant oogsten of iets later de hele planten in één keer. Je oogst de blaadjes met steel en al. Zouden het daarom "raapstelen" heten? Wacht niet tot de planten een stuk groter zijn geworden, vooral het jonge blad (met stelen) wordt namelijk gebruikt. Raapstelen zijn vooral bekend als voorjaarsgroente. Bij de vroege teelt, zoals deze in een kweekkas, kan je dus ook al vroeg in het jaar oogsten. Oogst raapstelen dan wel vlak voor gebruik.

Raapsteel gebruiken en bewaren

Raapstelen zijn veelzijdig. Je kunt ze onder andere gebruiken om soep mee te maken maar ook rauw, bijvoorbeeld door salades of als bijgerecht. Door ze kort te stoven blijven veel vitamines en gezonde bestanddelen in de groente behouden. Dit geldt overigens voor alle groenten die je kunt stoven. Raapstelen zijn ook geschikt voor roerbakken en wokken.

Raapstelen kan je maar heel kort vers houden. Oogst ze dus het liefst zo kort mogelijk voor gebruik, of bewaar ze maximaal 2 dagen in de koeling. Langer zijn raapstelen niet echt vers en eetbaar te houden.

Raapsteel soorten

De raapsteel is familie van de kruisbloemigen en wordt ook wel bladmoes genoemd. Eigenlijk is het een koolsoort en officieel doet het (kleine) plantje dan ook mee in de wisselteelt als koolgewas, niet als bladgewas. Hoewel het stiekem toch ook wel een beetje een bladgewas is dat extra stikstof kan gebruiken, maar dat terzijde.

Raapsteel ziektes en plagen

Net als andere koolgewassen kunnen raapstelen (bladmoes) last krijgen van knolvoet. Kweek dus liever niet te vaak hetzelfde soort gewas op hetzelfde stukje grond en houd rekening met de wisselteelt. Zo voorkom je dat de plantjes hier onder te lijden hebben.

Raapsteel teeltwijzen

Raapsteel is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Raapsteel kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel Biet Bladselderij Bleekselderijerwt Kamille Knolselderij Komkommer Kropsla Pronkboon Rabarber Radijs Salie Schorseneer Slaboon Spinazie Tuinboon Wortel

Raapsteel kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Zonnebloem

Raapsteel plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - september
Kweekkas (uit)planten februari - juni
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten maart - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 12 planten
Per m² / veld 85 - 115 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur 10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding