plant banner

Plantenlijst laden...

Bladmoes
zaaien kweken en oogsten

Brassica rapa

°C10
°C12
CM5
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas vroeg
kweekkas laat
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Bladmoes draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Brassica rapa en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Raapstelen en bladmoes zijn hetzelfde. Dunne bladstengels met eetbare blaadjes, afkomstig van de Brassica rapa.

Bladmoes soorten

Wat zijn raapstelen en welke soorten zijn er? Raapstelen zijn snelgroeiende voorjaarsgroenten die binnen 4-6 weken al geoogst kunnen worden. Eigenlijk zijn raapstelen gewoon koolrapen, maar ze worden zo dicht op elkaar gezaaid dat er geen knol wordt gevormd en enkel blaadjes met bladstelen.

Voor raapstelen worden diverse koolsoorten gebruikt, waarvan Brassica rapa het meest gebruikelijke is. Bladmoes, snijmoes en snijkool zijn andere namen voor dezelfde groente. Hoewel het een koolsoort is worden raapstelen als bladgewas behandeld als je wisselteelt toepast in de moestuin.

Bladmoes zaaien en planten

Wanneer kan je bladmoes zaaien? Bladmoes zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot september. Bladmoes zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je bladmoes planten? Bladmoes planten of uitplanten in een kweekkas kan van februari tot juni. Bladmoes planten of uitplanten kan buiten van maart tot september.

Hoe zaai je raapstelen? Raapstelen kan je bijna het hele kweekseizoen lang blijven zaaien, maar het meest gebruikelijke is om dit vroeg in het jaar te doen. Het is immers een voorjaarsgroente. Omdat raapstelen zo waanzinnig snel groeien zijn de zeer geschikt als voorteelt of nateelt bij andere gewassen.

Je kunt de zaden breedwerpig uitstrooien in een vak of in regels. Eventueel kan je de zaden mengen met een klein beetje zaai- en stekgrond om ze iets gelijkmatiger te kunnen uitstrooien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 bladmoes planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 bladmoes planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Bladmoes standplaats en verzorgen

Hoe kweek je raapstelen? Raapstelen groeien zeer snel en zijn erg makkelijk te kweken, ook op plekjes met wat meer schaduw. De halfschaduw of een schaduwrijk plekje zijn dus ook prima. Bij de teelt in de zomer is een schaduwrijke plek zelfs beter om uitdroging te voorkomen. Raapstelen hebben weinig verzorging nodig.

Bladmoes combinatieteelt en wisselteelt

Bladmoes
Voor het kweken van bladmoes zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Bladmoes is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Bladmoes goede buren
Bladmoes kweken kan goed samen met aardappel, biet, bladselderij, bleekselderijerwt kamille, knolselderij komkommer, kropsla, pronkboon, rabarber, radijs, salie, schorseneer slaboon, spinazie, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bladmoes slechte buren
Bladmoes kweken gaat liever niet samen met zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bladmoes water geven

Hoeveel water hebben raapstelen nodig? Raapstelen staan graag op een licht tot matig vochtige grond. Geef regelmatig water, zeker tijdens de zomermaanden. Zorg dat de grond tussendoor niet opdroogt.

Bladmoes grondsoort en bodem

Welke grond heb je nodig voor raapstelen? Raapstelen stellen weinig eisen aan de bodem, maar een voedzame en vooral stikstofrijke bodem hebben wel de sterke voorkeur. Het kan helpen om extra kalk te strooien voor de aanplant.

pH

5.5
7.5

Wat is pH?

Bladmoes bemesten

Moet je raapstelen bemesten? Op een voedzame bodem is extra bemesting geen vereiste, maar het geven van extra stikstof zorgt voor mooiere en grotere bladeren en bladstelen. Omdat je raapstelen als bladgewas kweekt is dit sterk aan te raden.

Voor het bemesten van bladmoes zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 0-0-0. Dit is ons advies.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

Bladmoes bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bladmoes? Bladmoes bloeit doorgaans van april tot augustus.

Moet je raapstelen bestuiven? Raapstelen kunnen soms doorschieten. Dat is niet zo'n probleem want ook de bloemetjes en bloemknoppen zijn eetbaar. Je kunt ook het blad blijven oogsten terwijl de plant bloeit.

Voor de zaadteelt laat je raapstelen bloeien. Wanneer dat precies gebeurd is afhankelijk van het soort plant dat je gebruikt om raapstelen te kweken, maar bij Brassica rapa is dit doorgaans ergens tussen april en augustus. Raapstelen zijn in dit geval zelfbestuivend en maken tweeslachtige bloemetjes.

Wanneer bladmoes oogsten

Wanneer kan je bladmoes oogsten? Doorgaans doe je dit van maart tot november.

Hoe oogst je raapstelen? Binnen 4-6 weken na het zaaien kan je de blaadjes onderaan bij de bladstelen afknippen of plukken. Je kunt gedurende de teelt steeds een beetje oogsten wanneer je het nodig hebt, of alles in één keer natuurlijk.

Raapstelen pluk je bij voorkeur als ze nog jong zijn, ze zijn dan nog lekker mals. Later worden de raapstelen wat harder en taaier. Raapstelen zijn vooral bekend als voorjaarsgroente en worden dan ook meestal in de lente geoogst.

Bladmoes gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je raapstelen? Raapstelen zijn een veelzijdige groente die je onder andere kunt gebruiken om soep mee te maken. Raapstelen zijn ook rauw te eten door salades of in een bijgerecht. Door raapstelen kort te stoven in plaats van te koken blijven veel vitamines behouden. Dit geldt eigenlijk voor alle groenten. Je kunt raapstelen ook roerbakken en wokken.

Bladmoes houdbaarheid

Hoelang zijn raapstelen houdbaar? Raapstelen kan je maar heel kort vers houden. Oogst ze dus het liefst zo kort mogelijk voor gebruik, of bewaar ze maximaal 2 dagen in de koeling. Langer zijn raapstelen niet echt vers en eetbaar te houden.

Bladmoes kiemgroenten

Kan je raapstelen als kiemgroenten eten? Ja, raapstelen zijn in z'n geheel eetbaar en dus ook geschikt om als kiemgroente te worden gekweekt. Omdat de plantjes zo snel groeien wordt dit echter zelden gedaan. Met hetzelfde gemak kweek je natuurlijk volgroeide raapstelen.

Bladmoes ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij raapstelen? Net als andere koolgewassen kunnen raapstelen (bladmoes) last krijgen van knolvoet. Kweek dus liever niet te vaak hetzelfde soort gewas op hetzelfde stukje grond door wisselteelt te gebruiken. Raapstelen worden soms door slakken aangevreten en kunnen bij uitzondering ook worden aangevallen door rupsen van vlinders, bij gebrek aan andere (grotere) koolsoorten.

Bladmoes kweken informatie

Naam en familie
Naam Bladmoes
Wetenschappelijke naam Brassica rapa
Familie Kruisbloemenfamilie
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - september
Kweekkas (uit)planten februari - juni
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten maart - november
Bloeitijd april - augustus
Zaaien
Zaaidiepte 0.5CM
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 340-460 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, biet, bladselderij, bleekselderijerwt kamille, knolselderij komkommer, kropsla, pronkboon, rabarber, radijs, salie, schorseneer slaboon, spinazie, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
zonnebloem,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 10
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding