plant banner

Venkelkruid
Foeniculum vulgare

plant icon
Venkelkruid
Foeniculum vulgare
light icon
water icon
soil icon
winter icon

17

-15

25CM

25CM
pH
6.5 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Venkelkruid kweken

Venkelkruid verzorgen

Venkelkruid staat in de volle zon het beste, maar verdraagt ook de halfschaduw nog best. Het is geen veeleisend plantje. In het voorjaar komt deze opnieuw op nadat in het najaar het blad is afgestorven. Je kunt rekening houden met min of meer dezelfde omgeving als de knolvenkel. De twee zijn inmiddels exact het zelfde soort en behoeven de zelfde verzorging. De plantafstand mag je ruim interpreteren. Het gaat erom dat het plantje voldoende ruimte heeft om zich in de breedte te ontwikkelen en om veel loof te kunnen maken. Als de plantjes te dicht op elkaar staan wordt het loof een stuk smaller en strekt het zich in de lengte omhoog. Ondanks dit gegeven kunnen de planten ook best iets dichter op elkaar staan, maar bedenk de afstand goed van tevoren. De plant is meerjarig en blijft dus voorlopig op de bedoelde plek staan.

Venkelkruid zaaien en planten

Wanneer kan je venkelkruid zaaien? Venkelkruid kan je direct buiten zaaien van maart tot mei. Venkelkruid kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april.

Venkelkruid kan je zaaien. Na de bloei zaait het zichzelf opnieuw uit. Het is overigens een leuke, vaste plant voor in de groenteborder. Venkelkruid kan je binnen voorzaaien, maar ook later direct op de bestemde plek. In principe hoef je dat maar één keer te doen, want het winterharde kruid komt ieder jaar opnieuw op.

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 venkelkruid planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 venkelkruid planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Venkelkruid grondsoort

Geef venkelkruid (doorlevende venkel) een licht vochtige bodem om op te groeien, welke niet te snel nat wordt of te lang nat blijft na een regenbui. Voeg extra veel compost en organisch materiaal toe aan de bodem om deze meer humus te geven en voedzaam te maken. Voor venkelkruid is het vooral belangrijk dat deze rijk is aan voedingsstoffen.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Venkelkruid bemesten

Welke voeding je venkelkruid geeft is een klein beetje afhankelijk van hoe je de plant gebruikt. Om deze meer loof te laten maken geef je iets meer stikstof, bij voorkeur in combinatie met een organische meststof voor (geurende) kruiden. Maar wie het kweekt voor de verdikking die onderaan de plant groeit, om als groente te gebruiken dus, is beter af met extra kalium en een algemene moestuin meststof die voor groente weer erg geschikt is.

Welke meststof gebruik je voor venkelkruid? De beste meststof voor het kweken van venkelkruid heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer venkelkruid oogsten

Wanneer kan je venkelkruid oogsten? Venkelkruid oogst je doorgaans van mei tot oktober.

Doorlevende venkel kan worden gekweekt voor het loof, wat je gedurende de groei van de plant kunt knippen om te gebruiken in de keuken. Net als het loof van knolvenkel. Ook de stengels zijn te gebruiken, en je kunt de verdikking onderaan de plant lossnijden of uit de grond trekken.

Venkelkruid gebruiken en bewaren

Venkelkruid of doorlevende venkel wordt op dezelfde manier als knolvenkel gebruikt als het om het loof gaat. Dit ruikt en smaakt een beetje anijsachtig, maar het loof is bij venkelkruid sterker geurend en smaakt ook sterker. De verdikking onderaan de plant kan ook worden gekookt als groente en is dan goed te vergelijken met de knol van knolvenkel.

In de koelkast blijft venkelkruid, het loof -mits ongesneden- enkele dagen tot maximaal een week houdbaar. Dit lukt het beste als het wordt bewaard in een goed gesloten potje of bakje. Het kruid kan evengoed worden ingevroren in de diepvries en blijft dan nog ten minste een jaar houdbaar. Om dit vervolgens te gebruiken doe je dit het beste direct uit de vriezer. Als groente -de verdikking onderaan de plant- blijft venkelkruid ongeveer één week houdbaar in de koeling. Je kunt het evengoed invriezen om het tot een jaar te kunnen bewaren.

Venkelkruid soorten

Doorlevende venkel of venkelkruid is een vaste plant, zeer nauw verwant aan de gewone (knol)venkel. Het is praktisch dezelfde plant en ze dragen tevens dezelfde Latijnse naam. Een beetje vergelijkbaar met rode en witte kool dus, welke beiden exact dezelfde plant zijn. Het verschil tussen knolvenkel en doorlevende venkel, dat zit 'm in het ontbreken van een grote en dikke knol bij doorlevende venkel. Venkelkruid wordt vooral gekweekt voor het loof en de stengels, maar kan net als knolvenkel ook als groente worden gebruikt. Venkelkruid maakt namelijk geen grote knol, maar wel een stevige verdikking onderaan de plant welke ook als groente kan worden gebruikt. Sommige soorten venkelkruid kunnen tot 180 centimeter hoog worden, hoewel de meesten zo'n aangename 100 centimeter blijven. Er zijn evengoed verschillende soorten in diverse kleuren, zoals de bekende groene venkelkruid of de minder bekende bronze venkelkruid. Het eerste soort is -zoals uit de naam blijkt- groen van kleur, het tweede soort meer bronze of donkerbruin.

Venkelkruid ziektes en plagen

Venkelkruid kent weinig vijanden en is in principe nauwelijks vatbaar voor schimmels, ziektes en plagen. Ook doorschieten is bij venkelkruid geen enkel probleem, omdat de plant voor het loof of de zaden wordt gekweekt. Luizen komen mogelijk een enkele keer voor op de plant, op plekken waar geen lekkerdere alternatieven te vinden zijn voor de beestjes. Venkelkruid zal niet snel last krijgen van andere vormen van ongedierte.

Venkelkruid teeltwijzen

Voor het kweken van venkelkruid hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Venkelkruid kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Andijvie Groenlof Roodlof Witlof

Venkelkruid kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Kropsla Pronkbonen Slabonen Tomaat Tuinbonen Veldsla

Venkelkruid plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten mei - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 13 - 19 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 17 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding