plant banner

Plantenlijst laden...

Wilde rucola
Zaaien kweken en oogsten

Diplotaxis tenuifolia

°C-15
°C8
CM35
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Wilde rucola draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Diplotaxis tenuifolia en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Wilde rucola soorten

Welke soorten wilde rucola zijn er? Wilde rucola is geen familie van de gewone rucola, welke de Latijnse naam Eruca sativa heeft. Wilde rucola heet eigenlijk grote zandkool en komt veelvoudig in het wild voor. Ook is wilde rucola meerjarig en goed winterhard. Dit is gewone rucola niet.

Wilde rucola zaaien en planten

Wanneer kan je wilde rucola zaaien? Wilde rucola zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot september. Wilde rucola zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je wilde rucola planten? Wilde rucola planten of uitplanten kan buiten van maart tot september.

Hoe zaai je wilde rucola? Wilde rucola wordt een flink stuk groter dan de kleine plantjes van gewone rucola, en heeft dus meer ruimte nodig. Hoewel je de zaden breedwerpig kunt strooien en bij opkomst wat kunt uitdunnen, is het makkelijker om direct wat zaadjes op de juiste afstand te planten.

Wilde rucola ontkiemen kan al bij lage temperaturen. De plant zelf is ook goed bestand tegen kou. Je kunt wilde rucola eventueel voorzaaien in kweekpotjes, bijvoorbeeld van P7-formaat. Zorg bij het uitplanten dat je kiest voor een geschikte plek, het plantje blijft er namelijk nog jaren staan.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 10 wilde rucola planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 wilde rucola planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Wilde rucola standplaats en verzorgen

Hoe kweek je wilde rucola? Wilde rucola heet eigenlijk grote zandkool. Het is een meerjarige plant maar je kan deze ook alsbladgewas kweken. Je hebt de plant dan slechts één jaar staan. Geef wilde rucola (of grote zandkool) als vaste plant wel goed gekozen plekje, want de plant blijft er nog jaren staan.

Wilde rucola of grote zandkool staat goed op een plek in de volle zon. Het makkelijkste is om wilde rucola te kweken in de volle grond, maar ook in een ruime pot kan je wilde rucola houden. Wilde rucola is goed winterhard en komt ieder jaar opnieuw op.

Wilde rucola combinatieteelt en wisselteelt

Wilde rucola
Voor het kweken van wilde rucola zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Wilde rucola is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Wilde rucola goede buren
Wilde rucola heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Wilde rucola slechte buren
Wilde rucola heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Wilde rucola water geven

Hoeveel water geef je wilde rucola? In tegenstelling tot gewone rucola heeft wilde rucola of grote zandkool juist maar weinig water nodig. Wilde rucola kweken lukt uitstekend op droge grond. Geef alleen tijdens warme en droge zomers wat extra water, zodat het plantje niet volledig uitdroogt.

Let ook extra op bij wilde rucola kweken in potten of bakken, want potten en bakken drogen snel uit. Zeker als deze ook nog in de favoriete standplaats van wilde rucola staan, in de zon.

Wilde rucola grondsoort en bodem

Welke grond heeft wilde rucola nodig? Eigenlijk is wilde rucola of grote zandkool niet erg veeleisend. Je kunt wilde rucola dus bijna overal kweken. Toch gaat de voorkeur wel uit naar een zanderige grond.

Wilde rucola of grote zandkool komt van nature het meest voor op zanderige plekken zoals in de duinen. Ook op bouwterreinen vol zand groeit wilde rucola graag. Misschien heb je het plantje zelfs al eens gezien.

pH

6.5
7.5

Wat is pH?

Wilde rucola bemesten

Moet je wilde rucola bemesten? Nee, extra bemesten is niet per se nodig. Wel kan het verstandig zijn als het plantje al enkele jaren op dezelfde plek staat. Om de aanmaak en ontwikkeling van het blad te bevorderen, kies je dan liever voor een stikstofrijke meststof.

Voor het bemesten van wilde rucola zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 6-4-4. Dit is ons advies.

N6
P4
K4

Wat is NPK?

Wilde rucola bloei en bestuiven

Wanneer bloeit wilde rucola? Wilde rucola bloeit doorgaans van juni tot november.

Moet je wilde rucola bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Alleen als je levensvatbare zaden wilt winnen moet de plant worden bestoven. Dit hoef je dan niet zelf te doen, want wilde rucola is een éénhuizige plant met tweeslachtige bloemen. In gewone taal: wilde rucola is zelfbestuivend.

Wel helpen insecten bij de bestuiving van wilde rucola, of grote zandkool zoals dit plantje eigenlijk heet. Ook helpt het om meerdere planten bij elkaar te zetten. Kruisbestuiving zorgt voor een betere bestuiving.

Wanneer wilde rucola oogsten

Wanneer kan je wilde rucola oogsten? Doorgaans doe je dit van april tot oktober.

Hoe oogst je wilde rucola? Van wilde rucola kan je het blad plukken. Wees voorzichtig dat je niet de hele plant uit de grond trekt. Het blad plukken kan bij wilde rucola zo lang de plant groeit. Pluk alleen niet te veel, zodat het plantje genoeg blad over heeft om verder te groeien.

Wilde rucola gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je wilde rucola? Net als gewone rucola kan je ook wilde rucola op dezelfde manieren gebruiken. Meng het door een verse salade met andere slasoorten of doe het over de pizza. Ook wilde rucola heeft een vergelijkbare smaak maar is nog net even iets pikanter.

Wilde rucola houdbaarheid

Hoelang kan je wilde rucola bewaren? Oogst wilde rucola het liefst zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken. Je kunt het vers geplukte blad hooguit enkele dagen in de koelkast vers houden.

Wilde rucola ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij wilde rucola? Wilde rucola kent weinig ziektes en plagen. De planten zijn ook best goed bestand tegen aantasting door schimmels en dergelijke. Wel is wilde rucola een goede lokplant voor bijtjes en andere bestuivende insecten. Het kan dus een waardevolle plant zijn in de moestuin.

Wilde rucola kweken informatie

Naam en familie
Naam Wilde rucola
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Diplotaxis tenuifolia
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - september
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten april - oktober
Bloeitijd juni - november
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-10 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 8 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 6-4-4
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...