https://www.keukenplanten.nl/image/cache/catalog/pages/blogs/blog-suntomato-1170x600.jpg
  • 05 Feb 2021
  • |   0 opmerkingen

Zongedroogde tomaatjes maken

Het is niet moeilijk om zelf tomaatjes te drogen. Dat kan gewoon in de oven, maar de smaak is natuurlijk niet te vergelijken met ècht zongedroogde tomaatjes. De periode waarin je dat kunt doen is onregelmatig en beperkt, gezien we niet altijd een even zonnige en droge zomer hebben. Als er een hittegolf is of het blijft een week lang zonnig, warm en droog dan kun je het gerust eens proberen. Dit heb je nodig:

  • Tomaatjes (vers uit de tuin of uit de winkel)
  • Kruiden (basilicum is een echte aanrader)
  • Zout (zelf gebruik ik himalaya zout)
  • Olijfolie (het beste is de groene olijfolie)
  • Weckpot (deze eerst even goed uitkoken)

Tomaatjes drogen

Snijd de tomaatjes in partjes. Je kunt kerstomaatjes gewoon door de helft doen, grotere tomaten snijd je in kwartjes of zelfs nog meer stukjes. De tomaten partjes leg je vervolgens op de rug (open kant naar boven) op een schaal of plaat. Strooi daar wat zout overheen en doe er kruiden bij naar smaak. Basilicum is een echte aanrader, maar je kunt ook andere kruiden gebruiken. Na enkele dagen heb je half gedroogde tomaatjes, welke op zich al goed zijn om te eten. Zelf vind ik volledig zongedroogde tomaatjes het lekkerste. Laat ze daarvoor een week in de volle zon liggen. Zorg daarna nog voor een schone (uitgekookte) weckpot en doe de gedroogde tomaten partjes in de pot. Doe daar licht verwarmde olijfolie bij en je bent klaar. Bewaar het potje dan wel in de koelkast. Geniet van je (uit eigen tuin) zongedroogde tomaatjes!

Tip: zet tijdens het drogen een net of gaas over de gesneden tomaatjes om te voorkomen dat er beestjes bij kunnen komen.