Standplaats bepalen

 • Eloy M. Gotjé
 • 04 July, 2022

Ga snel naar...

  Waar leg je een moestuin aan? Een moestuin heeft zonlicht nodig. Geen enkele plant kan zonder, maar dat betekent niet dat je in de schaduw geen moestuin kunt hebben. Sommige planten groeien daar juist weer erg goed. De standplaats bepalen doe je een klein beetje op gevoel, anders wordt het al snel ingewikkeld. Voor je keukenplanten is dit in principe voldoende.

  Welke standplaatsen zijn er?

  Wij vinden dat er drie standplaatsen zijn voor je moestuin. Op iedere standplaats groeien bepaalde planten beter dan anderen. Het is belangrijk om wat aandacht te besteden aan de standplaats van je moestuin of van je keukenplanten. Hiermee zorg je dat je planten in ieder geval voldoende licht krijgen. Dit is de helft van al het werk in je moestuin!


  Volle zon

  volle zon pictogram De volle zon -zo vinden wij- is een plek waar (bijna) de hele dag direct zonlicht op staat. In de volle zon droogt de grond sneller op (door verdamping). Ook krijgen planten in de volle zon eerder last van zonnebrand wanneer we ze niet of onvoldoende afharden vóór het uitplanten.


  Halfschaduw

  halfschaduw pictogram De halfschaduw is naar onze mening een plek waar ongeveer de helft van de dag zonlicht staat, en waar de andere helft bestaat uit schaduw. Het mag iets meer of iets minder zijn natuurlijk, maar dan liever iets meer. Anders zit je dichter in de buurt van de volgende standplaats, en dat is:


  Schaduwrijk

  schaduwrijk pictogram Een schaduwrijke plek is een plek waarop slechts een paar uurtjes direct zonlicht staat op een dag. Keukenplanten die graag veel zonlicht krijgen, overleven het hier bijna niet. Wel zijn er andere planten die hier juist beter groeien dan in de volle zon. Het betekend dus niet dat hier niets groeit.

  In de kas of buiten kweken

  Ook het buiten of in een kweekkas zetten van je planten speelt een grote rol in het bepalen van een standplaats. In de volle zon in een kweekkas is het natuurlijk veel warmer dan op dezelfde plek buiten. In een kweekkas blijft vocht vaak hangen, op dezelfde manier als dit in een mini kweekkasje of propagator gebeurt. Het is in een kas vaak tropisch warm. Hierdoor kan je sommige planten in een kas kweken maar groeien ze buiten de kweekkas slecht of niet. Het broeierige klimaat in een kas is ideaal voor (sub)tropische planten.

  In de winter kan je overigens ook gebruik maken van een kas, want het wordt daar ook in de winter iets warmer. Een goede, glazen kweekkas is zelfs uitermate geschikt voor het kweken van saladegroenten in de winter. Denk aan kropsla, spinazie en veldsla, maar ook andijvie of paksoi kan je in de winter in een kas kweken. Als de zon er even op schijnt, ook al is het in de winter erg koud, wordt het in de kas vaak toch een stukje warmer. Vijf tot tien graden is heel normaal als het buiten slechts twee graden is maar de zon schijnt.

  • Eloy M. Gotjé
  • 04 July, 2022

  Meer lezen?

  Wat is wisselteelt?

  Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..

  Moestuin zaden ontkiemen

  Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken k..

  Welke grond voor de moestuin?

  Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..

  Betere drainage moestuin

  Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..

  Moestuin planten volle zon

  Wat kan je planten in de volle zon? De volle zon is een uitstekende plek voor je moestuin. De meeste planten hebben nu eenmaal veel zonlicht nodig. Ze groeien beter als ze meer zonlicht krijgen. I..

  Afrikaantjes Tagetes patula nana Buzzy Green Manure

  Afrikaantjes Tagetes patula nana Buzzy Green Manure

  Werkt tegen aaltjes in de bodem. Afrikaantjes zijn erg geschikt als groenbe..

  € 6,29 € 5,77

  Aardbeispinazie Chenopodium capitatum Horti Tops

  Aardbeispinazie Chenopodium capitatum Horti Tops

  Blad en bloem zijn eetbaar. Ongeveer 10 tot 12 weken na het zaaien kan het ..

  € 1,79 € 1,64

  Haverwortel Scorzobianca Franchi Sementi

  Haverwortel Scorzobianca Franchi Sementi

  Wortelgroente met zoete smaak. De haverwortel staat ook wel bekend als de (..

  € 2,19 € 2,01

  footer wave afbeelding