
Eloy
Leuk dat je dit leest! Toen ik van mijn moeder een paprikaplant kreeg ben ik verliefd geworden op moestuinen. In 2017 begon ik mijn eerste moestuintje in potten en bakken op mijn balkon. In december 2019 richtte ik Keukenplanten.nl op en maakte ik onze handige zaaikalender. Inmiddels is moestuinieren al lang geen hobby meer maar een levensstijl. Vraag je aan mij wat er op het menu staat, dan kijk ik niet in de koelkast maar in onze moestuin. Ik geloof niet dat het veel werk hoeft te zijn en denk niet dat je groene vingers nodig hebt. Iedereen kan het!
Nieuwe reacties
De eerste pinda-oogst uit eigen moestuin. Zeker niet veel en ook niet groot. Maar ervaring leert ons dat pinda's langer moeten kunnen groeien. Vroeg gezaaide, vroeg bloeiende pindaplantjes doen het vaak beter. Dat bleek bij de tweede oogst. Net iets grotere pinda's. Toch blijven zelfgekweekte pinda's altijd kleiner. Dat is niet erg. De smaak is perfect ;)
Eigenlijk gebruik ik de meeste zaden gewoon uit verpakking. Als ik zaden uit het wild gebruik pas ik de stratificatiemethoden wel toe. In de winter leg ik de zaden dan buiten in een zakje vochtig keukenpapier. Is het buiten warm dan leg ik de zaden een tijdje in de koelkast, ook in een zakje vochtig keukenpapier.
Ik heb bleekselderij op een aantal manieren geprobeerd te kweken. Een daarvan door een kontje van bleekselderij uit de winkel, op een glas water te zetten. Wanneer het wortels krijgt zet je het in een pot en groeit het verder. Kan je toch nog leuk een keertje extra van oogsten. Eigenlijk heb je dus twee keer bleekselderij voor de prijs van ééntje ;)
Een andere manier die ik heb geprobeerd is door bleekselderij met een handje zaden dicht op elkaar te zaaien. Zonder uit te dunnen dus. Je krijgt dan geen grote bleekselderij met een kontje. In plaats daarvan krijg je héél veel lange, dunne bleekselderij steeltjes. Lekker fris van smaak en makkelijk te versnijden tot kleine stukjes, bijvoorbeeld voor in een salade. Zo kan je dus ook bleekselderij kweken.
De laatste methode is het meest gebruikelijke, dus "zoals het hoort". Bleekselderij op voldoende afstand zaaien en uitdunnen tot één plant per plekje. Met genoeg ruimte krijg je mooie, grote bleekselderijtjes met dikke bladstelen. EN natuurlijk met een kontje. Na de oogst zou je die dus ook weer op water kunnen zetten (zoals methode 1 in mijn eerste reactie). Deze manier is mijn favoriet en zal ik elke keer opnieuw aanraden.