Keukenplanten.nl

Als kind groeide ik al op tussen de planten. Regelmatig plukte ik eetbare wilde planten in het bos met mijn vader, die zelf vooral met het kweken van bonsai boompjes bezig was. In 2017 begon ik voor het eerst zelf met een piepklein moestuintje, in potten en bakken op een balkonnetje aan het zuiden. Eigenlijk verwachtte ik niet zo veel. Ik stopte voor de lol wat zaadjes in potten en liet het verder maar gewoon z'n gang gaan.

moestuin in plantenbakken op het balkon

"Mijn eerste eigen balkonmoestuintje"

Een jaar later stond er al veel meer op dat balkonnetje. Andijvie en kropsla, pepers en tomaten, komkommers en nog veel meer. Het duurde niet lang voor ik hier zelfs mijn eerste twee watermeloenen plukte. Iets wat ik nooit voor mogelijk hield, in ons klimaat en ook nog op die plek. En toch werkte het zonder daar veel moeite voor te hoeven doen.

Toegegeven, achteraf begrijp ik het helemaal. Eigenlijk had deze plek alles! Benieuwd wat ik heb geleerd? Lees dan verder over wat ik leerde van mijn balkonmoestuintje.

eetbare planten in plantenbakken op het balkon

"Mensen noemde het een groene oase"

Mijn fascinatie voor eetbare planten werd zo groot dat ik een zaaikalender maakte. Ik bouwde een groot houten frame in de vensterbank, voor meer ruimte om de hoogte in te zaaien, en kocht een aantal zaaibakken voor in het frame. Al snel werd het balkonnetje iets te klein voor al mijn wensen. Op een bepaald moment groeide er frambozen, broccoli, bloemkool en zelfs een appelboom in een grote pot. Samen met mijn moestuin verhuisde ik naar een plek met een grote tuin.

eetbaar groen op het balkon

"Het balkonnetje werd snel te klein"

In mijn omgeving merkte ik dat anderen er ook enthousiast van werden, maar ook daarbuiten worden mensen zich steeds bewuster. We willen vaker zelfvoorzienend zijn, en dan mag een moestuin natuurlijk niet ontbreken. Voor een jonger publiek wordt een moestuin ook steeds aantrekkelijker. Het leuke is dat je helemaal geen tuin nodig hebt. Iedereen kan een moestuin beginnen en het hoeft ook niet veel werk te zijn.

Keukenplanten, zo noem ik ze voortaan. Planten die je in de keuken kunt gebruiken als groenten, fruit of als kruiden. Keukenplanten.nl richtte ik eind 2019 op met een visie: Een moestuin met overzicht. Handige middelen die jou helpen om je moestuin tot een groot succes te maken.


Groene vingers? Niet nodig!

"Ik heb helemaal geen groene vingers" hoor ik anderen soms roepen, alsof je daarmee geboren wordt. Groene vingers? Daar geloof ik niet in. Iedereen kan keukenplanten kweken. Je kan het zo moeilijk -of zo makkelijk- maken als je wilt. Het hoeft niet perfect te zijn, je hoeft alleen overzicht te houden. Vind je het lastig? Probeer dan eerst makkelijke planten.

Er is geen "One Size Fits All" oplossing die voor iedereen werkt. Elke plant heeft weer eigen behoeften. Daarom zie je langs sloten andere planten groeien dan in de duinen. Trouwens, ook niet iedereen heeft een grote tuin op het zuiden. Gelukkig hoeft dat ook niet, want bij meer schaduw groeien andere planten weer erg goed, zoals aardappelen.

Bekijk per plant wat deze nodig heeft. Pas de moestuin aan naar je planten, of kies planten die bij jouw moestuin passen. En boven alles, doe dit zo veel mogelijk biologisch. Zo werk je samen met de natuur en kweek je altijd blije planten die meer geven. Eigenlijk heel logisch, toch?


Fotografie en computertaal

Voor ik startte met Keukenplanten.nl was ik fotograaf. Het competitieve klimaat binnen deze branche vond ik verschrikkelijk. Toch is fotografie er wel altijd als hobby bij gebleven. Als je weet welke technieken je kunt toepassen om een gewenst resultaat te bereiken, is fotograferen erg leuk om te doen. Zo maak ik alle foto's van producten op onze website zelf in mijn studio. Dat doe ik met drie grote studiolampen.

eloy millennia gotje fotografie skyline almere

"De skyline van Almere, door Eloy Gotjé"

Ook maak ik (bijna) alle foto's van planten in de zaaikalender zelf. Daarbij let ik wel iets minder op de techniek, want het zijn er heel veel. Verder fotografeer ik graag landschappen in stad en natuur. Als er water is kan dat voor mooie reflecties zorgen. Een ideaal moment om het landschap te fotograferen is vlak voor zonondergang en na zonsopkomst. In de stad doe ik dat liever tijdens de schemering, wanneer de lichtjes van gebouwen al branden maar het buiten nog niet helemaal donker is.

eloy millennia gotje fotografie landschapsfotografie

"Kromslootpark (Almere), door Eloy Gotjé

Daarnaast programmeer ik graag. Onze bekende zaaikalender heb ik dan ook zelf in elkaar gezet. Voor Keukenplanten.nl beheer ik een uitgebreide database met gegevens van elke plant. Van temperatuur tot standplaats, de waterbehoefte, bloeitijd en nog veel meer. Zo vertaal ik het abstracte van de natuur naar concrete gegevens om tot heldere en soms nieuwe inzichten te komen. Die inzichten helpen je de moestuin beter te begrijpen.

Neem deze gegevens ook weer niet tè serieus, dat doe ik ook niet. De natuur doet vaak toch wat het zelf wil. Als een plant maximaal 5 graden vorst kan verdragen, betekend dit niet dat het bij 6 graden vorst altijd direct over is of dat 4 graden vorst altijd veilig is. Gegevens vertellen veel, maar ze vertellen lang niet alles natuurlijk. Voor mij zijn het richtlijnen.
eloy millennia gotje

Geen keuzemenu of chat-bot

Ondanks de drukte die een eigen bedrijf met zich meebrengt, maak ik met veel plezier tijd voor het beantwoorden van moestuinvragen. Wij investeren nooit in de automatisering van ons contact met mensen, en je spreekt altijd iemand die dezelfde passie deelt.

Heb je een moestuinvraag voor ons?

footer wave afbeelding