Opgroeien tussen de planten

eloy millennia gotje keukenplanten.nl eigenaar moestuinliefhebber

Als kind groeide ik al op tussen de planten. Vaak plukte ik eetbare wilde planten in het bos met mijn vader. Hij is vooral met bonsai boompjes bezig en kweekt witte salie. In 2017 startte ik zelf een moestuintje, in een paar potten en bakken op een balkonnetje aan het zuiden.

Eigenlijk verwachtte ik niet zo veel. Ik stopte voor de lol zaadjes in de aarde en gaf het af en toe water. Blijkbaar werkte dat want er groeide van alles. Ik had toen alleen nog geen idee wat er precies groeide.

moestuin in plantenbakken op het balkon

Een jaar later stond er al veel meer op dat balkonnetje. Andijvie en kropsla, pepers en tomaten, komkommers en nog veel meer. Het duurde niet lang voor ik hier zelfs mijn eerste twee watermeloenen plukte. Dat hield ik nooit voor mogelijk, in ons klimaat en ook nog op die plek.

eetbare planten in plantenbakken op het balkon

Mijn fascinatie voor eetbare planten werd zo groot dat ik een zaaikalender maakte. In principe voor mijn eigen overzicht maar ook een beetje om jou en anderen te helpen. Toen was de zaaikalender nog een simpel bestandje op mijn laptop, met daarin zo'n twintig verschillende planten.

Al snel werd het balkonnetje iets te klein voor wat ik allemaal zelf wilde kweken. Op een gegeven moment groeide er een broccoli, twee bloemkolen, frambozen en een appelboom in pot. Inmiddels groeit alles in een zonnige tuin aan het zuiden, in de vollegrond en in moestuinbakken.

eetbaar groen moestuin op het balkon in potten

Groene vingers? Niet nodig!

Veel mensen denken nog steeds dat een moestuin veel werk is. "Ik heb geen groene vingers" hoor ik maar al te vaak. Daar geloof ik niet in. Een moestuin is voor iedereen weggelegd. Je kunt ook klein beginnen, zoals ik toen op een balkonnetje in potten ben gestart. Waar een wil is...

Het wordt pas echt interessant als je jouw planten leert kennen. Er is geen one-size-fits-all oplossing want elk plantje heeft andere behoeften. Daarom groeien er langs slootjes andere planten dan in de duinen. Die verschillen zijn geweldig want daar kan je ontzettend veel mee!

Een balkon in de schaduw van een boom, een zanderige en droge tuin op het zuiden, of juist een vochtige plek met veel water. Voor iedere plek zijn planten te vinden, die het juist op die plek erg goed doen.Fotografie en computertaal

Voor ik Keukenplanten.nl startte was ik fotograaf. Het competitieve van de branche vond ik verschrikkelijk. Fotografie zelf? Ontzettend leuk! Daarom is het er altijd als hobby bijgebleven. Alle foto's van producten op de website maak ik zelf in een studio met drie studiolampen.

eloy millennia gotje fotografie amersfoort steegje elmigo photography

Amersfoort door Eloy M. Gotjé

We hebben een beeldbank vol foto's en video's van eigen bodem, gemaakt door andere enthousiaste liefhebbers of gewoon door mij zelf. Ook beheer ik een uitgebreide database vol gegevens van eetbare planten. Met al die gegevens hebben we een complete zaaikalender gemaakt.
De Keukenplanten Community

Heb je een vraag of wil je laten zien hoe je zelf blije planten kweekt? Stel je vraag bij een plant of deel je tips in de Keukenplanten Community. Alles komt in één overzicht terecht waar iedereen kan reageren.
eloy millennia gotje

Een persoonlijke benadering

Als ik ergens een vraag over heb, dan wil ik graag iemand spreken die ècht weet hoe het zit. Persoonlijk en zonder tussenkomst van een keuzemenu of chat-bot. Dat mag je bij ons dus ook verwachten!