Kweektips

Hey daar! Ik help je graag het beste uit je moestuin te halen. Daarom vind je hier een berg kweektips voor iedere fase van jouw biologische moestuin! Even voor de beeldvorming, ik geloof niet in bestrijdingsmiddelen. Ik geloof ook niet dat mensen geboren worden met groene vingers, iedereen kan een moestuin beginnen. Waar ik wel in geloof, dat is in een fijne samenwerking met de natuur. Ik geloof ook dat het houden van overzicht de moestuin veel makkelijker maakt. Hier zijn de kweektips dan ook volledig op afgestemd. Lees meer over mij en Keukenplanten.nl om ons te leren kennen.

Moestuin in bakken

Door Eloy M. Gotjé / 28-01-2023

Wil je een moestuin beginnen? Dan heb je natuurlijk niet per se een grote tuin nodig. Je kunt makkelijk een moestuin in bakken beginnen. Het voordeel is dat dit overzichtelijk is, en veel makkelijker dan een moestuin in de vollegrond. Een moestuin in bakke..

Planten fotograferen

Door Eloy M. Gotjé / 28-01-2023

Ooit was ik fotograaf. Dat ben ik al lang niet meer, maar hobbymatig fotografeer ik nog graag. Zo ook mijn planten in de moestuin. Iedere stap wil ik vastleggen, ook om straks alle keukenplanten in de zaaikalender herkenbaar te laten zien. Zo weet je van e..

Mijn eerste moestuintje

Door Eloy M. Gotjé / 26-01-2023

Dit is hoe het eruit zag, mijn eerste moestuintje. Een balkonmoestuin van plastic potten en bakken, gevuld met moestuinaarde uit het tuincentrum. Ik stopte voor de lol wat zaadjes in potten en bakken. Dit groeide uit tot wat men soms noemde een "groene oas..

Betere drainage moestuin

Door Eloy M. Gotjé / 09-11-2022

Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Ook in potten moet water makkelijk weg kunnen. In potten zonde..

Gedroogde koemestkorrels

Door Eloy M. Gotjé / 04-11-2022

Wat zijn koemestkorrels? (Gedroogde) koemest is eigenlijk meer een bodemverbeteraar dan een meststof. Je maakt er de bodem natuurlijk iets voedzamer mee, maar ze activeren ook het bodemleven en werken bindend. Voedingsstoffen spoelen hierdoor minder snel u..

Wat is doorschieten?

Door Eloy M. Gotjé / 20-07-2022

Wat is doorschieten? Doorschieten is het ongewenst bloeien van een plant. Bij sommige planten gaat het blad verwelken als ze in de bloei schieten. Bij andere planten krijgt de knol een harde kern, bijvoorbeeld bij prei of bosuien. Weer andere planten maken..

Wat is afharden?

Door Eloy M. Gotjé / 20-07-2022

Wat is afharden en waarom doe je het? Afharden is het langzaam laten wennen van je planten aan hun nieuwe omgeving, buiten of in een kweekkas. Afharden doe je wanneer je plantjes gaat uitplanten. Door af te harden voorkom je dat je planten een groeistilsta..

Moestuin planten volle zon

Door Eloy M. Gotjé / 05-07-2022

Wat kan je planten in de volle zon? De volle zon is een uitstekende plek voor je moestuin. De meeste planten hebben nu eenmaal veel zonlicht nodig. Ze groeien beter als ze meer zonlicht krijgen. In onze handige zaaikalender filter je alle planten op standp..

Moestuin planten halfschaduw

Door Eloy M. Gotjé / 05-07-2022

Wat kan je planten in de halfschaduw? Ondanks dat je hier niet de hele dag zonlicht krijgt, kan je er toch erg veel keukenplanten kweken. Sommige planten groeien zelfs beter in de halfschaduw dan in de volle zon. In onze handige zaaikalender filter je alle..

Moestuin planten schaduwrijk

Door Eloy M. Gotjé / 05-07-2022

Wat kan je planten op schaduwrijke plekken? Je zou het niet zeggen, maar je kunt genoeg keukenplanten kweken op plekken met wat meer schaduw. Denk aan aardappelen of radijsjes die het daar uitstekend doen. In onze handige zaaikalender filter je alle plante..

Standplaats bepalen

Door Eloy M. Gotjé / 04-07-2022

Waar leg je een moestuin aan? Een moestuin heeft zonlicht nodig. Geen enkele plant kan zonder, maar dat betekent niet dat je in de schaduw geen moestuin kunt hebben. Sommige planten groeien daar juist weer erg goed. De standplaats bepalen doe je een klein ..

Zelf compost maken

Door Eloy M. Gotjé / 25-06-2022

Wil je zelf compost maken voor je moestuin? Het zelf maken van compost is makkelijk, maar lang niet alles kan even goed composteren. Wat je gebruikt om compost te maken bepaalt ook waarvoor je het straks kunt gebruiken. Zelf compost maken duurt ook even, m..

Onkruid verwijderen

Door Eloy M. Gotjé / 22-06-2022

Onkruid is een oordeel, maar sommige planten kan je beter verwijderen. Lees hier alles over onkruid, hoe je het kunt verwijderen en voorkomen, en wat onkruid nu eigenlijk is...

Moestuin op zandgrond

Door Eloy M. Gotjé / 06-05-2022

Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. Natuurlijk houden niet alle planten van zandgrond, maar somm..

1 - 14 van 44 (4 pagina's)

footer wave afbeelding