blog category banner

Je oogst verwerken

Je hebt lang gewacht en dan is het zo ver; Je kunt iets plukken! Met veel liefde en aandacht heb je blije planten gekweekt, maar nu moet je iets met de oogst doen. Misschien wil je er direct mee gaan koken, of verwerk je het liever eerst tot iets anders.


Deze 5 planten smaken naar drop!

Bij wie van drop houdt, mogen deze 5 planten niet ontbreken in de moestuin. Ze smaken allemaal naar drop of lijken daar heel erg op. Een van deze planten wordt zelfs daadwerkelijk gebruikt bij het..

Makkelijk graan dorsen en meel of bloem maken

Niet iedereen kweekt zelf graan, want is dat niet veel gedoe? Neemt dat niet veel ruimte in? En hoe krijg je die korrels uit de aren, met de hand? Nee joh, daar zijn hele makkelijke trucjes voor! ..

Paprika sneller laten rijpen?

Tuurlijk, paprika's kan je ook groen oogsten (en eten). Ook dan zijn ze erg lekker. De laatste paprika's van het jaar kleuren vaak toch niet meer. Zeker niet bij gebrek aan zon. Toch kan je ook de..

Vlierbessensap maken uit eigen tuin

Wil je vlierbessensap of siroop maken met zelf gekweekte vlierbessen? Of je nu wild plukt of zelf een vlier hebt staan, het voorbereiden van vlierbessensiroop of sap is een flinke klus. Dit is het..

Wanneer bonen en peulen plukken?

Bonen en peulen zijn er in heel veel soorten. Elk soort oogst je op een ander moment. Het ene soort is namelijk jong erg lekker, maar het andere soort laat je liever groot en dik worden. De vraag ..

Zongedroogde tomaat uit eigen tuin

Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omda..

Zuurkool maken uit eigen tuin

Wil je zuurkool maken met zelf gekweekte ingrediënten? Zuurkool is gefermenteerde (meestal witte) kool. Het duurt enkele weken voor de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Je kunt ook spitskool..

1 - 7 van 7 (1 pagina's)

Nieuwe planten...

Wanneer bonen en peulen plukken?

Bonen en peulen zijn er in heel veel soorten. Elk soort oogst je op een ander moment. Het ene soort is namelijk jong erg lekker, maar het andere soort laat je liever groot en dik worden. De vraag ..

Okra zaaien met video

Hoe zaai je okra en wanneer kan je okra zaaien? Okra planten we in mei in een kweekkas of vanaf eind mei buiten. Zaaien doen we binnen. Met behulp van een korte video doorloop je alle stappen en k..

Tomaten dieven: Betere oogst!

Dieven is het verwijderen van zijtakken en -scheuten bij planten. Dieven wordt bij veel keukenplanten gedaan, maar het meeste bij tomatenplanten. Tomaten dieven we voor een betere oogst. Vanuit de..

Zonnebrand bij planten

De blaadjes van je plant lijken volledig uit te drogen. Ze krijgen schrale, zeer lichtbruin gekleurde plekken. Het begint onschuldig met wat kleine vlekjes maar kan steeds groter worden. Blaadjes ..