plant banner

Mizuna
Brassica rapa var. nipposinica - Brassicaceae
kweken en oogsten

°C4
°C8
CM20
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas vroeg
kweekkas middelvroeg
buiten vroeg
buiten laat
kweekkas middellaat
kweekkas laat
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zelf mizuna zaaien en oogsten binnen 6-8 weken!

Mizuna draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica rapa var. nipposinica en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Samenvatting

Mizuna is een Aziatische bladgroente. Zelf mizuna kweken is heel makkelijk. Bovendien kan je razendsnel je eigen mizuna oogsten. Mizuna kweken kan het hele jaar door. Mizuna zaaien we direct op de bestemde plek en voorzaaien is af te raden. Mizuna oogsten we binnen 6-8 weken.

Omdat mizuna goed tegen lage temperaturen kan is mizuna ook geschikt voor de winterteelt.

Mizuna soorten

Mizuna is een van oorsprong Aziatische bladgroente. Het is eigenlijk een koolsoort maar mizuna kweken we als bladgroente. Mizuna kan je als een soort raapstelen kweken en het lijkt er dan ook erg op. Verder zijn dit alle andere raap-soorten die we ook in de moestuin kweken:

  • Bomdong - Brassica rapa var. glabra
  • Chinese kool - Brassica rapa subsp. pekinensis
  • Choy sum - Brassica rapa subsp. parachinensis
  • Knolraap - Brassica rapa subsp. rapa
  • Komatsuna - Brassica rapa subsp. perviridis
  • Koolraap - Brassica rapa subsp. napobrassica
  • Mizuna - Brassica rapa var. nipposinica - (deze pagina)
  • Paksoi - Brassica rapa subsp. chinensis
  • Rapini - Brassica rapa var. ruvo
  • Tatsoi - Brassica rapa subsp. narinosa

Ook wordt voor mizuna soms het soort Brassica juncea gebruikt, wat een meer pittige smaak geeft. Dit soort wordt ook gekweekt als bladmosterd. Verder kan je mizuna zo wel rauw als gekookt eten. Mizuna is een snelgroeiend en klein plantje. Leuk om te weten: Mizuna werd ooit in het ruimtestation ISS (International Space Station) gekweekt als groente voor in de ruimte.

Mizuna wordt in China ook wel Xiu Cai genoemd. Ook wordt mizuna vaak onterecht bladkool genoemd. Het kan natuurlijk want het is een koolsoort en je kweekt het voor het blad. De bladkool is echter een andere specifieke koolsoort, die een beetje lijkt op boerenkool of palmkool.

Mizuna zaaien en planten

Wanneer kan je mizuna zaaien?
Mizuna zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot augustus. Mizuna zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van september tot april.
Wanneer kan je mizuna planten?
Mizuna planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van november tot februari.

Zelf mizuna zaaien kan het hele jaar door. Omdat het plantje klein is en weinig verzorging nodig heeft, kan dit ook in potten op de vensterbank. Mizuna voorzaaien raden we af. Het is veel gedoe om de kleine plantjes te verspenen en aangezien ze toch razendsnel klaar zijn, is al dat verspenen overbodig.

Mizuna zaaien en mizuna planten of uitplanten

Mizuna zaaien we dus direct in de vollegrond of direct in potten of bakken. Van uitplanten is dus geen sprake, want mizuna planten we niet uit. Maak met een (hand)hark geultjes in de potgrond in een pot of bak, of in de vollegrond. In elk geultje kan je zaden zaaien tot ongeveer een halve centimeter diep. Druk daarna de geultjes weer dicht.

Verder zaaien we mizuna niet te diep. Welke afstand je tussen de plantjes houdt mag je ook zelf bepalen. Je kunt eventueel iets uitdunnen: Zaailingen verwijderen zodat de rest genoeg ruimte heeft. Hoe kleiner de afstand tussen de plantjes, hoe kleiner het blad ook wordt. Zo kan je mizuna zelfs als babyleaves kweken of als kiemgroente (zie verderop meer).

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 mizuna planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 mizuna planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Mizuna standplaats en verzorgen

Mizuna staat graag op een plekje in de volle zon of in de halfschaduw. Ook op meer beschaduwde plekjes kan je een poging wagen. Mizuna heeft maar heel weinig verzorging nodig. In principe hoef je mizuna niet te bemesten. Vergeet alleen niet om water te geven. Een enkele keer kan mizuna doorschieten, vooral als je te lang wacht met oogsten.

Eigenlijk is mizuna een koolsoort maar je kunt het ook als bladgewas kweken. De bemesting die andere bladgewassen krijgen hebben voordelen voor mizuna planten.

Mizuna is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 4℃.

Mizuna combinatieteelt en wisselteelt

Mizuna
Voor het kweken van mizuna zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Mizuna is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Mizuna goede buren
Mizuna heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Mizuna slechte buren
Mizuna heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Mizuna water geven

Mizuna geef je regelmatig water, zo lang de plantjes (of zaden tijdens het kiemen) niet drijfnat staan. Mocht je mizuna kweken in potten of bakken dan drogen die natuurlijk sneller uit, zeker in de zomer. Geef daarom juist in dat geval vaker water, bij voorkeur 's ochtends en 's avonds.

Mizuna grondsoort en bodem

Het beste kan je geen mizuna kweken op kleigrond. Verder staat mizuna graag op een pH-neutrale grondsoort, dus met een neutrale zuurtegraad. Ook staat mizuna graag op een losse, doorlaatbare grond. In principe kan je mizuna kweken op bijna elke grondsoort maar de voorkeuren zijn er wel.

pH

6.0
7.5

Mizuna tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Mizuna bemesten

Mizuna hoef je eigenlijk niet te bemesten. Wel kan je mizuna extra stikstof geven. Het is dan handig om mizuna bij andere bladgewassen te zetten, ondanks dat dit een koolsoort is. De stikstof die je aan de andere bladgroenten geeft zorgt voor meer bladgroei bij mizuna planten.

Hoewel bemesten niet vereist is, is het natuurlijk ook niet erg om sterk te bemesten. Uiteindelijk is mizuna een koolsoort maar als bladgroente heeft het niet zo veel nodig. Wel kan het sterk gaan groeien als je het bij andere koolsoorten zet met de sterke bemesting die ze krijgen.

N8
P4
K2

Voor het bemesten van mizuna adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-4-2 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Mizuna bloei en bestuiven

Wanneer bloeit mizuna? Mizuna bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Mizuna is een éénjarig plantje. Deze eenjarige plant bloeit in hetzelfde jaar nog. Als je niet oogst of te lang wacht met oogsten, kan mizuna gaan bloeien. Mizuna oogsten we meestal voor het tot bloei komt. Mizuna maakt net als andere kolen (kruisbloemigen) hele herkenbare, opvallende, gele bloemetjes.

Mizuna is een éénhuizige plant met tweeslachtige bloemetjes. Dit maakt mizuna goed zelfbestuivend. Voor de bestuiving krijgt mizuna hulp van insecten zoals bijtjes, zweefvliegjes en hommeltjes. Ook kan mizuna heel makkelijk kruisen met andere kruisbloemigen. Kruisbestuiving zorgt voor een betere zaadteelt met meer opbrengst.

Eigenlijk hoef je mizuna dus nooit te bestuiven. Mizuna oogsten we voor de bloei, maar voor de zaadteelt gaat de bestuiving ook vanzelf.

Wanneer mizuna oogsten

Mizuna oogsten we meestal binnen 6-8 weken al. Wacht je te lang met oogsten dan gaat mizuna bloeien. Je kunt mizuna oogsten door de blaadjes die je nodig hebt af te knippen. Natuurlijk kan je ook de hele plantjes in één keer uit de grond trekken om ze te oogsten. Mizuna is niet lang houdbaar dus oogst alleen wat je nodig hebt.

Mizuna gebruiken en bewaren

Mizuna is een veelzijdige bladgroente, vooral bekend in Aziatische landen. Zo is mizuna heel bekend in Japan en werd mizuna al gekweekt in het oude Japan. Zo kan je mizuna in veel Aziatische gerechten meekoken. Mizuna is zo onder andere erg geschikt voor de roerbak net als paksoi of tatsoi.

Ook kan je mizuna heel goed rauw eten. Het is zo bijvoorbeeld erg lekker door diverse salades. Mizuna kan je dus zo wel rauw als gekookt gebruiken in de keuken. De smaak van mizuna is licht pittig, vergelijkbaar met rucola en mosterd (bladmosterd), maar veel minder scherp dan bladmosterd.

Mizuna kiemgroenten

Mizuna is een uitstekende kiemgroente die bovendien erg bekend is. Mizuna kan je namelijk op verschillende manieren kweken. Mizuna kweken we zo ook wel eens als babyleaves. Hoe dichter je de plantjes op elkaar zet, hoe kleiner ze blijven. Zo kan je bijvoorbeeld ook kiemgroente kweken. 

Mizuna is als kiemgroente erg gezond. Je kunt mizuna als kiemgroenten kweken in een glazen pot met gaasdeksel, of een kiemtoren waarin je kiemgroenten kunt kweken. Dagelijks goed omspoelen met schoon water. Je hebt dan binnen 1-2 weken je eigen verse mizuna kiemgroenten.

Mizuna houdbaarheid

Mizuna is helaas niet lang te bewaren, tot enkele dagen in de koelkast. Je kunt mizuna het beste oogsten vlak voor je het gaat gebruiken. Mizuna kan je niet invriezen om het langer te bewaren. Pluk bij voorkeur alleen de blaadjes of oogst de plantjes die je ook daadwerkelijk nodig hebt.

Mizuna ziektes en plagen

Mizuna heeft weinig last van ziektes en plagen. Toch blijft het een koolsoort. Dit maakt mizuna vatbaar voor vlinders, al kiezen die eerder een grotere kool uit. Vlinders leggen eitjes op of onder het blad en daar komen rupsen uit. Die eten je plantjes helemaal kaal. Voorkom dit door het binnen of in een kas te kweken, of insectengaas te gebruiken.

Ook kan mizuna als koolsoort last krijgen van knolvoet. Dit is een schimmel die de wortels aantast waardoor je plantjes direct slap gaan hangen. Het is dan einde verhaal voor je plantjes. Voorkom aantasting door knolvoet met wisselteelt. Kweek nooit meerdere keren mizuna op dezelfde grond, vlak na elkaar.

Mizuna kweken informatie

Naam en familie
Naam Mizuna
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica rapa var. nipposinica
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien september - april
Buiten (voor)zaaien april - augustus
Kweekkas (uit)planten november - februari
Bloeitijd mei - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat CM
Kiemtemperatuur 8 +
Gemiddelde kiemtijd 1-2 weken
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 8-4-2
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 4
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte 20
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...