plant banner

Plantenlijst laden...

Koolraap
zaaien kweken en oogsten

Brassica napus var. napobrassica

°C5
°C10
CM35
P7
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
herfstteelt
winterteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van koolraap is Brassica napus var. napobrassica

Koolraap soorten

Wat is een koolraap en wat is het vooral niet? De koolraap wordt vaak verward met twee andere groenten, de knolraap en de koolrabi. Waarschijnlijk doordat de namen zo erg op elkaar lijken, maar het zijn echt totaal verschillende groenten. De koolraap is eigenlijk een vergeten groente die niet vaak in de winkel ligt. Het is daarom alleen maar leuker om koolrapen zelf te kweken!

Koolraap zaaien en planten

Wanneer kan je koolraap zaaien? Koolraap zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juni.

Wanneer kan je koolraap planten? Koolraap planten of uitplanten kan buiten van mei tot juli.

Je kunt koolraap -door de penwortel- moeilijk verspenen. Het beste zaai je koolraap dus altijd direct op de bestemde plek, in de vollegrond, en altijd pas na half mei. Zaai je eerder dan krijg je vaak een erg houterige en harde knol. Het is natuurlijk lekkerder als de koolraap iets zachter en niet houterig is.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 10 koolraap planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 koolraap planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Koolraap standplaats en verzorgen

Koolraap groeit uitstekend in de halfschaduw. Eigenlijk zou je het ook als wortelgewas kunnen kweken, maar het blijft een koolsoort met een grote behoefte aan een sterke bemesting. Koolraap is hierop geen uitzondering. Het kweken van koolraap vereist dezelfde voedzame bodem als vrijwel alle andere koolsoorten. Om die reden is het gebruikelijker om koolraap als een koolgewas te behandelen in de wisselteelt.

Koolraap combinatieteelt en wisselteelt

Koolraap wordt vaak onder kweektunnels van fijnmazig insectengaas gekweekt.

Koolraap
Voor het kweken van koolraap zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Koolraap is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Koolraap goede buren
Koolraap heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Koolraap slechte buren
Koolraap heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Koolraap water geven

Hoeveel water heeft een koolraap nodig? De koolraap staat graag op een goed vochtige bodem. Geef daarom zeker tijdens warme en droge zomermaanden extra water. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig voelt en voorkom overmatig water geven.

Koolraap grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft koolraap nodig? Het beste groeit een koolraap, wat natuurlijk een ondergrondse knol is, in een losse en doorlaatbare bodem. Bovendien moet de bodem voor de teelt van koolraap ook zeer voedzaam zijn. Gebruik compost en strooi voor de aanplant koemestkorrels om de bodemstructuur te verbeteren.

pH

6.0
8.0

Wat is pH?

Koolraap bemesten

Moet je koolraap bemesten? Ja, bemesten is nodig voor de teelt van koolraap. Als koolgewas is koolraap ook een grootverbruiker met een grote behoefte aan extra bemesting. Wees terughoudend met stikstof en geef vooral extra kalium en fosfor, voor het bevorderen van de wortelgroei en dus van de ontwikkeling van de knol.

Voor het bemesten van koolraap kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 5-10-10. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N5
P10
K10

Wat is NPK?

Koolraap bloei en bestuiven

Wanneer bloeit koolraap? Koolraap bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je koolraap bestuiven? Nee, voor de gewone teelt is bestuiven niet nodig. Koolraap kweken voor de zaden vereist wel een goede bestuiving, maar ook wat geduld. Koolraap bloeit namelijk pas in het tweede jaar, maar heeft bovendien ook een vrij lange bloeitijd. Het duurt ook lang voor de zaden zijn opgedroogd.

Koolraap is een eenhuizige plant en zelfbestuivend, maar wel met behulp van bestuivende insecten zoals bijtjes en hommels. Je hoeft dus zelf niets aan de bestuiving te doen voor de zaadteelt van koolraap. Koolraap bloeit gedurende de hele zomer en heeft daarom ook geen last van een gebrek aan bestuivende insecten.

Koolraap kan in het late voorjaar tot de vroege zomer van het tweede levensjaar gaan bloeien, maar begint al eerder met het maken van bloeistengels (het doorschieten). Na de bloei kunnen de zaden in de herfst worden geplukt, dan zijn de zaden aan de plant opgedroogd.

Wanneer koolraap oogsten

Wanneer kan je koolraap oogsten? Doorgaans doe je dit van oktober tot januari.

Hoe oogst je koolraap? Koolraap kan je bij de grond aan het loof vastpakken en met een draaiende beweging uit de grond trekkken. Op dikkere grondsoorten kan het nodig zijn om de koolraap met een spitvork uit de grond te wippen. Doe dit dan wel voorzichtig en steek de vork ruim van de plant af.

Koolraap gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je koolraap? Koolraap is een supergezonde groente. Door koolraap te koken of te stoven komt de smaak het beste tot z'n recht. De smaak van koolraap is licht zoet en zacht. Door sommige wordt koolraap als vervanger voor aardappel gebruikt. Dit wordt dan vergeleken met een zoete aardappel.

Hoelang blijft koolraap houdbaar? Koolraap is tot enkele weken te bewaren op een koele en donkere plek, bij maximaal 15 graden celcius. Een gesneden koolraap is nog enkele dagen in de koeling te bewaren, maar zeker niet langer.

Koolraap kiemgroenten

Kan je koolraap als kiemgroente eten? Ja, koolraap is net als alle koolsoorten ook als kiemgroente te eten. Koolraap is niet bekend als kiemgroente, maar de kiemen hebben een herkenbare en sterke koolsmaak en aroma.

Koolraap ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij de koolraap? De koolraap heeft als koolgewas met name in de zomer last van vlinders. Deze leggen eitjes op het blad, waaruit rupsen komen die de hele plant kaal kunnen vreten. Vaak wordt koolraap net als andere  koolsoorten onder een fijnmazig insectengaas gekweekt.

Ondergronds kan de koolraap ook worden aangetast door diverse soorten kevers en soms ook door slakken. De knollen worden door het bodemleven als lekkere maaltijd gezien. Een enkele keer wordt er een hap uit de knol genomen. De knol is dan nog steeds prima bruikbaar na het afspoelen en controleren.

De koolraap is ook vatbaar voor knolvoet. Dat is een ondergronds levende schimmel die met name koolgewassen, maar ook sommige andere planten aantasten bij de wortel. De meeste aantastingen door deze schimmel betekenen het einde voor de aangetaste plant. Voorkom knolvoet door wisselteelt toe te passen in de moestuin.

Koolraap kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten oktober - januari
Bloeitijd mei - augustus
Zaaien
Zaaidiepte 1CM
Plantafstand 35CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-10 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 5-10-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 5
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 45CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding