plant banner

Plantenlijst laden...

Koolraap
Brassica napus var. napobrassica

plant icon
Koolraap
Brassica napus var. napobrassica
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

5

35CM

45CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
5-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
standaard

Koolraap kweken

Koolraap soorten

Welke soorten koolraap zijn er? De koolraap wordt vaak in de war gebracht met twee andere koolsoorten, de knolraap en de koolrabi. De koolrabi maakt echter een bovengrondse knol en de knolraap is veel kleiner. De koolraap is ook een stuk beter bestand tegen (lichte) vorst.

De koolraap wordt net als de knolraap en de koolrabi ook wel eens een raap genoemd. Eigenlijk is de koolraap een beetje een vergeten groente. Je zult de groente niet vaak in de winkel tegenkomen. Leuker is het daarom om koolraap zelf te kweken.

Koolraap zaaien en planten

Wanneer kan je koolraap zaaien? Koolraap kan je direct buiten zaaien van april tot juni. De beste temperatuur om koolraap te ontkiemen is boven de 10℃.

Het beste is om koolraap altijd direct in de vollegrond te zaaien, want de koolraap maakt een penwortel en kan niet zo goed tegen verspenen. Ook kan je beter pas na half mei zaaien. Zaai je koolraap eerder, dan krijg je vaak een erg houterige knol.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 9 koolraap planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 koolraap planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Koolraap verzorgen/standplaats

Hoe kweek je koolraap? Koolraap kweken lukt prima in de halfschaduw. De koolraap is eigenlijk een wortelgewas, maar wordt desondanks als koolsoort ook in het vak van de koolgewassen gekweekt. Koolraap kweken vereist namelijk dezelfde omstandigheden als vrijwel alle andere koolsoorten.

Koolraap goede en slechte buren

Koolraap wordt vaak onder kweektunnels van fijnmazig insectengaas gekweekt.

Koolraap wisselteelt
Koolraap is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Koolraap goede buren
Koolraap heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Koolraap slechte buren
Koolraap kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel

Koolraap water geven

Hoeveel water heeft een koolraap nodig? De koolraap staat graag op een goed vochtige bodem. Geef daarom zeker tijdens warme en droge zomermaanden extra water. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig voelt en voorkom overmatig water geven.

Koolraap grondsoort

Welke grondsoort heeft koolraap nodig? Het beste groeit een koolraap, wat natuurlijk een ondergrondse knol is, in een losse en doorlaatbare bodem. Bovendien moet de bodem voor de teelt van koolraap ook zeer voedzaam zijn. Gebruik compost en strooi voor de aanplant koemestkorrels om de bodemstructuur te verbeteren.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Koolraap bemesten

Moet je koolraap bemesten? Ja, bemesten is nodig voor de teelt van koolraap. Als koolgewas is koolraap ook een grootverbruiker als het om bemesting gaat. Koolraap kweken vereist dus de nodige extra voeding.

Gebruik voor het kweken van koolraap een bemesting die in verhouding minder stikstof bevat. Hiermee stimuleer je vooral bladgroei. Geef koolraap voor de ontwikkeling van de ondergrondse knol in verhouding juist meer kalium en fosfor. Geef koolraap vooral regelmatig extra voeding. Een algemene organische mestvoeding uit verpakking voldoet vaak. Je mag iets guller zijn dan op de verpakking bij de aanwijzingen wordt aangegeven, tenzij op de verpakking nadrukkelijk een advies staat voor koolgewassen.

Welke meststof gebruik je voor koolraap? De beste meststof voor het kweken van koolraap heeft bij benadering een NPK samenstelling van 5-10-10.

N5
P10
K10

Wat is NPK?

Koolraap bloei en bestuiven

Wanneer bloeit koolraap? Koolraap bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je koolraap bestuiven? Nee, voor de gewone teelt is bestuiven niet nodig. Koolraap kweken voor de zaden vereist wel een goede bestuiving, maar ook wat geduld. Koolraap bloeit namelijk pas in het tweede jaar, maar heeft ook een lange bloeitijd. Het duurt ook lang voor de zaden zijn opgedroogd.

Koolraap is éénhuizig en zelfbestuivend, met behulp van bestuivende insecten zoals bijtjes en hommels. Je hoeft dus zelf niets aan de bestuiving te doen voor de zaadteelt van koolraap. Omdat koolraap de hele zomer lang bloeit is er ook geen gebrek aan bestuivers tijdens de bloei.

Koolraap kan in het late voorjaar tot de vroege zomer van het tweede levensjaar gaan bloeien, maar begint al eerder met doorschieten (het maken van bloeistengels). Na de bloei kunnen de zaden in de herfst worden geplukt, dan zijn de zaden aan de plant opgedroogd.

Wanneer koolraap oogsten

Wanneer kan je koolraap oogsten? Koolraap oogst je doorgaans van oktober tot januari.

Hoe oogst je koolraap? Koolraap kan je bij de grond bij het loof vastpakken en uit de grond trekkken. Op dikkere grondsoorten kan het nodig zijn om de koolraap met een spitvork uit de grond te wippen.

Koolraap gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je koolraap? Koolraap is een supergezonde groente. Door koolraap te koken of te stoven komt de smaak het beste tot z'n recht. De smaak van koolraap is licht zoet en zacht. Door sommige wordt koolraap als vervanger voor aardappel gebruikt. Dit wordt dan vergeleken met een zoete aardappel.

Hoelang blijft koolraap houdbaar? Koolraap is tot enkele weken te bewaren op een koele en donkere plek, bij maximaal 15 graden celcius. Een gesneden koolraap is nog enkele dagen in de koeling te bewaren.

Koolraap ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij de koolraap? De koolraap heeft als koolgewas met name in de zomer last van vlinders. Deze leggen eitjes op het blad, waaruit rupsen komen die de hele plant kaal kunnen vreten. Vaak wordt koolraap net als andere koolsoorten onder een fijnmazig insectengaas gekweekt.

Ondergronds kan de koolraap ook worden aangetast door diverse soorten kevers en soms ook door slakken. De knollen worden door het bodemleven als lekkere maaltijd gezien. Een enkele keer wordt er een hap uit de knol genomen. De knol is dan nog steeds prima bruikbaar na het afspoelen en controleren.

De koolraap is ook vatbaar voor knolvoet. Dat is een ondergronds levende schimmel die met name koolgewassen, maar ook sommige andere planten aantasten bij de wortel. De meeste aantastingen door deze schimmel betekenen het einde voor de aangetaste plant. Voorkom knolvoet door wisselteelt toe te passen in de moestuin.

Koolraap plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten oktober - januari
Bloeitijd mei - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 5-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 35 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 4 - 9 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur 5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortelgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding