Koolraap

Brassica napobrassica

Minimale plantafstand (cm): 35
Minimale worteldiepte (cm): 45

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender plantkalender oogstkalender koolraap

Variëteiten

De koolraap wordt vaak verward met de knolraap en de koolrabi. De drie zijn echter verschillend. De drie zijn wel allemaal koolgewassen en alle drie maken ze een knol. Bij koolraap (en ook bij knolraap) zit die knol onder de grond.

Vermeerderen

Koolraap zaai je liever direct op de plek waar je het wilt hebben, want de koolraap maakt een penwortel. Dat maakt het plantje lastig te verspenen. Wil je koolraap toch liever voorzaaien? Gebruik dan een ruime maar bovenal diepe pot. Nogmaals, voorzaaien is af te raden.

Verzorging

Basis
De koolraap kweek je in het vak van de koolgewassen, ondanks dat deze voor de wortel (knol) wordt gekweekt. De koolraap is namelijk een grootverbruiker, de plant, voornamelijk het blad en de steel ervan, groeit erg snel en wordt behoorlijk groot. De koolraap geef je daarom ook liever de ruimte. Op een plekje in de halfschaduw doet de koolraap het erg goed.

Bodem
Op een doorlaatbare bodem kan de knol zich het beste ontwikkelen, maar koolgewassen zijn stevige groeiers. De koolraap kan dus ook op zwaardere grondsoorten worden gekweekt. Voeg in alle gevallen veel compost en organisch materiaal toe voor extra humus, een zachte en luchtige structuur. Het is belangrijk dat de koolraap op een voedzame bodem wordt gekweekt. Dat brengt ons bij het volgende:

Voeding
Geef koolraap vooral regelmatig extra voeding. Een algemene organische mestvoeding uit verpakking voldoet vaak. Je mag iets guller zijn dan op de verpakking bij de aanwijzingen wordt aangegeven, tenzij op de verpakking nadrukkelijk een advies staat voor koolgewassen.

Oogsten

Koolraap oogst je door deze uit de grond te halen. Dat kan bijvoorbeeld door de knol in zachte grond bij het loof uit de bodem te trekken. Op zwaardere grondsoorten gebruik je een spitvork of ander grof geschut om de knol uit de grond te wippen.

Gebruiken

Koolraap is een super gezonde groente. Door deze groente te koken of te stoven komt de smaak het beste tot z'n recht. De smaak van koolraap is licht zoet en zacht. Door sommige wordt koolraap als vervanger voor aardappel gebruikt, en is dan het beste te vergelijken met een zoete aardappel.

Bewaren

Koolraap is tot enkele weken houdbaar op een koele plek, bij maximaal 15 graden celcius. Een gesneden koolraap is nog enkele dagen in de koeling te bewaren. Zoals met alle groenten smaakt ook koolraap natuurlijk vers het lekkerst.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Knolraap

Knolraap

In één oogopslag alle behoeften van knolraap! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolselderie

Knolselderie

In één oogopslag alle behoeften van knolselderie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Radijs

Radijs

In één oogopslag alle behoeften van radijzen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Biet

Biet

In één oogopslag alle behoeften van rode bietjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Wortel

Wortel

In één oogopslag alle behoeften van wortelen of peentjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Schorseneren

Schorseneren

In één oogopslag alle behoeften van schorseneren! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koolrabi

Koolrabi

In één oogopslag alle behoeften van koolrabi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Venkel

Venkel

In één oogopslag alle behoeften van (knol)venkel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding