plant banner

Plantenlijst laden...

Knolraap
Brassica rapa subsp. rapa

plant icon
Knolraap
Brassica rapa subsp. rapa
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

0

25CM

40CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
5-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
voorjaarsteelt
herfstteelt

Knolraap kweken

Knolraap soorten

Welke soorten knolraap zijn er? De knolraap wordt ook wel meiknol genoemd, vanwege de vroege oogst die al rond de maand mei kan plaatsvinden. De knolraap of meiknol wordt vaak verward met de koolraap, een grotere knol en overigens ook een koolsoort. Zo wel de knolraap als de koolraap worden ook wel raap genoemd.

De knolraap of meiknol wordt óók wel eens in de war gebracht met de koolrabi. Dit is ook een koolsoort, maar de knol hiervan groeit net boven de grond. De koolrabi is dus weer een ander gewas en heeft niets te maken met de knolraap of de koolraap.

Knolraap zaaien en planten

Wanneer kan je knolraap zaaien? Knolraap kan je direct buiten zaaien van maart tot april en van augustus tot september. Knolraap kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om knolraap te ontkiemen is boven de 10℃.

Knolraap kan je beter niet verspenen, omdat de plant een lange penwortel maakt. Het beste is om koolraap direct op de bestemde plek te zaaien in de volle grond, al behoort binnen voorzaaien wel tot een mogelijkheid. Buiten zaaien kan in het hele voorjaar en een tweede keer rond augustus voor de herfstteelt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 17 knolraap planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 knolraap planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Knolraap verzorgen/standplaats

Hoe kweek je knolraap? Knolraap kweken is vrij makkelijk, ook in de halfschaduw. Eigenlijk behandel je de knolraap als een wortelgewas. Toch heeft deze plant dezelfde eigenschappen als andere koolsoorten, zoals de sterke groei en behoefte aan veel voeding. De knolraap kan dus beide zijn, al gaat de voorkeur uit naar een behandeling als koolgewas.

Knolraap goede en slechte buren

Knolraap wordt vaak onder kweektunnels van fijnmazig insectengaas gekweekt.

Knolraap wisselteelt
Knolraap is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Knolraap goede buren
Knolraap heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Knolraap slechte buren
Knolraap kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel

Knolraap water geven

Hoeveel water heeft knolraap nodig? Zorg voor een licht tot matig vochtige bodem. Op droge gronden kan de knol zich niet goed ontwikkelen. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig is en geef tijdens de warme en droge zomermaanden extra water.

Knolraap grondsoort

Welke grond heeft knolraap nodig? Hoewel knolraap ook goed groeit op dikkere grondsoorten, blijft de knol hier vaak toch iets kleiner. Op een losse en goed doorlaatbare, maar boven alles zeer voedzame bodem groeit de knolraap het beste.

Gebruik compost en strooi op dikkere grondsoorten koemestkorrels om de structuur van de bodem te verbeteren. Knolraap kweken doe je liever niet op een te zure bodem. Het beste is om de grond licht zuur tot licht alkalisch of zelfs helemaal neutraal te houden.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Knolraap bemesten

Moet je knolraap bemesten? De knolraap is een koolgewas en staat daarom graag op een goed voedzame bodem. Bemesten is dus nodig voor de teelt. Geef dan een sterke bemesting met een in verhouding kleiner aandeel stikstof. Stikstof bevordert enkel bladgroei. Voor het kweken van knolraap zijn fosfor en kalium belangrijker.

Welke meststof gebruik je voor knolraap? De beste meststof voor het kweken van knolraap heeft bij benadering een NPK samenstelling van 5-10-10.

N5
P10
K10

Wat is NPK?

Knolraap bloei en bestuiven

Wanneer bloeit knolraap? Knolraap bloeit doorgaans van april tot augustus.

Moet je knolraap bestuiven? Nee, voor de gewone teelt is bestuiven niet nodig. Alleen voor de zaadteelt is dit nuttig. Je oogst de knol bovendien in het eerste jaar, terwijl de knolraap pas in het tweede jaar gaat bloeien.

Voor de zaadteelt oogst je knolraap niet, maar graaf je de knol uit. Deze bewaar je dan op een koele en donkere, heel licht vochtige plek. Bijvoorbeeld in een bakje vochtig zand. In het tweede jaar kan je de knolraap weer uitplanten om deze te laten bloeien.

Waarom je de knolraap niet gewoon laat staan, dat heeft één belangrijke reden. De knolraap gaat dan namelijk al vroeg bloeien, meestal vanaf april. Dit terwijl een late bloei juist meer bestuivers aantrekt, zoals bijtjes en hommels. Je kiest daarom zelf om de knol wat later uit te planten, voor een latere bloei met een betere bestuiving.

De knolraap is éénhuizig en zelfbestuivend, met behulp van bestuivende insecten. Voor de bestuiving van de bloemen van de knolraap hoef je dus zelf niets te doen.

Wanneer knolraap oogsten

Wanneer kan je knolraap oogsten? Knolraap oogst je doorgaans van mei tot juli en van oktober tot december.

In het najaar en vaak zelfs in de winter, wordt de knolraap geoogst. Je oogst een knolraap door deze bij het loof, dicht bij de grond, vast te pakken en uit de grond te trekken. Bij dikkere grondsoorten kan het nodig zijn om een spitvork te gebruiken, om de knol uit de grond te wippen.

Knolraap gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt knolraap gebruikt? Je kunt het gebruiken door diverse stamppotten en andere gemengde gerechten. Knolraap smaakt een beetje radijsachtig en is hierdoor het beste te vergelijken met een hele grote radijs. De knolraap is goed te gebruiken in salades en ook rauw te eten.

Hoelang blijft verse knolraap goed? Knolraap blijft tot 1 week houdbaar in de koeling en kan na het blancheren ook worden ingevroren. Een ingevroren knolraap blijft nog tot een jaar lang houdbaar. Het beste is om de knolraap zo vers mogelijk te gebruiken.

Knolraap ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij de knolraap? Hoewel de knolraap vroeg in het jaar weinig last heeft van vlinders die eitjes leggen op het blad, kan dit bij de herfstteelt wel een bedreiging zijn voor je planten. Het beste is om eventueel gevonden rupseneitjes met een stevige straal water af te spuiten.

Ook wordt de knolraap wel eens ondergronds aangevallen. Diverse soorten kevers, slakken en andere dieren vinden zo wel het blad als de ondergrondse knol erg lekker. Het kan voorkomen dat er hapjes uit de knolraap zijn genomen. In dit geval kan je de knolraap na het afspoelen en controleren alsnog gebruiken.

Om vraat door rupsen te voorkomen en om te voorkomen dat vlinders eitjes leggen op het blad, wordt knolraap regelmatig onder fijnmazig insectengaas gekweekt. Zo kunnen vlinders niet bij het blad van de plant komen.

Knolraap is net als andere koolgewassen vatbaar voor de bodemschimmel knolvoet. De schimmel tast de wortels van de plant aan en is bijna altijd fataal. Je kunt aantasting door knolvoet voorkomen door altijd wisselteelt toe te passen in de moestuin.

Knolraap plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
augustus - september
Buiten (uit)planten maart - mei
augustus - september
Oogsten mei - juli
oktober - december
Bloeitijd april - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 5-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 9 - 17 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortelgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding