Knolraap

Brassica rapa

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 40

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender koolraap

Variëteiten

De knolraap wordt maar al te vaak verward met twee andere groenten: de koolraap en de koolrabi. De drie zijn echter totaal verschillend en hebben weinig met elkaar gemeen, behalve dat de koolraap ook onder de grond groeit. Koolrabi dan weer niet. De knolraap is het meest te vergelijken, qua groei en smaak, met een gigantisch grote radijs.

Vermeerderen

Knolraap zaai je het beste direct op de plek waar je het wilt hebben. De lange wortel maakt het plantje lastig te verspenen. Zaai je toch liever voor in potjes? Kies dan een grote maar bovenal diepe potmaat.

Verzorging

Basis
Hoewel je de knolraap kweekt voor de knol die ondergronds groeit, zet je de knolraap toch niet in het vak van de wortelgewassen. Knolraap is namelijk een koolgewas die qua groei best een beetje op radijs lijkt. De knol groeit ondergronds en het blad komt direct uit de knol gegroeid. De plant heeft onder de knol een lange penwortel. Knolraap doet het goed op een plek in de halfschaduw.

Bodem
Ook op dikkere grondsoorten doet de knolraap het aardig goed, maar op doorlaatbare grond kan de bol zich toch net iets beter ontwikkelen. De knolraap groeit graag op een zeer voedzame en doorlaatbare bodem. Het toevoegen van extra veel compost en organisch materiaal kan helpen bij het bereiken van een goede doorlaatbaarheid en structuur.

Voeding
Extra voeding is voor dit koolgewas zeker nodig. De knolraap is namelijk net als andere koolsoorten een aardige grootverbruiker. Naast het toevoegen van compost en organisch materiaal, is het ook aan te raden om een algemene organische meststof toe te dienen. Volg hierbij vooral de instructies op de verpakking, je mag zelfs iets guller zijn.

Oogsten

Knolraap wordt vaak aan het einde van het jaar geoogst door deze uit de grond te halen. Je kunt de knolraap in zachtere grondsoorten zelfs uit de grond trekken (met de hand). In zwaardere grondsoorten helpt het om gebruik te maken van een spitvork of ander grof gereedschap om de knollen uit de grond te wippen. De knol komt tevoorschijn en kan, na het schoonmaken, direct worden gebruikt.

Gebruiken

Knolraap is goed in te vriezen maar smaakt natuurlijk vers het allerlekkerste. Je kunt het gebruiken door diverse stamppotjes en andere gemengde gerechten. Knolraap smaakt radijs-achtig en is hierdoor het beste te vergelijken met een hele grote radijs. De knolraap is goed te gebruiken in salades en ook rauw te eten.

Bewaren

Knolraap blijft tot 1 week goed in de koeling en kan na het blancheren ook worden ingevroren. Een ingevroren knolraap blijft nog tot 1 jaar houdbaar. Het beste is om de knolraap zo vers mogelijk te gebruiken.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Koolraap

Koolraap

In één oogopslag alle behoeften van koolraap! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koolrabi

Koolrabi

In één oogopslag alle behoeften van koolrabi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Biet

Biet

In één oogopslag alle behoeften van rode bietjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Radijs

Radijs

In één oogopslag alle behoeften van radijzen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Schorseneren

Schorseneren

In één oogopslag alle behoeften van schorseneren! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Wortel

Wortel

In één oogopslag alle behoeften van wortelen of peentjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Venkel

Venkel

In één oogopslag alle behoeften van (knol)venkel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding