plant banner

Knolraap
Brassica rapa subsp. rapa
Zaaien kweken en oogsten

°C6
°C10
CM25
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
voorjaarsteelt
herfstteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Knolraap draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Brassica rapa subsp. rapa en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Knolraap soorten

Welke soorten knolraap zijn er? De knolraap wordt ook wel meiknolletje genoemd, vanwege de vroege oogst die al rond de maand mei kan plaatsvinden. De knolraap of meiknol wordt vaak verward met de koolraap, een grotere knol en overigens ook een koolsoort. Zo wel de knolraap als de koolraap worden ook wel raap genoemd.

De knolraap of meiknol wordt óók wel eens in de war gebracht met de koolrabi. Dit is ook een koolsoort, maar de knol hiervan groeit net boven de grond en is eigenlijk een verdikking in de stam. Koolrabi is dus weer een andere groente en heeft ook niets te maken met de knolraap of de koolraap. Knolraap is een relatief klein knolletje. Niet zo klein als een radijs maar ook niet zo groot als bijvoorbeeld de koolraap.

Knolraap zaaien en planten

Wanneer kan je knolraap zaaien? Knolraap zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot april en van augustus tot september. Knolraap zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je knolraap planten? Knolraap planten of uitplanten kan buiten van maart tot mei en van augustus tot september.

Knolraap kan je beter niet verspenen, omdat de plant een lange penwortel maakt. Het beste is om koolraap direct op de bestemde plek te zaaien in de volle grond, al behoort binnen voorzaaien wel tot een mogelijkheid. Buiten zaaien kan in het hele voorjaar en een tweede keer rond augustus voor de herfstteelt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 knolraap planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 knolraap planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Knolraap standplaats en verzorgen

Hoe kweek je knolraap? Knolraap kweken is vrij makkelijk, ook in de halfschaduw. Eigenlijk behandel je de knolraap als een wortelgewas. Toch heeft deze plant dezelfde eigenschappen als andere koolsoorten, zoals de sterke groei en behoefte aan veel voeding. De knolraap kan dus beide zijn, al gaat de voorkeur uit naar een behandeling als koolgewas.

Knolraap is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 6℃.

Knolraap combinatieteelt en wisselteelt

Knolraap wordt vaak onder kweektunnels van fijnmazig insectengaas gekweekt.

Knolraap
Voor het kweken van knolraap zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Knolraap is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Knolraap goede buren
Knolraap heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Knolraap slechte buren
Knolraap heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Knolraap water geven

Hoeveel water heeft knolraap nodig? Zorg voor een licht tot matig vochtige bodem. Op droge gronden kan de knol zich niet goed ontwikkelen. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig is en geef tijdens de warme en droge zomermaanden extra water.

Knolraap grondsoort en bodem

Welke grond heeft knolraap nodig? Hoewel knolraap ook goed groeit op dikkere grondsoorten, blijft de knol hier vaak wel iets kleiner. Op een losse en goed doorlaatbare, maar boven alles zeer voedzame bodem groeit de knolraap het beste. Gebruik compost en strooi op dikkere grondsoorten koemestkorrels om de structuur te verbeteren. Knolraap kweken doe je liever niet op een te zure bodem.

pH

6.0
8.0

Knolraap tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Knolraap bemesten

Moet je knolraap bemesten? De knolraap is een koolgewas en staat daarom graag op een goed voedzame bodem. Bemesten is dus nodig voor de teelt. Geef dan een sterke bemesting met een in verhouding kleiner aandeel stikstof. Stikstof bevordert enkel bladgroei. Voor het kweken van knolraap zijn fosfor en kalium belangrijker.

N5
P10
K10

Voor het bemesten van knolraap raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 5-10-10 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Knolraap bloei en bestuiven

Wanneer bloeit knolraap? Knolraap bloeit doorgaans van april tot augustus.

Moet je knolraap bestuiven? Nee, voor de gewone teelt is bestuiven niet nodig. Alleen voor de zaadteelt is dit nuttig. Je oogst de knol bovendien in het eerste jaar, terwijl de knolraap pas in het tweede jaar gaat bloeien. Voor de zaadteelt oogst je knolraap niet, maar graaf je de knol uit. Deze bewaar je dan op een koele en donkere, heel licht vochtige plek. Bijvoorbeeld in een bakje vochtig zand. In het tweede jaar kan je de knolraap weer uitplanten om deze te laten bloeien.

Waarom je de knolraap niet gewoon laat staan, dat heeft één belangrijke reden. De knolraap gaat dan namelijk al vroeg bloeien, meestal vanaf april. Dit terwijl een late bloei juist meer bestuivers aantrekt, zoals bijtjes en hommels. Je kiest daarom zelf om de knol wat later uit te planten, voor een latere bloei met een betere bestuiving.

De knolraap is éénhuizig en zelfbestuivend, met behulp van bestuivende insecten. Voor de bestuiving van de bloemen van de knolraap hoef je dus zelf niets te doen.

Wanneer knolraap oogsten

Wanneer kan je knolraap oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot juli en van oktober tot december.

In het najaar en vaak zelfs in de winter, wordt de knolraap geoogst. Je oogst een knolraap door deze bij het loof, dicht bij de grond, vast te pakken en uit de grond te trekken. Bij dikkere grondsoorten kan het nodig zijn om een spitvork te gebruiken, om de knol uit de grond te wippen.

Knolraap gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt knolraap gebruikt? Je kunt het gebruiken door diverse stamppotten en andere gemengde gerechten. Knolraap smaakt een beetje radijsachtig en is hierdoor het beste te vergelijken met een hele grote radijs. De knolraap is goed te gebruiken in salades en ook rauw te eten.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Knolraap houdbaarheid

Hoelang blijft verse knolraap goed? Knolraap blijft tot 1 week houdbaar in de koeling en kan na het blancheren ook worden ingevroren. Een ingevroren knolraap blijft nog tot een jaar lang houdbaar. Het beste is om de knolraap zo vers mogelijk te gebruiken.

Knolraap kiemgroenten

Kan je van knolraap de kiemen eten? Ja, knolraap is niet de meest bekende plant voor dit gebruik maar kan wel als kiemgroente worden gegeten. De smaak is ook dan een beetje radijsachtig en de kiemen kunnen rauw worden gegeten, ook door een salade of als garnering en op een broodje gezond.

Knolraap ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij de knolraap? Hoewel de knolraap vroeg in het jaar weinig last heeft van vlinders die eitjes leggen op het blad, kan dit bij de herfstteelt wel een bedreiging zijn voor je planten. Het beste is om eventueel gevonden rupseneitjes met een stevige straal water af te spuiten.

Ook wordt de knolraap wel eens ondergronds aangevallen. Diverse soorten kevers, slakken en andere dieren vinden zo wel het blad als de ondergrondse knol erg lekker. Het kan voorkomen dat er hapjes uit de knolraap zijn genomen. In dit geval kan je de knolraap na het afspoelen en controleren alsnog gebruiken.

Om vraat door rupsen te voorkomen en om te voorkomen dat vlinders eitjes leggen op het blad, wordt knolraap regelmatig onder fijnmazig insectengaas gekweekt. Zo kunnen vlinders niet bij het blad van de plant komen.

Knolraap is net als andere koolgewassen vatbaar voor de bodemschimmel knolvoet. De schimmel tast de wortels van de plant aan en is bijna altijd fataal. Je kunt aantasting door knolvoet voorkomen door altijd wisselteelt toe te passen in de moestuin.

Knolraap kweken informatie

Naam en familie
Naam Knolraap
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica rapa subsp. rapa
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
augustus - september
Buiten (uit)planten maart - mei
augustus - september
Oogsten mei - juli
oktober - december
Bloeitijd april - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 13-19 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 5-10-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 6
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 40CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...