Meisjesogen soorten
Meisjesogen of coreopsisplantjes zijn eenjarige of meerjarige, kruidachtige plantjes. Sommige soorten worden meer dan een meter hoog, waar andere slechts een halve meter hoog blijven. De meeste soorten coreopsis maken gele bloemetjes. Coreopsis staat beter bekend onder de naam meisjesogen. Dit zijn de verschillende soorten coreopsis of meisjesogen planten:
- Meisjesogen (eenjarige) - Coreopsis tinctoria
Grote meisjesogen. Eenjarige plant, prachtige bloemen met een rood hartje, wordt tot wel 100cm hoog. - Groot meisjesogen (meerjarige) - Coreopsis grandiflora
Meest bekende meisjesogen. Meerjarige plant, maakt grotere bloemen en wordt meestal tot 40cm hoog. - Coreopsis auriculata
- Coreopsis basalis
- Coreopsis bigelovii
- Coreopsis californica
- Coreopsis calliopsidea
- Coreopsis cuneifolia
- Coreopsis cyclocarpa
- Coreopsis delphiniifolia
- Coreopsis douglasii
- Coreopsis floridana
- Coreopsis gigantea
- Coreopsis gladiata
- Coreopsis hamiltonii
- Coreopsis integrifolia
- Coreopsis intermedia
- Coreopsis lanceolata
- Coreopsis latifolia
- Coreopsis leavenworthii
- Coreopsis linifolia
- Coreopsis major
- Coreopsis maritima
- Coreopsis mcvaughii
- Coreopsis mutica
- Coreopsis nudata
- Coreopsis nuecensis
- Coreopsis nuecensoides
- Coreopsis palmata
- Coreopsis paludosa
- Coreopsis petrophila
- Coreopsis petrophiloides
- Coreopsis pubescens
- Coreopsis pulchra
- Coreopsis rosea
- Coreopsis rudis
- Coreopsis stillmanii
- Coreopsis tripteris
- Coreopsis verticillata
- Coreopsis wrightii
Meisjesogen zaaien en planten
Wanneer kan je meisjesogen zaaien?
Meisjesogen zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot augustus.
Meisjesogen zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot mei.
Wanneer kan je meisjesogen planten?
Meisjesogen planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot augustus.
Coreopsis of meisjesogen zaaien we vanaf het vroege voorjaar binnenshuis, of vanaf het late voorjaar direct buiten. Het makkelijkste is om buiten direct op de bestemde plek (vollegrond of pot) te zaaien. Of binnenshuis direct in de pot waarin je het plantje later naar buiten toe verplaatst. Dan hoef je het niet te verspenen of verplanten.
Meisjesogen zaaien in het late voorjaar heeft onze voorkeur. Dat is gewoon makkelijker. Als je per se eerder wilt beginnen kan je ook voorzaaien, maar wij vinden dat veel gedoe. De vensterbank moet vrij blijven voor grotere eetbare keukenplanten die we moeten voorzaaien.
In de vollegrond kan je de zaden van coreopsis gewoon uitstrooien. Wil je meisjesogen zaaien op een specifieke plek, strooi dan enkele zaden op de plek. Geef na het zaaien eenmaal flink water. Als de plantjes na opkomst te dicht op elkaar staan, verwijder dan een aantal tot je genoeg ruimte hebt tussen de coreopsisplantjes.
Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 meisjesogen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 meisjesogen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Meisjesogen standplaats en verzorgen
Meisjesogen of coreopsis kweken is heel eenvoudig. Veel verzorging heeft een coreopsisplantje niet nodig. Kies bij voorkeur de juiste grondsoort zoals verderop omschreven. Verder kan je de plantjes tussentijds iets terugsnoeien om nieuwe bloei te stimuleren. Ook daarover lees je verderop in het stukje over snoeien.
Je kunt meisjesogen kweken in de vollezon of in de halfschaduw.
Meisjesogen combinatieteelt en wisselteelt
Meisjesogen
Voor het kweken van meisjesogen hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Meisjesogen goede buren
Meisjesogen heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Meisjesogen slechte buren
Meisjesogen heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Meisjesogen water geven
Coreopsis of meisjesogen kweken we bijna helemaal zonder water te geven. Meisjesogen kunnen namelijk heel goed tegen droge grond. Ook in de zomer hoef je slechts minimaal water te geven, als het echt lang heel droog is. Veel heeft dit plantje dus eigenlijk niet nodig. Voorkom dat het plantje nat staat, daar heeft coreopsis een hekel aan.
Meisjesogen grondsoort en bodem
Je kunt meisjesogen kweken op bijna alle grondsoorten. De voorkeur gaat uit van een luchtige en iets sneller drogende grond. Meisjesogen of coreopsis groeit slecht als de grond lang nat blijft. Om die reden is het altijd beter om kleigrond te vermijden. Als je alleen kleigrond hebt, graaf dan een plantgat om met aarde te vullen of zet meisjesogen in een pot met aarde.
In het kort is een doorlaatbare en een klein beetje voedzame grond het belangrijkste. De voorkeur gaat uit naar een neutrale zuurtegraad, maar in principe groeien meisjesogen overal.
pH
Meisjesogen tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Meisjesogen bemesten
Meisjesogen hoef je bijna niet te bemesten. Als de grond erg arm is kan je eenmaal per jaar een handje mestkorrels strooien. Kies hiervoor een algemene, gebalanceerde meststof die niet te sterk is. Je kunt meer fosfaat overwegen om meer en sterkere knoppen te krijgen. Dit kan zorgen voor een rijkere bloei als de bodem erg arm is.
Voor het bemesten van meisjesogen adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-2-2 of 2-4-3 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Meisjesogen bloei en bestuiven
Wanneer bloeit meisjesogen? Meisjesogen bloeit doorgaans van juni tot september.
Coreopsis of meisjesogen bestuiven we niet zelf. De bestuiving is voor de gewone teelt helemaal niet nodig, alleen bij de zaadteelt. Meisjesogen zijn zeer aantrekkelijk voor vliegjes en bestuivende bijtjes of hommeltjes. Aan bestuivers dus geen gebrek als dit plantje er staat. Je kunt meisjesogen planten om bestuivers naar je moestuin te lokken. De opvallende bloemen trekken veel insecten aan.
Meisjesogen zijn zelfbestuivend. De mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen zitten in dezelfde bloem. De plant is dus eenhuizig en maakt tweeslachtige bloemen. Meisjesogen kan zichzelf heel makkelijk opnieuw uitzaaien. Zo komt het plantje vaak opnieuw op rond dezelfde plek als vorig jaar.
Wanneer meisjesogen oogsten
Wanneer kan je meisjesogen oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot september.
Gedurende de hele groei kan je meisjesogen plukken. Coreopsis bloemen plukken we voor consumptie als deze mooi openstaan. Dit maakt ze ideaal als garnering omdat ze dan heel mooi zijn. Gebruik je de bloemetjes niet, laat ze dan gerust staan in de border voor de vliegjes in de moestuin.
Meisjesogen gebruiken en bewaren
Coreopsis of meisjesogen gebruiken we meestal als garnering. De opvallende, felgele bloemetjes met vaak een rood hartje zijn de "kers op de taart" voor elk gerecht. Ook kan je meisjesogen gebruiken om thee te zetten. De thee staat beter bekend als Kunlun-thee. Hiervoor wordt het (vaak rode) hart van de bloem gebruikt. Dit kun je drogen en daarna verpulveren om in theezakjes te laten trekken.
Meisjesogen snoeien
Wanneer kan je meisjesogen snoeien? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.
We snoeien meisjesogen tussentijds en in het najaar nogmaals. De eerste snoei is bedoeld om een tweede bloei te bevorderen. De tweede snoei bevordert de winterhardheid, zeker als je de plantenresten rondom het plantje laat liggen. Ook zorgt de tweede snoei ervoor dat het plantje in het voorjaar mooi opnieuw uitloopt. De tweede snoei is alléén voor meerjarige meisjesogen.
Eerste snoei bevordert de bloei
Tussentijds in de zomer raken meisjesogen of coreopsis een beetje uitgebloeid. Dit is vaak al vanaf eind juli, maar de exacte tijd hangt af van de zomer. Kijk hiervoor dus goed naar het plantje. Als de bloemetjes uitgebloeid raken kan je deze terugsnoeien tot een derde van de hoogte van de plant. In plaats van een derde van de plant, kan je ook de bloeistengels afknippen. Laat in elk geval het blad wel zitten.
Door deze eerste snoei gaat het plantje opnieuw bloeien. De tweede bloei ontstaat al snel daarna. Dit werkt trouwens bij veel bloemensoorten, waaronder ook viooltjes en margrietjes. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen maken deze plantjes weer nieuwe bloemen. Vermoedelijk in de hoop opnieuw zaden te krijgen en zich alsnog te vermeerderen, omdat de vorige bloemen dan zijn weggehaald.
Tweede snoei in het najaar
Alléén bij meerjarige meisjesogen/coreopsisplantjes! De tweede snoei bevordert de winterhardheid. Over het algemeen zijn meerjarige meisjesogen heel goed winterhard. Toch kan je bovengrondse delen opnieuw voor een derde snoeien. De resten leg je dan rondom het plantje en dit zorgt zo voor extra bescherming in de winter.
De tweede snoei heeft als bijkomend extra voordeel: In het volgende voorjaar is het plantje vrij van hoge, dode bloemresten. Zo kan het plantje opnieuw mooi uitlopen en ziet deze er weer schitterend uit. Je voorkomt hiermee dus dat je coreopsis gaat bloeien en er nog dode resten van vorig jaar tussen zitten.
Meisjesogen ziektes en plagen
Coreopsis of meisjesogen zijn vrij goed bestand tegen de meeste ziektes en plagen. Door te nat weer (veel regen) of plotseling veranderende omgeving, kunnen de bloemen soms opeens heel snel uitbloeien. Dit is niet de bedoeling maar het plantje denkt dan dat het seizoen voorbij is. Geef daarom niet te veel water. Zorg voor een constante omgeving.
Een enkele keer komen er kevertjes voor die het blad aantasten. Dit is meestal bij gebrek aan iets beters. Kevers kunnen het blad aantasten. Verwijder kevertjes en zet ze ergens anders, om te voorkomen dat het plantje ernstig wordt aangetast.