Paksoi

Brassica pekinensis

Minimale plantafstand (cm): 30
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten paksoi zaden keukenplanten paksoi zaailingen keukenplanten paksoi eerste blad keukenplanten paksoi jonge planten keukenplanten paksoi volwassen plant keukenplanten paksoi oogst

 

halfschaduw
matig vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender paksoi

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten paksoi, waaronder kleinblijvende (mini/baby)paksoi. Deze kan makkelijk in potten en bakken worden gekweekt. Er zijn ook grotere soorten paksoi, waarbij de planten gigantisch kunnen worden. Een exacte plantafstand is hierdoor moeilijk te bepalen. De meeste soorten paksoi zijn grote soorten en hebben veel ruimte nodig in de volle grond.

Vermeerderen

Paksoi zaai je bij voorkeur in potjes met genoeg ruimte, zoals P7 of zelfs P9 formaat. Je kunt in de vensterbank voorzaaien. Net als andere koolgewassen kan paksoi snel groeien. Als het er warm genoeg is kan je paksoi ook direct buiten zaaien. Het beste is toch om pas later in het jaar paksoi te zaaien, omdat deze bij warmer en langer wordende dagen sneller doorschiet. De plant zal vroegtijdig gaan bloeien en dan is deze niet meer lekker om te eten.

Verzorging

Basis
Paksoi is officieel een koolgewas, voor wie wisselteelt toepast in de moestuin. De plant maakt dikke, lichtgroen en naar wit neigende, sappige bladstelen en grote bladeren. Afhankelijk van het soort paksoi natuurlijk, want er is ook baby paksoi. Dat is een soort mini paksoi die veel minder ruimte nodig heeft. De gewone paksoi wordt erg groot.

Bodem
Paksoi groeit graag op een zeer voedzame bodem, rijk aan humus en tamelijk doorlaatbaar voor de wortels van de plant. Paksoi is een sterke groeier en je kunt deze dus ook op kleigrond planten. Bedenk je dan dat het toevoegen van extra compost en organisch materiaal wel handig is om de bodem een wat fijnere structuur te geven. Door brekerzand door de kleigrond te mengen maak je deze ook luchtiger. Als de bodem drijfnat wordt en dat lang blijft, zoals bij kleigrond vaak het geval is, is dit niet zo goed voor paksoi. Een licht tot matig vochtige bodem is ideaal. Je kunt paksoi dus op een soort heuveltje planten om te zorgen dat water snel langs de zijkanten wegstroomt.

Voeding
Voeding is belangrijk voor paksoi. Het is een koolgewas en dus een grootverbruiker. Geef daarom een algemene organische mestvoeding, bijvoorbeeld korrels voor moes- en kruidentuin. Het is daarnaast sterk aan te raden om extra stikstof te geven aan de plant. Hiermee bevorder je de aanmaak en groei van het blad, het deel van de plant wat je straks zal gebruiken.

Gevaren
Paksoi is een heel erg gewild hapje voor slakken en andere diertjes. Als je daar niets tegen doet zal je regelmatig half kaalgevreten paksoi blad vinden aan de planten. Met name in het hart van de plant zal veel ongedierte schuilen. Dat kan een gevaar vormen omdat het hart van de plant verantwoordelijk is voor de aanmaak van nieuw blad. Als dat niet meer gebeurd groeit de plant dus nog maar erg moeizaam verder.

Het is sterk aan te raden om combinatieteelt toe te passen om voor natuurlijke vijanden te zorgen. Egels zijn dol op slakken. Lok je hen naar de tuin dan houden zij de populatie slakken een beetje in toom. Je kunt overwegen om een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken als de nood hoog is, of om een insectengaas rondom de planten te plaatsen. Met name dit laatste is handig bij overlast door rupsen van vlinders.

Oogsten

Van paksoi oogst je de hele plant voor het blad met de lekkere dikke stelen. Je trekt de hele plant uit de grond en bewaart deze bij voorkeur met wortel en al, dan blijft deze wat langer vers. Je kunt de plant ook net boven de grond afsnijden als je deze direct gebruikt. Het leuke van het afsnijden van paksoi, is dat het hart van de plant in leven blijft. Vanuit het stompje zal nieuw blad groeien en zo kan je later nog een keer paksoi oogsten. Al zal het nieuwe blad natuurlijk wel veel kleiner blijven, dus de oogst iets minder.

Gebruiken

Paksoi is veelzijdig maar vooral heerlijk om mee te roerbakken. Je kunt er ook een ovenschotel mee bereiden. Paksoi is erg lekker in combinatie met bosuitjes en allerlei andere groenten in de roerbak. In Aziatische gerechten wordt paksoi vaak verwerkt.

Bewaren

Paksoi gebruik je zo snel mogelijk na de oogst, omdat het plantje al snel zal gaan verleppen en minder zal gaan smaken. In de koeling is paksoi enkele dagen houdbaar, daarna wordt het blad en de steel slap. Paksoi is dan nog steeds te gebruiken, maar de kwaliteit gaat snel en sterk achteruit. Paksoi is ook goed in te vriezen en blijft dan nog ten minste een jaar lang houdbaar.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Palmkool

Palmkool

In één oogopslag alle behoeften van palmkool of Cavolo Nero! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rode kool

Rode kool

In één oogopslag alle behoeften van rode kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Romanesco

Romanesco

In één oogopslag alle behoeften van romanesco! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spruitkool

Spruitkool

In één oogopslag alle behoeften van spruitkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoli

Broccoli

In één oogopslag alle behoeften van broccoli! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bloemkool

Bloemkool

In één oogopslag alle behoeften van bloemkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding