plant banner

Paksoi
Brassica rapa subsp. chinensis
Voorzaaien kweken en oogsten

°C12
CM30
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten vroeg
buiten laat
kweekkas winter
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Paksoi draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Brassica rapa subsp. chinensis en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Paksoi soorten

Welke soorten paksoi zijn er? Er zijn veel verschillende soorten paksoi, van babypaksoi tot reuzenpaksoi, die geschikt zijn voor in potten en bakken of juist voor in de vollegrond. Tatsoi wordt vaak met paksoi vergeleken want het lijkt er heel erg op. Tatsoi of Japanse tatsoi is ook een koolsoort, maar wel een andere. Je kunt ze op dezelfde wijze gebruiken.

Paksoi zaaien en planten

Wanneer kan je paksoi zaaien? Paksoi zaaien of voorzaaien kan direct buiten van juni tot augustus. Paksoi zaaien of voorzaaien onder glas kan van april tot juni en van augustus tot september.

Wanneer kan je paksoi planten? Paksoi planten of uitplanten in een kweekkas kan van augustus tot september. Paksoi planten of uitplanten kan buiten van mei tot augustus.

paksoi zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je paksoi? Paksoi zaai je later in het jaar, na de langste dag, om te voorkomen dat deze gaat doorschieten. Voorzaaien in kweekpotjes is makkelijker omdat je de kleine zaailingen dan veilig kunt zetten, uit de buurt van vogels, slakken of bijvoorbeeld regen en wind.

paksoi zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 paksoi planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 paksoi planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Paksoi standplaats en verzorgen

Hoe lweek je paksoi? Hoewel paksoi op zich wel wat zonlicht kan verdragen, zet je paksoi toch liever in de halfschaduw. Je kunt het beste pas paksoi kweken als de langste dag van het jaar is geweest. Babypaksoi heeft minder ruimte nodig dan grotere soorten.

Paksoi verdraagt ook lagere temperaturen. Dat je liever later in het jaar zaait heeft vooral te maken met het aantal lichturen, en minder met de temperaturen. Om die reden is paksoi ook erg geschikt voor de winterteelt in een kweekkas.

paksoi jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Paksoi is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 0℃.

Paksoi combinatieteelt en wisselteelt

Paksoi
Voor het kweken van paksoi zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Paksoi is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Paksoi goede buren
Paksoi kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, oost-indische kers, peul pronkboon, radijs, slaboon, schorseneren, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Paksoi slechte buren
Paksoi kweken gaat liever niet samen met aardbei, aardpeer, spinazie, uien zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

paksoi planten kweken keukenplanten

Paksoi water geven

Hoeveel water geef je paksoi? Paksoi heeft veel water nodig. De dikke bladstelen vullen zich met veel vocht uit de bodem. Zorg voor een licht tot matig vochtige bodem en let zeker tijdens de zomer extra goed op dat de grond vochtig blijft. Voel ook onder het oppervlak of de bodem nog vochtig is.

Paksoi grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft paksoi nodig? Paksoi groeit alleen op een zeer voedzame bodem. De grond mag niet te zuur zijn. Is dit toch het geval, strooi dan veel kalk om de bodem te verbeteren. Paksoi groeit ook goed op kleigrond en verdraagt zandgrond als deze voldoende vochthoudend gemaakt is.

De beste grond om paksoi te kweken is een grond met vochthoudende eigenschappen. Zeker in de zomer mag de grond niet direct uitdrogen bij de eerste straal zonlicht. Voeg bijvoorbeeld compost toe aan zandgrond om deze meer organisch en vochthoudend materiaal te geven. Let wel op dat de plant nooit verzuipt.

pH

6.0
7.5

Paksoi tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

paksoi grote planten keukenplanten

Paksoi bemesten

Welke mest geef je paksoi? Geef paksoi extra kalk als deze op een (licht) zure grond staat, want de zure bodem is niet ideaal. Op de meeste grondsoorten is dit niet per se nodig. Wel heeft paksoi -net als andere koolgewassen- veel extra voeding nodig. Bemesten is dus een vereiste voor deze grootverbruiker.

Paksoi kweken doe je vooral voor het blad. In de basis is een stikstofrijke bemesting dus erg handig. Hiermee bevorder je juist de bladgroei en krijg je grote, gevulde bladeren en stelen. Kies in elk geval een vrij sterke bemesting, bij voorkeur langwerkend (in korrelvorm), en geef dit regelmatig.

N10
P10
K8

Voor het bemesten van paksoi raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-10-8 of 12-8-8 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Paksoi bloei en bestuiven

Wanneer bloeit paksoi? Paksoi bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet je paksoi bestuiven? Nee, voor de teelt van paksoi hoef je deze niet te bestuiven. De hele bloei is zelfs ongewenst als je paksoi kweekt voor het blad. Als je een doorgeschoten plant wilt laten staan om zaden te oogsten, dan is de bestuiving wel nodig.

Paksoi maakt tweeslachtige bloemen en is dus éénhuizig en zelfbestuivend. Echter is de kans op levensvatbare zaden groter bij kruisbestuiving met andere paksoi planten uit de omgeving. Zet voor de zaadteelt dus liever meerdere planten neer.

Wanneer paksoi oogsten

Wanneer kan je paksoi oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot januari.

Hoe oogst je paksoi? Je kunt paksoi op drie manieren oogsten. Gedurende de hele groei kan je bladeren met steel en al plukken, zo veel je er nodig hebt. Wanneer het hart van de plant in leven blijft groeit de hele plant verder.

De tweede manier om te oogsten is door de hele plant uit de grond te trekken. Zo kan je in één keer veel paksoi gebruiken, bijvoorbeeld als je een grote roerbakmaaltijd gaat maken met paksoi. Je kunt paksoi ook afsnijden, zoals op de foto hieronder te zien is.

opnieuw paksoi kweken

Je kunt paksoi dus ook oogsten door de bladeren en stelen iets boven de grond af te snijden. Vanuit het overgebleven stompje in de grond groeit de plant dan altijd verder. Zo kan je paksoi later nog een tweede keer oogsten. Wel is die tweede oogst dan vaak net iets kleiner dan de eerste.

paksoi oogsten plukken keukenplanten

Paksoi gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je paksoi in de keuken? Paksoi is veelzijdig maar vooral heerlijk om mee te roerbakken. Je kunt er ook een ovenschotel mee bereiden. Paksoi is erg lekker in combinatie met bosuitjes en allerlei andere groenten in de roerbak. In Aziatische gerechten wordt paksoi vaak verwerkt.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Paksoi houdbaarheid

Hoe lang is paksoi houdbaar? Paksoi gebruik je zo snel mogelijk na de oogst, omdat het plantje al snel zal gaan verleppen. In de koeling is paksoi enkele dagen houdbaar. Paksoi is daarna nog steeds te gebruiken, maar de kwaliteit gaat snel en met grote sprongen achteruit. Paksoi is ook goed in te vriezen en blijft dan nog ten minste een jaar lang houdbaar.

Bij vers geoogste paksoi kan je de houdbaarheid nog enigszins rekken. Dit lukt het beste als je de planten met wortel en al oogst, al is dat niet vereist. Zet de krop met wortel en al (of met het kontje) in een bak met water. Zo blijft de plant iets langer vers dan doorgaans het geval zou zijn.

Paksoi ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij paksoi? Vooral slakken vormen een grote bedreiging bij de teelt van paksoi. De diertjes zijn dol op het blad en kunnen je planten kaal vreten. Dit geldt overigens ook voor rupsen, afkomstig van vlindereitjes zoals die van het koolwitje.

De plagen zijn gedeeltelijk te voorkomen door combinatieteelt te gebruiken. Tegen slakken helpt het om schelpjes en steentjes rondom je planten te leggen. Slakken kruipen niet graag over de scherpe randjes heen. Zorg ervoor dat er geen schuilplekjes zijn voor slakken, zoals kieren en (omgekeerde of lege) potten.

Rupsen komen van de eitjes van vlinders. Je kunt een rupsenplaag voorkomen door te zorgen dat vlinders niet bij je planten kunnen komen. Dit doe je vaak met een fijnmazig insectengaas of -net waar vlinders niet doorheen kunnen. Zet een dergelijk net of gaas rondom je paksoi planten om te voorkomen dat er een plaag ontstaat.

Paksoi kweken informatie

Naam en familie
Naam Paksoi
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica rapa subsp. chinensis
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien april - juni
augustus - september
Buiten (voor)zaaien juni - augustus
Kweekkas (uit)planten augustus - september
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten juli - januari
Bloeitijd juni - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 30CM
Regelafstand 45CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 10-10-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, oost-indische kers, peul pronkboon, radijs, slaboon, schorseneren, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei, aardpeer, spinazie, uien zonnebloem,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...