plant banner

Plantenlijst laden...

Paksoi
Brassica rapa subsp. chinensis

plant icon
Paksoi
Brassica rapa subsp. chinensis
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

0

30CM

20CM
pH
6.0 - 7.5
NPK
10-10-8
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kweekkas winter

Paksoi kweken

Paksoi soorten

Welke soorten paksoi zijn er? Er zijn veel verschillende soorten paksoi, van babypaksoi tot reuzenpaksoi. Vaak wordt paksoi vergeleken met tatsoi, of eigenlijk andersom, maar tatsoi is een andere plant (wel ook een koolsoort). Ze worden beiden op dezelfde wijze gebruikt in de keuken.

Paksoi zaaien en planten

Wanneer kan je paksoi zaaien? Paksoi kan je direct buiten zaaien van juni tot augustus. Paksoi kan je binnen (voor)zaaien van april tot juni en van augustus tot september. De beste temperatuur om paksoi te ontkiemen is boven de 12℃.

Hoe zaai je paksoi? Zaai paksoi altijd na de langste dag, vanaf de tweede helft van juni. Zaai je eerder dan zal paksoi doorschieten. Dan is deze niet meer te eten. Het blad en de stelen worden slap of zelfs geel van kleur.

Geef paksoi voldoende afstand bij het zaaien of uitplanten. Zo weet je zeker dat je mooie, dikke stelen en groot blad krijgt. Als je paksoi voorzaait, doe dit dan in ruime kweekpotjes van P7 (7x7 cm) formaat of zelfs nog een maatje groter.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 12 paksoi planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 5 paksoi planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Paksoi verzorgen/standplaats

Hoe lweek je paksoi? Hoewel paksoi op zich wel wat zonlicht kan verdragen, zet je paksoi toch liever in de halfschaduw. Je kunt het beste pas paksoi kweken als de langste dag van het jaar is geweest. Babypaksoi heeft minder ruimte nodig dan grotere soorten.

Paksoi verdraagt ook lagere temperaturen. Dat je liever later in het jaar zaait heeft vooral te maken met het aantal lichturen, en minder met de temperaturen. Om die reden is paksoi ook erg geschikt voor de winterteelt in een kweekkas.

Paksoi goede en slechte buren

Paksoi wisselteelt
Paksoi is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Paksoi goede buren
Paksoi kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Andijvie Biet Bladselderij Bleekselderij Erwten Kamille Kapucijners Knolselderij Linzen Munt Oost-indische kers Peulen Pronkbonen Radijs Slabonen Schorseneren Tuinbonen Wortel

Paksoi slechte buren
Paksoi kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardbei Aardpeer Spinazie Uien Zonnebloem

Paksoi water geven

Hoeveel water geef je paksoi? Paksoi heeft veel water nodig. De dikke bladstelen vullen zich met veel vocht uit de bodem. Zorg voor een licht tot matig vochtige bodem en let zeker tijdens de zomer extra goed op dat de grond vochtig blijft. Voel ook onder het oppervlak of de bodem nog vochtig is.

Paksoi grondsoort

Welke grondsoort heeft paksoi nodig? Paksoi groeit alleen op een zeer voedzame bodem. De grond mag niet te zuur zijn. Is dit toch het geval, strooi dan veel kalk om de bodem te verbeteren. Paksoi groeit ook goed op kleigrond en verdraagt zandgrond als deze voldoende vochthoudend gemaakt is.

De beste grond om paksoi te kweken is een grond met vochthoudende eigenschappen. Zeker in de zomer mag de grond niet direct uitdrogen bij de eerste straal zonlicht. Voeg bijvoorbeeld compost toe aan zandgrond om deze meer organisch en vochthoudend materiaal te geven. Let wel op dat de plant nooit verzuipt.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Paksoi bemesten

Welke mest geef je paksoi? Geef paksoi extra kalk als deze op een (licht) zure grond staat, want de zure bodem is niet ideaal. Op de meeste grondsoorten is dit niet per se nodig. Wel heeft paksoi -net als andere koolgewassen- veel extra voeding nodig. Bemesten is dus een vereiste voor deze grootverbruiker.

Paksoi kweken doe je vooral voor het blad. In de basis is een stikstofrijke bemesting dus erg handig. Hiermee bevorder je juist de bladgroei en krijg je grote, gevulde bladeren en stelen. Kies in elk geval een vrij sterke bemesting, bij voorkeur langwerkend (in korrelvorm), en geef dit regelmatig.

Welke meststof gebruik je voor paksoi? De beste meststof voor het kweken van paksoi heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-10-8 of 12-8-8.

Ideale NPK samenstelling:

N10
P10
K8

Alternatieve NPK samenstelling:

N12
P8
K8

Wat is NPK?

Paksoi bloei en bestuiven

Wanneer bloeit paksoi? Paksoi bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet je paksoi bestuiven? Nee, voor de teelt van paksoi hoef je deze niet te bestuiven. De hele bloei is zelfs ongewenst als je paksoi kweekt voor het blad. Als je een doorgeschoten plant wilt laten staan om zaden te oogsten, dan is de bestuiving wel nodig.

Paksoi maakt tweeslachtige bloemen en is dus éénhuizig en zelfbestuivend. Echter is de kans op levensvatbare zaden groter bij kruisbestuiving met andere paksoi planten uit de omgeving. Zet voor de zaadteelt dus liever meerdere planten neer.

Wanneer paksoi oogsten

Wanneer kan je paksoi oogsten? Paksoi oogst je doorgaans van juli tot januari.

Hoe oogst je paksoi? Je kunt paksoi op drie manieren oogsten. Gedurende de hele groei kan je bladeren met steel en al plukken, zo veel je er nodig hebt. Wanneer het hart van de plant in leven blijft groeit de hele plant verder.

De tweede manier om te oogsten is door de hele plant uit de grond te trekken. Zo kan je in één keer veel paksoi gebruiken, bijvoorbeeld als je een grote roerbakmaaltijd gaat maken met paksoi. Je kunt paksoi ook afsnijden, zoals op de foto hieronder te zien is.

opnieuw paksoi kweken

Je kunt paksoi dus ook oogsten door de bladeren en stelen iets boven de grond af te snijden. Vanuit het overgebleven stompje in de grond groeit de plant dan altijd verder. Zo kan je paksoi later nog een tweede keer oogsten. Wel is die tweede oogst dan vaak net iets kleiner dan de eerste.

Paksoi gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je paksoi in de keuken? Paksoi is veelzijdig maar vooral heerlijk om mee te roerbakken. Je kunt er ook een ovenschotel mee bereiden. Paksoi is erg lekker in combinatie met bosuitjes en allerlei andere groenten in de roerbak. In Aziatische gerechten wordt paksoi vaak verwerkt.

Hoe lang is paksoi houdbaar? Paksoi gebruik je zo snel mogelijk na de oogst, omdat het plantje al snel zal gaan verleppen. In de koeling is paksoi enkele dagen houdbaar. Paksoi is daarna nog steeds te gebruiken, maar de kwaliteit gaat snel en met grote sprongen achteruit. Paksoi is ook goed in te vriezen en blijft dan nog ten minste een jaar lang houdbaar.

Bij vers geoogste paksoi kan je de houdbaarheid nog enigszins rekken. Dit lukt het beste als je de planten met wortel en al oogst, al is dat niet vereist. Zet de krop met wortel en al (of met het kontje) in een bak met water. Zo blijft de plant iets langer vers dan doorgaans het geval zou zijn.

Paksoi ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij paksoi? Vooral slakken vormen een grote bedreiging bij de teelt van paksoi. De diertjes zijn dol op het blad en kunnen je planten kaal vreten. Dit geldt overigens ook voor rupsen. De plagen zijn gedeeltelijk te voorkomen door combinatieteelt te gebruiken. Tegen slakken helpt het om schelpjes en steentjes rondom je planten te leggen. Slakken kruipen niet graag over de scherpe randjes heen. Zorg ervoor dat er geen schuilplekjes zijn voor slakken, zoals kleine kieren en omgekeerde potten.

Rupsen komen van de eitjes van vlinders. Je kunt een rupsenplaag voorkomen door te zorgen dat vlinders niet bij je planten kunnen komen. Dit doe je vaak met een fijnmazig insectengaas of -net waar vlinders niet doorheen kunnen. Zet een dergelijk net of gaas rondom je paksoi planten om te voorkomen dat er een plaag ontstaat.

Paksoi plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - juni
augustus - september
Buiten (voor)zaaien juni - augustus
Kweekkas (uit)planten augustus - september
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten juli - januari
Bloeitijd juni - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 10-10-8 / 12-8-8
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 30 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 2 - 5 planten
Per m² / veld 6 - 12 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -
Goede en slechte buren
Wisselteelt koolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding