plant banner

Plantenlijst laden...

Schorseneer
Scorzonera hispanica

°C5
°C14
CM10
CM1.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
laat

Schorseneer kweken

Schorseneer soorten

Wat zijn schorseneren en welke soorten zijn er? Schorseneren zijn wortelgewassen met een lange wortel met dezelfde kleur als winterrammenas, al hebben de twee niets met elkaar te maken. De schorseneer wordt ook wel paarse morgenster genoemd, vanwege de paarse en stervormige bloemen.

Schorseneren smaken een beetje naar asperges en worden hierdoor ook wel armeluisasperges genoemd. Ook keukenmeidenverdriet is een oude naam voor deze groente, omdat het sap bij het schillen vervelende vlekken achterlaat op kleding en stoffen. Schorseneren zijn een vergeten groente.

Schorseneer zaaien en planten

Wanneer kan je schorseneer zaaien Schorseneer kan je direct buiten zaaien van april tot mei. De beste temperatuur om schorseneer te ontkiemen is boven de 14℃.

Hoe zaai je schorseneren? Je kunt schorseneren het beste direct op de bestemde plek zaaien en niet voorzaaien in kweekpotjes. De plantjes met hun lange wortel zijn lastig te verspenen. Je zaait schorseneren in april of mei en dicht op elkaar, zo krijg je mooie rechte schorseneren.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 schorseneer planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 schorseneer planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Schorseneer verzorgen/standplaats

Hoe kweek je schorseneren? De schorseneer is een tweejarig wortelgewas. Soms is de schorseneer meerjarig, tot ongeveer drie jaar maar niet veel langer. Schorseneren worden echter als éénjarige gekweekt, waarna de wortel kan worden geoogst.

Schorseneren kweken lukt ook uitstekend op een plekje in de halfschaduw. Verder hebben schorseneren weinig intensieve verzorging nodig, maar let alleen wel goed op de grondsoort.

Schorseneer goede en slechte buren

Schorseneer wisselteelt
Schorseneer is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Schorseneer goede buren
Schorseneer kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardbei Andijvie Komkommer Koolrabi Kropsla Prei Pronkbonen Slabonen Spinazie Tomaat Uien Veldsla Wortel

Schorseneer slechte buren
Schorseneer heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Schorseneer water geven

Hoeveel water hebben schorseneren nodig? Schorseneren staan goed op een matig vochtige grond. Omdat schorseneren goed op schaduwrijke plekken groeien zal de grond er minder snel opdrogen. Geef tijdens de zomer extra water om de planten te beschermen tegen droogte. Controleer de grond regelmatig.

Schorseneer grondsoort

Welke grond hebben schorseneren nodig? Schorseneren groeien slecht op dikke grondsoorten zoals vette klei, omdat de wortel hierin niet goed kan groeien. Schorseneren kweken doe je daarom op een luchtige grondsoort, eventueel door de grond aan te vullen met brekerzand.

Het strooien van koemestkorrels draagt in grote mate bij aan het verbeteren van de bodem. Zo wordt de bodem luchtiger en voedzamer door koemestkorrels te strooien. Ook voor de aanplant van schorseneren is dit aan te raden. Zorg ook voor een vochthoudende grond.

Naast de losse bodem zijn schorseneren helemaal niet veeleisend. Je kunt schorseneren kweken op bijna iedere plek in de tuin, zo lang alleen de grond maar goed doorlaatbaar en vochthoudend blijft.

pH
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Schorseneer bemesten

Moet je schorseneren bemesten? Schorseneren zijn langzame groeiers en kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Extra kalium is voor het wortelgewas zeker aan te raden, maar wees met stikstof juist iets terughoudender. Hier krijg je namelijk bossige planten van waarbij minder energie naar de wortel gaat.

Welke meststof gebruik je voor schorseneer? De beste meststof voor het kweken van schorseneer heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-6-8.

N4
P6
K8

Wat is NPK?

Schorseneer bloei en bestuiven

Wanneer bloeit schorseneer? Schorseneer bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet je schorseneren bestuiven? Schorseneren zijn tweejarig of kortlevend meerjarig. Je oogst de wortel nog voor de plant kan gaan bloeien, maar als je een schorseneer laat staan kan deze vanaf het tweede jaar zeker gaan bloeien. Bestuiven is dus alleen nodig voor de zaadteelt en niet voor de gewone teelt.

Schorseneren maken overigens gele, tweeslachtige bloemen en zijn dus goed zelfbestuivend. Je hebt maar één plant nodig voor de bestuiving maar kruisen met andere schorseneren zorgt wel voor meer succes.

Wanneer schorseneer oogsten

Wanneer kan je schorseneer oogsten? Schorseneer oogst je doorgaans van oktober tot maart.

Hoe oogst je schorseneren? De schorseneer is de lange, zwarte penwortel van de plant. Bij losse grond kan je de wortel makkelijk uit de grond trekken. Bij stevige grondsoorten loop je het risico dat de wortel dan afbreekt. Je kunt deze dan beter met een spitvork of handvorkje uit de grond wippen.

Schorseneer gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je schorseneren? Op het eerste gezicht lijken schorseneren niet zo lekker. Ze zijn donker en grijsbruin of zwart van kleur. Toch kunnen schorseneren -hoewel ze best onbekend zijn- erg lekker zijn. De smaak wordt vaak vergeleken met die van asperges.

Schorseneren moet je goed schillen voor gebruik. Wat dan overblijft is de witte binnenkant van de wortel die je kunt eten. Trek alleen niet je duurste kleding aan als je schorseneren gaat schillen, want het sap uit de wortel kan vervelende vlekken geven op kleding.

Geschilde schorseneren kan je verwerken in diverse warme gerechten, bijvoorbeeld bij gerechten waar je normaal asperges voor zou gebruiken. Je kunt schorseneren koken, maar ook stomen of stoven en je kunt ze zelfs in de oven bakken. Een vergeten maar veelzijdige groente!

Hoelang zijn schorseneren houdbaar? Je kunt schorseneren het beste bewaren in een open of geperforeerde zak, bijvoorbeeld een papieren zak, in de groentelade van de koelkast. Dit om te voorkomen dat ze uitdrogen maar ook dat ze gaan schimmelen door te veel vocht.

Schorseneren bewaar je altijd in de koelkast, want daarbuiten zijn ze slecht vers te houden. In de koeling blijven schorseneren gemiddeld zo'n twee weken lang houdbaar. Schillen doe je dan beter pas als je ze gaat gebruiken en niet als je schorseneren nog even wilt bewaren.

Schorseneer ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij schorseneren? Schorseneren krijgen niet snel last van ziektes en plagen, maar kunnen ondergronds aangevreten worden door diertjes die in de bodem leven. Mollen kunnen geen kwaad, die graven vaak om planten heen. Veenmollen echter, kunnen grote schade aanrichten. Zo ook bij schorseneren.

Schorseneer plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten oktober - maart
Bloeitijd juni - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 4-6-8
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 14 ℃
Min. veilige temperatuur 5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortel- of knolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding