plant banner

Schorseneer
Scorzonera hispanica

plant icon
Schorseneer
Scorzonera hispanica
light icon
water icon
soil icon
winter icon

14

5

10CM

25CM
pH
6.0 - 7.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Schorseneer kweken

Schorseneer verzorgen

De schorseneer is eigenlijk een beetje een vergeten groente. Het is een wortelgewas en officieel is het een meerjarige plant. In de moestuin worden schorseneren als éénjarige gekweekt, omdat deze het eerste jaar al geoogst kan worden. Schorseneren maken lange, donkergekleurde wortels die qua smaak enigszins op asperges lijken. Ook in de halfschaduw of op schaduwrijke plekken groeien schorseneren uitstekend, een losse bodem is vele malen belangrijker.

Schorseneer zaaien en planten

Wanneer kan je schorseneer zaaien? Schorseneer kan je direct buiten zaaien van april tot mei.

Schorseneren zaai je in het vroege voorjaar direct buiten op de bestemde plek. Omdat de plantjes met penwortel moeilijk te verspenen zijn is het niet handig om deze eerst voor te zaaien. Ook in turfpotjes gaan de schorseneren ongewone vormen aannemen. Wie mooie, rechte schorseneren wilt zaait in luchtige grond. Je kunt schorseneren best dicht bij elkaar zaaien, zorg voor een afstand van ongeveer 8-10 centimeter tussen de planten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 schorseneer planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 schorseneer planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Schorseneer grondsoort

Op zware grondsoorten zoals dikke klei kan de wortel maar erg slecht groeien. Schorseneren zet je daarom op een lichtere grondsoort die goed doorlaatbaar is. Het is erg belangrijk dat de bodem los en luchtig is. Meng als dat nodig is veel brekerzand door de grond om deze te verbeteren en voeg veel compost en organisch materiaal toe. Op de losse bodem na zijn schorseneren eigenlijk helemaal niet zo veeleisend. Ze groeien vrijwel op iedere plek.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Schorseneer bemesten

Schorseneren groeien langzaam en hebben wel wat voeding nodig. Extra kalium is voor de plant als wortelgewas zeker aan te raden. Wees met stikstof wel voorzichtig, je wilt namelijk dat de plant voornamelijk een grote wortel maakt. Stimuleer de bladgroei daarom niet extra. Een algemene organische meststof, bijvoorbeeld een meststof voor moes- en kruidentuin, is verstandig om te geven. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking zo veel mogelijk.

Welke meststof gebruik je voor schorseneer? De beste meststof voor het kweken van schorseneer heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer schorseneer oogsten

Wanneer kan je schorseneer oogsten? Schorseneer oogst je doorgaans van oktober tot maart.

Schorseneren zijn de lange penwortels van de plant. Het beste is om een spitvork te gebruiken waarmee je de schorseneren uit de grond kunt 'wiepen'. Wanneer je ze zo uit de grond trekt en er zitten wat harde stukken grond tussen, dan trek je de schorseneren stuk. Ze breken en je hebt 2 helften, of je vind de andere helft niet meer terug. Dat is natuurlijk zonde.

Schorseneer gebruiken en bewaren

Op het eerste gezicht lijken schorseneren niet zo lekker door de donkere, grijsbruine bruine kleur, maar schorseneren zijn -hoewel niet zo bekend- zeker lekker om te eten! De schil is niet zo lekker, daarom schil je schorseneren voor gebruik altijd even. Doe dit liever wel met oude kleding aan, het sap dat uit de wortel komt en onder de schil zit laat hele nare vlekken achter. De vlekken krijg je niet meer uit kleding en dergelijke. De geschilde schorseneren kan je verwerken in een gerecht. De smaak hiervan is het beste te vergelijken met de smaak van een asperge, maar toch is dat het ook niet helemaal. Schorseneren kun je koken, stomen, stoven, en in de oven bakken. Een vergeten, maar veelzijdige groente dus.

Schorseneren kan je het beste bewaren in een open of geperforeerde plastic zak, om te voorkomen dat ze uitdrogen maar zodat ze niet doorweekt raken door het aanwezige vocht. Bewaar schorseneren altijd in de koelkast, dan blijven verse schorseneren tot ongeveer 2 weken goed houdbaar. Schil de schorseneren niet als je ze gaat bewaren, maar pas vlak voor je ze gebruikt.

Schorseneer soorten

Er zijn weinig soorten schorseneren te vinden, de bekendste zijn de "gewone" schorseneer met een zeer donkere schil en de (als ik het goed heb) paarse morgenster die een gebleekte schil heeft. Schorseneren zijn een al oude groente en werden vroeger veel gebruikt. De smaak doet denken aan asperge, waardoor schorseneren ook wel armeluisasperges worden genoemd. Of keukenmeidenverdriet, omdat het sap bij het schillen nare vlekken achterlaat op kleding en dergelijke.

Schorseneer teeltwijzen

Schorseneer is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Schorseneer kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardbei Andijvie Komkommer Koolrabi Kropsla Prei Pronkbonen Slabonen Spinazie Tomaat Uien Veldsla Wortel

Schorseneer heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Schorseneer plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten oktober - maart
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 12 planten
Per m² / veld 85 - 115 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 14 ℃
Min. veilige temperatuur 5 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding