plant banner

Spinazie
Spinacia oleracea

plant icon
Spinazie
Spinacia oleracea
light icon
water icon
soil icon
winter icon

6

1

5CM

5CM
pH
6.5 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Vroege voorjaarsteelt
Voorjaarsteelt
Zomerteelt
Herfstteelt
Winterteelt
Kweekkas winter

Spinazie kweken

Spinazie verzorgen

spinazie plant

Spinazie is een erg makkelijk te kweken plantje dat het ook bij koud weer erg goed doet. Als het weer een beetje meezit kan je spinazie zelfs in februari al direct buiten zaaien, maar met minder risico zaai je spinazie net zo goed binnen voor in een grote pot of bak waarbij je niet meer hoeft te verspenen. Spinazie blijft ook erg klein, iedereen heeft er wel ergens ruimte voor. Ook groeit spinazie uitstekend op schaduwrijke plekken, zeker in de zomer en bij warm weer. Dit alles maakt spinazie een ideale plant voor wie nog nooit iets heeft gekweekt en graag eens ergens mee wil beginnen.

spinazie planten

Wanneer je spinazie al vroeg in het jaar kweekt kan je er nog best lang van oogsten, maar bij hogere temperaturen zal het plantje sneller doorschieten (vroegtijdig gaan bloeien). Dat is niet erg als je de zaden ervan wilt oogsten, dat kan natuurlijk altijd. Maar tijdens en na de bloei smaakt het blad niet meer zo lekker en bevat dit meer nitraat dan voorheen. Wees daar dus voorzichtig mee.

spinazie bloemen

Spinazie zaaien en planten

Wanneer kan je spinazie zaaien? Spinazie kan je direct buiten zaaien van maart tot september. Spinazie kan je binnen (voor)zaaien van januari tot februari en van oktober tot december.

spinazie zaailingen

Spinazie blijft een klein plantje, daarom zaai je de zaden liever direct op de plaats waar je het wilt hebben. Dat kan soms al aan het einde van de winter, want spinazie is goed bestand tegen lage temperaturen. Omdat het plantje zo klein blijft kun je ze breed uitstrooien over de plaats waar je ze wilt hebben, net als bij veldsla. Je hoeft spinazie door het handige kleine formaat ook niet zo snel uit te dunnen, de plantjes zitten elkaar meestal niet in de weg. Zaai spinazie liever in het (vroege) voorjaar of in het najaar, want in de zomer en bij warm weer schiet spinazie snel door. Wil je toch liever voorzaaien? Doe dit dan direct in een pot of bak van het juiste formaat, zodat je de plantjes straks alleen nog met bak en al hoeft te verplaatsen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 spinazie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 spinazie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Spinazie grondsoort

Spinazie heeft vooral behoefte aan een constant licht tot matig vochtige bodem, want als bladgewas heeft het wel wat water nodig. Zorg dan wel dat de bodem niet volledig uitdroogt of compleet doorweekt raakt, dat is natuurlijk slecht voor de plant. Op een doorlaatbare bodem groeit spinazie het beste. Op kleigrond groeit spinazie ook nog wel een beetje, het plantje wortelt gelukkig niet zo erg diep, maar op kleigrond verloopt de groei wel ontzettend traag en krijg je eerder last van kwaaltjes. Een doorlaatbare bodem blijft toch echt het beste, bijvoorbeeld door een bak te vullen met potgrond.

spinazie in rijen

Het toevoegen van compost en organisch materiaal maakt de bodem zeker een stuk doorlaatbaarder. Op vette klei kan je tegelijk ook flink wat brekerzand doormengen om de bodem luchtiger en beter doorlaatbaar te maken. Een zachte bodem zorgt voor een snellere groei. Spinazie doet het in principe op alle grondsoorten die niet zuur zijn, maar zoals hierboven genoemd gaat de voorkeur dus absoluut en 100% zeker uit naar een doorlaatbare bodem. Een grond waar het kleine plantje makkelijk in kan wortelen.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Spinazie bemesten

Veel voeding heeft spinazie niet nodig, maar het is wel aan te raden om gedurende de (korte) groeiperiode wat extra's te geven. Kies dan vooral een algemene organische meststof, zoals een meststof voor moes- en kruidentuin. Een beetje extra stikstof helpt bij de bladvorming van de plant. Bedenk je dan wel heel goed dat spinazie hierdoor meer nitraat aanmaakt (zie het kopje "gevaren").

Welke meststof gebruik je voor spinazie? De beste meststof voor het kweken van spinazie heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer spinazie oogsten

Wanneer kan je spinazie oogsten? Spinazie oogst je doorgaans van december tot november.

Je kunt spinazie al heel jong oogsten. Dan heb je heel weinig spinazie maar is het plantje wat verser van smaak, lichter gekleurd en bevat de spinazie ook meer gezonde bestanddelen. Je kunt ook gedurende de groei van de spinazie steeds wat blaadjes afknippen. Knip dan de grootste blaadjes af zodat de kleinere verder groeien. Ook na de oogst groeit de plant dan vaak nog even verder, waardoor je nog een tweede en soms zelfs derde keer kunt oogsten. Zo heb je meer profijt van je veldje met gezaaide spinazieplantjes. Als je de grootste blaadjes afknipt zijn die vaak wat harder en knapperiger. Je hebt er bovendien wat minder van nodig voor een maaltijd, al blijft het toch een klein plantje. Let wel op bij het bewaren van spinazie, want na de oogst blijft spinazie niet heel lang vers meer.

oogst afbeelding

Spinazie gebruiken en bewaren

Spinazie is zeer gezond maar kent ook wat haken en ogen. Je kunt spinazie niet lang bewaren en daarom eet je dit het liefst zo snel mogelijk na het oogsten. Spinazie verwerk je in salades samen met bijvoorbeeld kropsla en andere slasoorten. Je kunt spinazie natuurlijk ook gewoon koken, al heb je dan veel meer nodig omdat het tijdens het koken heel erg krimpt. Als je van plan bent om het te koken kun je beter wat meer zaaien.

Spinazie gebruik je het beste direct van de plant, want het blijft zelfs in de koelkast maximaal enkele dagen houdbaar. Spinazie kan je ook eerst blancheren en vervolgens direct invriezen. Dan blijft het nog ongeveer een jaar houdbaar.

Spinazie soorten

rondzadige spinazie

Spinazie groeit ook in het wild. Er zijn hoofdzakelijk twee verschillende soorten spinazie, rondzadige en scherpzadige spinazie. De scherpzadige spinazie is meestal wilde spinazie, een groot soort met iets stugger en puntiger blad. De gewone spinazie is vaak rondzadige en maakt dan ook meer afgeronde, ovaalvormige blaadjes die er iets minder scherp uitzien. Dan heb je ook nog Nieuw-Zeelandse spinazie, wat op dezelfde manier wordt gebruikt maar een hele andere plantensoort is.

scherpzadige spinazie

Spinazie ziektes en plagen

Spinazie wortelt niet heel diep, dus is makkelijk in kleinere potten en bakken te kweken. Daar komt wel een uitdaging om de hoek kijken, omdat de grond aan de oppervlakte (en in kleine potten of bakken) snel uitdroogt. Vooral met de zon erop vormt dit een hoog risico. Gekukkig kan spinazie ook bij minder zonlicht uitstekend groeien, dus zet de kleine plantjes vooral op een iets meer schaduwrijk plekje en dan vooral in de zomer. Hiermee voorkom je uitdroging.

Spinazie teeltwijzen

Spinazie is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Spinazie kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel Aardbei Andijvie Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Broccoli Erwten Kapucijners Knolraap Knolselderij Komkommer Koolrabi Kropsla Linzen Paksoi Palmkool Peulen Pronkbonen Radijs Rammenas Rode kool Romanesco Schorseneren Slabonen Spruitkool Tomaat Tuinbonen Veldsla Venkel Witte kool Wortel

Spinazie kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Biet

Spinazie plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - februari
oktober - december
Buiten (voor)zaaien maart - september
Kweekkas (uit)planten oktober - december
Buiten (uit)planten februari - oktober
Oogsten december - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 23 planten
Per m² / veld 340 - 460 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 6 ℃
Min. veilige temperatuur 1 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding