Spinazie
Spinacia oleracea




Alles over spinazie
Soorten
Spinazie groeit ook in het wild. Er zijn hoofdzakelijk twee verschillende soorten spinazie, rondzadige en scherpzadige spinazie. De scherpzadige spinazie is meestal wilde spinazie, een groot soort met iets stugger en puntiger blad. De gewone spinazie is vaak rondzadige en maakt dan ook meer afgeronde, ovaalvormige blaadjes die er iets minder scherp uitzien. Dan heb je ook nog Nieuw-Zeelandse spinazie, wat op dezelfde manier wordt gebruikt maar een hele andere plantensoort is.
Gevaren
Spinazie wortelt niet heel diep, dus is makkelijk in kleinere potten en bakken te kweken. Daar komt wel een uitdaging om de hoek kijken, omdat de grond aan de oppervlakte (en in kleine potten of bakken) snel uitdroogt. Vooral met de zon erop vormt dit een hoog risico. Gekukkig kan spinazie ook bij minder zonlicht uitstekend groeien, dus zet de kleine plantjes vooral op een iets meer schaduwrijk plekje en dan vooral in de zomer. Hiermee voorkom je uitdroging.
Vermeerderen
Spinazie blijft een klein plantje, daarom zaai je de zaden liever direct op de plaats waar je het wilt hebben. Dat kan soms al aan het einde van de winter, want spinazie is goed bestand tegen lage temperaturen. Omdat het plantje zo klein blijft kun je ze breed uitstrooien over de plaats waar je ze wilt hebben, net als bij veldsla. Je hoeft spinazie door het handige kleine formaat ook niet zo snel uit te dunnen, de plantjes zitten elkaar meestal niet in de weg. Zaai spinazie liever in het (vroege) voorjaar of in het najaar, want in de zomer en bij warm weer schiet spinazie snel door. Wil je toch liever voorzaaien? Doe dit dan direct in een pot of bak van het juiste formaat, zodat je de plantjes straks alleen nog met bak en al hoeft te verplaatsen.
Algemeen
Spinazie is een erg makkelijk te kweken plantje dat het ook bij koud weer erg goed doet. Als het weer een beetje meezit kan je spinazie zelfs in februari al direct buiten zaaien, maar met minder risico zaai je spinazie net zo goed binnen voor in een grote pot of bak waarbij je niet meer hoeft te verspenen. Spinazie blijft ook erg klein, iedereen heeft er wel ergens ruimte voor. Ook groeit spinazie uitstekend op schaduwrijke plekken, zeker in de zomer en bij warm weer. Dit alles maakt spinazie een ideale plant voor wie nog nooit iets heeft gekweekt en graag eens ergens mee wil beginnen.
Wanneer je spinazie al vroeg in het jaar kweekt kan je er nog best lang van oogsten, maar bij hogere temperaturen zal het plantje sneller doorschieten (vroegtijdig gaan bloeien). Dat is niet erg als je de zaden ervan wilt oogsten, dat kan natuurlijk altijd. Maar tijdens en na de bloei smaakt het blad niet meer zo lekker en bevat dit meer nitraat dan voorheen. Wees daar dus voorzichtig mee.
Bodem
Spinazie heeft vooral behoefte aan een constant licht tot matig vochtige bodem, want als bladgewas heeft het wel wat water nodig. Zorg dan wel dat de bodem niet volledig uitdroogt of compleet doorweekt raakt, dat is natuurlijk slecht voor de plant. Op een doorlaatbare bodem groeit spinazie het beste. Op kleigrond groeit spinazie ook nog wel een beetje, het plantje wortelt gelukkig niet zo erg diep, maar op kleigrond verloopt de groei wel ontzettend traag en krijg je eerder last van kwaaltjes. Een doorlaatbare bodem blijft toch echt het beste, bijvoorbeeld door een bak te vullen met potgrond.
Het toevoegen van compost en organisch materiaal maakt de bodem zeker een stuk doorlaatbaarder. Op vette klei kan je tegelijk ook flink wat brekerzand doormengen om de bodem luchtiger en beter doorlaatbaar te maken. Een zachte bodem zorgt voor een snellere groei. Spinazie doet het in principe op alle grondsoorten die niet zuur zijn, maar zoals hierboven genoemd gaat de voorkeur dus absoluut en 100% zeker uit naar een doorlaatbare bodem. Een grond waar het kleine plantje makkelijk in kan wortelen.
Bemesting
Veel voeding heeft spinazie niet nodig, maar het is wel aan te raden om gedurende de (korte) groeiperiode wat extra's te geven. Kies dan vooral een algemene organische meststof, zoals een meststof voor moes- en kruidentuin. Een beetje extra stikstof helpt bij de bladvorming van de plant. Bedenk je dan wel heel goed dat spinazie hierdoor meer nitraat aanmaakt (zie het kopje "gevaren").
Oogsten
Je kunt spinazie al heel jong oogsten. Dan heb je heel weinig spinazie maar is het plantje wat verser van smaak, lichter gekleurd en bevat de spinazie ook meer gezonde bestanddelen. Je kunt ook gedurende de groei van de spinazie steeds wat blaadjes afknippen. Knip dan de grootste blaadjes af zodat de kleinere verder groeien. Ook na de oogst groeit de plant dan vaak nog even verder, waardoor je nog een tweede en soms zelfs derde keer kunt oogsten. Zo heb je meer profijt van je veldje met gezaaide spinazieplantjes. Als je de grootste blaadjes afknipt zijn die vaak wat harder en knapperiger. Je hebt er bovendien wat minder van nodig voor een maaltijd, al blijft het toch een klein plantje. Let wel op bij het bewaren van spinazie, want na de oogst blijft spinazie niet heel lang vers meer.

Gebruiken
Spinazie is zeer gezond maar kent ook wat haken en ogen. Je kunt spinazie niet lang bewaren en daarom eet je dit het liefst zo snel mogelijk na het oogsten. Spinazie verwerk je in salades samen met bijvoorbeeld kropsla en andere slasoorten. Je kunt spinazie natuurlijk ook gewoon koken, al heb je dan veel meer nodig omdat het tijdens het koken heel erg krimpt. Als je van plan bent om het te koken kun je beter wat meer zaaien.
Conserveren
Spinazie gebruik je het beste direct van de plant, want het blijft zelfs in de koelkast maximaal enkele dagen houdbaar. Spinazie kan je ook eerst blancheren en vervolgens direct invriezen. Dan blijft het nog ongeveer een jaar houdbaar.
Gezondheid
"Van spinazie wordt je groot en sterk!" dat is wat er vaak wordt geroepen, en dat klopt toch wel een beetje! In Spinazie zitten vooral bergen aan vitamine A, B11 en K. Met name dat eerste is goed voor je huid en weerstand. Spinazie versterkt de spieren, maar dat is slechts één van de vele gezondheidsvoordelen. En het zijn er een hoop, die voordelen. Spinazie bevordert de spijsvertering en groei bij kinderen (de uitspraak van vroeger klopt), maar spinazie is ook goed voor het geheugen en voor je ogen. Naast de genoemde vitaminen bevat spinazie ook vitamine C en B6, evenals diverse mineralen. Omdat spinazie laag in calorieën is, is het plantje ook goed voor bijna ieder dieet.
Teeltwijze
Spinazie is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.
Spinazie kan goed worden gecombineerd met (goede buren): Aardappel
Spinazie kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren): Biet
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in mei

Yacón
Smallanthus sonchifolius




Yacón is een meerjarige plant maar helaas niet winterhard, dus deze wordt doorgaans als éénjarige gekweekt. Het beste zet je de plant -net als de familieleden zonnebloem en aardpeer- in de volle zon. Je kweekt de broedbollen binnenshuis op en plant ze na ijsheiligen (half mei) buiten of in de kweekkas uit. Je kunt de planten dan gewoon in de grond zetten met voldoende afstand tot elkaar. De planten worden tevens erg groot (ongeveer 2 meter hoog).
Buiten zaaien in mei
In kas planten in mei
Buiten planten in mei
Oogsten in mei
Snoeien in mei
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.