Peulen

Pisum sativum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

Afbeeldingen:

keukenplanten peulen net opgekomen keukenplanten peulen eerste blaadjes keukenplanten groeiende peulen keukenplanten peulen volwassen planten keukenplanten klimmende peulen

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender peulen

Variëteiten

Naast de bekende peulen zijn er ook sugarsnaps. Dit is het zelfde soort plant en dus eigenlijk ook gewoon peulen, maar dan iets dikker. De smaak is ook zoeter, vandaar de naam "sugarsnaps". Ook de gewone peul is er in diverse variëteiten die elk unieke eigenschappen hebben, zoals zeer productieve rassen, minder hechtende rassen, laagblijvers en klimmers. Het leuke aan klimmende peulen is dat je ze net als slabonen tegen stokken, netten of gaas kunt laten klimmen en je hebt er minder van nodig per vierkante meter. Peulen en erwten zijn beiden ook de zelfde plant. Rassen die voor doperwten worden gekweekt hebben vaak meer draadvorming, maar de erwten worden dikker. Rassen die voor peulen worden gekweekt hebben kleinere erwtjes en weinig draadvorming, en zijn dus uiterst geschikt voor het kweken als peulen.

keukenplanten sugarsnaps

Sugarsnaps

Vermeerderen

Peultjes kun je al vroeg zaaien, ze kunnen namelijk goed tegen kou. Na het zaaien kan je ze dan ook al vroeg buiten planten en hoef je je niet ècht druk om vorst te maken. Peultjes kunnen best snel groeien als het vroege voorjaar een beetje mee geeft. Je kunt peultjes in afzonderlijke potjes zaaien, want ze maken al snel een complex wortelstelsel. Je krijgt ze moeilijk uit elkaar als je ze in één bakje zaait met z'n allen.

Verzorging

Basis
Erwten en peulen zijn exact het zelfde plantje. Bij peulen oogst je de peulvruchten jong en als deze nog niet zijn opgezwollen. Bij erwten oogst je de peulvruchten juist als deze heel dik zijn geworden. Er zijn rassen die beter geschikt zijn als peul of juist als erwt (zie ook het kopje "variëteiten"). Voor peulen is het beter om een ras te kiezen dat ook echt als peul wordt gekweekt.

Peulen zijn geen veeleisende planten. Wel zet je ze graag in de volle zon en kweek je ze eigenlijk niet als het warmer begint te worden. Net als erwten dus hebben peulen verder weinig verzorging nodig. Je kan al vroeg in het jaar beginnen met het kweken van peulen, want de planten kunnen samen met erwten (rassen) en kapucijners erg goed tegen kou. Peulen kunnen ongeveer in maart buiten worden neergezet (gezaaid of geplant). De groei verloopt in het begin nog erg traag, maar naarmate er meer zon schijnt groeien ze steeds harder.

Peulen hebben meestal iets nodig om langs omhoog te klimmen, ze maken vaak veel hechtrankjes. Laagblijvende rassen zijn vooral als erwt geschikt, peulen zijn eerder klimmers. Je kunt (bamboe) stokken in de grond steken in een piramidevorm om de peulen langs omhoog te laten klimmen. Kies dan wel lange stokken van ongeveer twee meter hoog. De meeste peulen klimmen tot ongeveer 150 centimeter, iets hoger of lager.

keukenplanten peulen bloei

Peultjes in de bloei

Bodem
Peulen zijn niet kieskeurig, ze groeien op nagenoeg ieder soort grond en zelfs wanneer de bodem erg arm is. De grond hoeft overigens ook niet diep te zijn, peulen wortelen vaak niet heel diep. Je kunt ze in een ruime pot of bak ook al kweken, maar bedenk je dat je wel wat meer dan één plantje nodig hebt. Op kleigrond doen peulen het minder goed. Het toevoegen van compost en organisch materiaal is altijd aan te raden, zeker op kleigrond.

Voeding
Peulen hebben niet veel voeding nodig. Ook op armere grondsoorten doen peulen het meestal uitstekend. Peulgewassen staan niet voor niets als laatste in het cirkeltje van de wisselteelt natuurlijk.

Oogsten

Er wordt wel vaker gezegd dat je peultjes jong moet oogsten. De plant zal meer bloemen (en dus peultjes) maken als je ze in een vroeg stadium van de plant af haalt. Jong zijn de peultjes lekker zacht, en als ze groter worden zijn ze iets harder. Beiden kunnen erg lekker zijn, dat is een kwestie van voorkeur. Wacht alleen niet te lang, dan kan je ze beter als doperwt oogsten.

keukenplanten kleine peulvrucht

Kleine peulvrucht

Het overkomt iedereen die peulen kweekt. Je ziet er wel eens een paar over het hoofd en die worden naar verloop van tijd erg dik, of zelfs geel van kleur. Je kunt de dikkere peulen ook nog steeds eten, geel zou ik dat zelf niet meer proberen. Hieronder kan je goed zien wanneer je peultjes kunt oogsten. Persoonlijk vind ik de eerste of tweede peul het lekkerste, nog heel dun en zonder dat de erwten zich hebben ontwikkeld. Als je iets langer wacht dan krijg je een peultje zoals de derde of vierde op de foto hieronder. Wacht je nog langer dan worden de peulvruchten geel en drogen ze soms zelfs uit.

keukenplanten peulen oogsten

Verschillende diktes

Gebruiken

Peultjes eet je nooit rauw, je kookt ze meestal om ze los te serveren bij het gerecht. Ook in combinatie met andere groenten zijn peultjes lekker, bijvoorbeeld door deze te roerbakken. Echte jonge peultjes smaken vaak zelfs licht zoet, dat kan erg lekker zijn door bepaalde gerechten of om te koken voor los op je bord.

Bewaren

Peulen blijven ongeveer een week houdbaar in de koelkast en kunnen ook worden ingevroren. In de vriezer zijn peultjes nog een jaar houdbaar, maar zoals met alle groenten, fruit en kruiden zijn peulen het lekkerste als je ze vers van de plant gebruikt in de keuken.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Tuinboon

Tuinboon

In één oogopslag alle behoeften van tuinbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Erwt

Erwt

In één oogopslag alle behoeften van de doperwt! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Slaboon

Slaboon

In één oogopslag alle behoeften van stam- of stokslabonen en -spekbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Kapucijners

Kapucijners

In één oogopslag alle behoeften van de kapucijner! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pronkboon

Pronkboon

In één oogopslag alle behoeften van pronkbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Amandel

Amandel

In één oogopslag alle behoeften van de amandelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kousenband

Kousenband

In één oogopslag alle behoeften van de kousenband! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding