plant banner

Plantenlijst laden...

Peul
Pisum sativum

plant icon
Peul
Pisum sativum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

8

0

10CM

15CM
pH
6.0 - 7.5
NPK
3-5-5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
herfstteelt
oogsttijd
bloeitijd

Peul kweken

Peul soorten

Welke soorten peulen zijn er? Peulen en erwten komen van exact dezelfde planten af. Het verschil zit in het oogstmoment. Peulen oogst je jong en doperwten oogst je als alle erwtjes in de peul dik zijn geworden. Ook kapucijners dragen dezelfde Latijnse naam en zijn vrijwel identiek.

sugarsnaps

Naast de bekende peulen, doperwten en kapucijners zijn er ook sugarsnaps. Ook deze komen van dezelfde plant met dezelfde Latijnse naam, maar dit ras maakt wat dikkere peulen. Bovendien zijn sugarsnaps veel zoeter van smaak, van waar ook het woord "sugar" (Engels voor "suiker") in de naam.

Peulen, erwten, kapucijners en sugarsnaps zijn er bovendien in zo wel laagblijvende als klimmende soorten. De meeste peulen en kapucijners zijn klimmend. Doperwten zijn vaak laagblijvend, al zijn er ook veel klimmende soorten doperwten. Klimmende peulen hebben een stok of draden nodig om zich aan te hechten met hechtrankjes.

peulen paarse bloemen grijze roodbloeiende

Alle peulen, erwten en verwante plantensoorten maken overigens hechtrankjes. Ook laagblijvende soorten maken veel hechtrankjes, maar hechten zich vaak aan elkaar vast als je ze in veldjes kweekt. De meeste peulen en doperwten maken paarse of witte bloemetjes.

peulen witte bloemen

Kies bij de teelt van peulen vooral voor het juiste ras. Rassen die als doperwt worden gekweekt maken dikke erwtjes, maar ook stevige draden. Doorgaans zijn de erwtjes bij rassen die als peul worden gekweekt kleiner. Peulenrassen hebben minder last van draadvorming.

Peul zaaien en planten

Wanneer kan je peul zaaien? Peul kan je direct buiten zaaien van maart tot april en van juli tot september. Peul kan je binnen (voor)zaaien van januari tot februari. De beste temperatuur om peul te ontkiemen is boven de 8℃.

Je kunt peultjes vroeg buiten zaaien, want ze kunnen erg goed tegen kou. Bij lichte vorst stoppen de planten hooguit even met groeien, maar dood gaan ze er niet zo snel van. Je kunt peulen ook binnen voorzaaien, maar ze nemen dan wel veel ruimte in de vensterbank in beslag. Je hebt namelijk veel peulenplantjes nodig. Van slechts een paar planten oogst je maar heel weinig.

Peulen zaai je het liefste direct buiten in de volle grond. Dit is de makkelijkste manier om te zaaien. Mocht je toch (binnen) willen voorzaaien, gebruik dan kweekpotjes. Peulen maken snel een complex wortelstelsel. Zaai ze daarom niet bij elkaar in één zaaibak. De wortels raken verstrikt en je krijgt ze moeilijk uit elkaar bij het verspenen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 peul planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 peul planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Peul verzorgen/standplaats

Hoe kweek je peulen? Peulen kweken is erg makkelijk! Je hebt er bijna niets voor nodig, behalve een enigszins vochthoudende bodem en een plekje in de zon. Peulen staan graag in de volle zon, maar ook een plek in de halfschaduw is nog wel voldoende.

Peulen hebben weinig verzorging nodig en hoef je in principe zelfs niet eens te bemesten, al kàn dit wel zorgen voor een nog hogere opbrengst. Peulen zijn van zichzelf al erg productief. Je hebt laagblijvende en klimmende rassen. De meeste peulensoorten zijn klimmende rassen.

Klimmende peulen kan je langs bamboe stokken omhoog laten klimmen. De planten hechten zich aan elkaar en aan de stokken ter versteviging. Peultjes bloeien erg snel en je kunt er dus al erg vroeg van oogsten. Vaak zelfs al in de maand mei!

kleine peul

Peul goede en slechte buren

Peulen worden in rijen gekweekt. Klimmende soorten groeien langs stokken of draden de hoogte in.

Peul wisselteelt
Peul is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortelgewas en de ideale nateelt is een koolgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Peul goede buren
Peul kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Aardbei Aardpeer Andijvie Biet Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Komkommer Kropsla Maïs Meloen Paksoi Palmkool Radijs Rode kool Romanesco Spinazie Spruitkool Tomaat Veldsla Watermeloen Witte kool Wortel Zuring

Peul slechte buren
Peul kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Bieslook Bosui Daslook Knoflook Prei Stengelui Ui

Peul water geven

Hoeveel water geef je peulen? Peulen staan graag op een constant licht vochtige bodem. Laat de grond niet helemaal opdrogen, maar zorg ook dat je planten niet overdreven nat staan. Peulen wortelen niet erg diep, waardoor ze leven van het vocht in de bovenste bodemlaag.

Peul grondsoort

Welke grond hebben peulen nodig? Peulen zijn niet kieskeurig, ze groeien op nagenoeg ieder soort grond en zelfs wanneer de bodem wat arm is. Je kunt peulen dus vrijwel overal kweken. Wel helpt het om de bodem luchtig te houden.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Peul bemesten

Peulen hebben niet veel voeding nodig. Ook op armere grondsoorten doen peulen het meestal uitstekend. Peulgewassen staan niet voor niets als laatste in het cirkeltje van de wisselteelt natuurlijk.

Welke meststof gebruik je voor peul? De beste meststof voor het kweken van peul heeft bij benadering een NPK samenstelling van 3-5-5.

N3
P5
K5

Wat is NPK?

Peul bloei en bestuiven

Wanneer bloeit peul? Peul bloeit doorgaans van april tot oktober.

Moet je peulen bestuiven? Nee, je hoeft peulen niet zelf te bestuiven. Dit wordt gedaan door insecten zoals bijtjes en hommeltjes. Peulen zijn éénhuizige planten met tweeslachtige bloemen. De mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen zitten dus in dezelfde bloemen en aan dezelfde plant.

Bij peulen is de bestuiving minder belangrijk dan bij erwten of kapucijners, omdat je de peulvruchten bij deze plantensoorten pas oogst wanneer de erwtjes dik zijn geworden. Peulen oogst je juist jong. Als peulen (of kapucijners) niet goed zijn bestoven, blijven sommige erwtjes klein en verdrogen ze. Omdat je peulen jong oogst is van een succesvolle bestuiving nog helemaal geen sprake.

Wanneer peul oogsten

Wanneer kan je peul oogsten? Peul oogst je doorgaans van mei tot oktober.

Hoe oogst je peulen? Peulen oogst je als ze nog jong zijn. Wacht niet tot de erwtjes helemaal dik zijn geworden want dan heb je doperwten. Ja, peulen en erwten komen dus van exact dezelfde plant. Het grote verschil dat is het oogstmoment.

Bij peulen oogst je ze als de erwtjes nog niet dik zijn geworden, maar de peulvrucht zelf wel al (naar schatting) groot genoeg is. Op de foto is goed te zien hoe de peul zich ontwikkelt. In de basis oogst je een peul ergens tussen de eerste en derde fase op de foto.

peulen oogsten

Oogst je eerder dan zitten er nog helemaal geen erwtjes in de peulen. Oogst je later dan zijn de erwtjes een beetje hard geworden. Bij peulen oogsten is timing dus erg belangrijk.

Je zoekt naar een groene peul tussen groene blaadjes en steeltjes. Gegarandeerd zie je er wel eens een paar over het hoofd. Helemaal niet erg, het overkomt iedereen bij de teelt van peulen. Je ziet dan later opeens een veel te dikke peul hangen. Als je deze laat hangen dan kan je de erwtjes laten drogen en volgend jaar opnieuw zaaien.

Een leuk weetje: Wanneer je jonge peultjes oogst zal de plant harder z'n best doen. Hoe meer je plukt, hoe meer de plant zal produceren. Door te oogsten creëer je dus eigenlijk nog meer om te oogsten. Tot de plant geel wordt en afsterft, want peulen zijn slechts éénjarig.

oogst afbeelding

Peul gebruiken en bewaren

Waarvoor worden peultjes gebruikt? Peultjes eet je nooit rauw, je kookt ze om ze los te serveren bij het gerecht of je roerbakt ermee. Ook in combinatie met andere groenten zijn peultjes erg lekker. Peultjes smaken vaak heel licht zoet.

Hoelang kan je verse peultjes bewaren? Peulen blijven ongeveer een week houdbaar in de koelkast. In de vriezer zijn peultjes nog een jaar houdbaar, maar je kunt ze beter kort blancheren voor het invriezen.

Peul ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij peulen? Vooral slakken schuilen graag tussen de bladeren van peulen. Ze bieden veel beschutting en de peulen en blaadjes daarvan zijn erg lekker voor de beestjes. Dat peulen graag op een constant licht vochtige bodem staan maakt de bodem onder je peulen een mooie schuilplaats voor slakken.

Een enkele keer komt er wel eens meeldauw voor bij peulen. Dit uit zich als een witte, poederachtige schimmel op het blad van de plant. Meestal is dit het gevolg van een plant die al ergens door verzwakt is. Te veel water of veel last van ongedierte spelen daarbij vaak een rol.

Peul plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - februari
Buiten (voor)zaaien maart - april
juli - september
Buiten (uit)planten februari - mei
juli - september
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd april - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 3-5-5
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 8 ℃
Min. veilige temperatuur -
Goede en slechte buren
Wisselteelt peulgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding