plant banner

Plantenlijst laden...

Bieslook
Allium schoenoprasum

plant icon
Bieslook
Allium schoenoprasum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-20

5CM

10CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
6-7-5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
zaaien winter
jaarlijks
kiemgroente

Bieslook kweken

Bieslook soorten

Welke soorten bieslook zijn er? Bieslook is familie van de knoflook en ui, en hele naaste familie van de knoflookbieslook. Dat is een soort met iets bredere sprieten en een knoflook-achtige smaak.

Bieslook zaaien en planten

Wanneer kan je bieslook zaaien? Bieslook kan je direct buiten zaaien van april tot augustus. Bieslook kan je binnen (voor)zaaien van oktober tot mei. De beste temperatuur om bieslook te ontkiemen is boven de 12℃.

Hoe zaai je bieslook? Eigenlijk kan je bieslook jaarrond binnen zaaien, gewoon in de vensterbank. Rond het vroege voorjaar mag het plantje naar buiten toe. Bieslook kiemt ook makkelijk bij lagere temperaturen, maar het blijft wel een trage kiemer.

Wanneer kan je bieslook planten? Vanaf april kan je bieslook buiten (uit)planten. Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een pot. Je ziet de dunne sprietjes niet zo goed. Zeker niet als er onkruid bij groeit.

Per vierkante meter kan je ongeveer 240 tot 420 bieslook planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 25 bieslook planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Bieslook verzorgen/standplaats

Hoe kweek je bieslook? Bieslook is één van de makkelijkste kruidjes om te kweken. Dit meerjarige plantje sterft in de winter bovengronds af, maar is goed winterhard en komt in het voorjaar weer opnieuw op. De teelt is erg vergelijkbaar met die van knoflookbieslook.

Hoe groeit bieslook het beste? Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een potje met vochthoudende grond. Liever zet je dit plantje niet in de volle zon. Kies een plekje in de halfschaduw of zelfs een schaduwrijk plekje.

Bieslook goede en slechte buren

Bieslook wisselteelt
Voor het kweken van bieslook hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Bieslook goede buren
Bieslook kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Appel Paprika Peper Tomaat Wortel

Bieslook slechte buren
Bieslook heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Bieslook water geven

Hoeveel water heeft bieslook nodig? De grond mag niet opdrogen. Geef daarom geregeld water, bij voorkeur dagelijks. Zeker tijdens droge perioden geef je zeer regelmatig water. Bieslook wordt meestal in potten gekweekt. Houd er rekening mee dat potten sneller uitdrogen.

Waarom gaat bieslook slap hangen? Bieslook gaat slap hangen als je het te weinig water geeft. Als gevolg van droogte dus, net zoals vrijwel alle planten slap gaan hangen bij een gebrek aan vocht. Zorg dat de bodem constant vochtig blijft, dan zal je bieslook snel herstellen.

Bieslook grondsoort

Welke grondsoort voor bieslook? Bieslook kweken lukt op bijna alle soorten grond. Bieslook stelt namelijk niet veel eisen aan de bodem, behalve dat deze vochtig moet blijven. Kies voor een vochthoudende grond om uitdroging te voorkomen. Door rekening te houden met de standplaats (halfschaduw) droogt de bodem minder snel op.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Bieslook bemesten

Moet je bieslook bemesten? Bieslook heeft weinig bemesting nodig, zeker in het begin bij het opkweken uit zaadjes. Omdat de plant meerjarig is kan het -zeker bij het kweken van bieslook in een pot- handig zijn om eens per jaar wat voeding te geven. Geef een eenvoudige voeding met iets meer fosfor en stikstof.

Welke meststof gebruik je voor bieslook? De beste meststof voor het kweken van bieslook heeft bij benadering een NPK samenstelling van 6-7-5.

N6
P7
K5

Wat is NPK?

Bieslook bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bieslook? Bieslook bloeit doorgaans van mei tot september.

Moet je bieslook bestuiven? Nee, de bestuiving is niet nodig om bieslook te oogsten. Alléén om levensvatbare zaden te oogsten moet bieslook worden bestoven. Dit wordt door de wind en door insecten gedaan en dit hoef je dus niet met de hand te doen.

bieslook bloemknoppen

Meestal gaat bieslook vanaf het tweede levensjaar bloeien. Net als bij uien en knoflook kan je de typische vorm van de bloem herkennen. Het is dezelfde vorm bloemknop die alle Allium-soorten maken. Niet veel later verschijnen er prachtige (meestal paarse) bloemen vanuit deze knoppen. De knoppen en bloemen zijn overigens ook eetbaar en hebben een lichtere, frissere smaak.

bieslook bloemen bieslook bloei

Na de bloei drogen de bloemblaadjes als een soort kokertjes op. In deze kokertjes zitten de zaden. Pas wanneer je de opgedroogde bloemetjes ondersteboven houdt vallen de zaadjes eruit. Wanneer de plant later in het jaar bovengronds afsterft vallen deze zaadjes op de grond. Zo verspreidt bieslook zich.

Bieslook is een

Wanneer bieslook oogsten

Wanneer kan je bieslook oogsten? Bieslook oogst je doorgaans van mei tot oktober.

Hoe oogst je bieslook? Bieslook kweken is leuk omdat je dit het hele seizoen door kunt oogsten. Alleen bij het opkweken uit zaadjes kan je het eerste jaar beter nog even niets plukken. Bieslook is meerjarig. De sprietjes kan je het beste afknippen met een scherp schaartje, zo blijven deze mooi en vers. Door ze met de hand te plukken worden de sprietjes vaak fijngeknepen, ze zijn hol van binnen.

Bieslook gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je bieslook? Bieslook is zoals de naam al doet vermoeden een looksoort en smaakt daar dus ook naar. Bieslook smaakt knoflook achtig en licht pittig. Het is zeer divers toe te passen en ook erg lekker door bijvoorbeeld soepen en sauzen. De bloemen hebben een iets zachtere smaak dan de sprietjes, maar kunnen evengoed gebruikt worden.

Hoe lang kan je bieslook bewaren? Je kunt verse bieslook niet heel lang vers houden, tot maximaal een week in de koelkast. Wel is bieslook goed in te vriezen in een afgesloten bakje of zakje in de vriezer. Dan blijft bieslook tot een jaar of zelfs langer houdbaar. Je kunt het direct uit de vriezer gebruiken.

Bieslook kiemgroenten

Kan je van bieslook de kiemen eten? Ja, van bieslook kan je ook de kiemen eten. Gebruikelijk is het niet, omdat je met later geoogste (dikkere) sprieten dezelfde smaak krijgt als met de jonge kiemen, welke erg klein en nog dunner zijn.

Bieslook ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bieslook? Je zult bij het kweken van bieslook bijna nooit schimmels of plagen tegenkomen. Sterker nog, bieslook lokt veel bestuivers en andere insecten naar de tuin. Hierdoor is bieslook goed te gebruiken volgens de principes van combinatieteelt, door dit bijvoorbeeld bij een fruitboom of bessenstruik te planten. Bieslook lokt natuurlijke vijanden en verjaagt bladluis.

Bieslook plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien oktober - mei
Buiten (voor)zaaien april - augustus
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd mei - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 6-7-5
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 25 planten
Per m² / veld 240 - 420 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -20 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding