plant banner

Plantenlijst laden...

Stengelui
Allium fistulosum

plant icon
Stengelui
Allium fistulosum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-5

10CM

10CM
pH
5.5 - 7.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
zomerteelt
herfstteelt
winterteelt
kiemgroente

Stengelui kweken

Stengelui soorten

Bosui, lenteui en stengelui worden vaak met elkaar in de war gebracht. Dat is niet zo heel gek, want ze lijken erg op elkaar. De stengelui is een soort kleine prei. Bosui en lenteui zijn hetzelfde plantje. Het grote verschil is dat bij de lenteui de plant vroeg wordt geoogst, wanneer er nog geen bolletje aan groeit. De bosui is een volgroeide versie van de lenteui. Daar zit dan ook al een klein uienbolletje aan (onder de grond). Deze pagina gaat specifiek over de stengelui.

Stengelui zaaien en planten

Wanneer kan je stengelui zaaien? Stengelui kan je direct buiten zaaien van april tot mei en van juli tot oktober. Stengelui kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om stengelui te ontkiemen is boven de 10℃.

Stengelui zaai je direct op de bestemde plek waar je het wilt hebben. De plantjes blijven erg klein en wortelen niet zo diep. Omdat het van die dunne spriejtes zijn, zijn ze lastig te verspenen. Je kunt er veel bij elkaar zetten en ze kunnen zelfs nog iets dichter bij elkaar staan dan prei.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 stengelui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 stengelui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Stengelui verzorgen/standplaats

Stengelui is eigenlijk een soort kleine prei, zo wordt de plant ten minste gekweekt. Wat betreft de wisselteelt is het toch een beetje een apart geval, want eigenlijk is het een ui-achtige, maar je kweekt het als bladgewas. Alleen als bladgewas krijgt stengelui al snel te veel stikstof, dus je kunt het plantje toch beter samen met de andere ui-achtigen kweken in het zelfde vak. In tegenstelling tot prei, die je liever bij de bladgewassen zet. In de halfschaduw doet de stengelui het uitstekend, zo lang je de bodem licht vochtig weet te houden.

Stengelui goede en slechte buren

Stengelui wisselteelt
Stengelui is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Stengelui goede buren
Stengelui kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Andijvie Artisjok Kamille Komkommer Kropsla Veldsla Wortel

Stengelui slechte buren
Stengelui kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Bieslook Biet Bosui Erwten Kapucijners Knoflook Linzen Peulen Pronkbonen Radijs Slabonen Stengelui Tuinbonen

Stengelui grondsoort

Stengelui maakt vrij diepe wortels en heeft dus baat bij een doorlaatbare, luchtige en humusrijke bodem. Meng compost en organisch materiaal door de bodem, zeker als de bodem wat steviger is (zoals klei), om te zorgen dat de plantjes goed kunnen wortelen. De bodem mag wel een beetje voedzaam zijn, al groeien de plantjes ook goed op zandgrond.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Stengelui bemesten

Voor stengelui is een algemene organische meststof geschikt, maar wees voorzichtig met stikstof. Hoewel je zou zeggen dat stengelui veel stikstof kan gebruiken, krijgt het plantje hiervan juist hele slappe stengels. Minder stikstof is dus toch iets beter voor de stengelui.

Welke meststof gebruik je voor stengelui? De beste meststof voor het kweken van stengelui heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer stengelui oogsten

Wanneer kan je stengelui oogsten? Stengelui oogst je doorgaans van april tot januari.

Stengelui oogst je wanneer de plant volgroeid is maar nog niet doorschiet (gaat bloeien). Je oogst de hele plant door deze uit de grond te trekken en de wortel af te snijden. Wat je overhoud is een mini prei met een wit gedeelte en groen blad aan de bovenkant.

Stengelui gebruiken en bewaren

Stengelui kun je gebruiken als een soort hele kleine prei, ook qua smaak. Je gebruikt dan dus alleen het stengeltje en de kleine, witte/lichtgekleurde verdikking die net onder de grond zat. Dit laatste smaakt over het algemeen wat scherper.

Tijdens een warme zomer kan je stengelui 2 weken in de koeling bewaren. Je kunt stengelui buiten de koeling maximaal een week bewaren, maar ze zijn vers nog altijd het lekkerste.

Stengelui kiemgroenten

Kan je stengelui als kiemgroente eten? Ja, stengelui is ook goed als kiemgroente te gebruiken. Wel is het veel gebruikelijker om bijvoorbeeld prei of gewone uien op te kweken voor de kiemen.

Stengelui ziektes en plagen

Hoewel de plaag niet overal in evengrote aantallen voorkomt, blijft stengelui net als vrijwel alle ui-achtigen vatbaar voor de uienvlieg en de preimineervlieg. Zorg op de eerste plaats dat de planten gezond zijn, want gezonde planten trekken minder ongedierte aan. Door het gebruik van combinatieteelt houd je veel ongedierte tegen. Zo kan je bijvoorbeeld wortelen in de buurt planten om de uienvlieg op afstand te houden. Verder heeft stengelui weinig last van ziektes en schimmels.

Stengelui plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
juli - oktober
Buiten (uit)planten april - juni
augustus - november
Oogsten april - januari
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt ui-achtige

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding