plant banner

Stengelui
zaaien kweken en oogsten

Allium fistulosum
Aliaceae (lookfamilie)

°C-5
°C10
CM10
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
zomerteelt
herfstteelt
winterteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Stengelui zaaien en kweken

Stengelui draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Allium fistulosum en is een lid van de lookfamilie, ook wel aliaceae.

Pagina inhoud

Stengelui soorten

Wat is een stengelui en welke soorten zijn er? De stengelui is een soort hele kleine prei en wordt dan ook zo gebruikt. Eigenlijk zit stengelui tussen prei en bosui in. De drie worden dan ook vaak met elkaar verward, maar de stengelui is dus iets anders van een prei, bosui of lenteui.

Stengelui zaaien en planten

Wanneer kan je stengelui zaaien?
Stengelui zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot mei en van augustus tot oktober. Stengelui zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot april.
Wanneer kan je stengelui planten?
Stengelui planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot juni en van augustus tot november.

Hoe zaai je stengelui? Het makkelijkste is om stengelui direct op de bestemde plek te zaaien in de vollegrond of in potten en bakken. Het zijn van die dunne sprietjes dus ze zijn lastig te verspenen. Je kunt veel stengeluitjes dicht bij elkaar zetten, maar ze worden iets groter dan bosuitjes.

Wil je stengelui toch voorzaaien, gebruik een zaaitray met kleine vakken. Tijdens de zomer kan je beter even wachten met het zaaien van stengelui in de vollegrond. De grond droogt dan snel op waardoor de zaden slecht of niet kiemen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 56 tot 77 stengelui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 stengelui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Stengelui standplaats en verzorgen

Hoe kweek je stengelui? Stengelui kweken is ongeveer net zo makkelijk als het kweken van bosui, lenteui of prei. Waar je prei soms liever bij de bladgewassen zet om deze meer stikstof te geven, kan je stengelui gewoon bij andere uiensoorten zetten. Stengelui groeit goed in de halfschaduw.

Stengelui is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -5℃.

Stengelui combinatieteelt en wisselteelt

Stengelui
Voor het kweken van stengelui zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Stengelui is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Stengelui goede buren
Stengelui kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, artisjok, kamille, komkommer, kropsla, veldsla, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Stengelui slechte buren
Stengelui kweken gaat liever niet samen met bieslook, biet, bosui, doperwt kapucijner, knoflook, linzen, peul pronkboon, radijs, slaboon, stengelui, tuinboon, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Stengelui water geven

Hoeveel water heeft stengelui nodig? Het is belangrijk dat de grond waarop we stengelui kweken niet uitdroogt. Geef dus regelmatig water en let extra op tijdens de zomermaanden. Verder is stengelui vrij makkelijk wat de waterbehoefte aan gaat.

Stengelui grondsoort en bodem

Welke grond heeft stengelui nodig? Stengelui maakt ondiepe wortels maar groeit aan de oppervlakte graag op een doorlaatbare bodem. Deze bodem mag wat vochthoudende eigenschappen hebben zodat deze niet te snel opdroogt. Deze kleine plantjes stellen verder weinig eisen.

Op een stevige kleigrond is de teelt iets moeilijker. Je kunt de bodem eventueel verbeteren door het toevoegen van compost, maar ook brekerzand en door het strooien van koemestkorrels voor de aanplant.

pH

5.5
7.0

Stengelui tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Stengelui bemesten

Moet je stengelui bemesten? Je kunt extra stikstof geven aan stengelui voor de groei van het blad. Wanneer we stengelui kweken bij de bladgewassen dan is het wel belangrijk om daar iets voorzichtiger mee te zijn. Te veel stikstof zorgt namelijk ook weer voor slappe stengels.

N8
P6
K3

Voor het bemesten van stengelui adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-6-3 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Stengelui bloei en bestuiven

Wanneer bloeit stengelui? Stengelui bloeit doorgaans van mei tot oktober.

Moet je stengelui bestuiven? De bloei is ongewenst bij stengelui. Soms komt het voor dat stengeluitjes doorschieten en gaan bloeien. Dat hoeft geen ramp te zijn, het is nog steeds eetbaar maar maakt een harde stengel in het midden. Dit is niet zo lekker als je stengelui gaat eten. Ook dat is een reden om tijdens de vroege zomer even niet te zaaien.

Stengelui maakt groenachtige bloemen en deze zijn tweeslachtig. Je hebt aan één plantje dus genoeg om deze zichzelf te laten bestuiven. Dit wordt vooral door de wind en door insecten gedaan. Voor de zaadteelt zaai je stengelui juist wel in de zomer om het doorschieten te bevorderen.

Wanneer stengelui oogsten

Hoe oogst je stengelui? Stengelui oogst je wanneer de plant volgroeid is maar nog niet doorschiet (gaat bloeien). Je oogst de hele plant door deze uit de grond te trekken en de wortel af te snijden. Wat je overhoud is een soort hele kleine prei met een wit kontje en groen blad verder naar boven toe.

Stengelui gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je stengelui? Stengelui kun je gebruiken als een soort hele kleine prei. Ook de smaak is hiermee goed te vergelijken. Je gebruikt dan dus alleen het stengeltje en de kleine, witte/lichtgekleurde verdikking die net onder de grond zat. Dit laatste smaakt over het algemeen wat scherper.

Overigens is de hele plant eetbaar inclusief het blad, al smaakt dit blad over het algemeen een stuk minder scherp. Het witte gedeelte is het sterkst van smaak, net als bij bosuien of prei ook het geval is.

Stengelui kiemgroenten

Kan je stengelui als kiemgroente eten? Ja, stengelui is ook goed als kiemgroente te gebruiken. Wel is het veel gebruikelijker om bijvoorbeeld prei of gewone uien op te kweken voor de kiemen. Aangezien stengelui een zeer nauw verwante plant is en je deze op dezelfde manier gebruikt, kan je ook hier de kiemen van eten.

Stengelui houdbaarheid

Hoelang kan je stengelui bewaren? Tijdens een warme zomer kan je stengelui tot ongeveer twee weken in de koeling bewaren. Je kunt stengelui buiten de koeling maximaal een week bewaren. Net als vrijwel alles wat je zelf kweekt is ook stengelui natuurlijk vers het lekkerste.

Stengelui ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij stengelui? Net als prei is de stengelui vatbaar voor de preimineervlieg. Ook komt de uienvlieg een enkele keer voor bij stengelui, vooral bij gebrek aan iets beters.

Zorg op de eerste plaats dat je planten gezond zijn zodat ze minder vatbaar zijn voor ongedierte in het algemeen. Een gezonde bodem helpt daar ook bij. Je kunt combinatieteelt gebruiken om veel ongedierte op afstand te houden en te voorkomen bij stengeluitjes. Een goede plant om te combineren is de wortel/peen.

Stengelui kweken informatie

Naam en familie
Naam Stengelui
Familie Lookfamilie
Wetenschappelijke naam Allium fistulosum
Familie (wetenschappelijk) Aliaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
augustus - oktober
Buiten (uit)planten april - juni
augustus - november
Bloeitijd mei - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 56-77 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 8-6-3
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt ui-achtige
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, artisjok, kamille, komkommer, kropsla, veldsla, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
bieslook, biet, bosui, doperwt kapucijner, knoflook, linzen, peul pronkboon, radijs, slaboon, stengelui, tuinboon,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -5
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...