plant banner

Stengelui
Allium fistulosum

plant icon
Stengelui
Allium fistulosum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-5

10CM

10CM
pH
5.5 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Zomerteelt
Herfstteelt
Winterteelt

Stengelui kweken

Stengelui verzorgen

Stengelui is eigenlijk een soort kleine prei, zo wordt de plant ten minste gekweekt. Wat betreft de wisselteelt is het toch een beetje een apart geval, want eigenlijk is het een ui-achtige, maar je kweekt het als bladgewas. Alleen als bladgewas krijgt stengelui al snel te veel stikstof, dus je kunt het plantje toch beter samen met de andere ui-achtigen kweken in het zelfde vak. In tegenstelling tot prei, die je liever bij de bladgewassen zet. In de halfschaduw doet de stengelui het uitstekend, zo lang je de bodem licht vochtig weet te houden.

Stengelui zaaien en planten

Wanneer kan je stengelui zaaien? Stengelui kan je direct buiten zaaien van april tot mei en van juli tot oktober. Stengelui kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april.

Stengelui zaai je direct op de bestemde plek waar je het wilt hebben. De plantjes blijven erg klein en wortelen niet zo diep. Omdat het van die dunne spriejtes zijn, zijn ze lastig te verspenen. Je kunt er veel bij elkaar zetten en ze kunnen zelfs nog iets dichter bij elkaar staan dan prei.

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 stengelui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 stengelui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Stengelui grondsoort

Stengelui maakt vrij diepe wortels en heeft dus baat bij een doorlaatbare, luchtige en humusrijke bodem. Meng compost en organisch materiaal door de bodem, zeker als de bodem wat steviger is (zoals klei), om te zorgen dat de plantjes goed kunnen wortelen. De bodem mag wel een beetje voedzaam zijn, al groeien de plantjes ook goed op zandgrond.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Stengelui bemesten

Voor stengelui is een algemene organische meststof geschikt, maar wees voorzichtig met stikstof. Hoewel je zou zeggen dat stengelui veel stikstof kan gebruiken, krijgt het plantje hiervan juist hele slappe stengels. Minder stikstof is dus toch iets beter voor de stengelui.

Welke meststof gebruik je voor stengelui? De beste meststof voor het kweken van stengelui heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer stengelui oogsten

Wanneer kan je stengelui oogsten? Stengelui oogst je doorgaans van april tot januari.

Stengelui oogst je wanneer de plant volgroeid is maar nog niet doorschiet (gaat bloeien). Je oogst de hele plant door deze uit de grond te trekken en de wortel af te snijden. Wat je overhoud is een mini prei met een wit gedeelte en groen blad aan de bovenkant.

Stengelui gebruiken en bewaren

Stengelui kun je gebruiken als een soort hele kleine prei, ook qua smaak. Je gebruikt dan dus alleen het stengeltje en de kleine, witte/lichtgekleurde verdikking die net onder de grond zat. Dit laatste smaakt over het algemeen wat scherper.

Tijdens een warme zomer kan je stengelui 2 weken in de koeling bewaren. Je kunt stengelui buiten de koeling maximaal een week bewaren, maar ze zijn vers nog altijd het lekkerste.

Stengelui soorten

Bosui, lenteui en stengelui worden vaak met elkaar in de war gebracht. Dat is niet zo heel gek, want ze lijken erg op elkaar. De stengelui is een soort kleine prei. Bosui en lenteui zijn hetzelfde plantje. Het grote verschil is dat bij de lenteui de plant vroeg wordt geoogst, wanneer er nog geen bolletje aan groeit. De bosui is een volgroeide versie van de lenteui. Daar zit dan ook al een klein uienbolletje aan (onder de grond). Deze pagina gaat specifiek over de stengelui.

Stengelui ziektes en plagen

Hoewel de plaag niet overal in evengrote aantallen voorkomt, blijft stengelui net als vrijwel alle ui-achtigen vatbaar voor de uienvlieg en de preimineervlieg. Zorg op de eerste plaats dat de planten gezond zijn, want gezonde planten trekken minder ongedierte aan. Door het gebruik van combinatieteelt houd je veel ongedierte tegen. Zo kan je bijvoorbeeld wortelen in de buurt planten om de uienvlieg op afstand te houden. Verder heeft stengelui weinig last van ziektes en schimmels.

Stengelui teeltwijzen

Stengelui is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Stengelui kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel Andijvie Artisjok Kamille Komkommer Kropsla Veldsla Wortel

Stengelui kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Bieslook Biet Bosui Erwten Kapucijners Knoflook Linzen Peulen Pronkbonen Radijs Slabonen Stengelui Tuinbonen

Stengelui plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
juli - oktober
Buiten (uit)planten april - juni
augustus - november
Oogsten april - januari
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 12 planten
Per m² / veld 85 - 115 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding