plant banner

Plantenlijst laden...

Kamille
Matricaria chamomilla

plant icon
Kamille
Matricaria chamomilla
light icon
water icon
soil icon
winter icon

15

-5

25CM

25CM
pH
5.5 - 7.5
NPK
2-4-2
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks

Kamille kweken

Kamille soorten

Welke soorten kamille zijn er? Kamille is er in diverse soorten met verschillende geuren (of zelfs geurloos), maar ook grotere en kleinere varianten. De kamille waar je graag thee van zet is de Echte Kamille, een soort dat ook een aangename en fijne, rustgevende geur heeft. Roomse Kamille kan op dezelfde manier worden gebruikt, maar de geur is meestal minder sterk aanwezig.

Kamille zaaien en planten

Wanneer kan je kamille zaaien? Kamille kan je direct buiten zaaien van april tot juni. Kamille kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april. De beste temperatuur om kamille te ontkiemen is boven de 15℃.

Het voordeel van (binnen) voorzaaien in kweekpotjes, is dat je gedurende een langere periode kunt oogsten. Voorgezaaide kamille bloeit eerder en langer. Kamille is makkelijk te ontkiemen. Je hoeft de zaden in principe niet eens af te dekken met aarde. Als je kamille direct in de volle grond zaait kan je de zaadjes gewoon uitstrooien en bewateren.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 17 kamille planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 kamille planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kamille verzorgen/standplaats

Hoe kweek je kamille? Kamille groeit graag op een plekje in de volle zon. Behalve regelmatig water geven, hoef je voor kamille vrij weinig te doen. De plantjes groeien bijna overal en zijn makkelijk te telen.

Kamille goede en slechte buren

Kamille wisselteelt
Voor het kweken van kamille hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kamille goede buren
Kamille kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Knolselderij Paksoi Palmkool Rode kool Romanesco Spruitkool Uien Witte kool

Kamille slechte buren
Kamille heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Kamille water geven

Hoeveel water heeft kamille nodig? Kamille geef je regelmatig water. Laat de bodem niet uitdrogen, maar zorg ook dat deze niet drijfnat wordt. Kamille staat het liefste op een licht tot matig vochtige bodem, maar het helpt om de bodem tussentijds goed op te laten drogen vóór de volgende waterbeurt.

Kamille grondsoort

Welke grondsoort voor kamille? Kamille groeit op nagenoeg alle soorten grond, behalve op hele dikke klei. Je hoeft geen extra toevoegingen te gebruiken om de bodem te verbeteren.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Kamille bemesten

Moet je kamille bemesten? Kamille heeft eigenlijk geen extra voeding nodig en je hoeft het plantje dus niet per se te bemesten. Je kunt de bodem iets verrijken met compost. Mocht je toch bemesten, neem dan een lichte (niet te sterke) mestvoeding met een groter aandeel fosfor.

Welke meststof gebruik je voor kamille? De beste meststof voor het kweken van kamille heeft bij benadering een NPK samenstelling van 2-4-2.

N2
P4
K2

Wat is NPK?

Kamille bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kamille? Kamille bloeit doorgaans van mei tot september.

Moet je kamille bestuiven? Nee, voor de gewone teelt is bestuiven niet nodig tenzij je zaden wilt oogsten om te zaaien. In dit geval laat je de bloemen zitten. Kamille is zelfbestuivend en krijgt daarbij hulp van insecten. Je hoeft kamille voor de zaadteelt dus niet zelf te bestuiven.

Wanneer kamille oogsten

Wanneer kan je kamille oogsten? Kamille oogst je doorgaans van mei tot september.

Bij kamille worden de goed openstaande bloemen geoogst, meestal samen met de kroonblaadjes die eraan vast zitten. Je kunt de bloemen gewoon met de hand plukken, of met een schaartje losknippen. De bloemen worden meestal gedroogd.

Kamille gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt kamille gebruikt? Kamille is heel geschikt om kalmerende thee van te zetten. Vaak wordt beweerd dat kamille geneeskrachtige werkingen heeft. Gezond zal het zeker zijn, maar van kamille kan je beter niet te veel gebruiken.

Hoelang is verse kamille houdbaar? Kamille wordt bijna altijd gedroogd en kan in deze staat nog minimaal 3 maanden goed blijven, meestal zelfs langer. Verse kamille blijft maar heel kort vers, tot het vanzelf begint in te drogen.

Kamille ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kamille? Kamille kent weinig ziektes en plagen. Het plantje kan zich goed weren tegen schimmels en andere aandoeningen. Ook van plagen krijgt kamille zelden last.

Kamille plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten mei - september
Bloeitijd mei - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 2-4-2
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 9 - 17 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 15 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding