plant banner

Kamille
Matricaria chamomilla
Zaaien kweken en oogsten

°C-5
°C15
CM25
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Kamille draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Matricaria chamomilla en is een lid van de composietenfamilie, ook wel asteraceae.

Kamille heeft een heerlijke geur en een rustgevende werking als thee. Je kunt zelf kamille kweken in pot of gewoon in de vollegrond. Let wel, het gaat hier om Echte Kamille, hoewel ook Roomse Kamille op dezelfde manier kan worden gebruikt. Kamille kweken is eenvoudig. Geef kamille in potten iets vaker water.

Hieronder alles over het kweken en verzorgen van Echte Kamille.

Kamille soorten

Welke soorten kamille zijn er? Kamille is er in diverse soorten met verschillende geuren (of zelfs geurloos), maar ook grotere en kleinere varianten. De kamille waar je graag thee van zet is de Echte Kamille, een soort dat ook een aangename en fijne, rustgevende geur heeft.

Naast Echte Kamille is er ook nog Roomse Kamille. Roomse Kamille kan op dezelfde manier worden gebruikt, maar de geur is meestal minder sterk aanwezig. Ook is dit een andere plant uit een andere familie. De twee hebben dus eigenlijk toch niet zo veel met elkaar gemeen.

Kamille zaaien en planten

Wanneer kan je kamille zaaien? Kamille zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juni. Kamille zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot april.

Wanneer kan je kamille planten? Kamille planten of uitplanten kan buiten van april tot juli.

Het voordeel van (binnen) voorzaaien in kweekpotjes, is dat je gedurende een langere periode kunt oogsten. Voorgezaaide kamille bloeit eerder en langer. Kamille is makkelijk te ontkiemen. Je hoeft de zaden in principe niet eens af te dekken met aarde. Als je kamille direct in de volle grond zaait kan je de zaadjes gewoon uitstrooien en bewateren.

kamille zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 kamille planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 kamille planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Kamille standplaats en verzorgen

Hoe kweek je kamille? Kamille groeit graag op een plekje in de volle zon. Behalve regelmatig water geven, hoef je voor kamille vrij weinig te doen. De plantjes groeien bijna overal en zijn makkelijk te telen.

kamille jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Kamille is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -5℃.

Kamille combinatieteelt en wisselteelt

Kamille
Voor het kweken van kamille hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kamille goede buren
Kamille kweken kan goed samen met bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, knolselderij paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, uien witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Kamille slechte buren
Kamille heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

kamille planten kweken keukenplanten

Kamille water geven

Hoeveel water heeft kamille nodig? Kamille geef je regelmatig water. Laat de bodem niet uitdrogen, maar zorg ook dat deze niet drijfnat wordt. Kamille staat het liefste op een licht tot matig vochtige bodem, maar het helpt om de bodem tussentijds goed op te laten drogen vóór de volgende waterbeurt.

Kamille grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor kamille? Kamille groeit op nagenoeg alle soorten grond, behalve op hele dikke klei. Je hoeft geen extra toevoegingen te gebruiken om de bodem te verbeteren.

pH

5.5
7.5

Kamille tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Kamille bemesten

Moet je kamille bemesten? Kamille heeft eigenlijk geen extra voeding nodig en je hoeft het plantje dus niet per se te bemesten. Je kunt de bodem iets verrijken met compost. Mocht je toch bemesten, neem dan een lichte (niet te sterke) mestvoeding met een groter aandeel fosfor.

N2
P4
K2

Voor het bemesten van kamille raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-4-2 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

kamille volgroeide planten grootte keukenplanten

Kamille bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kamille? Kamille bloeit doorgaans van mei tot september.

Moet je kamille bestuiven? Nee, voor de gewone teelt is bestuiven niet nodig tenzij je zaden wilt oogsten om te zaaien. In dit geval laat je de bloemen zitten. Kamille is zelfbestuivend en krijgt daarbij hulp van insecten. Je hoeft kamille voor de zaadteelt dus niet zelf te bestuiven.

Wanneer kamille oogsten

Wanneer kan je kamille oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot september.

Bij kamille worden de goed openstaande bloemen geoogst, meestal samen met de kroonblaadjes die eraan vast zitten. Je kunt de bloemen gewoon met de hand plukken, of met een schaartje losknippen. De bloemen worden meestal gedroogd.

Kamille gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt kamille gebruikt? Kamille is heel geschikt om kalmerende thee van te zetten. Vaak wordt beweerd dat kamille geneeskrachtige werkingen heeft. Gezond zal het zeker zijn, maar van kamille kan je beter niet te veel gebruiken.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Kamille houdbaarheid

Hoelang is verse kamille houdbaar? Kamille wordt bijna altijd gedroogd en kan in deze staat nog minimaal 3 maanden goed blijven, meestal zelfs langer. Verse kamille blijft maar heel kort vers, tot het vanzelf begint in te drogen.

Kamille ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kamille? Kamille kent weinig ziektes en plagen. Het plantje kan zich goed weren tegen schimmels en andere aandoeningen. Ook van plagen krijgt kamille zelden last.

Kamille kweken informatie

Naam en familie
Naam Kamille
Familie Composietenfamilie
Wetenschappelijke naam Matricaria chamomilla
Familie (wetenschappelijk) Asteraceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten mei - september
Bloeitijd mei - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 13-19 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 15 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 2-4-2
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, knolselderij paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, uien witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -5
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 25CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...