plant banner

Rozemarijn
Salvia rosmarinus

plant icon
Rozemarijn
Salvia rosmarinus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

-12

40CM

40CM
pH
6.5 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Rozemarijn kweken

Rozemarijn verzorgen

Rozemarijn is een plant die je erg klein kunt houden, bijvoorbeeld in een pot, maar die op de juiste plek tevens ontzettend groot kan worden. Die juiste plek is zeker in de volle zon, waar het ook aardig warm kan worden. Rozemarijn komt namelijk uit mediterrane streken, warme en zonnige streken dus. Hoewel rozemarijn eigenlijk maar matig winterhard is, heeft de plant hier al eens zeer strenge vorst (-13 graden celcius) overleefd. Of dat bij uitzondering is durf ik niet te zeggen, maar ik denk dat de plant best wel wat kan hebben. Deze staat hier in de volle grond.

Rozemarijn zaaien en planten

Wanneer kan je rozemarijn zaaien? Rozemarijn kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april.

rozemarijn zaailingen

Rozemarijn is een makkelijke kiemer op kamertemperatuur. Er hoeft maar een heel dun laagje aarde over de zaden heen. Binnen 1-2 weken kan je de eerste kiemplantjes al boven zien komen. De zaailingen groeien vervolgens wel erg traag, maar als rozemarijn eenmaal op gang is heb je er lang en veel plezier van. Rozemarijn zaai je het beste in afzonderlijke potjes, en met meerdere zaden in een potje (niet te veel natuurlijk). Ook is rozemarijn trouwens te stekken. De zijtakjes zijn hier het beste voor geschikt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 rozemarijn planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 rozemarijn planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Rozemarijn grondsoort

Zorg zeker voor een droge en zanderige grondsoort, want rozemarijn op kleigrond is gewoon een erg slecht idee. De grond moet vooral droog en arm zijn, en een hele goede afwatering hebben. Bovendien staat rozemarijn niet goed op een grondsoort die heel erg voedzaam is, maar vaak is zandgrond van zichzelf al een stuk armer. Dat scheelt enorm. Is de grond niet heel zanderig, of niet zanderig genoeg? Voeg dan een grote hoeveelheid brekerzand toe vóór de aanplant van rozemarijn.

Ook in potten is het gebruik van brekerzand aan te raden. Voeg dan geen vermiculiet toe, maar gebruik in plaats daarvan perliet. Dit is namelijk bij uitstek geschikt voor planten die graag droog staan, maar houd toch een beetje vocht en voedingsstoffen vast voor perioden waarin dit nodig is. Het verbeterd de structuur en luchtigheid van de bodem en zorgt voor een goede afwatering. Door vóór de aanplant de bodem van de pot te bedekken met een dikke laag hydrokorrels of steentjes, zorg je dat water goed weg kan. De gaten raken dan niet verstopt met potgrond.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Rozemarijn bemesten

Veel voeding heeft rozemarijn absoluut niet nodig. Als je merkt dat de plant het niet zo heel goed doet dan heeft dit zeer waarschijnlijk te maken met de standplaats en de grondsoort. Staat deze niet op zandgrond maar op klei, bijvoorbeeld? Of staat deze in de halfschaduw en niet in de volle zon? Als de plant verder goed lijkt te staan maar er toch problemen ontstaan, geef dan een specifieke kruiden meststof. Zo is Culvita Lavendel bij uitstek erg geschikt voor kruiden die op droge en arme grond groeien zoals lavendel, salie, tijm en rozemarijn. Volg dan zeker de aanwijzingen op de verpakking en geef niet te veel.

Welke meststof gebruik je voor rozemarijn? De beste meststof voor het kweken van rozemarijn heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Rozemarijn bloei en bestuiven

Moet je rozemarijn bestuiven? Nee, je oogst de blaadjes van de plant als kruiden. Als je zaden wilt oogsten om meer rozemarijn te zaaien, dan is de bestuiving wel vereist. Rozemarijn maakt tweeslachtige bloemen en is dus zelfbestuivend. Met de hulp van insecten worden bloemen bestoven. Rozemarijn is een zeer geliefde plant onder bijtjes en andere bestuivers. De bloemetjes zijn klein, maar van dichtbij zijn ze schitterend!

rozemarijn bloemen rozemarijn bloei

Wanneer rozemarijn oogsten

Wanneer kan je rozemarijn oogsten? Rozemarijn oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Van rozemarijn oogst je voornamelijk de blaadjes, maar ook de bloemen zijn eetbaar. Al laat je bloemen liever ook zitten voor de bijtjes, die zijn er gek op. Je kunt hele takjes afknippen en de blaadjes direct vers gebruiken, maar je kunt de takjes ook drogen als je van plan bent om rozemarijn langer te bewaren.

Rozemarijn gebruiken en bewaren

Rozemarijn kan vaak in combinatie met tijm of zeezout worden gebruikt voor de zelfde gerechten, bijvoorbeeld over gebakken aardappelen. Rozemarijn smaakt goed bij veel vleesgerechten en kan meegebakken worden in de pan. Rozemarijn kan ook door zoete gerechten worden gebruikt en door de soep.

Als je rozemarijn een langere tijd wilt bewaren, dan kan je dit het beste drogen. Gelukkig droogt rozemarijn snel als je het afgeknipte deel buiten in de zon legt, of zelfs in een zonnige vensterbank. Gedroogd blijft rozemarijn in een afgesloten potje of bakje nog ten minste een jaar goed. Je kunt rozemarijn natuurlijk ook vers gebruiken, maar dan knip je dit het beste direct voor gebruik van de plant af. Lang blijft rozemarijn namelijk niet vers (maar dat geeft niets). De smaak blijft overigens erg goed ondanks het drogen en langdurig bewaren.

Rozemarijn snoeien

Rozemarijn snoei je doorgaans van februari tot maart. Rozemarijn is niet geheel vrij van onderhoud, afhankelijk van wat je ermee wilt. De plant zal zo nu en dan even moeten worden teruggesnoeid als je deze in vorm wilt houden. Houd hierbij rekening met twee dingen: (1) snoei nooit tijdens de winter of als er vorst wordt verwacht en (2) snoei nooit helemaal terug tot het verhoute, kale deel in de plant. Laat dus altijd wat groen zitten, dat is heel belangrijk.

Als je vind dat de plant niet gesnoeid hoeft te worden dan kan je deze natuurlijk gewoon verder laten groeien, maar bedenk je daarbij het volgende: Een grote rozemarijn plant is alleen niet meer zo makkelijk kleiner te maken. Als je de grote plant terugsnoeit zit je al snel op het kale en verhoute deel van de plant binnenin. Daar zit dus geen blad meer waarmee de plant verder kan groeien. Een grote plant is dus lastig kleiner te maken, maar een kleine plant is wel makkelijk klein te houden door steeds het bladgroen iets terug te snoeien.

Rozemarijn soorten

Er zijn verschillende rozemarijn rassen. De voornaamste verschillen zijn de kleur van de bloemen. Deze kunnen namelijk wit zijn, maar ook blauw en roze. Dan zijn er ook nog rozemarijnsoorten met iets dieper groen blad of juist met bleekgroen blad. De smaak van alle soorten is nagenoeg het zelfde. Wat wel belangrijk kan zijn bij het bepalen van het soort dat je wilt kweken, is hoe winterhard de plant is. Sommige rassen zijn namelijk beter bestand tegen strenge vorst dan anderen. Al kan rozemarijn over het algemeen best wat vorst verdragen, het helpt toch zeker als je een goed winterhard ras hebt.

Rozemarijn teeltwijzen

Voor het kweken van rozemarijn hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Rozemarijn kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Lavendel Pronkbonen Salie Slabonen Tijm Tuinbonen Wortel

Rozemarijn kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Tomaat

Rozemarijn plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten juni - oktober
Snoeien februari - maart
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 2 - 3 planten
Per m² / veld 5 - 8 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -12 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding