plant banner

Plantenlijst laden...

Lavendel
Lavandula

°C-15
°C16
CM50
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
buiten planten
jaarlijks

Lavendel kweken

Lavendel soorten

Welke soorten lavendel zijn er? Lavendel is er in verschillende soorten. Echte lavendel is het meest bekende soort dat erg geliefd is in bijvoorbeeld voortuinen. Daarnaast is er ook spijklavendel welke duidelijk te onderscheiden is.

Echte lavendel wordt ook wel smalbladige lavendel genoemd. Er zijn nog veel meer soorten lavendel zoals witte lavendel. Dat is een plant die -zoals de naam zegt- witte bloemetjes maakt in plaats van paarse. De geur is het zelfde.

Spijklavendel kan je overigens ook gebruiken in de keuken. Dan is er ook nog lavandin, wat een kruising is tussen echte lavendel en spijklavendel. Lavandin wordt vooral gebruikt om olie uit te verkrijgen, omdat de plant speciaal is geselecteerd op de aanmaak van zo veel mogelijk natuurlijke olie.

Lavendel zaaien en planten

Wanneer kan je lavendel zaaien Lavendel kan je direct buiten zaaien van maart tot juni. Lavendel kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om lavendel te ontkiemen is boven de 16℃.

Echte lavendel kan je prima zelf zaaien. Doe dit in kweekpotjes in de vensterbank en begin hier bij voorkeur in het vroege voorjaar mee. Lavendel is een trage kiemer en groeit ook in het begin wat langzaam. Eenmaal buiten uitgeplant dan zal lavendel een stuk sneller gaan groeien.

Het zelf zaaien van lavendel geeft veel voldoening als de plant eenmaal bloeit en je de heerlijke geur kunt ruiken. Je kunt lavendel ook als kant-en-klaar struikje kopen op diverse plekken. Het nadeel is dat de plant van jongs af aan de "ideale" grond in het potje is gewend. Je hebt in de tuin waarschijnlijk niet dezelfde grond.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 5 lavendel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 lavendel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Lavendel verzorgen/standplaats

Hoe kweek je lavendel? Lavendel kweken is best makkelijk zo lang je de juiste grondsoort hebt (heel belangrijk) en een plekje in de volle zon. Lavendel staat graag zo zonnig mogelijk. Echte lavendel is een meerjarig struikje dat ieder jaar opnieuw opkomt. Vaak blijft lavendel groen in de winter. Winterhard is lavendel absoluut.

Lavendel goede en slechte buren

Lavendel wisselteelt
Voor het kweken van lavendel hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Lavendel goede buren
Lavendel kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Citroen Knolraap Paksoi Palmkool Rode kool Romanesco Spruitkool Tomaat Witte kool

Lavendel slechte buren
Lavendel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Lavendel water geven

Hoeveel water heeft lavendel nodig? Lavendel staat graag op een droge en arme grond. Hoewel lavendel niet graag drijfnat staat, mag je het water geven ook niet helemaal vergeten.

Voel goed of de grond onder het oppervlak ook is opgedroogd. Je zou dan wat water kunnen geven. Steek je een vinger in de grond en voelt het nog (licht) vochtig, dan sla je een waterbeurt over.

Lavendel grondsoort

Welke grond heeft lavendel nodig? Lavendel groeit goed op een arme, droge grondsoort. Wel is deze bij voorkeur humusrijk, maar de grond mag tegelijk ook zanderig zijn. Dit zorgt echter wel dat de bodem een stuk sneller opdroogt dan andere soorten grond. Dat is bij lavendel gelukkig niet zo erg.

Meng altijd wat zand door aarde en compost alvorens dit aan je lavendel te geven of de struik erin te planten. Vooral het toevoegen van compost heeft veel meerwaarde bij lavendel. Dit zorgt namelijk voor een veerkrachtige en humusrijke grond. Ook is het belangrijk om lavendel te kweken op een alkalische grond.

Overtollig water moet makkelijk weg kunnen stromen. In potten en bakken leg je daarom liever een dikke laag kiezels of hydrokorrels om de waterafvoer te verbeteren. Te veel vocht is een van de grootste boosdoeners. In de volle grond kan je lavendel kweken op heuveltjes. Hierdoor stroomt veel (regen)water bij de plant vandaan.

pH
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Lavendel bemesten

Moet je lavendel bemesten? Alleen wanneer lavendel een langere tijd in hetzelfde potje (of op dezelfde grond) staat is het nodig om te bemesten. Lavendel verdraagt arme grond uitstekend, maar grond waar überhaupt geen voeding meer in zit is slecht. Geef in dit geval een zeer lichte meststof, bijvoorbeeld voor (geurende) kruiden.

Het is raadzaam om regelmatig kalk te strooien zodat de bodem van je lavendelplant licht alkalisch blijft. Kalk verbetert ook de bodemstructuur en de opname van voeding uit de bodem.

Nogmaals, als je lavendel wilt bemesten, geef dan zeker géén sterke mestvoeding. Dit doet vaak meer kwaad dan goed. Een lichte bemesting is alles wat nodig is voor lavendel. In het eerste jaar na de aanplant in verse grond hoef je zeker niet te bemesten. Het "vergeten" van de bemesting kan zelden kwaad.

Welke meststof gebruik je voor lavendel? De beste meststof voor het kweken van lavendel heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-6-3 of 7-9-5.

Ideale NPK samenstelling:

N4
P6
K3

Alternatieve NPK samenstelling:

N7
P9
K5

Wat is NPK?

Lavendel bloei en bestuiven

Wanneer bloeit lavendel? Lavendel bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je lavendel bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je lavendel niet te bestuiven. Mocht je levensvatbare zaden willen oogsten dan is bestuiven wel nodig. Lavendel is zelfbestuivend en wordt vooral door insecten bestoven. Lavendel kan zo wel éénslachtige als tweeslachtige bloemen maken, maar zal vrijwel altijd tweeslachtige bloemen maken. Lavendel is altijd éénhuizig.

Wanneer lavendel oogsten

Wanneer kan je lavendel oogsten? Lavendel oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Hoe oogst je lavendel? Bij lavendel worden vooral de paarse bloemetjes geoogst en gedroogd. Deze blijven sterk en lekker ruiken. Ook het blad wordt wel eens geoogst. Dit is iets minder populair maar ook heel goed te gebruiken in de keuken.

Lavendel gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je lavendel? Lavendel is iets minder bekend in de keuken maar doet het toch wel goed door de salades. In Frankrijk is de kans aanzienlijk groter dat je lavendel in een gerecht tegenkomt. De smaak kan snel overheersend worden, je gebruikt er dus maar heel weinig van. Je kunt ook lavendelazijn maken van lavendel.

Hoelang is lavendel te bewaren? Om lavendel te bewaren kan je dit het beste eerst drogen. Goed gedroogde lavendel blijft nog jaren goed in een afgesloten potje of bakje, maar lang vers blijft lavendel niet. De takjes en blaadjes die je plukt drogen snel op in de vensterbank, vaak al binnen enkele dagen.

Wanneer lavendel snoeien

Lavendel snoei je doorgaans van april tot mei en van september tot oktober.

Het is goed om lavendel terug te snoeien. Doe dit bij voorkeur aan het einde van het jaar en na de bloei. Snoei het struikje flink terug om deze in vorm te houden. Soms bloeit de plant pas laat in het jaar en bloeit deze nog steeds tijdens het snoei-moment. Het beste kan dan niet meer gesnoeid worden.

Lavendel kan je niet in de winter snoeien, in verband met open wonden die dan nog maar slecht herstellen omdat de plant in rust is. Lukt het niet om in het najaar of na de bloei te snoeien? Wacht dan tot na de winter.

Als alternatief voor de snoei in het najaar, kan je lavendel ook in het daaropvolgende voorjaar terugsnoeien. Wacht dan bij voorkeur tot ongeveer in april, wanneer de kans op vorst flink begint af te nemen (al kan het wel nog steeds vriezen, dus let op). Snoei uiterlijk begin mei als het in april nog heeft gevroren.

Lavendel ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij lavendel? Lavendel is niet erg geliefd bij ongedierte, al kunnen er soms wolluizen voorkomen. Snel gebeurd dit echter niet. Het sterk geurende en aromatische kruid is niet erg geliefd bij de meeste plaagdieren.

Lavendel plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien maart - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten juni - oktober
Snoeien april - mei
september - oktober
Bloeitijd mei - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 4-6-3 / 7-9-5
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 50 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 2 - 5 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Geen wisselteelt

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding