plant banner

Lavendel
Lavandula

plant icon
Lavendel
Lavandula
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

-15

50CM

50CM
pH
6.5 - 8.0
NPK
4-6-3
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Voorzaaien
Buiten zaaien
Buiten planten
Jaarlijks

Lavendel kweken

Lavendel verzorgen

Hoe kweek je lavendel? Lavendel kweken is best makkelijk zo lang je de juiste grondsoort hebt (heel belangrijk) en een plekje in de volle zon. Lavendel staat graag zo zonnig mogelijk. Echte lavendel is een meerjarig struikje dat ieder jaar opnieuw opkomt. Vaak blijft lavendel groen in de winter. Winterhard is lavendel absoluut.

Lavendel zaaien en planten

Wanneer kan je lavendel zaaien? Lavendel kan je direct buiten zaaien van maart tot juni. Lavendel kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april.

Echte lavendel kan je prima zelf zaaien. Doe dit in kweekpotjes in de vensterbank en begin hier bij voorkeur in het vroege voorjaar mee. Lavendel is een trage kiemer en groeit ook in het begin wat langzaam. Eenmaal buiten uitgeplant dan zal lavendel een stuk sneller gaan groeien.

Het zelf zaaien van lavendel geeft veel voldoening als de plant eenmaal bloeit en je de heerlijke geur kunt ruiken. Je kunt lavendel ook als kant-en-klaar struikje kopen op diverse plekken. Het nadeel is dat de plant van jongs af aan de "ideale" grond in het potje is gewend. Je hebt in de tuin waarschijnlijk niet dezelfde grond.

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 5 lavendel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 lavendel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Lavendel water geven

Hoeveel water heeft lavendel nodig? Lavendel staat graag op een droge en arme grond. Hoewel lavendel niet graag drijfnat staat, mag je het water geven ook niet helemaal vergeten.

Voel goed of de grond onder het oppervlak ook is opgedroogd. Je zou dan wat water kunnen geven. Steek je een vinger in de grond en voelt het nog (licht) vochtig, dan sla je een waterbeurt over.

Lavendel grondsoort

Welke grond heeft lavendel nodig? Lavendel groeit goed op een arme, droge grondsoort. Wel is deze bij voorkeur humusrijk, maar de grond mag tegelijk ook zanderig zijn. Dit zorgt echter wel dat de bodem een stuk sneller opdroogt dan andere soorten grond. Dat is bij lavendel gelukkig niet zo erg.

Meng altijd wat zand door aarde en compost alvorens dit aan je lavendel te geven of de struik erin te planten. Vooral het toevoegen van compost heeft veel meerwaarde bij lavendel. Dit zorgt namelijk voor een veerkrachtige en humusrijke grond. Ook is het belangrijk om lavendel te kweken op een alkalische grond.

Overtollig water moet makkelijk weg kunnen stromen. In potten en bakken leg je daarom liever een dikke laag kiezels of hydrokorrels om de waterafvoer te verbeteren. Te veel vocht is een van de grootste boosdoeners. In de volle grond kan je lavendel kweken op heuveltjes. Hierdoor stroomt veel (regen)water bij de plant vandaan.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Lavendel bemesten

Moet je lavendel bemesten? Alleen wanneer lavendel een langere tijd in hetzelfde potje (of op dezelfde grond) staat is het nodig om te bemesten. Lavendel verdraagt arme grond uitstekend, maar grond waar überhaupt geen voeding meer in zit is slecht. Geef in dit geval een zeer lichte meststof, bijvoorbeeld voor (geurende) kruiden.

Het is raadzaam om regelmatig kalk te strooien zodat de bodem van je lavendelplant licht alkalisch blijft. Kalk verbetert ook de bodemstructuur en de opname van voeding uit de bodem.

Nogmaals, als je lavendel wilt bemesten, geef dan zeker géén sterke mestvoeding. Dit doet vaak meer kwaad dan goed. Een lichte bemesting is alles wat nodig is voor lavendel. In het eerste jaar na de aanplant in verse grond hoef je zeker niet te bemesten. Het "vergeten" van de bemesting kan zelden kwaad.

Welke meststof gebruik je voor lavendel? De beste meststof voor het kweken van lavendel heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-6-3 of 7-9-5.

Ideale NPK samenstelling:

N4
P6
K3

Alternatieve NPK samenstelling:

N7
P9
K5

Wat is NPK?

Lavendel bloei en bestuiven

Wanneer bloeit lavendel? Lavendel bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je lavendel bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je lavendel niet te bestuiven. Mocht je levensvatbare zaden willen oogsten dan is bestuiven wel nodig. Lavendel is zelfbestuivend en wordt vooral door insecten bestoven. Lavendel kan zo wel éénslachtige als tweeslachtige bloemen maken, maar zal vrijwel altijd tweeslachtige bloemen maken. Lavendel is altijd éénhuizig.

Wanneer lavendel oogsten

Wanneer kan je lavendel oogsten? Lavendel oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Hoe oogst je lavendel? Bij lavendel worden vooral de paarse bloemetjes geoogst en gedroogd. Deze blijven sterk en lekker ruiken. Ook het blad wordt wel eens geoogst. Dit is iets minder populair maar ook heel goed te gebruiken in de keuken.

Lavendel gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je lavendel? Lavendel is iets minder bekend in de keuken maar doet het toch wel goed door de salades. In Frankrijk is de kans aanzienlijk groter dat je lavendel in een gerecht tegenkomt. De smaak kan snel overheersend worden, je gebruikt er dus maar heel weinig van. Je kunt ook lavendelazijn maken van lavendel.

Hoelang is lavendel te bewaren? Om lavendel te bewaren kan je dit het beste eerst drogen. Goed gedroogde lavendel blijft nog jaren goed in een afgesloten potje of bakje, maar lang vers blijft lavendel niet. De takjes en blaadjes die je plukt drogen snel op in de vensterbank, vaak al binnen enkele dagen.

Wanneer lavendel snoeien

Lavendel snoei je doorgaans van april tot mei en van september tot oktober. Het is goed om lavendel terug te snoeien. Doe dit bij voorkeur aan het einde van het jaar en na de bloei. Snoei het struikje flink terug om deze in vorm te houden. Soms bloeit de plant pas laat in het jaar en bloeit deze nog steeds tijdens het snoei-moment. Het beste kan dan niet meer gesnoeid worden.

Lavendel kan je niet in de winter snoeien, in verband met open wonden die dan nog maar slecht herstellen omdat de plant in rust is. Lukt het niet om in het najaar of na de bloei te snoeien? Wacht dan tot na de winter.

Als alternatief voor de snoei in het najaar, kan je lavendel ook in het daaropvolgende voorjaar terugsnoeien. Wacht dan bij voorkeur tot ongeveer in april, wanneer de kans op vorst flink begint af te nemen (al kan het wel nog steeds vriezen, dus let op). Snoei uiterlijk begin mei als het in april nog heeft gevroren.

Lavendel soorten

Welke soorten lavendel zijn er? Lavendel is er in verschillende soorten. Echte lavendel is het meest bekende soort dat erg geliefd is in bijvoorbeeld voortuinen. Daarnaast is er ook spijklavendel welke duidelijk te onderscheiden is.

Echte lavendel wordt ook wel smalbladige lavendel genoemd. Er zijn nog veel meer soorten lavendel zoals witte lavendel. Dat is een plant die -zoals de naam zegt- witte bloemetjes maakt in plaats van paarse. De geur is het zelfde.

Spijklavendel kan je overigens ook gebruiken in de keuken. Dan is er ook nog lavandin, wat een kruising is tussen echte lavendel en spijklavendel. Lavandin wordt vooral gebruikt om olie uit te verkrijgen, omdat de plant speciaal is geselecteerd op de aanmaak van zo veel mogelijk natuurlijke olie.

Lavendel ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij lavendel? Lavendel is niet erg geliefd bij ongedierte, al kunnen er soms wolluizen voorkomen. Snel gebeurd dit echter niet. Het sterk geurende en aromatische kruid is niet erg geliefd bij de meeste plaagdieren.

Lavendel teeltwijzen

Voor het kweken van lavendel hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Lavendel kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Citroen Knolraap Paksoi Palmkool Rode kool Romanesco Spruitkool Tomaat Witte kool

Lavendel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Lavendel plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien maart - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten juni - oktober
Snoeien april - mei
september - oktober
Bloeitijd mei - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 4-6-3 / 7-9-5
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 50 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 3 - 5 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding