plant banner

Citroen
Citrus lemon - Rutaceae
Uitplanten kweken en oogsten

°C18
CM200
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
buiten planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Citroen kweken

Citroen draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Citrus lemon en is een lid van de wijnruitfamilie, ook wel rutaceae.

Citroen soorten

Welke soorten citroenen zijn er? Als eerste zijn citroenen en limoenen niet hetzelfde. Hoewel dit beiden citrusvruchten zijn, komen citroenen en limoenen van twee verschillende variëteiten. Citroenen worden meestal geel geoogst, maar kunnen ook wel eens groen worden geplukt. Bij limoenen is dit andersom. Ze worden meestal groen geplukt, maar kunnen ook geel kleuren. Gele limoenen zijn minder zuur van smaak.

Citroenen bestaan overigens ook als siergewas voor binnenshuis. De vruchten van siercitroenen of -limoenen zijn meestal wel eetbaar, maar helaas niet erg geschikt om te eten. Ze zijn niet lekker van smaak of zijn zelfs smaakloos, en bovendien ook veel minder sappig. Let bij de aanschaf dus op dat je een eetbaar soort neemt.

Citroen zaaien en planten


Wanneer kan je citroen planten?
Citroen planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.

Wanneer plant je een citroenboom? Het beste moment om een citroenboom over te zetten in een ruime (definitieve) pot of kuip, is van half mei tot begin juli. Het is dan warm genoeg om de citroenboom direct buiten te zetten. Laat je citroen niet in de pot van de kweker staan, deze is aan de kleine kant. Zet je boompje ook niet in de volle grond, dan kan je deze in de winter niet meer naar binnen halen.

Kan je een citroenpit planten? Citroenen zaaien is niet gebruikelijk, maar mogelijk is het zeker. Dit lukt vaak al bij pitten uit een citroen van de winkel. Begraaf wat pitjes in kweekpotten met (vochtige) aarde. Dit doe je het liefste in april of mei, binnenshuis, waar het dan warm is. Het kan erg lang duren voor citroenpitten ontkiemen. Pas na minimaal 4 jaar kan een citroenboom überhaupt gaan bloeien. Het is dan niet zeker of je ook hetzelfde soort citroen krijgt.

Citroenen kweken is erg onzeker, je weet niet of en wanneer je boompje gaat bloeien. Voor de meeste zekerheid van ras en het dragen van vruchten, koop je toch liever een boompje bij een kweker of een tuincentrum.

Zet een jong citroenboompje uit een pit niet direct in de volle zon. Deze kan je beter langzaam afharden voor je deze buiten in de zon zet. Dagelijks even naar buiten en steeds voor een langere periode, tot het boompje is gewend aan de nieuwe omstandigheden.

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 citroen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 citroen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Citroen standplaats en verzorgen

Hoe verzorg je een citroenboom? Citroenen komen uit mediterrane streken. Ze hebben dus veel warmte en zonlicht nodig, een plekje in de volle zon werkt dan goed. De temperatuur mag liever niet onder de 18 graden celcius dalen. Je citroenboom moet daarom binnenshuis overwinteren. Om die reden kan je citroenen eigenlijk alleen in een pot of kuip kweken. Gelukkig zijn veel soorten daar geschikt voor.

Citroenen kweken kan eigenlijk het hele jaar door. Ze kunnen op ieder moment gaan bloeien, maar vaak is dat wanneer het wat koeler begint te worden. Zet je citroenboompje liever wel onder een afdakje als het erg hard gaat regenen.

Citroen is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 18℃.

Citroen combinatieteelt en wisselteelt

In landen van herkomst wordt de citroen in boomgaarden gekweekt.

Citroen
Voor het kweken van citroen hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Citroen goede buren
Citroen heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Citroen slechte buren
Citroen heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Citroen water geven

Hoeveel water geef je een citroenboom? Citroenen kunnen goed op vrij droge grond staan. In de gebieden waar ze vandaan komen, schijnt de zon vaak en is het warm en droog. Geef je citroenboom tijdens een droge zomer ongeveer eens per 4 dagen water. Laat de grond ook in de winter goed opdrogen en geef dan maar heel weinig water.

Citroen grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor een citroenboom? Voor een citroenboompje gebruik je goed doorlaatbare grond. Overtollig water moet heel makkelijk weg kunnen. Leemgrond werkt erg goed voor citroenboompjes. Je kunt eventuele (dikkere) tuingrond gebruiken, maar meng dan extra zand door om de structuur te verbeteren. Vaak wordt mediterrane potgrond gebruikt voor citroenen en andere mediterrane fruit- of notenboompjes.

pH

5.5
6.5

Citroen tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Citroen bemesten

Moet je een citroenboompje bemesten? Voeding is nodig voor het kweken van je eigen citroenen. Meestal wordt dan een vloeibare meststof gebruikt. Deze kan je door het water mengen dat je geeft. Zo krijgt je citroenboompje iedere waterbeurt een beetje extra voeding. Kies voor een meststof met minder stikstof of een gebalanceerde mestvoeding.

N6
P8
K8

Voor het bemesten van citroen adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-8-8 of 8-8-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Citroen bloei en bestuiven

Wanneer bloeit citroen? Citroen bloeit doorgaans van april tot oktober.

Moet je citroenen bestuiven? Als je citroenboom binnen staat, kan het handig zijn om deze met de hand te bestuiven. In de buitenlucht doen de bijtjes en andere insecten dat. Citroenen zijn in principe gewoon zelfbestuivend, maar bij gebrek aan wind en insecten (binnen) lukt het mogelijk niet. Citroenen zijn eenhuizig.

Wanneer citroen oogsten

Wanneer kan je citroen oogsten? Doorgaans doe je dit van oktober tot januari.

De oogst kàn het hele jaar door plaatsvinden, maar meestal bloeien citroenen als het koeler wordt na de zomer of zelfs in de winter binnenshuis. Citroenen hebben lang de tijd nodig om te groeien en te rijpen. De hele zomer lang blijven de citroenen aan de plant hangen.

Vanaf eind oktober kunnen de eerste citroenen geel gaan kleuren. Als de citroenen een klein beetje zacht zijn wanneer je ze indrukt, dan zijn ze rijp om te plukken. Vaak oogst je ze zelfs pas in de winter van het tweede jaar dat de citroenen aan het boompje hangen.

Bij het geel kleuren van een citroen speelt het stofje ethyleen een grote rol. De aanmaak van dit stofje is niet vanzelfsprekend. Een citroen kan na het plukken nog (meer) geel kleuren, maar dit lukt het beste bij lagere temperaturen (15-18 graden). Dit geldt ook voor citroenen die aan de plant hangen.

Citroen gebruiken en bewaren

Waar voor gebruik je citroenen? Citroenen worden voornamelijk gebruikt voor het zure sap. Dit wordt wel eens met water gemengd voor een hydraterend drankje tijdens het sporten. Citroensap is dorstlessend. Het wordt ook toegevoegd aan veel gerechten om smaak te maken, bijvoorbeeld aan vleesgerechten.

Citroensap wordt tevens in bijna alle soorten jam gebruikt om de jam na het koken beter te laten stollen, of om een (te) grote hoeveelheid suiker in (zelfgemaakte) jam minder zoet te laten smaken.

Citroen houdbaarheid

Hoe lang kan je citroenen bewaren? Citroenen kan je het beste niet op elkaar leggen. Leg een losse citroen op of naast de fruitschaal zonder dat er ander fruit tegenaan ligt, dan blijft deze het langste goed. Met name appels en bananen kunnen de vrucht snel doen schimmelen.

Tot ongeveer 1-3 weken, afhankelijk van de temperatuur, kan je een citroen zeker bewaren. Dat is als deze niet tegen ander fruit aan ligt. Hoe langer een citroen ligt, hoe droger deze wordt. Laat je een citroen erg lang liggen dan droogt deze op.

Citroen snoeien

Wanneer kan je citroen snoeien? Doorgaans doe je dit van maart tot april.

Hoe moet je een citroenboompje snoeien? De citroenboom zal zo nu en dan gesnoeid moeten worden, zeker als je deze in een pot houd. Doe dat dan bij voorkeur in het vroege voorjaar, wanneer het boompje opnieuw gaat uitlopen. Door de langzaam stijgende temperaturen kunnen snoeiwonden makkelijker herstellen. Snoei zeker niet tijdens koude en vochtige perioden of als de boom binnenshuis aan het overwinteren is.

Citroen ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij citroenen? Hoewel citroenen toch wel eens last kunnen krijgen van luizen en andere soorten ongedierte, blijven plagen vaak erg beperkt. De grootste uitdaging bij de teelt van citroenen in ons klimaat, zit niet in het bestrijden van ongedierte. Het is het niet altijd even geschikte klimaat dat het grootste gevaar vormt. Besteed dus extra aandacht aan de bodem, bemesting, het water geven en overige verzorging.

Citroen kweken informatie

Naam en familie
Naam Citroen
Familie Wijnruitfamilie
Wetenschappelijke naam Citrus lemon
Familie (wetenschappelijk) Rutaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten oktober - januari
Snoeien maart - april
Bloeitijd april - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 200CM
Regelafstand 300CM
Per strekkende meter (M) -
Per vierkante meter (M²) -
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 6-8-8
Zuurtegraad bodem pH 5.5-6.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Fruit
Winterhard tot 18
Wintergroen Wintergroen
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 70CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Boom

Nieuwe planten...