Pompoen

Curcubita pepo

Minimale plantafstand (cm): 75
Minimale worteldiepte (cm): 50

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender pompoenen

Variëteiten

Pompoenen zijn er in verschillende soorten, waaronder ook siersoorten. Pompoenen kruisbestuiven heel makkelijk met de sierkalebas, courgette en diverse vergelijkbare planten. De pompoen is een andere variëteit uit de zelfde familie. Bepaalde rassen pompoenen kunnen gigantisch worden, en er worden wedstrijden gehouden wie de grootste pompoenen kan kweken. Daar heb je natuurlijk zaden voor nodig uit een gigantische pompoensoort. Of deze soort ook lekker is dat is nog maar de vraag, maar het is een leuk experiment.

Vermeerderen

Pompoen kan je al in het begin van het voorjaar zaaien, maar zaai je liever wat later in het jaar wanneer het al warmer is. Je kunt ze het beste in een ruime pot (minimaal P9) voorzaaien, want pompoenen worden in korte tijd erg groot. Zaai altijd in afzonderlijke potjes. De sterke groei gaat gepaard met een snel groeiend wortelstelsel. Je kunt plantjes die bij elkaar staan daarom niet meer uit elkaar halen zonder de wortels stuk te trekken. In grote, afzonderlijke potjes zaaien is dus het beste.

Verzorging

Basis
Pompoenen worden groot, maar vooral erg breed. Geef de plant dus voldoende ruimte door de plantafstand op te volgen (wordt bovenaan deze pagina genoemd). De plant wordt niet alleen erg groot maar groeit ook supersnel. Daarom kan je deze dus ook wat later in het jaar zaaien, maar het leukste is natuurlijk dat je ook snel kunt oogsten. Zet de pompoen op een warm en zonnig plekje in de tuin, in de volle zon, dan heb je weinig verdere zorgen. De planten hebben weinig verzorging nodig.

Bodem
Pompoenen groeien graag op een voedzame, doorlaatbare en humusrijke bodem. Zorg dat deze dus niet te lang nat blijft, pompoenen krijgen snel last van wortelrot door te veel vocht in de bodem. De afwatering kan je verbeteren door veel compost en organisch materiaal door de bodem te mengen, waardoor deze luchtiger van structuur wordt. Hiermee maak je de bodem tevens iets voedzamer, maar compost heeft nog een groot voordeel. Voor de pompoen is warmte belangrijk, en verterend plantenmateriaal produceert extra warmte.

Voeding
Geef een pompoen regelmatig een goede voeding. Bijvoorbeeld in de vorm van een universele organische meststof, of een organische meststof voor moes- en kruidentuin (is aan te raden). Geef vooral niet te veel stikstof, pompoenen hebben van zichzelf al een aardig weelderige bladgroei. Wel kunnen de planten in ons klimaat een betere weerstand gebruiken, tegen vocht of een hoge/lage temperatuur, schimmels en infecties. Daar is extra kalium wel handig voor. Heel weinig stikstof en iets meer kalium geef je dus aan de pompoen.

Gevaren
Pompoenen zijn makkelijke kruisbestuivers. Dat betekend dat als je een sierpompoen, sierkalebas of een ander giftig soort hebt staan in de tuin, dat deze voor kruisbestuiving met de eetbare pompoen kan zorgen. De pompoenen zijn dan nog steeds veilig en eetbaar, geen zorgen, maar gebruik de zaden uit deze pompoen liever niet opnieuw. Hieruit kan namelijk wèl een giftige kruising ontstaan. Dat weet je dus niet zeker want het is afhankelijk van of de kruisbestuiving is gelukt, maar neem het zekere voor het onzekere.

Oogsten

Een pompoen oogst je als deze groot, oranje en rijp is, in tegenstelling tot courgettes die je nog jong en klein oogst. Een pompoen is ècht rijp als de vrucht helemaal oranje gekleurd is en wanneer het steeltje dat eraan kurkachtig en droog aanvoelt.

Gebruiken

Even afgezien van eetbare gerechten kun je pompoenen ook tijdens halloween voor de sier neerzetten. Als je ze wilt eten kun je er uitstekend soep van maken! Zelf ben ik niet zo gek op pompoenen maar wie ervan houd kan ze gebruiken in een gerecht uit de oven, voor de quiche of zelfs cheesecake.

Bewaren

Een verse pompoen kan je op een koele plek (in de koelkast) nog wel twee maanden bewaren. Is de schil al gesneden dan blijft een pompoen in de koeling nog een week lang goed. In de soep kan je de soep invriezen, dan blijft pompoen nog een jaar goed. Je kunt ook de hele pompoen blancheren. Wanneer deze droog en afgekoeld is kan je deze invriezen en ook dan bewaar je de pompoen nog een jaar in de vriezer.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Courgette

Courgette

In één oogopslag alle behoeften van de courgette! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Meloen

Meloen

In één oogopslag alle behoeften van de meloenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Sopropo

Sopropo

In één oogopslag alle behoeften van de bittermeloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kiwano

Kiwano

In één oogopslag alle behoeften van de gehoornde meloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pepino

Pepino

In één oogopslag alle behoeften van de meloenpeer! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Watermeloen

Watermeloen

In één oogopslag alle behoeften van de watermeloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Muismeloen

Muismeloen

In één oogopslag alle behoeften van de muismeloen of cucamelon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aubergine

Aubergine

In één oogopslag alle behoeften van de aubergine! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding