plant banner

Plantenlijst laden...

Courgette
Curcubita pepo

plant icon
Courgette
Curcubita pepo
light icon
water icon
soil icon
winter icon

18

12

70CM

50CM
pH
5.5 - 7.0
NPK
12-30-12
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
voorzaaien
buiten zaaien

Courgette kweken

Courgette soorten

Welke soorten courgettes zijn er? Courgettes zijn er in veel verschillende vormen en maten te vinden. De ene nog lekkerder dan de andere, maar bovenal ook nog mooier dan de andere. Je hebt courgettes namelijk langwerpig, maar ook rond.

langwerpige groene courgette

Je kunt courgette kweken in diverse kleuren, zoals ronde gestreepte bolcourgettes. De meest bekende is misschien de gewone groene. Ook de langwerpige gele courgette is niet geheel onbekend en wordt met grote regelmaat gekweekt door liefhebbers.

langwerpige gele courgette

Sommige courgettes zijn zelfs stervormig als je ze in plakjes snijd, omdat ze net als een stervrucht hoekjes hebben langs de zijkanten. Courgettes zijn er zelfs roomwit gekleurd of knaloranje. Je kunt zo veel verschillende soorten courgette kweken, dat je er nooit op raakt uitgekeken.

Courgette zaaien en planten

Wanneer kan je courgette zaaien? Courgette kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Courgette kan je binnen (voor)zaaien van april tot mei. De beste temperatuur om courgette te ontkiemen is boven de 18℃.

Ga je courgettes kweken, probeer de zaden dan zo kort mogelijk vóór het uitplanten te zaaien. Omdat courgetteplanten snel groeien, kan je ze moeilijk voor een langere tijd in de vensterbank houden. Zaai om die reden ook liever in een groot kweekpotje, zoals een P9 (9x9 cm) of nog grotere kweekpot zoals 12x12x20 (diepe kweekpot).

Vanaf half mei kan je eventueel voorgezaaide courgetteplanten buiten uitplanten, in de volle grond. Doe dit dan op een warm en zonnig plekje buiten of in een kweekkas. Geef de planten voldoende ruimte om te groeien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 3 courgette planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 courgette planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Courgette verzorgen/standplaats

Hoe kweek je courgette? Courgette kweken doe je in de volle zon en op een warm plekje. De courgetteplant groeit snel en kan dus in korte tijd erg groot worden. Geef deze plant voldoende ruimte om te groeien. Door meer dezelfde courgettes bij elkaar te zetten, oogst je meer courgettes. Kruisbestuiving helpt bij de productie.

Meestal wil je de ruimte in een kweekkas voor andere planten gebruiken, dus courgettes kweken gebeurd niet vaak in een hobbykas. Toch is de teelt in een kas vaak nog beter omdat de planten hier warmer staan. Courgettes kunnen overigens zeer productief zijn, maar bloeien vaak ook al vroeg. Zo oogst je langer van dezelfde planten.

Courgette goede en slechte buren

Courgettes worden vaak in rijen gekweekt.

Courgette wisselteelt
Courgette is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Courgette goede buren
Courgette kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Andijvie Erwten Kapucijners Kropsla Linzen Maïs Oost-indische kers Peulen Pronkbonen Radijs Slabonen Spinazie Tuinbonen Uien Veldsla

Courgette slechte buren
Courgette kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel Kiwano Komkommer Meloen Watermeloen

Courgette water geven

Hoe vaak moet je courgettes water geven? De planten staan graag op een vrij droge tot licht vochtige bodem. Geef tijdens warme en droge zomerdagen wat extra water, maar geef niet te veel. Een natte bodem kan leiden tot wortelrot. Bij vochtig weer kan ook eerder schimmel ontstaan op de courgettes zelf en op het blad van de planten.

Courgette grondsoort

Welke grondsoort voor courgettes? Courgette kweken lukt op vrijwel iedere grondsoort, zo lang de bodem goed doorlaatbaar en zeer voedzaam is. Zorg voor een licht vochthoudende grond, waarbij overtollig water toch makkelijk weg kan. Voorkom altijd dat de bodem erg nat wordt.

Hoewel courgettes erg goed op zwaardere grondsoorten kunnen groeien, zoals kleigrond, is dit type grond vaak te vochthoudend. Voeg in zo'n geval veel brekerzand toe en vul dit eventueel aan met compost voor de aanplant.

Bonus tip: Courgettes worden vaak op heuveltjes gekweekt. Zo kan overtollig water makkelijk langs de zijkanten van het heuveltje bij de plant vandaan stromen.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Courgette bemesten

Moet je courgette bemesten? Ja, courgettes zijn grootverbruikers als het om plantenvoeding gaat. Ze groeien immers in korte tijd veel en worden groot. Dit eist wat van de bodem. Geef daarom een sterke bemesting, rijk aan fosfor ter bevordering van de aanmaak en ontwikkeling van (bloem)knoppen.

Courgette kweken doe je liever niet op een bodem rijk aan stikstof. Wees dan ook terughoudend met het geven van stikstof, omdat hiermee vooral veel bladgroei wordt gestimuleerd. Dit gaat ten koste van de opbrengst van deze -van nature erg productieve- planten.

Geef kalium ter versterking van de weerstand. Je courgetteplant wordt zo weerbaarder tegen extreem weer, zoals veel regen of lagere temperaturen. Zo verklein je de kans op schimmels en infecties bij je courgetteplant.

Welke meststof gebruik je voor courgette? De beste meststof voor het kweken van courgette heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-30-12 of 20-30-20.

Ideale NPK samenstelling:

N12
P30
K12

Alternatieve NPK samenstelling:

N20
P30
K20

Wat is NPK?

Courgette bloei en bestuiven

Wanneer bloeit courgette? Courgette bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je courgettes bestuiven? Vaak is bestuiven niet nodig omdat dit door insecten wordt gedaan, maar je kunt het voor de zekerheid zelf doen. Met name in een kweekkas of op plekken waar weinig (vliegende) insecten komen, is bestuiven met de hand aan te raden. Courgettes moeten immers bestoven worden om vruchten te kunnen maken.

courgette bloei

Courgettes zijn éénhuizig, ze maken zo wel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde plant. Deze bloemen zijn echter wel éénslachtig, ze zijn mannelijk of vrouwelijk. Al heel vroeg verschijnen de eerste mannelijke bloemen. Lange steeltjes met een grote, gele bloem erop. Iets later verschijnen ook de vrouwelijke bloemen, met een klein vruchtbeginsel achter de bloem.

Het stuifmeel van de mannelijke bloemen moet worden overgebracht naar de vrouwelijke bloemen, wanneer deze gelijktijdig open staan. Je kunt dit doen met een kwast of wattenstaafje, of door de hele mannelijke bloem te plukken en hiermee langs de vrouwelijke bloemen te gaan.

Wanneer courgette oogsten

Wanneer kan je courgette oogsten? Courgette oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Courgettes oogst je het liefst zo jong mogelijk, maar natuurlijk wel als ze een fijn formaat hebben. De courgette is dan ongeveer tien tot twintig centimeter lang, maar dat is deels ook afhankelijk van het soort courgette.

Je kunt de vrucht bij de steel afsnijden met een scherp mes, of doorknippen met een (snoei)schaar. Een courgette kan van een klein vruchtbeginsel in zeer korte tijd uitgroeien. Courgettes zijn dus relatief snel oogstklaar.

oogst afbeelding

Courgette gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je courgettes? Net als aubergine heeft ook een courgette van zichzelf weinig smaak. De vrucht neemt vooral de smaken van andere ingrediënten uit het gerecht over. Courgettes worden dan ook vaak gebruikt om structuur aan een gerecht toe te voegen. Je kunt courgettes -in blokjes of reepjes- in gerechten gebruiken, maar je kunt ze ook gevuld eten.

Hoe lang blijft een courgette vers? Courgette is buiten de koeling ongeveer een week houdbaar. De vrucht wordt het beste bewaard tussen de 10 en 15 graden celcius. Zo blijft de courgette het langste goed. Je kunt courgette kort blancheren en invriezen om deze tot een jaar te kunnen bewaren. De structuur kan hierdoor enigszins verloren gaan.

Courgette ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij courgettes? De courgette is -met name bij vochtig weer- vatbaar voor een bladschimmel. Meeldauw komt vaak voor als een courgetteplant (gedeeltelijk) in de schaduw staat, waar het over het algemeen vochtiger is. Je kunt dit voorkomen door courgettes op een zonnige plek te zetten.

Ga je courgettes kweken, kijk dan niet vreemd op als je tegen het einde van het seizoen schimmel op de bladeren ziet zitten. Aan het einde van het jaar zullen de planten vaak beginnen af te sterven als gevolg van het koelere en vochtigere weer. Het blad zit dan vol met meeldauw, maar gezien het einde nadert is dit niet zo'n probleem meer.

meeldauw courgette

Courgette plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 12-30-12 / 20-30-20
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 70 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 3 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 18 ℃
Min. veilige temperatuur 12 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding