Courgette

Curcubita pepo

Minimale plantafstand (cm): 75
Minimale worteldiepte (cm): 50

Afbeeldingen:

keukenplanten courgette zaailingen

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender courgette

Variëteiten

Courgettes zijn er in verschillende rassen, die voornamelijk een eigen vorm of kleur vruchten produceren en zich daarin onderscheiden. Eigenlijk zijn er te veel rassen om deze allemaal op te noemen. Er zitten best leuke soorten tussen, zoals courgettes die -op de zelfde manier als een stervrucht- stervormig zijn als je ze in plakjes snijd. Dan zijn er ook weer ronde bolcourgettes die -zoals de naam al aangeeft- een meer bolvormige courgette produceert. Dit soort courgette lijkt soms zelfs een beetje op een (kleine) pompoen. Ook zijn er courgettes in diverse kleuren van groen tot roomwit of geel en oranje.

Vermeerderen

Courgette zaai je wat later in het jaar wanneer het al wat warmer is. Dat doe je omdat de plant snel groeit en je hierdoor snel kan oogsten, de plant heeft geen lang seizoen nodig. Een tweede reden dat je later in het jaar begint met zaaien, is omdat je de plant anders maar lastig in de vensterbank kunt houden. Het licht is daar beperkt en de plant groeit erg snel. Je hebt dus snel te weinig ruimte en je kunt niet eindeloos blijven verpotten.

Het voorzaaien van courgettes doe je in een iets groter potje, dat is handiger zodat je met geluk maar één keer hoeft te verpotten. Een potje van P9 formaat zou voldoende moeten zijn om de plant op te kweken tot het tijd is om deze buiten te planten. Als je heel vroeg begint dan moet je mogelijk alsnog één keer verpotten. Gebruik dan een iets grotere potmaat om enkele weken te overbruggen tot de courgette buiten kan worden geplant.

Verzorging

Basis
Courgette is een snelgroeiende plant die aardig groot kan worden, en vooral erg breed. Hoewel de courgette geen inheemse plant is, kan je deze makkelijk op een warm en zonnig plekje in de tuin zetten. Een kas is niet per se nodig voor het kweken van courgette, maar het kan natuurlijk wel. In de kas oogst je mogelijk nog iets eerder dan buiten. De courgette plant je in de volle grond. Het beste resultaat (de grootste opbrengst) krijg je wanneer je twee of meer de zelfde courgettes bij elkaar plant. Courgettes kunnen zeer productief zijn.

De plant kan al redelijk snel bloemen gaan maken. Als eerste (meestal) verschijnen de mannelijke bloemen, zoals te zien op de foto hieronder. Na enige tijd vrschijnen ook vrouwelijke bloemen, deze hebben een vruchtbeginsel achter de bloem. Het bestuiven van courgettes is niet per se nodig, gezien dit ook door insecten wordt gedaan. Om te voorkomen dat de courgette wordt bestoven met stuifmeel van een giftige soort (als deze in de buurt staat) kan je de bestuiving zelf overnemen. Wees er dan als eerste bij en gebruik een wattenstaafje of kwastje.

keukenplanten courgette mannelijke bloemen

Courgette mannelijke bloemen

Bodem
Courgettes groeien vrijwel overal, als de bodem maar licht vochtig is. Courgettes hebben regelmatig water nodig, en veel water ook (zonder de bodem drijfnat te maken). Voeg compost en organisch materiaal toe aan de bodem voor een betere structuur en waterhuishouding. Het is belangrijk dat een te veel aan water, bijvoorbeeld door een flinke regenbui, goed weg kan bij de courgette. Je kunt daarom het beste op een klein heuveltje planten, zodat overtollig water snel aan de zijkanten wegstroomt.

Voeding
Courgettes zijn grootverbruikers als het gaat om voeding uit de bodem. Het is aan te raden om veel extra voeding te geven, bijvoorbeeld in de vorm van algemene organische mestvoeding voor de moestuin.

Gevaren
Kweek je courgettes in de buurt van sierkalebassen, sierpompoenen of andere mogelijk giftige (sier)soorten? Gebruik dan vooral de zaden van deze courgettes niet om volgend jaar opnieuw te zaaien. Door de kruisbestuiving kunnen deze zaden een giftige kruising produceren, die er bovendien mogelijk anders uit ziet dan verwacht. Dit kan je voorkomen door er simpelweg zelf het eerste bij te zijn. Voor dat de courgettes worden bestoven door insecten en ander gespuis, doe je dit zelf met een kwastje of wattenstaafje. Een 100% garantie heb je nooit, maar de kans is nu wel erg klein dat je een giftige kruising krijgt.

Oogsten

Courgette is eigenlijk een pompoen, vanwaar de latijnse naam Curcubita. Dan wel een die je heel jong oogst. Een courgette kan binnen enkele dagen al groot genoeg zijn om te oogsten, let dus goed op! De grootte is dan een centimeter of 10-20 wanneer je de vrucht bij de steel kunt afsnijden.

Gebruiken

Net als aubergine heeft een courgette weinig smaak. De vrucht neemt vooral de smaak van andere ingrediënten uit het gerecht over en wordt vaak gebruikt voor de structuur. Blokjes courgette geven een gerecht meer "bite", maar je kunt courgettes erg veelzijdig gebruiken in diverse gerechten. Wat lekker is om eens te maken is met gehakt gevulde courgette of verwerk de courgette in een pasta.

Bewaren

Courgette is buiten de koeling ongeveer een week houdbaar. Een sterke voorkeur is dat het tussen de 10 en 15 graden celcius blijft, dat is ongeveer de ideale temperatuur om courgette zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Je kunt courgette ook blancheren en daarna invriezen. Ingevroren courgette blijft in dit geval nog ten minste een jaar houdbaar.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Pompoen

Pompoen

In één oogopslag alle behoeften van de pompoenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Komkommer

Komkommer

In één oogopslag alle behoeften van de komkommerplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Meloen

Meloen

In één oogopslag alle behoeften van de meloenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Sopropo

Sopropo

In één oogopslag alle behoeften van de bittermeloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kiwano

Kiwano

In één oogopslag alle behoeften van de gehoornde meloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Muismeloen

Muismeloen

In één oogopslag alle behoeften van de muismeloen of cucamelon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pepino

Pepino

In één oogopslag alle behoeften van de meloenpeer! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aubergine

Aubergine

In één oogopslag alle behoeften van de aubergine! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding