Aubergine
Solanum melongena




Aubergine kweken
Aubergine algemene verzorging
Aubergine is niet de makkelijkste plant om te telen. De plant groeit in een kas het beste, buiten in de zon heb je minder kans op een goede oogst omdat de zomers vaak niet zo geschikt zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het buiten niet kan, het vraagt gewoon iets meer aandacht. Nadat je de plantjes in de vensterbank hebt opgekweekt, wat bij de juiste temperatuur nog best makkelijk gaat, zet je ze na half mei in de kas waar ze verder kunnen groeien. Pas bij de bloei ontstaan vaak grote problemen, omdat de bloemen soms daarna gewoon van de plant vallen. Meestal is dit het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid, wat normaal is in een kweekkas en soms ook tijdens een vochtige zomer. Het stuifmeel blijft dan plakken en "stuift" niet echt, waardoor de bestuiving niet vanzelf gaat. Het beste kan je aubergine dus een handje helpen, door deze met een wattenstaafje of een kwast te bestuiven. Dan weet je in ieder geval (bijna) zeker dat het goed gaat. Bij geen of een slechte bestuiving vallen de bloemen af en maakt de plant geen vruchten.
Zorg dat je met het kwastje of wattenstaafje langs het gele deel van de bloem gaat, en daarna langs het kleine groene puntje in het midden. Wees extra voorzichtig en zorg dat er niets afbreekt of -valt. Als de bestuiving is gelukt blijft de bloem zitten. Een korte tijd daarna zie je het eerste kleine vruchtje al zitten zoals op de foto hierboven. Deze begint al direct bij de kleur die de aubergine hoort te hebben. De vrucht heeft wel enige tijd nodig om te groeien vanaf dat moment. Het exacte moment waarop je kunt oogsten lees je onder het kopje "oogsten".
Aubergines hebben verder veel warmte nodig, waardoor de kweekkas de beste keuze is om aubergines te planten. De plant kan prima in een pot worden gekweekt, maar zorg dan wel voor een ruime pot. Een aubergine wordt ongeveer net zo groot als een paprika en kan in een zelfde formaat pot staan. Bij warm en zonnig weer groeien de planten uiteraard het beste, maar zorg tevens voor een klein beetje bescherming op de plek waar ze staan. Harde wind is slecht voor de planten, evenals veel regen of water.
Aubergine zaaien en planten
Aubergine moet je binnen voorzaaien. De plant heeft wel ècht een temperatuur boven de 20 graden celcius nodig, anders gebeurt er vrijwel niks met de zaden. De planten hebben ook later veel warmte en licht nodig. Je zaait ze binnen in trays of kweekpotjes voor en zet de planten daarna in de kas als het warm genoeg is. Houd de temperatuur goed in de gaten.
Aubergine grondsoort
Aubergine groeit niet op zure grond. Wel is het belangrijk dat de grond voedzaam en humusrijk is. Dat kan je voor elkaar krijgen door compost en organisch materiaal door de bodem te mengen. Een goede afwatering is ook belangrijk, water moet goed en snel weg kunnen stromen en de grond is voor aubergines licht vochtig op z'n best. Bij de teelt in (ruime) potten willen aubergines meestal het beste lukken.
Aubergine bemesting
Welke meststof gebruik je voor aubergine? De beste meststof voor het kweken van aubergine heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
Het is belangrijk dat de bodem van aubergines voedzaam is. Het gebruik van een organische moestuin meststof is sterk aan te raden. De meststof is geschikt voor algemeen gebruik en dit is voor aubergines ruim voldoende. Wel kan je extra kalium geven ter aanvulling. Aubergines zijn niet inheems en kunnen de extra weerstand die kalium geeft goed gebruiken.
Wanneer aubergine oogsten
Let op bij het oogsten, want aubergines kunnen gemene doorns maken. Juist rondom (en op) de steel van de vrucht moet je deze in ieder geval niet zomaar beet pakken met blote handen. In een vroeg stadium kan je bij de planten zelfs al zachte doorns onder op de bladeren zien zitten. Het zijn dan nog zachte haartjes, maar die worden al snel steeds steviger. Met het groeien van de vruchten worden ook de doorns rondom de vrucht steeds groter en harder. De aubergine oogst je afhankelijk van het soort als deze het juiste formaat heeft gekregen. De meeste aubrgines zijn al direct gekleurd als zij uit de bloemknop ontstaan. Daarom kan je niet zeggen dat je de aubergine bij een bepaalde kleur moet oogsten. Je mag ze best wat jonger oogsten, of juist wat later, maar als je te lang wacht wordt de vrucht wel sponzig en wat zachter. Een te kleine vrucht ziet er van binnen nog erg groen uit (en smaakt ook zo). Een te rijpe vrucht wordt erg zacht en is daardoor niet meer zo lekker.
Aubergine smaakt over het algemeen neutraal of heel licht bitter. Het vruchtvlees zal voornamelijk de smaak van de rest van een gerecht opnemen. De vrucht wordt vooral gebruikt om structuur toe te voegen, en wordt niet gebruikt voor de smaak. Je kunt er prima lasagne van maken of de aubergine grillen en verwerken in een heerlijke salade. Rauw is het ook eetbaar, alleen zit er dan heel weinig tot geen smaak aan de vrucht.
Een aubergine bewaar je liever niet te lang, en liever ook niet in de koelkast. Bij temperaturen onder de 10 graden celcius kan de vrucht snel last krijgen van bederf door lage temperaturen. De vrucht wordt dan zacht, bruin en lijkt te rotten. Deze is dan niet meer eetbaar. Bewaren lukt het beste bij temperaturen boven de 10 en onder de 15 graden celcius.
Aubergine rassen en soorten
Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten aubergines, in veel verschillende kleuren en maten. Met een enkele kleur, maar ze zijn er ook gestreept of met vlekjes. De meest bekende en meest gebruikte aubergines zijn de paarse aubergines en de witte variëteit. Er zijn ook sieraubergines die overigens wel gewoon eetbaar zijn, maar gewoon iets minder van smaak (vooral erg bitter). De sieraubergine draagt de Latijnse naam "Solanum aethiopicum". De aubergine die vooral voor gebruik in de keuken wordt geteeld is de "Solanum melongena".
Aubergine teeltwijzen
Aubergine is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.
Aubergine kan goed worden gecombineerd met (goede buren): Aardappel
Aubergine heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni
Buiten planten in juni
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.