Aubergine

Solanum melongena

Minimale plantafstand (cm): 40
Minimale worteldiepte (cm): 40

Afbeeldingen:

keukenplanten aubergine zaden

 

planten in de volle zon
licht vochtig
matige grondsoort of leemgrond
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender aubergine

Variëteiten

Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten aubergines, in veel verschillende kleuren en maten. Met een enkele kleur, maar ze zijn er ook gestreept of met vlekjes. De meest bekende en meest gebruikte aubergines zijn de paarse aubergines en de witte variëteit. Er zijn ook sieraubergines die overigens wel gewoon eetbaar zijn, maar gewoon iets minder van smaak (vooral erg bitter). De sieraubergine draagt de Latijnse naam "Solanum aethiopicum". De aubergine die vooral voor gebruik in de keuken wordt geteeld is de "Solanum melongena".

Vermeerderen

Aubergine moet je binnen voorzaaien. De plant heeft wel ècht een temperatuur boven de 20 graden celcius nodig, anders gebeurt er vrijwel niks met de zaden. De planten hebben ook later veel warmte en licht nodig. Je zaait ze binnen in trays of kweekpotjes voor en zet de planten daarna in de kas als het warm genoeg is. Houd de temperatuur goed in de gaten.

Verzorging

Basis
Aubergine is niet de makkelijkste plant om te telen. De plant groeit in een kas het beste, buiten in de zon heb je minder kans op een goede oogst. Al zijn er ook rassen die het buiten ook nog redelijk doen. Nadat je de plantjes in de vensterbank hebt opgekweekt, zet je ze half mei in de kas waar ze verder kunnen groeien. Aubergines bestuiven zichzelf, daar hoef je dus niets voor te doen.

Bodem
Aubergine groeit niet op zure grond. Wel is het belangrijk dat de grond voedzaam en humusrijk is. Dat kan je voor elkaar krijgen door compost en organisch materiaal door de bodem te mengen. Een goede afwatering is ook belangrijk, water moet goed en snel weg kunnen stromen en de grond is voor aubergines licht vochtig op z'n best. Bij de teelt in (ruime) potten willen aubergines meestal het beste lukken.

Voeding
Het is belangrijk dat de bodem van aubergines voedzaam is. Het gebruik van organische moestuin meststof is sterk aan te raden. De meststof is geschikt voor algemeen gebruik en meestal is dit voor aubergines ruim voldoende. Veel organisch materiaal in de bodem draagt ook bij aan het voedzaam houden hiervan.

Oogsten

De vrucht oogst je afhankelijk van het soort als deze de uiteindelijke kleur heeft gekregen en van een redelijk formaat is. Aubergines zijn er in veel verschillende kleuren. Het is daarom lastig om te zeggen dat je deze bij een bepaalde kleur moet oogsten. Let daarbij vooral op het soort aubergine dat je hebt staan en bepaal op basis daarvan wanneer deze oogstrijp is.

Gebruiken

Aubergine smaakt over het algemeen neutraal of heel licht bitter. Het vruchtvlees zal voornamelijk de smaak van de rest van een gerecht opnemen. De vrucht wordt vooral gebruikt om structuur toe te voegen, en wordt niet gebruikt voor de smaak. Je kunt er prima lasagne van maken of de aubergine grillen en verwerken in een heerlijke salade. Rauw is het ook eetbaar, alleen zit er dan heel weinig tot geen smaak aan de vrucht.

Bewaren

Aubergine bewaar je niet zo heel lang. Afhankelijk van hoe vers de aubergine is die je wilt gaan bewaren, kan je deze tot maximaal een week bewaren voor een vers geplukte, of anders enkele dagen buiten de koeling.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier