Aubergine

Solanum melongena

Minimale plantafstand (cm): 40
Minimale worteldiepte (cm): 40

Afbeeldingen:

keukenplanten aubergine zaden

 

planten in de volle zon
licht vochtig
matige grondsoort of leemgrond
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender aubergine

Variëteiten

Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten aubergines, in veel verschillende kleuren en maten. Met een enkele kleur, maar ze zijn er ook gestreept of met vlekjes. De meest bekende en meest gebruikte aubergines zijn de paarse aubergines en de witte variëteit. Er zijn ook sieraubergines die overigens wel gewoon eetbaar zijn, maar gewoon iets minder van smaak (vooral erg bitter). De sieraubergine draagt de Latijnse naam "Solanum aethiopicum". De aubergine die vooral voor gebruik in de keuken wordt geteeld is de "Solanum melongena".

Vermeerderen

Aubergine moet je binnen voorzaaien. De plant heeft wel ècht een temperatuur boven de 20 graden celcius nodig, anders gebeurt er vrijwel niks met de zaden. De planten hebben ook later veel warmte en licht nodig. Je zaait ze binnen in trays of kweekpotjes voor en zet de planten daarna in de kas als het warm genoeg is. Houd de temperatuur goed in de gaten.

Verzorging

Basis
Aubergine is niet de makkelijkste plant om te telen. De plant groeit in een kas het beste, buiten in de zon heb je minder kans op een goede oogst. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het buiten niet kan! Nadat je de plantjes in de vensterbank hebt opgekweekt, wat bij de juiste temperatuur nog best makkelijk gaat, zet je ze half mei in de kas waar ze verder kunnen groeien. Pas bij de bloei ontstaan vaak grote problemen, omdat de bloemen vaak gewoon van de plant vallen. Meestal is dit het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid, omdat stuifmeel dan blijft plakken en niet echt los laat. Het beste kan je aubergine dus met de hand bestuiven, met een wattenstaafje of een kwast. Dan weet je in ieder geval zeker dat het goed gaat. Bij geen of een slechte bestuiving vallen de bloemen gewoon af en komt er niets aan de plant te zitten.

Bodem
Aubergine groeit niet op zure grond. Wel is het belangrijk dat de grond voedzaam en humusrijk is. Dat kan je voor elkaar krijgen door compost en organisch materiaal door de bodem te mengen. Een goede afwatering is ook belangrijk, water moet goed en snel weg kunnen stromen en de grond is voor aubergines licht vochtig op z'n best. Bij de teelt in (ruime) potten willen aubergines meestal het beste lukken.

Voeding
Het is belangrijk dat de bodem van aubergines voedzaam is. Het gebruik van organische moestuin meststof is sterk aan te raden. De meststof is geschikt voor algemeen gebruik en meestal is dit voor aubergines ruim voldoende. Veel organisch materiaal in de bodem draagt ook bij aan het voedzaam houden hiervan.

Oogsten

Let op bij het oogsten, want aubergines kunnen gemene doorns maken. Juist rondom (en op) de steel van de vrucht moet je deze in ieder geval niet zomaar beet pakken met blote handen. In een vroeg stadium kan je bij de planten zelfs al zachte doorns onder op de bladeren zien zitten. Het zijn dan nog haartjes, maar worden later steeds steviger. De vrucht oogst je afhankelijk van het soort als deze de uiteindelijke kleur heeft gekregen en van een redelijk formaat is. Aubergines zijn er in veel verschillende kleuren. Het is daarom lastig om te zeggen dat je deze bij een bepaalde kleur moet oogsten. Let daarbij vooral op het soort aubergine dat je hebt staan en bepaal op basis daarvan wanneer deze oogstrijp is.

Gebruiken

Aubergine smaakt over het algemeen neutraal of heel licht bitter. Het vruchtvlees zal voornamelijk de smaak van de rest van een gerecht opnemen. De vrucht wordt vooral gebruikt om structuur toe te voegen, en wordt niet gebruikt voor de smaak. Je kunt er prima lasagne van maken of de aubergine grillen en verwerken in een heerlijke salade. Rauw is het ook eetbaar, alleen zit er dan heel weinig tot geen smaak aan de vrucht.

Bewaren

Aubergine bewaar je niet zo heel lang. Afhankelijk van hoe vers de aubergine is die je wilt gaan bewaren, kan je deze tot maximaal een week bewaren voor een vers geplukte, of anders enkele dagen buiten de koeling.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Tomaat

Tomaat

In één oogopslag alle behoeften van de tomatenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paprika

Paprika

In één oogopslag alle behoeften van de paprikaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pepino

Pepino

In één oogopslag alle behoeften van de meloenpeer! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peper

Peper

In één oogopslag alle behoeften van de peperplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Sopropo

Sopropo

In één oogopslag alle behoeften van de bittermeloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kiwano

Kiwano

In één oogopslag alle behoeften van de gehoornde meloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ananaskers

Ananaskers

In één oogopslag alle behoeften van de incabes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Meloen

Meloen

In één oogopslag alle behoeften van de meloenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding