plant banner

Plantenlijst laden...

Aubergine
zaaien kweken en oogsten

Solanum melongena

°C15
°C21
CM40
P7
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kasteelt
buitenteelt
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van aubergine is Solanum melongena

Aubergine soorten

Welke soorten aubergines zijn er? De meest bekende en vaakst geteelde auberginesoort is een (donker)paars gekleurde en langwerpige aubergine. Deze is er overigens ook weer in diverse soorten die vooral in vorm en formaat verschillen. De meest bekende aubergines zijn langwerpig en donkerpaars gekleurd. Er zijn ook aubergines die juist rond van vorm zijn. Daarnaast zijn er ook lichtgekleurde aubergines, gevlekte aubergines en andere aubergines in allerlei kleuren.

Let op, want de vrolijk gekleurde en gevlekte aubergines zijn meestal sieraubergines. Zij behoren tot het soort "Solanum aethiopicum". Het geeft niet als je er eentje eet, ze zijn gewoon eetbaar. Het nadeel is alleen dat de vruchten iets minder lekker zijn. Sieraubergines smaken vooral erg bitter. De gewone aubergine behoort tot het soort "Solanum melongena". Dit is de lekkere aubergine die prima kan worden gebruikt in je favoriete gerechten.

Aubergine zaaien en planten

Wanneer kan je aubergine zaaien? Aubergine zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je aubergine planten? Aubergine planten of uitplanten in een kweekkas kan van mei tot juni. Aubergine planten of uitplanten kan buiten van juni.

aubergine zaden zaadjes zaad keukenplanten

Zaaien lukt het beste bij een temperatuur boven de 21 graden celcius. De zaden kiemen dan het snelste. Heb je een verwarmde kweekbak, gebruik deze dan zeker om aubergine in te zaaien. Ook is het nodig om de planten direct vanaf het ontkiemen voldoende licht te geven, in een zuidelijk gelegen vensterbank of onder kweeklampen.

Wanneer kan je aubergines planten? Omdat aubergines warmte nodig hebben kan je deze na half mei pas uitplanten in een kweekkas. De teelt in de open lucht is niet ideaal en de planten groeien daar vaak niet goed. Een kweekkas is dus eigenlijk een vereiste. Toch kan de teelt op een warm, beschut en zuidelijk gelegen balkon ook goed slagen. Omringd door glas en muren van een terras en woning, zullen de planten meer warmte ontvangen en het buiten beter doen.

aubergine zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 aubergine planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 aubergine planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Aubergine standplaats en verzorgen

Hoe verzorg je een aubergineplant? Aubergines zijn niet de makkelijkste planten om te kweken. Je hebt er natuurlijk een goed verwarmde plek voor nodig, zoals een kweekkas in de volle zon. Daarnaast moeten de planten lekker beschut staan, beschermd tegen weer en wind. Ook de bestuiving is een kleine uitdaging. Niet altijd wil de teelt van aubergines lukken, maar wie de slag te pakken heeft zal vrijwel altijd succes hebben. Bestuif de bloemen zelf met de hand.

aubergine jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Aubergine combinatieteelt en wisselteelt

Aubergines worden vaak in rijen gekweekt, in een kweekkas of kweektunnel.

Aubergine
Voor het kweken van aubergine zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Aubergine is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortel- of knolgewas of aardappelsoort volgens het wisselteelt schema.

Aubergine goede buren
Aubergine kweken kan goed samen met aardappel, basilicum, doperwt, kapucijner, kropsla, linzen, peul, pronkboon, slaboon, spinazie, tuinboon, veldsla, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Aubergine slechte buren
Aubergine heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

aubergine planten kweken keukenplanten

Aubergine water geven

Hoeveel water geef je aubergineplanten? Aubergines in potten geef je bijna dagelijks water. In de volle zon drogen potten snel uit. Aubergines in de volle grond hoef je minder vaak water te geven. Op een doorlaatbare en zanderige bodem geef je vaker water dan vastere grondsoorten.

Aubergine grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor aubergines? Een humusrijke en voedzame bodem is nodig voor het kweken van aubergines. Er wordt wel eens beweerd dat aubergines het slecht doen op zure grond maar dit klopt niet helemaal. Aubergines groeien ook op zure grond zo lang deze voedzaam is. Je kunt dan kalk strooien.

De teelt van aubergines in potten of bakken is aan te raden als je op kleigrond kweekt. Kleigrond blijft te lang nat en is te dik waardoor de teelt vaak mislukt. Op humusrijke, goed doorlaatbare grond kunnen aubergines ook in de vollegrond worden gehouden. Als je potten gebruikt, zorg dan voor gaten onderin.

pH

5.5
7.5

Wat is pH?

aubergine grote planten keukenplanten

Aubergine bemesten

Welke meststof voor aubergines? Aubergines hebben veel voeding nodig, maar wel de juiste voeding. Voorkom dat je te veel stikstof geeft. Hierdoor maakt de plant meer blad aan, ten koste van de vruchten. Extra kalium verbetert de weerstand van de niet-inheemse aubergineplanten en is dus sterk aan te raden.

Bij het kweken van aubergines op zuurdere èn niet erg voedzame grondsoorten, is het raadzaam om kalk te strooien als snelle oplossing. Preventief kan je de bodem voor de aanplant stevig bemesten met de juiste NPK samenstelling.

Voor het bemesten van aubergine kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 10-10-10 of 8-10-10. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N10
P10
K10

Wat is NPK?

aubergine volgroeide planten grootte keukenplanten

Aubergine bloei en bestuiven

Wanneer bloeit aubergine? Aubergine bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je aubergines bestuiven? Ja, zonder bestuiving zal je geen aubergines krijgen. De planten zijn éénhuizig en maken tweeslachtige bloemen. De planten zouden dus in principe zelfbestuivend moeten zijn, maar in de kweekkas zijn niet genoeg bestuivers en is er geen wind. Bovendien zorgt een hoge luchtvochtigheid in de kweekkas dat het stuifmeel niet echt "stuift" maar blijft plakken.

aubergine bloemen bloei

Hoe moet je aubergines bestuiven? De beste manier om aubergines te bestuiven is door een wattenstaafje te gebruiken. De bloemen van een aubergineplant hebben gele meeldraden en in het midden een stamper. Het stuifmeel van de geelgekleurde delen moet worden overgebracht naar het groene puntje in het midden van de bloem. Bij aubergines is dit erg belangrijk, omdat de vruchten anders niet zullen groeien. Bij een geslaagde bestuiving zie je -nog binnen een week- het eerste paarse puntje van de vrucht verschijnen.

aubergine vruchtbeginsel

Wanneer aubergine oogsten

Wanneer kan je aubergine oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Het exacte oogstmoment verschilt vooral per soort. Wacht liever tot de aubergines wat groter zijn. Wacht ook niet te lang, want dan worden de aubergines zacht en sponzig en dat is niet lekker om te eten. Te jong geoogste aubergines zijn nog erg groen van binnen en ook niet lekker.

Van aubergines is niet te zeggen dat ze een bepaalde kleur moeten hebben om rijp te zijn. Aubergines zijn namelijk vanaf het begin al de kleur die ze moeten zijn. Let goed op bij het oogsten, want aubergines maken onderaan in het midden van de blaadjes en rondom de bloemen en vruchten scherpe doorns. Als de planten jong zijn dan zijn dit nog zachte haartjes, maar dit veranderd snel naarmate de plant groeit.

Aubergine gebruiken en bewaren

Waar gebruik je aubergines voor? Een aubergine is zeer veelzijdig. Omdat de vrucht over het algemeen een neutrale smaak heeft, past deze bij veel gerechten. Een aubergine neemt voornamelijk de smaak van de rest van het gerecht over. Sommige aubergines kunnen licht bitter smaken. Aubergines worden vaak gebruikt om een gerecht meer structuur te geven. Stukjes aubergine zorgen voor meer bite.

De aubergine kan in diverse ovenschotels en door allerlei gerechten worden verwerkt. Je kunt er lasagne van maken, aubergines grillen of ze verwerken in een salade. Wat je misschien niet weet is dat aubergines ook rauw eetbaar zijn. Dan moet je jezelf de vraag stellen of dat lekker is, want een aubergine heeft van zichzelf erg weinig smaak.

Hoelang is aubergine houdbaar? Een verse aubergine is het lekkerste. In de koelkast zijn aubergines drie tot vijf dagen te bewaren. Je kunt aubergines het beste bewaren bij temperaturen tussen de 10 en 15 graden celcius. Bij temperaturen onder de 10 graden celcius krijgen aubergines snel last van bederf. De vruchten krijgen dan bruine plekken en voelen zacht aan. Het lijkt een beetje alsof de vrucht dan aan het rotten is. Deze is dan ook niet meer eetbaar.

Aubergine snoeien dieven of toppen

Moet je aubergines dieven? Het dieven van aubergines is niet nodig, maar wordt soms wel gedaan om de groei van aanwezige vruchten te versnellen. Zijtakken kunnen -met name bij dalende temperaturen na de zomer- veel energie kosten.

Wil je een aubergine dieven, verwijder dan alle zijscheuten uit de bladoksels op dezelfde manier als je bij een tomatenplant doet. Laat de zijscheuten onder de eerste vruchten zitten ter ondersteuning. Het verwijderen hiervan kan het steeltje van de vrucht kwetsbaar maken.

Aubergine ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij aubergines? Aubergineplanten hebben snel last van te lage temperaturen. De planten groeien amper en willen misschien niet bloeien, of de bloemetjes vallen ondanks een goede bestuiving gewoon af. Ook kunnen aubergines wel eens last krijgen van bladluis. Hoewel planten uit de nachtschadefamilie niet de meest gewilde planten zijn bij bladluizen, vinden ze aubergineplanten vaak erg lekker.

Aubergine kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte 1CM
Plantafstand 40CM
Per strekkende meter (M) 2-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 5-8 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 21 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort -
Bemesting NPK 10-10-10
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt vruchtgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, basilicum, doperwt, kapucijner, kropsla, linzen, peul, pronkboon, slaboon, spinazie, tuinboon, veldsla,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 15
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 40CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding