plant banner

Plantenlijst laden...

Aubergine
Solanum melongena

plant icon
Aubergine
Solanum melongena
light icon
water icon
soil icon
winter icon

21

15

40CM

40CM
pH
5.5 - 7.5
NPK
10-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kasteelt
buitenteelt

Aubergine kweken

Aubergine soorten

Welke soorten aubergines zijn er? De meest bekende en vaakst geteelde auberginesoort is een (donker)paars gekleurde en langwerpige aubergine. Deze is er overigens ook weer in diverse soorten die vooral in vorm en formaat verschillen. De meest bekende aubergines zijn langwerpig en donkerpaars gekleurd. Er zijn ook aubergines die juist rond van vorm zijn. Daarnaast zijn er ook lichtgekleurde aubergines, gevlekte aubergines en andere aubergines in allerlei kleuren.

Let op, want de vrolijk gekleurde en gevlekte aubergines zijn meestal sieraubergines. Zij behoren tot het soort "Solanum aethiopicum". Het geeft niet als je er eentje eet, ze zijn gewoon eetbaar. Het nadeel is alleen dat de vruchten iets minder lekker zijn. Sieraubergines smaken vooral erg bitter. De gewone aubergine behoort tot het soort "Solanum melongena". Dit is de lekkere aubergine die prima kan worden gebruikt in je favoriete gerechten.

Aubergine zaaien en planten

Wanneer kan je aubergine zaaien? Aubergine kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om aubergine te ontkiemen is boven de 21℃.

Zaaien lukt het beste bij een temperatuur boven de 21 graden celcius. De zaden kiemen dan het snelste. Heb je een verwarmde kweekbak, gebruik deze dan zeker om aubergine in te zaaien. Ook is het nodig om de planten direct vanaf het ontkiemen voldoende licht te geven, in een zuidelijk gelegen vensterbank of onder kweeklampen.

Wanneer kan je aubergines planten? Omdat aubergines warmte nodig hebben kan je deze na half mei pas uitplanten in een kweekkas. De teelt in de open lucht is niet ideaal en de planten groeien daar vaak niet goed. Een kweekkas is dus eigenlijk een vereiste. Toch kan de teelt op een warm, beschut en zuidelijk gelegen balkon ook goed slagen. Omringd door glas en muren van een terras en woning, zullen de planten meer warmte ontvangen en het buiten beter doen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 7 aubergine planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 aubergine planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Aubergine verzorgen/standplaats

Hoe verzorg je een aubergineplant? Aubergines zijn niet de makkelijkste planten om te kweken. Je hebt er natuurlijk een goed verwarmde plek voor nodig, zoals een kweekkas in de volle zon. Daarnaast moeten de planten lekker beschut staan, beschermd tegen weer en wind. Ook de bestuiving is een kleine uitdaging. Niet altijd wil de teelt van aubergines lukken, maar wie de slag te pakken heeft zal vrijwel altijd succes hebben. Bestuif de bloemen zelf met de hand.

Aubergine goede en slechte buren

Aubergines worden vaak in rijen gekweekt, in een kweekkas of kweektunnel.

Aubergine wisselteelt
Aubergine is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Aubergine goede buren
Aubergine kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Basilicum Erwten Kapucijners Kropsla Linzen Peulen Pronkbonen Slabonen Spinazie Tuinbonen Veldsla

Aubergine slechte buren
Aubergine heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Aubergine water geven

Hoeveel water geef je aubergineplanten? Aubergines in potten geef je bijna dagelijks water. In de volle zon drogen potten snel uit. Aubergines in de volle grond hoef je minder vaak water te geven. Op een doorlaatbare en zanderige bodem geef je vaker water dan vastere grondsoorten.

Aubergine grondsoort

Welke grondsoort voor aubergines? Een humusrijke en voedzame bodem is nodig voor het kweken van aubergines. Er wordt wel eens gezegd dat aubergines het slecht doen op zure grond, maar dit klopt niet helemaal. Aubergines groeien juist goed op zure grondsoorten, zo lang deze ook voldoende voedzaam zijn.

De teelt van aubergines in potten of bakken werkt vaak het beste. Zij hebben als grote voordeel dat ze over het algemeen warmer zijn (als de zon erop staat) dan de vollegrond. Aubergines hebben immers veel warmte (en zon) nodig. Zorg dan wel dat potten en bakken een goede afwatering hebben. Kies de juiste potgrond en zorg voor gaten onderin potten en bakken.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Aubergine bemesten

Welke meststof voor aubergines? Aubergines hebben veel voeding nodig, maar wel de juiste voeding. Voorkom dat je te veel stikstof geeft. Hierdoor maakt de plant meer blad aan, ten koste van de vruchten. Extra kalium verbetert de weerstand van de niet-inheemse aubergineplanten en is dus sterk aan te raden.

Bij het kweken van aubergines op zuurdere èn niet erg voedzame grondsoorten, is het raadzaam om kalk te strooien als snelle oplossing. Preventief kan je de bodem voor de aanplant stevig bemesten met de juiste NPK samenstelling.

Welke meststof gebruik je voor aubergine? De beste meststof voor het kweken van aubergine heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-10-10 of 8-10-10.

Ideale NPK samenstelling:

N10
P10
K10

Alternatieve NPK samenstelling:

N8
P10
K10

Wat is NPK?

Aubergine bloei en bestuiven

Wanneer bloeit aubergine? Aubergine bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je aubergines bestuiven? Ja, zonder bestuiving zal je geen aubergines krijgen. De planten zijn éénhuizig en maken tweeslachtige bloemen. De planten zouden dus in principe zelfbestuivend moeten zijn, maar in de kweekkas zijn niet genoeg bestuivers en is er geen wind. Bovendien zorgt een hoge luchtvochtigheid in de kweekkas dat het stuifmeel niet echt "stuift" maar blijft plakken.

aubergine bloemen bloei

Hoe moet je aubergines bestuiven? De beste manier om aubergines te bestuiven is door een wattenstaafje te gebruiken. De bloemen van een aubergineplant hebben gele meeldraden en in het midden een stamper. Het stuifmeel van de geelgekleurde delen moet worden overgebracht naar het groene puntje in het midden van de bloem. Bij aubergines is dit erg belangrijk, omdat de vruchten anders niet zullen groeien. Bij een geslaagde bestuiving zie je -nog binnen een week- het eerste paarse puntje van de vrucht verschijnen.

aubergine vruchtbeginsel

Wanneer aubergine oogsten

Wanneer kan je aubergine oogsten? Aubergine oogst je doorgaans van juli tot oktober.

Het exacte oogstmoment verschilt vooral per soort. Wacht liever tot de aubergines wat groter zijn. Wacht ook niet te lang, want dan worden de aubergines zacht en sponzig en dat is niet lekker om te eten. Te jong geoogste aubergines zijn nog erg groen van binnen en ook niet lekker.

Van aubergines is niet te zeggen dat ze een bepaalde kleur moeten hebben om rijp te zijn. Aubergines zijn namelijk vanaf het begin al de kleur die ze moeten zijn. Let goed op bij het oogsten, want aubergines maken onderaan in het midden van de blaadjes en rondom de bloemen en vruchten scherpe doorns. Als de planten jong zijn dan zijn dit nog zachte haartjes, maar dit veranderd snel naarmate de plant groeit.

Aubergine gebruiken en bewaren

Waar gebruik je aubergines voor? Een aubergine is zeer veelzijdig. Omdat de vrucht over het algemeen een neutrale smaak heeft, past deze bij veel gerechten. Een aubergine neemt voornamelijk de smaak van de rest van het gerecht over. Sommige aubergines kunnen licht bitter smaken. Aubergines worden vaak gebruikt om een gerecht meer structuur te geven. Stukjes aubergine zorgen voor meer bite.

De aubergine kan in diverse ovenschotels en door allerlei gerechten worden verwerkt. Je kunt er lasagne van maken, aubergines grillen of ze verwerken in een salade. Wat je misschien niet weet is dat aubergines ook rauw eetbaar zijn. Dan moet je jezelf de vraag stellen of dat lekker is, want een aubergine heeft van zichzelf erg weinig smaak.

Hoelang is aubergine houdbaar? Een verse aubergine is het lekkerste. In de koelkast zijn aubergines drie tot vijf dagen te bewaren. Je kunt aubergines het beste bewaren bij temperaturen tussen de 10 en 15 graden celcius. Bij temperaturen onder de 10 graden celcius krijgen aubergines snel last van bederf. De vruchten krijgen dan bruine plekken en voelen zacht aan. Het lijkt een beetje alsof de vrucht dan aan het rotten is. Deze is dan ook niet meer eetbaar.

Aubergine toppen en dieven

Moet je aubergines dieven? Het dieven van aubergines is niet nodig, maar wordt soms wel gedaan om de groei van aanwezige vruchten te versnellen. Zijtakken kunnen -met name bij dalende temperaturen na de zomer- veel energie kosten.

Wil je een aubergine dieven, verwijder dan alle zijscheuten uit de bladoksels op dezelfde manier als je bij een tomatenplant doet. Laat de zijscheuten onder de eerste vruchten zitten ter ondersteuning. Het verwijderen hiervan kan het steeltje van de vrucht kwetsbaar maken.

Aubergine ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij aubergines? Aubergineplanten hebben snel last van te lage temperaturen. De planten groeien amper en willen misschien niet bloeien, of de bloemetjes vallen ondanks een goede bestuiving gewoon af. Ook kunnen aubergines wel eens last krijgen van bladluis. Hoewel planten uit de nachtschadefamilie niet de meest gewilde planten zijn bij bladluizen, vinden ze aubergineplanten vaak erg lekker.

Aubergine plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 10-10-10 / 8-10-10
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 3 - 7 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 21 ℃
Min. veilige temperatuur 15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding