plant banner

Plantenlijst laden...

Pepino
Solanum muricatum

plant icon
Pepino
Solanum muricatum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

18

6

35CM

35CM
pH
6.5 - 7.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
buiten

Pepino kweken

Pepino soorten

Pepino wordt vaak meloenpeer genoemd vanwege de smaak, en die smaak lijkt inderdaad ook ècht op een combinatie van meloen en peer. De pepino, zoals de plant officieel heet, behoort tot de nachtschadefamilie (net als de tomaat en aardappel). Wees dus voorzichtig met het blad en andere delen van de plant, want de nachtschade staat erom bekend dat deze giftig zijn. De vrucht is dat echter niet, de pepino is zelfs supergezond. Er zijn verder weinig verschillende soorten pepino te vinden, ze hebben allemaal ook dezelfde opvallende blauwpaarse strepen op de gele vruchten.

Pepino zaaien en planten

Wanneer kan je pepino zaaien? Pepino kan je binnen (voor)zaaien van januari tot april. De beste temperatuur om pepino te ontkiemen is boven de 18℃.

Zaai de zaden vroeg in het jaar binnenshuis, bijvoorbeeld in de vensterbank. Het helpt om kweeklampen neer te zetten, maar dit is geen vereiste. De temperatuur is belangrijker, deze mag voor het ontkiemen niet onder de 20 graden celcius dalen. De zaailingen zullen nog enige tijd binnen moeten staan, ten minste tot halverwege de maand mei, voor deze in de kas kunnen worden uitgeplant (of juni voor het buiten planten). Het beste is om pepino vóór het uitplanten eerst goed af te harden. Dat betekend dat je het plantje eerst een paar uurtjes buiten zet en na enkele dagen een paar uurtjes langer. Zo laat je het plantje wennen aan de nieuwe omstandigheden. Dit doe je net zo lang tot je het plantje dag en nacht buiten (of in de kas) kunt laten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 9 pepino planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 pepino planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Pepino verzorgen/standplaats

Pepino, die ook wel "meloenpeer" wordt genoemd, is een vruchtgewas dat veel behoefte heeft aan warmte en zonlicht. Hoewel de plant bij minder zonlicht toch aardig zal groeien, is de volle zon nodig voor het vormen van de vruchten die de plant maakt. De meloenpeer of pepino wordt ook vaak als sierplant gehouden, gewoon binnenshuis. Het is eigenlijk een meerjarige plant. Als je pepino op de juiste manier weet te overwinteren, kan deze volgend jaar verder groeien. Kies hiervoor in de winter een warme, zeker vorstvrije en lichte plek uit. Een vensterbank op het zuiden of een verwarmde serre zijn ideaal.

Pepino heeft een zeer lang seizoen nodig. Je zaait de plant al heel vroeg in het jaar, het liefste in januari of februari al. Later kan ook, maar hiermee duurt het langer voor (en wordt het onzekerder of) je vruchten krijgt. Vanaf half juni kan het plantje buiten staan, vanaf half mei kan dat al in de kas. Doe het ook zeker niet eerder, vorst maar óók wat lagere temperaturen zijn een grote boosdoener. De vruchten van pepino hebben heel lang nodig om te groeien en rijpen. Als het buiten of in de kas te koud wordt zal je de plant binnen moeten zetten. Daar rijpen de vruchten verder af. Soms is dat pas in december en het kan bij uitzondering zelfs in januari volgend jaar zijn. Vanaf het opkomen van de zaden duurt het ongeveer 9 maanden voor de vruchten van de pepino rijp zijn.

Heb je al meerdere jaren een pepino staan die het erg goed doet? Dan kan je deze makkelijk vermeerderen door kopstekken te nemen. De groeipunten zijn goed levensvatbaar en wortelen makkelijk. Dat is als de plant eenmaal goed groeit, niet in een vroeg stadium. Te vroeg zou zijn in de zomer van het eerste groei-jaar van de plant. Takken die je op dat moment verwijderd kan de plant eigenlijk niet missen. Stekjes maken is vooral vanaf het tweede jaar heel erg makkelijk.

Pepino goede en slechte buren

Pepino wisselteelt
Pepino is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Pepino goede buren
Pepino heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Pepino slechte buren
Pepino heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Pepino grondsoort

Pepino is een goede potplant, maar de pot moet dan wel lekker ruim zijn. Een kleinere pot betekend dat het plantje ook iets kleiner wordt. Bij genoeg ruimte kan de plant wel een meter lang worden (en ook breed). In ons klimaat zal dat minder snel het geval zijn, hoewel de plant met een goede verzorging ook hier nog aardig groot kan worden. Pepino staat graag op een doorlaatbare en humusrijke bodem. Door schone en verse compost en organisch materiaal toe te voegen krijg je de gewenste structuur. Ook een voedzame bodem is voor pepino belangrijk. Geef de pepino regelmatig water, maar niet veel in één keer.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Pepino bemesten

Pepino staat graag op een bodem die rijk is aan voedingsstoffen. Door de plant een algemene organische meststof te geven, bijvoorbeeld een meststof voor moes- en kruidentuin, bevorder je de algehele groei van de plant. Vermijd het geven van extra stikstof. Dat doe je liever niet, omdat de plant hiervan vooral erg veel blad gaat maken. De aanmaak van vruchten wordt dan veel minder gestimuleerd. Door kalium te geven maak je de plant beter weerbaar tegen veel schimmels, infecties en aandoeningen.

Welke meststof gebruik je voor pepino? De beste meststof voor het kweken van pepino heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer pepino oogsten

Wanneer kan je pepino oogsten? Pepino oogst je doorgaans van september tot januari.

Een pepino (meloenpeer) is rijp als je deze zachtjes kunt indrukken, en als de vrucht dus niet meer hard is (maar ook niet erg zacht). Voor het zo ver is moet de vrucht altijd eerst z'n herkenbare gele kleur en donkere strepen krijgen, eerder is deze in ieder geval zeker niet rijp.

oogst afbeelding

Pepino gebruiken en bewaren

Pepino wordt vaak rauw gegeten, dat kan erg lekker zijn als je ervan houd. Maar de zogenoemde meloenpeer wordt minstens zo vaak verwerkt in ragout of zelfs door salades gedaan. Ook kan de vrucht worden gebakken, bijvoorbeeld als bijgerecht bij vis.

Pepino is in vergelijking tot andere vruchten relatief lang te bewaren. Je kunt pepino op de fruitschaal bewaren of in een houten kistje in de schuur. Daar blijft de vrucht nog maanden goed bij aangenaam lage temperaturen, zo rond de 10-15 graden celcius.

Pepino plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien januari - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten september - januari
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 35 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 4 - 9 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 18 ℃
Min. veilige temperatuur 6 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding