Pepino

Solanum muricatum

Minimale plantafstand (cm): 55
Minimale worteldiepte (cm): 55

Afbeeldingen:

keukenplanten pepino meloenpeer zaden keukenplanten pepino meloenpeer net opgekomen keukenplanten pepino meloenpeer eerste blaadjes keukenplanten pepino meloenpeer wordt groter

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender pepino meloenpeer

Variëteiten

Pepino wordt vaak meloenpeer genoemd vanwege de smaak. Men zegt wel eens dat de smaak op een kruising tussen een meloen en een peer lijkt. De pepino, zoals de plant officieel heet, behoort tot de nachtschadefamilie. Wees dus voorzichtig met het blad en andere delen van de plant, want de nachtschade staat erom bekend dat deze giftig zijn. De vrucht is dat echter niet, de pepino is zelfs supergezond. Er zijn verder weinig verschillende soorten pepino te vinden.

Vermeerderen

Zaai de zaden vroeg in het jaar binnenshuis, bijvoorbeeld in de vensterbank. Het helpt om kweeklampen neer te zetten, maar dit is geen vereiste. De temperatuur is belangrijker, deze mag voor het ontkiemen niet onder de 20 graden celcius dalen. De zaailingen zullen nog enige tijd binnen moeten staan, ten minste tot halverwege de maand mei, voor deze in de kas kunnen worden uitgeplant (of juni voor het buiten planten). Het beste is om pepino vóór het uitplanten eerst goed af te harden. Dat betekend dat je het plantje eerst een paar uurtjes buiten zet en na enkele dagen een paar uurtjes langer. Zo laat je het plantje wennen aan de nieuwe omstandigheden. Dit doe je net zo lang tot je het plantje dag en nacht buiten (of in de kas) kunt laten.

Verzorging

Basis
Pepino, die ook wel "meloenpeer" wordt genoemd, is een vruchtgewas dat veel behoefte heeft aan warmte en zonlicht. Hoewel de plant bij minder zonlicht toch aardig zal groeien, is de volle zon nodig voor het vormen van de vruchten die de plant maakt. De meloenpeer of pepino wordt ook vaak als sierplant gehouden, gewoon binnenshuis. Het is eigenlijk een meerjarige plant. Als je pepino op de juiste manier weet te overwinteren, kan deze volgend jaar verder groeien. Kies hiervoor in de winter een warme, zeker vorstvrije en lichte plek uit. Een vensterbank op het zuiden of een verwarmde serre zijn ideaal.

Pepino heeft een zeer lang seizoen nodig. Je zaait de plant al heel vroeg in het jaar, het liefste in januari of februari al. Later kan ook, maar hiermee duurt het langer voor (en wordt het onzekerder of) je vruchten krijgt. Vanaf half juni kan het plantje buiten staan, vanaf half mei kan dat al in de kas. Doe het ook zeker niet eerder, vorst maar óók wat lagere temperaturen zijn een grote boosdoener. De vruchten van pepino hebben heel lang nodig om te groeien en rijpen. Als het buiten of in de kas te koud wordt zal je de plant binnen moeten zetten. Daar rijpen de vruchten verder af. Soms is dat pas in december en het kan bij uitzondering zelfs in januari volgend jaar zijn. Vanaf het opkomen van de zaden duurt het ongeveer 9 maanden voor de vruchten van de pepino rijp zijn.

Heb je al meerdere jaren een pepino staan die het erg goed doet? Dan kan je deze makkelijk vermeerderen door kopstekken te nemen. De groeipunten zijn goed levensvatbaar en wortelen makkelijk. Dat is als de plant eenmaal goed groeit, niet in een vroeg stadium. Te vroeg zou zijn in de zomer van het eerste groei-jaar van de plant. Takken die je op dat moment verwijderd kan de plant eigenlijk niet missen. Stekjes maken is vooral vanaf het tweede jaar heel erg makkelijk.

Bodem
Pepino is een goede potplant, maar de pot moet dan wel lekker ruim zijn. Een kleinere pot betekend dat het plantje ook iets kleiner wordt. Bij genoeg ruimte kan de plant wel een meter lang worden (en ook breed). In ons klimaat zal dat minder snel het geval zijn, hoewel de plant met een goede verzorging ook hier nog aardig groot kan worden. Pepino staat graag op een doorlaatbare en humusrijke bodem. Door schone en verse compost en organisch materiaal toe te voegen krijg je de gewenste structuur. Ook een voedzame bodem is voor pepino belangrijk. Geef de pepino regelmatig water, maar niet veel in één keer.

Voeding
Pepino staat graag op een bodem die rijk is aan voedingsstoffen. Door de plant een algemene organische meststof te geven, bijvoorbeeld een meststof voor moes- en kruidentuin, bevorder je de algehele groei van de plant. Vermijd het geven van extra stikstof. Dat doe je liever niet, omdat de plant hiervan vooral erg veel blad gaat maken. De aanmaak van vruchten wordt dan veel minder gestimuleerd. Door kalium te geven maak je de plant beter weerbaar tegen veel schimmels, infecties en aandoeningen.

Oogsten

Pepino of meloenpeer is de vrucht van de plant welke kan worden geplukt wanneer deze de juiste kleur heeft gekregen. Groen zijn de vruchten nog niet rijp, wacht tot de vrucht geel is geworden en strepen heeft gekregen. De vrucht is plantkundig gezien eigenlijk een bes.

Gebruiken

Pepino wordt vaak rauw gegeten, dat kan erg lekker zijn als je ervan houd. Maar de zogenoemde meloenpeer wordt minstens zo vaak verwerkt in ragout of zelfs door salades gedaan. Ook kan de vrucht worden gebakken, bijvoorbeeld als bijgerecht bij vis.

Bewaren

Pepino is in vergelijking tot andere vruchten relatief lang te bewaren. Je kunt pepino op de fruitschaal bewaren of in een houten kistje in de schuur. Daar blijft de vrucht nog maanden goed bij aangenaam lage temperaturen, zo rond de 10-15 graden celcius.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Tomaat

Tomaat

In één oogopslag alle behoeften van de tomatenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aubergine

Aubergine

In één oogopslag alle behoeften van de aubergine! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pompoen

Pompoen

In één oogopslag alle behoeften van de pompoenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paprika

Paprika

In één oogopslag alle behoeften van de paprikaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peper

Peper

In één oogopslag alle behoeften van de peperplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Maïs

Maïs

In één oogopslag alle behoeften van suikermaïs, korrelmaïs en voedermaïs! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog ve

Lees meer  

Veenbes

Veenbes

In één oogopslag alle behoeften van de cranberry! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kers

Kers

In één oogopslag alle behoeften van de kersenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding