plant banner

Plantenlijst laden...

Pepino
Voorzaaien kweken en oogsten

Solanum muricatum

°C6
°C18
CM35
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
buiten
jaarlijks (overwinteren
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Pepino draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Solanum muricatum en is een lid van de nachtschadefamilie, ook wel solanaceae.

Pepino soorten

Wat is pepino en welke soorten zijn er? De pepino wordt ook wel meloenpeer genoemd, vanwege de smaak die erg aan een combinatie van meloen en peer doet denken. Net als de tomaat is pepino een lid van de nachtschadefamilie. Delen van de plant zijn dus giftig, maar de rijpe vruchten zijn eetbaar.

De pepino of meloenpeer heeft opvallende kleuren. De vruchten zelf zijn geel en daar overheen verschijnen blauwpaarse strepen als de vruchten rijp worden. Voor zo ver bekend zijn er niet veel verschillende soorten.

Pepino zaaien en planten

Wanneer kan je pepino zaaien? Pepino zaaien of voorzaaien onder glas kan van januari tot april.

Wanneer kan je pepino planten? Pepino planten of uitplanten in een kweekkas kan van mei tot juni. Pepino planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

pepino zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je pepino? Vroeg in het jaar begin je binnenshuis met het voorzaaien van pepino, tot uiterlijk begin april, want het kan zijn dat de vruchten dan pas in december rijpen. Rond half mei kan je de planten uitzetten in een kweekkas of in potten en bakken op bijvoorbeeld een balkon of terras.

Bij het uitplanten is het belangrijk om je planten te laten wennen, het zogenoemde afharden. Zet de planten eerst enkele uurtjes buiten. Verleng de periode dat je plantjes buiten staan elke dag met een uurtje, tot ze dag en nacht buiten kunnen blijven. Hiermee voorkom je onder andere zonnebrand.

Kleine tip voor het afharden: Mocht je een kas hebben dan kan je hier een vliesdoek overheen spannen. Dit houdt de sterkste zonnestralen tegen. Je kunt de planten dan direct uitplanten zonder dat ze last krijgen van zonnebrand. Het is een iets makkelijkere manier om je planten te laten wennen. Na een tijdje kan het vliesdoek worden weggehaald.

Je kunt een pepino makkelijk vermeerderen door kopstekken te nemen. De groeipunten zijn goed levensvatbaar en kan je tijdelijk op water zetten. Wanneer er een mooi kluitje wortels aan is gegroeid kan je de stekken ieder in een eigen potje zetten. Op deze manier vermeerderen gaat erg makkelijk!

pepino zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 10 pepino planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 pepino planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Pepino standplaats en verzorgen

Hoe kweek je pepino? De meloenpeer of pepino heeft een erg lang seizoen nodig. Een rijpe oogst in december is meer een regel dan een uitzondering. Veel warme en zonlicht doen wonderen, dus zet je pepinoplant op een plek in de volle zon. De pepino wordt wel eens als sierplant gehouden.

Eigenlijk is de pepino een meerjarige plant. Als het bijna herfst is en de vruchten zijn nog niet helemaal rijp, dan kan je de plant gerust nog even binnen zetten. Je kunt de pepino ook binnenshuis overwinteren en volgend jaar rond half mei weer buiten zetten. Zorg dan voor een vorstvrije en lichte plek.

De teelt in een kweekkas geeft de meeste zekerheid, maar in een kweekkas kan de plant ook ècht behoorlijk groot worden. Hoewel de pepino niet erg hoog wordt kan deze heel breed en bossig uitgroeien. De teelt in een kweekkas is vaak het meest succesvolle bij het kweken van pepino's.

pepino jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Pepino combinatieteelt en wisselteelt

Pepino
Voor het kweken van pepino zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Pepino is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortel- of knolgewas of aardappelsoort volgens het wisselteelt schema.

Pepino goede buren
Pepino heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Pepino slechte buren
Pepino heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

pepino planten kweken keukenplanten

Pepino water geven

Hoeveel water heeft een pepino nodig? De pepino groeit goed op een droge tot licht vochtige grond. Je mag de grond tussentijds laten opdrogen maar geef daarna dan wel direct weer water. Geef ook niet te veel water in één keer maar spreid het liever, bijvoorbeeld een keer in de ochtend en nog eens in de avond.

Pepino grondsoort en bodem

Welke grond heeft pepino nodig? De pepino of meloenpeer is een uitstekende potplant. Met een grote pot kan je de een flinke plant kweken. Pepino kan in een kweekkas ook in de vollegrond staan. Graag staat pepino op een doorlaatbare en humusrijke bodem. Ook is het belangrijk dat deze bodem voedzaam is.

pH

6.5
7.5

Wat is pH?

pepino grote planten keukenplanten

Pepino bemesten

Moet je pepino bemesten? Extra bemesting is nodig voor de teelt van pepino's. De pepino staat graag op een voedzame bodem en heeft veel baat aan een moestuin meststof, maar geef niet te veel stikstof. De plant groeit van zichzelf al erg bossig en zal door extra stikstof alleen maar meer blad gaan maken.

Wel is het belangrijk om kalium te geven aan je pepinoplant. Deze niet-inheemse plant is zo beter bestand tegen weersinvloeden, ziektes, plagen en schimmels. Een betere weerstand dus!

Voor het bemesten van pepino zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 0-0-0. Dit is ons advies.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

pepino volgroeide planten grootte keukenplanten

Pepino bloei en bestuiven

Wanneer bloeit pepino? Pepino bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je pepino bestuiven? Pepino moet worden bestoven om vruchten te kunnen maken. Door de plant zachtjes heen en weer te schudden of er voorzichtig tegenaan te tikken met een stok, zorg je voor trillingen waarbij stuifmeel loskomt. Dit doe je regelmatig omdat de bloemetjes vaak op verschillende momenten na elkaar open gaan.

Wanneer pepino oogsten

Wanneer kan je pepino oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot januari.

Hoe oogst je pepino? Een pepino (meloenpeer) is rijp als je deze zachtjes kunt indrukken, en als de vrucht dus niet meer hard is (maar ook niet erg zacht). Voor het zo ver is moet de vrucht altijd eerst z'n herkenbare gele kleur en donkere strepen krijgen, eerder is deze in ieder geval nog niet rijp.

pepino oogsten plukken keukenplanten

Pepino gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je pepino? Pepino wordt vaak rauw gegeten, dat kan erg lekker zijn als je ervan houd. Maar de zogenoemde meloenpeer wordt minstens zo vaak verwerkt in ragout of zelfs door salades gedaan. Ook kan de vrucht worden gebakken, bijvoorbeeld als bijgerecht bij vis.

Pepino houdbaarheid

Hoelang kan je pepino bewaren? Pepino is in vergelijking tot andere vruchten relatief lang te bewaren. Je kunt pepino op de fruitschaal bewaren of in een houten kistje in de schuur. Daar blijft de vrucht nog maanden goed bij aangenaam lage temperaturen, zo rond de 10-15 graden celcius.

Pepino snoeien

Wanneer kan je pepino snoeien? Doorgaans doe je dit van november tot januari.

Hoe snoei je een pepino? Je hoeft een pepino alleen te snoeien als je deze wilt gaan overwinteren. In de winter kan je vrijwel alle takken kort knippen. Als er eventueel blad begint af te vallen mag je de plant kaal knippen. In het daaropvolgende voorjaar loopt deze mooi opnieuw uit vanuit de vorm waarin je deze hebt geknipt.

Pepino ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij pepino? Over het algemeen heb je van plaagdieren weinig last bij de pepino. Net als de meeste leden van de nachtschadefamilie is dit niet de meest aantrekkelijke plant voor bijvoorbeeld bladluizen of slakken.

Pepino kweken informatie

Naam en familie
Naam Pepino
Familie Nachtschadefamilie
Wetenschappelijke naam Solanum muricatum
Familie (wetenschappelijk) Solanaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien januari - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten september - januari
Snoeien november - januari
Bloeitijd mei - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-10 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 18 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt vruchtgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 6
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...